Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Food Trip > Pe la noi > Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
  • Hot Spots
  • Pe la noi

Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon

  • Autor : Diana Duca
  • Data publicare : 23 martie, 2023
  • Data modificare : 23 martie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Gastronomie sustenabilă. Respect față de mediu și față de producători locali. Ingrediente naturale, sezoniere. Și cât mai multe preparate gătite în bucătăria proprie. Cam așa am putea descrie, în câteva cuvinte, conceptul de restaurante farm to table. Hai să descoperi câteva astfel de localuri din țară.

masa fotografiata de sus, pe fundal negru, cu 2 farfurii albe din care mananca 2 persoane, cu preparate de fine dining - restaurante farm to table din românia. Szikra
Foto: Szikra

Noul trend în poziționarea restaurantelor contemporane este să construiască o experiență de brand. Iar în susținerea acestui statement contribuie atât designul și arhitectura (open kitchen, separee etc.), cât și meniul (mic dejun toată ziua, all burgers etc.). Sau chiar anumite… permisiuni (să le zicem așa) suplimentare – poți lucra remote acolo, îți poți aduce câinele etc. Astfel, restaurantele nu se rezumă la misiunea de a-ți oferi o masă cu gust, ci se implică activ în a construi o relație cu publicul lor și a-i contura o percepție pozitivă.

Restaurantele din acest articol duc această misiune la nivelul următor: nu influențează doar viața celor ce le trec pragul, ci contribuie semnificativ la îmbunătățirea întregii comunități. La valorificarea culturii regiunii și la protejarea patrimoniului gastronomic local. De ce? Sunt restaurante farm to table care declară public (încă de la înființare) că folosesc ingrediente locale, sezoniere. Generează meniuri inspirate din moștenirea culinară locală și se implică în educarea comunității. Iar pentru această sarcină pe care și-o asumă voluntar și cu atâta dedicație, și noi ne exprimăm recunoștința.

6 restaurante farm to table din țară, pe care le apreciem foarte mult

SZIKRA

– Sfântu Gheorghe –

prim plan cu meniul de la restaurant szikra, iar in fundal, blurat, sala de mese - restaurante farm to table

Iată un concept original semnat de chef Mădălina Santa Roman, un chef cu experiență internațională, ce a decis să dea o șansă orașului în care s-a născut și comunității sale. Așa că acum trei ani și ceva și-a deschis un restaurant în Sfântu Gheorghe. Un loc unde să gătească nu doar cu ingrediente proaspete, sezoniere și locale, dar și după rețete inedite: Szikra.

În 2019 restaurantul și-a schimbat proprietarul și, odată cu asta, locația. Acum se află în cadrul Isabella Boutique Hotel, iar bucătăria este condusă de Kicsi Sándor. Mădălina este consultant și se ocupă de conceptul meniului. După cum anunța chiar ea la finalul anului trecut pe Facebook, „voi continua să gătesc, să cercetez, să creez, să inspir, să descopăr, însă prin țară, sub alte forme”.

preparat de la restaurant szikra
Kicsi Sándor, chef Szikra, aranjeaza platingul la o farfurie
preparat de la restaurant szikra
sera proprie a restaurantul Szikra - retaurante farm to table

Meniul de la Szikra are la bază ingrediente simple, naturale, și preparate realizate cu precădere din ingrediente locale. Nu doar foraging-ul face special acest loc, dar și conceptul care-l plasează printre restaurante farm to table: se aprovizionează (în parte) cu legume din propria recoltă, din grădina restaurantului. Nevoia de a menține acest standard de sustenabilitate se reflectă în preparatele propuse. Pe de o parte, meniul se schimbă odată cu anotimpul (dar au și propuneri care vin și pleacă de la o săptămână la alta, în funcție de materia prima disponibilă). Pe de altă parte, se observă un caracterul concentrat din ce în ce mai mult pe ingrediente vegane și vegetariene, pe folosirea a cât mai multe leguminoase și pseudo cereale.

Data viitoare când mergi la Brașov, dă o fugă și la Sfântu Gheorghe și n-o să-ți pară rău deloc!

NATIV

– Cluj–

oameni care iau masa la restaurant Nativ din Cluj, amenajat intr-o crama cu pereti  din caramida - restaurante farm to table

De ce am include și un steak-house în lista de restaurante farm to table? Pentru că mâncarea este absolut delicioasă, din ingrediente locale și 100% românești. Principiile după care se ghidează în tot ceea ce fac cei de la Nativ pot fi rezumate în 3 elemente. 1. Ingrediente de origini românești. 2. Atenția producătorului față de produs. 3. Simplitatea în farfurie. De la carnea de vită crescută pe pășuni românești și până la sarea din bucate adusă chiar de ei de la salină, totul provine din zone geografice apropiate.

