Interpretarea termenului de fine dining are astăzi mai puțin de-a face cu fețele albe de mese și cu discuțiile în surdină, și mai mult cu creativitatea și serviciul impecabil. Descoperă 5 restaurante destinație din țară, pentru care merită să călătorești doar ca să iei masa acolo. Unele sunt tare faine, primitoare și cu mâncare senzațională, altele sunt de-a dreptul fine, elegante, cu etichetă.
Creativitatea, ingredientele de bună calitate, decorul și intimitatea sunt elementele care definesc conceptul de fine dining astăzi. Arta de a recrea mâncarea și relaxarea pe care un astfel de loc o oferă face ca și România să se așeze pe harta restaurantelor-destinație. Am ales pentru azi 5 restaurante destinație din țară ale căror reinterpretări gastronomice, dar și experimentele culinare pe care le oferă, au îndeplinit misiunea de a aduce bucătăria românească în lumea fine dining.
Restaurante destinație pentru o călătorie în lumea gustului desăvârșit
The Artist
– București –
Primul restaurant de fine dining din România și vreme de câțiva ani singurul restaurant de bucătărie moleculară din București – The Artist. Meniul poartă semnătura premiatului Chef Paul Oppenkamp și aduce o combinație răvășitoare între bucătăria mondială reinterpretată de bucătăria moleculară. „Inspirată de bucătăria mondială, influențată de sezon, condusă de inovație, călătoria noastră culinară este calea creativității.“
Paul Oppenkamp și soția sa, Mihaela, sunt proprietarii acestui restaurant. The Artist a fost deschis la București în 2012, iar pe atunci se afla pe Nicolae Tonitza. Din 2017 se află într-o clădire de peste 100 de ani vechime, pe Calea Victoriei. Soții Oppenkamp lucraseră pe cel mai luxos yacht rezidențial din lume, „The World“, dar au renunțat la aceasta pentru a face bucătărie moleculară la București (orașul natal al Mihaelei). Cei doi locuiesc la aceeași adresă cu a restaurantului și duc mai departe povestea unui loc care dăinuie de atâția ani, oferind o bucătărie conceptuală și creativă.
The Artist | Calea Victoriei 147, București
Baracca
– Cluj –
În centrul orașului Cluj-Napoca, simplu dar elegant, se află Baracca. Un restaurant urban, învăluit într-o lumină confortabilă și caldă de la plafonierele din tavan și de la ferestrele mari din pereți. Având grijă să păstreze valoarea nutritivă a materiei prime, bucătăria contemporană se angajează să susțină un stil de viață sănătos și o experiență alimentară care hrănește în mod egal trupul și sufletul.
Baracca este o afacere de familie. Maria Dunca, fostă campioană la baschet, s-a decis să deschidă un restaurant așa cum și-l imaginea ea. Soțul i-a fost mereu alături. Pasiunea lor pentru mâncare și pentru cum arată fiecare farfurie a avut nevoie de mulți ani ca să-și păstreze intacte toate cele 5 simțuri pe care le ațâță. Meniul, care poartă semnătura Chef Roland Suciu, se schimbă o dată la șase luni. Nu fără vociferări din partea clienților fideli. Tiramisu lor e celebru în oraș și se regăsește și în meniul din 2023.
Baracca | Napoca 8A, Cluj-Napoca
Bistro de l’Arte
– Brașov –
Îți poți lăsa bicicleta pe una din străduțele romantice ale Brașovului, lângă terasa unui loc ce-și așteaptă oaspeții într-o casă veche de aproape 23 de ani. Bistro de l’Arte face parte din categoria asta a restaurantelor faine de care îți vorbeam la început. Tavanele arcuite și coloanele din cărămidă roșie te invită să încetinești ritmul și să iei o felie savuroasă de artă în timp ce te așezi la o masă cu bucate românești vechi, reinterpretate sub lupa modernității.
Bucătarul și proprietarul locului este chef Oana Coantă. Tot ea este cea care-și pune semnătura pe rețetele din meniu. A călătorit literalmente prin țară încercând să găsească rețetele de-altădată, comori îngropate care păstrează încă gusturile originale. Apoi le-a luat în bucătăria ei, le-a descântat cum numai ea știe, și le-a aruncat iar în lume, cu haine noi, colorate și cu gusturi trezite la viață.
Bistro de l’Arte | Piața Enescu 11 bis, Brașov
Privo
– Târgu Mureș–
Cel mai bun restaurant din orașul Târgu Mureș are un decor bine echilibrat, minimalist și Art Nouveau, care creează o ambianță perfectă pentru mese fine. la Privo, scaunele amplasate lângă ferestrele mari îți oferă senzația de a mânca afară, la lumina plăcută a soarelui și sub copacii din grădină.
Înainte de a face o călătorie culinară senzorială în Franța, SUA sau România cu preparate care arată ca adevărate piese de artă, somelierul te poate conduce prin câteva povești ale vinurilor pe care le cunoaște atât de bine. Crama are o selecție bogată, cu 350 de etichete atent alese pentru a se potrivi cu meniul. Din februarie, restaurantul a deschis sezonul cinelor gastronomice alături de crame celebre. Iată meniul unei astfel de seri.
Privo | Gheorghe Doja 27, Târgu-Mureș
La Hambar
– Singureni Manor –
La Hambar este restaurantul fine dining cu specific neo-românesc de pe domeniul ecvestru Singureni Manor. Aici, totul surprinde! De la amenajarea spectaculoasă, într-un fost grajd, la farfuriile desăvârșite ale chef-ului Alexandru Dumitru. De altfel, întreg domeniul pare dintr-un alt film. Cazarea elegantă, luxoasă, plimbările prin pădure, liniștea absolută, parfumul frust al pământului… totul te transport într-o altă lume!
La Hambar e locul unde mânarea e ridicată la rang de artă. „Abordarea culinară neo-românească înseamnă tradiții și ritualuri reinventate și retrăite, într-un mediu ultra-contemporan. Înseamnă să te poți de fapt cufunda în atemporal, să uiți de timp, să călătorești. Locuri diferite, anotimpuri diferite îl inspiră pe Chef în moduri diferite. Niciodată peisajul nu e același și fiecare fel de mâncare e o descoperire culturală dacă știi să te uiți așa la ea”. Au și o grădină proprie, plină de de toate – de la ierburi și condimente, la legume cultivate de ei. Așa încât și preparatele stau sub semnul sezonalității. Meniul de degustare propus de chef Alexandru Dumitru constă în 11 dish-uri care se schimbă de la un anotimp la altul. Iar experiența culinară este o explozie de gust și mirare!
La Hambar | Singureni, Giurgiu
Dacă ți-am stârnit curiozitatea și vrei să descoperi și alte locuri super faine, care s-ar putea înscrie la fel de bine în categoria de restaurante destinație, aruncă un ochi și pe articolul despre restaurante etalon din țară și din București.