Elementul cheie este dorința de a pune în evidență ingrediente curate, produse locale și de a le transpune într-o farfurie reușită și în plăcerea de a așeza oaspeții la masă, în tihnă, împreună cu cei dragi ai lor.

doua farfurii cu preparate de la restaurant Nativ Cluj
friptura cu legume de la restaurant Nativ Cluj
placinta cu branza si dulceata de la restaurant Nativ Clij
platou traditional de la restaurant Nativ Cluj - restaurante farm to table
rafturi metalice cu sticle de vin

Proprietarii Nativ au privit înspre rădăcini și au ales să valorifice gustul, strădania micilor producători locali de a-și îngriji pământul și dragostea fermierilor pentru animale. Pun accentul pe proveniență și au grijă că fiecare produs să respecte o etică a calității. Sistemul lor riguros de selecție a furnizorilor analizează în ce mediu a fost crescut animalul, cum au fost cultivate legumele, sau de unde provin ingredientele. În plus, gătesc cu alimente neprocesate sau, după caz, cu cele procesate în mod natural, care să nu fi întâlnit stabilizatori artificiali și alți conservanți.

Întreaga experiență culinară e completată de băuturile din meniu. La ei găsești inclusiv vin pe care-l achiziționează de la o cramă mică, de familie, bere artizanală produsă în Cluj, dar și tărie pur românească, făcută după o rețetă transmisă din generație în generație.

Din meniu:

  • Coaste de vită din Mărginimea Sibiului servite alături de piure de păstârnac și ciuperci în sos brun;
  • Platou cu brânzeturi maturate și mezeluri de la producătorii din zonă, legume de sezon fermentate, fagure din Transilvania și un vin;
  • Țelină coaptă cu iaurt de bivoliță;
  • Burtă de porc cu salată caldă de fasole, sos de hrean și boabe de muștar murate;
  • Ecler cu cremă de dovleac copt, nuci caramelizate și cremă de iaurt cu miere.

Descoperă mai multe restaurante faine din Cluj, aici.

BISTRO DE L’ARTE

– Brașov –

intrarea la restaurant Bistro de lArte din Brasov, fotografiat din strada, seara - restaurante farm to table
detaliu din restaurant Bistro de lArte, cu canapea albastra si tablouri atarnate pe peretii din caramida - restaurante farm to table
vaza cu flori pe masa la restaurant bistro de Larte Brasov

Unul dintre cele mai vechi localuri din Brașov, ce numără deja peste 20 de ani, este Bistro de l’Arte. Restaurantul pentru care Oana Coantă, bucătarul și co-proprietarul Bistro de l’Arte, a fost desemnată de ghidul Gault&Millau „Woman Chef of the Year”.

Bistro de l’Arte a devenit cunoscut mai ales pentru abordarea diferită a gastronomiei românești, într-o perioadă în care puține restaurante aveau curajul să iasă din rând. De atunci, an de an, respectând sezonalitatea ingredientelor, colaborând cu producătorii locali și aducând în actualitate rețete românești uitate, bistroul a devenit din ce în ce mai cunoscut și în țară și peste hotare.

carnati cu piure de la restaurant Bistro de lArte Brasov
sarmale in foi de varza de la restaurant Bistro de lArte Brasov
prajitura din felii de cozonac si crema
crema de xzahar ars cu dulceata de la restaurant Bistro de lArte Brasov - restaurante farm to table
gulas de la restaurant Bistro de lArte

La fel ca și în cazul celorlalte restaurante farm to table menționate, și aici mâncarea este corectă. Proaspătă, sănătoasă, din surse locale.  Fiind un restaurant care se bazează pe ingrediente sezoniere, pentru a respecta principiile sustenabilității, localul ține cont de anotimpuri. Vara, la Bistro de l’Arte găsești produse locale în proporție de peste 65% în meniu (pentru că abundă legumele și brânzeturile proaspete). Însă iarna raportul e undeva pe la 45%. Întotdeauna au ăn meniu preparate inspirate din gastronomia românească tradițională. Felurile culese și gătite de Oana și de echipa de la bistro mențin vie moștenirea culturală gastronomică a României. Iar existența Bistro de l’Arte este o promisiune că aceste minunății nu vor fi uitate, înghesuite de pizza și burgeri.

Din meniu:

  • Clătită rumenită din mălai, umplută cu burduf și carne la borcan ,omletă moale și murături în sos de muștar;
  • Pulpă de pui coaptă încet în cuptor, cu sos de prune și dulceață de ardei iute, piure de cartofi cu busuioc, sfeclă marinată cu hrean, sos de muștar și mere;
  • Tăiței în șodou (cremă de lapte și ou) aromat cu mușețel.

Plus multe bunătăți care apar când nici nu te-aștepți – ca de exemplu piure de urzici și leurdă, ou poșat și cartofi rântăliți. Sau tocană din burtă de porc, pulpă de vită, cârnați cu paprika, gătite în două tipuri debere, cu sos de ardei copt și muștar. Ori cremă de zahăr ars cu dulceață de cireșe amare și bundaș dulce-sărat din conzonac…

Dacă vrei să descoperi si alte restaurante din Brașov recomandate de noi, găsești aici.

GRAI

– București –

daniel palici si echipa de bucatari prepapara mancare in bucataria open kitchen de la Grai Restaurant - restaurante farm to table

Ce denumire inspirată, nu-i așa? Povestea numelui acestui restaurant se leagă de soția chefului Daniel Pălici, care a considerat mereu că gătitul este „graiul” soțului ei, o fire mai introvertită. Daniel este unul dintre cei mai talentați bucătari din nouă generație, iar în 2018 a fost nominalizat la categoria Great Chefs of Tomorrow de ghidul de gastronomie Gault&Millau România. De altfel, el a fost și head chef la Maize, un alt nume important pentru conceptul farm-to-table (restaurantul s-a închis între timp).

La Restaurant Grai, într-un design minimalist, în perfectă simbioză cu personalitatea și filosofia lui chef Pălici, poți să te bucuri de preparate gătite numai cu ingrediente care se găsesc la noi în țară. Cumpărate exclusiv de la producătorii locali, care se schimbă ciclic, de la un sezon la altul. Motiv pentru care ți-l și recomanăm în lista noastră de restaurante farm to table. 

preparat de fine dining de la restaurant Grai
sfecla rosie cu mamaliga in prezentare fine dining la restaurant Grai - restaurante farm to table
Crispy beetroot and goat cheese
Chipsuri din legume asezate in forma de spic la restaurant Grai Bucuresti
piept de rata cu sfecla rosie si sos spuma, la restaurant grai

La Grai se gătește doar cu ingrediente românești, într-un plating spectaculos și minimalist, ce ridică gastronomia la rang de artă. Poziționarea localului este de „experimental restaurant”. [Ce înseamnă asta mai exact, descoperi în interviul nostru cu chef Daniel Pălici]. Iar meniul se schimbă lunar, pentru a include doar ingrediente locale și sezoniere. „Aprovizionarea o facem din Obor și de la mici producători din jurul Bucureștiului, depinde de ce ne dorim”, cum spune chiar chef Pălici.

VISCRI 32

– Viscri –

masa intinsa pentru mai multi oaspeti in restaurantul de la Viscri 32, intr-o incapere rustica
hambar vechi la Viscri 32 - restaurante farm to table
mese pe terasa in fata unui hambar la Viscri 32 - restaurante farm to table

În mijlocul naturii, ar fi și păcat să nu gătești cu tot ce-ți oferă ea! Așa că nu-i de mirare că la Viscri preparatele sunt create după vechi rețete românești, din ingrediente locale și sezoniere, cât se poate de proaspete. Și vin la fix după o experiență de turist în țara ta, explorând meleagurile fascinante unde chiar și regele Charles are o casă.

Doar o vizită scurtă e suficientă pentru a-ți da o super energie, dar noi îți recomandăm să petreci ceva mai mult timp la ei, și să te cazezi aici. Așa ai timp să te bucuri nu dor de liniște și de peisaj, dar și de tot ce înseamnă slow food, mâncare bună făcută după rețetele inspirate de bunica proprietarei. Am mai povestit noi despre acest loc de poveste aici.

Mihai Iosif Toader gateste la ceaun in curtea de la Viscri 32 - restaurante farm to table
Oana Caonta si Mara Elena Oană gatesc impreuna la White barn, restaurant Viscri 32 - restaurante farm to table
Mara Elena Oană in sort de bucatarie, curata fasole verde si primeste flori de la un barbat
farfurii cu mancare fotografiate de sus pe masa la White Barn, restaurant Viscri 32
farfurii cu mancare de la Viscri 32

Meniul de slow food de la Viscri 32 începe cu un disclaimer în care proprietarii anunță conceptul de farm-to-table de care nu s-au dezis de la restaurarea șurei lor încoace. Mara Elena Oană a ales această metodă de a găti deoarece crede cu tărie în mâncare onestă. Mâncare inspirată de patrimoniul cultural transilvănean și gătită încet, cu ingrediente de la țărani și ferme mici de pe o rază de 75 km în jurul satului.

Gătesc zilnic un meniu diferit, gândit pe baza ingredientelor pe care le colectează de la familiile de țărani și mici fermieri cu care lucrează. Totul e pe baza sezonalității și a principiului de reducere a risipei alimentare. Meniul include zilnic 3 preparate (supă, fel principal, desert) și costă 90 lei. 

Exemple din meniu:

  • Zamă de șalate – ciorbă cu salată verde și alte verzituri proaspete, gătită
    ardelenește cu afumătură din porc de la măcelarul Anghel, papară cu ouă de țară
    și smântână grasă de la munte;
  • Mâncare ardelenească de spanac organic gătit cu lapte de la văcuțele din sat și
    smântână de la munte, servit cu caș de oaie copt-n griș;
  • Colivă de veselie: arpacaș cu lapte din sat, zahăr ars și dulceață de la Fundația
    Adept Transilvania.

NOUA și NOUA B.A.R

– București –

imagine din restaurant Noua B.A.R - restaurante farm to table
culoar lung cu mese de 4 persoane la restaurant Noua Bar
canapea in fata unui perete picatat cu un barbat si o femeie in costume populare, care danseaza

NOUA, creația chefului Alex Petricean, cinstește bucătăria românească într-un stil contemporan, deosebit de creativ. Cele mai gustoase ingrediente românești sunt combinate inedit, dar foarte reușit într-un meniu de cină. Restaurantul își răsfață oaspeții cu un meniu prestabilit, denumit „o reprezentare geografică și gustativă în 7 acte a teritoriului carpato-danubiano-pontic”. De la MBSS clasic, la șalău zvântat două zile în sare, fiecare preparat are ceva special și se leagă bine de următorul din meniu.

preparat de la restaurant Noua. Restaurante farm to table
preparat in forma de steluta de la Noua
platou din lemn in forma  Romaniei, pe care cineva aseaza un preparat la Noua restaurant

Pe de altă parte, Nouă BAR este urmașul primului NOUA, iar B.A.R. înseamnă Bucătărie Aproape Românească. Asta înseamnă că pe lângă majoritatea formată din ingrediente locale, își fac loc într-o proporție mică și „răsfățuri” internaționale, în special fructe de mare. Atenție, însă, fiecare este integrat într-o rețetă românească reinterpretată. Spre exemplu, unul dintre sosurile folosite la un dish de fructe de mare este ciorbă de burtă. O altă minune din acest restaurant sunt micii în coajă de cartof sau desertul cu pudră de leuștean.

KRUD Braserie

– Iasi –

imagine din restaurant Krud Braserie din Iași, cu mese lungi si un perete blackboard pe care e desenata cu creta harta Romaniei. Restaurante farm to table

„Produse locale, mâncare sănătoasă, prețuri corecte”. Despre asta e vorba, în câteva cuvinte, la Krud Braserie. Un local definit de conceptul farm to table, care revoluționează arta gustului. După cum spun chiar ei, e un concept modern, creat din dorința de a susține și a promova producătorii români din toate colțurile țării și de a ajuta la creșterea economiei locale promovând calitatea. Cum fac asta? Cum altfel dacă nu prin mâncare de calitate?

Krud Braserie nu e doar un loc foarte fain în care să te-aduni cu prietenii și să mănânci ceva bun, dar este și punctul de întâlnire a unei comunități: cea a iubitorilor de produse românești.

Aici se regăsesc laolaltă fructe și legume proaspete, lactate delicioase și preparate din carne savuroase, dulcețuri naturale și miere de diferite tipuri, zacuscă unică pregătită de bucătarii Krud și specialitățile culinare ale acestora.

pastrav cu mamaliga la Krud Braserie Iași. Restaurante farm to table
artă cu mere și nuci caramelizate de la Krud.
pui cu hribi proaspeți și sos de smântână la Krud Braserie Iași. Restaurante farm to table

Meniul este unul fusion, capabil să satisfacă preferințe diverse. De la vită Black Angus, maturată crud-uscat timp de 21 zile, la paste carbonara delicioase și autentice, poți găsi oricând ceva bun fie pentru prânz, fie pentru cină.

Din meniu:

  • Zamă moldovenească, din pui de fermă, legume din grădină, tăiței proaspeți făcuți în bucătăria Krud, borș acru de casă și servit cu pâine de casă
  • Păstrăv prăjit tradițional în crustă de porumb, servit cu mămăliguță și sos de mujdei făcut în casă 
  • Coaste de porc glazurate
  • Alivancă – desert tradițional din brânză de vaci, ouă, făină de porumb, servită cu dulceață din băcănia Krud.

Descoperă și alte restaurante bune din Iași, aici.

SORO.LUME

– București –

interiorul restaurantului Soro.lume, cu pereti alb si tcarie de lemn. Restaurante farm to table

Chef Mihai Iosif Toader este unul dintre foarte talentații tineri bucătari. Iar Soro.lume este restaurantul pe care l-a deschis alături de Melinda Teohari (Paninaro), în plină pandemie. E restaurantul care i-a încununat munca de până acum și care i-a fost antidot la depresie. Cum am putea să definim bucătăria lui? O bucătărie neoromânească. Timp de mai mulți ani a mers prin țară și a adunat rețete de pe tot teritoriul României. Le trecea prin filtrul propriei viziuni și creativități și le aducea la viață, folosind tehnici vechi pentru a crea preparate moderne.

Sarma de somn  învelită în foaie de mangold, cu smantana afumata, ulei de carbune și rubine de sfecla la Soro.lume - restaurante farm to table
Gulas din organe, cu sos de ardei la jar, sos de ierburi arse, cartofi pe plita, mizuna dresata si salata de gogonele de la Soro.lume
Creier de vitel, fructe de padure de sezon, crumble copt la lemne, busuioc rosu si verde la Soro.lume - restaurante farm to table

Toată mâncarea la Soro.lume se prepară la foc deschis,  în ogeac oltenesc, cuptor bucovinean, plită mănăstirească, la grătar, afumătoare ardelenească, ori țest. „Avem meniu sezonal, îl schimbăm în funcție de ce apare la piață. Ne ghidăm foarte mult pe legume, lucrăm cu producători locali. Încercăm să fim creativi și avem meniu scurt. La fel și meniul de vinuri, care se schimbă în funcție de sezon”, ne povestea Mihai într-un interviu. „Ne aprovizionăm cu legume de la Grădina Corbilor, de exemplu. Lucrăm cu Asociația Verde, care colectează produse de la toți țăranii din jurul Bucureștiului. Nouă ne aduc miercurea, la restaurant, legume fără depozitare. (Altfel, după ce culegi leguma, dacă o depozitezi, își pierde foarte mult din proprietăți.) Noi primim în aceeași zi tot ce culeg țăranii dimineața. Cumva, ajutăm fermierii din jurul Bucureștiului să se dezvolte ca producători. Produsele sunt gustoase, sustenabile, prețurile sunt OK, toată lumea are de câștigat.”

Din meniu:

  • Captura zilei – pește cu sos de ierburi arse, tocătură de midii, salată de măcriș verde și flori de fenicul;
  • Balmoș din ușa stânii – balmoș ars în unt cu smântână afumată și ciuperci de pădure;
  • Dulcele imprevizibil – creier de vițel, fructe de pădure de sezon, crumble copt la lemne, busuioc rosu și verde.

PLAI

– Sibiu –

restaurant Plai Sibiu - restaurante farm to table

La Plai conceptul este conturat tot în jurul bucătăriei creative, care dă naștere la experiențe senzoriale integrate cu locul, anotimpul și terroirul din care provin ingredientele.

După ce au lucrat mai mulți ani în străinătate la restaurante de renume, Petra Hianu și Paul Moinea au revenit în țară și au deschis acest restaurant în locul unde a funcționat Syndicat Gourmet (un alt restaurant renumit din Sibiu). Localul nu este foarte mare, dar are o atmosferă cu totul aparte și o terasă foarte frumoasă!

Chef Petra Hianu creează „poezie pe farfurie” pornind de la ingrediente provenite de la fermieri locali. Și, pentru a-i susține, în meniu se menționează nu doar ingredientele, ci și zonele din care provin – fie că vorbim de păstrăv, brânză, carne de mangaliță, legume sau fructe. Evident, în aceste condiții și meniul se schimbă odată cu anotimpul, așa cum se obișnuiește în orice restaurante farm tot table. În plus, și lista de băuturi cuprinde vinuri românești, dar și sucuri naturale preparate chiar de ei.

O mică mențiune: restaurantul primește doar copii cu vârste de peste 10 ani.

Dacă vrei să descoperi și alte recomandări de restaurante din Sibiu, găsești aici.

Oricare dintre aceste restaurante farm to table ai alege pentru o vizită culinară, vei fi impresionat de principiile pe care le respectă și comorile gastronomice găsite acolo. Noi sperăm doar să ne lași un comentariu cu experiența ta, pentru a continua această listă prețioasă. 

Până atunci, descoperă și câteva restaurante etalon pentru noua bucătărie românească, din țară sau din București.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • bistro brasov
  • Bristo de l'Arte
  • bucatarie sustenabila
  • Daniel Palici
  • farm to table
  • farm to table bucuresti
  • gastronomie locala
  • Grai Bucuresti
  • Kicsi Sandor
  • Krud
  • Krud Braserie
  • Madalina Roman
  • Mara Elena Oana
  • Mihai Iosif Toader
  • Nativ
  • Nativ Cluj
  • noua
  • Noua B.A.R
  • Petra Hianu
  • Plai
  • Plai Sibiu
  • restaurante farm to table
  • restaurante farm to table romania
  • restaurante fermieri lolasi
  • restaurante ingrediente locale
  • Soro lume
  • Szikra
  • Viscri 32
  • White Barn
Citește și
Glamping în România: 13 destinații pentru o experiență inedită
Citește articolul
  • Pe la noi
Glamping în România: 13 destinații pentru o experiență inedită
Restaurante bune de pe Calea Victoriei: locuri faine care-ţi vor face weekend-ul mai savuros
Citește articolul
  • Hot Spots
Restaurante bune de pe Calea Victoriei: locuri faine care-ţi vor face weekend-ul mai savuros
Căsuțe în copac. O idee inedită, ca să nu rămâi… în pom cu ieșirile de weekend
Citește articolul
  • Pe la noi
Căsuțe în copac. O idee inedită, ca să nu rămâi… în pom cu ieșirile de weekend
5 terase hip din Bucureşti. Locuri faine de celebrat vremea frumoasă
Citește articolul
  • Hot Spots
5 terase hip din Bucureşti. Locuri faine de celebrat vremea frumoasă
Cum e bucătăria indiană și ce restaurante indiene îți recomandăm în București
Citește articolul
  • Food Smart
  • Hot Spots
Cum e bucătăria indiană și ce restaurante indiene îți recomandăm în București
Ce locuri noi au mai apărut în București în ultima vreme
Citește articolul
  • Hot Spots
Ce locuri noi au mai apărut în București în ultima vreme
Locuri de grătar și picnic în Bucureşti și în apropiere
Citește articolul
  • Pe la noi
Locuri de grătar și picnic în Bucureşti și în apropiere
Hai hui cu cortul. 6 recomandări de campinguri din România, la mare și la munte
Citește articolul
  • Pe la noi
Hai hui cu cortul. 6 recomandări de campinguri din România, la mare și la munte
Cum e Paștele în Bucovina și cum se sărbătorește la mănăstirile din Moldova
Citește articolul
  • Pe la noi
Cum e Paștele în Bucovina și cum se sărbătorește la mănăstirile din Moldova
Caută
Postări recente
  • Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    • Data publicare : 31 mai, 2023
    • Data modificare : 31 mai, 2023
  • Glamping în România: 13 destinații pentru o experiență inedită
    Glamping în România: 13 destinații pentru o experiență inedită
    • Data publicare : 30 mai, 2023
    • Data modificare : 30 mai, 2023
  • 11 alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă
    11 alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă
    • Data publicare : 29 mai, 2023
    • Data modificare : 29 mai, 2023
  • Restaurante bune de pe Calea Victoriei: locuri faine care-ţi vor face weekend-ul mai savuros
    Restaurante bune de pe Calea Victoriei: locuri faine care-ţi vor face weekend-ul mai savuros
    • Data publicare : 26 mai, 2023
    • Data modificare : 26 mai, 2023
  • 7 sky baruri spectaculoase din Europa
    7 sky baruri spectaculoase din Europa
    • Data publicare : 25 mai, 2023
    • Data modificare : 25 mai, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
    • Hot Plates
    Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
  • 10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
    • Tips & Tricks
    10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