Vremea bună ne scoate din case și ne trezește dorul de ducă. Dacă însă planetele nu ți se aliniază pentru un weekend la munte, spre exemplu, poți ieși undeva la doi pași de casă. Uite câteva locuri minunate cu restaurante lângă București, în zone pline de verdeață.
Cum dă soarele și natura „explodează” peste tot în jur, nu prea ne mai vine să stăm în casă. Mai ales în weekend. Un plan bun ar fi o escapadă undeva în apropierea orașului. Mai ales că sunt ceva complexuri în natură, aflate la doi pași. O vizită la un restaurant pe malul lacului, o plimbare prin pădure sau ceva sport în aer liber, toate astea sunt niște activități perfecte pentru un weekend însorit!
Și cum călătorului îi șade bine cu drumul, dar și cu merinde de seamă, am încropit iute o listă a celor mai apropiate Raiuri verzi de București care oferă și răsfățuri culinare.
Evadare de weekend:
restaurante lângă București
Casa Timiș
– relaxare boierească lângă București –
Amplasat în mijlocul naturii, la 70 de kilometri de București, conacul Casa Timiș este un reper de eleganță neoromânească. Locul nu are cum să nu te îmbie la relaxare și la tihnă! Odată ce treci de poarta centrală și intri înspre conacul dintre vii, simțurile care te țin veșnic în alertă în București amorțesc și le trezesc pe cele ale contemplării, ale gustului pentru frumos și bun. Căci mâncarea locului este un capitol aparte. La fel și băutura, vinul, pe care oamenii de aici îl produc singuri.
Restaurantul tradițional din complex are un meniu românesc reintrepretat. Dar ce interpretare! Restaurantul Conac reprezintă expresia tradiției și rafinamentului culinar al preparatelor cu specific românesc, reinterpretate într-un stil modern de Chef Nico Lontras, iubitor și păstrător, al bucătăriei românești. Chef Nico reușește să pună în valoare emoția iubirii pentru gastronomia românească în fiecare preparat, până la cel mai mic detaliu. Meniul apetisant și ispititor te va purta printr-o călătorie culinară fascinantă prin România. De la sarmale în foi de viță gătite în sos de gulaș tradițional, până la preparate moderne, precum bulzul cu pastramă din piept de rață și ou confiat sau micii din carne de wagyu A5, fiecare gust și aromă sunt atent selecționate pentru a oferi o experiență de neuitat!
La doi pași au un alt restaurant fantastic – Veranda dintre Vii. Locul este senzațional amenajat, creat în strânsă conexiune cu natura. Te afli într-un spațiu înconjurat de „vitralii” ce se pictează natural şi care se schimbă cu fiecare minut, reflexie a soarelui şi-a adierilor de vânt. Un spațiu multisenzorial, vibrant, amplasat în inima naturii, care te seduce cu savoarea preparatelor mediteraneene, alături de fructe de mare și homari proaspeți pe care îi poți alege personal din acvarii.
Cel de-al treilea restaurant al complexului, Rotonda, oferă o experiență culinară Asian Fusion de înaltă clasă. Designul rafinat, bazat pe conceptul biofilic, împreună cu structura impresionantă din lemn masiv, inspirată din arhitectura tradițională asiatică, contribuie la crearea unei senzații de spațialitate și armonie cu natura. Arome și texturi luxuriante te vor purta într-o călătorie transoceanică din Japonia în China, din Thailanda în Coreea, transformând fiecare preparat într-o experiență multisenzorială pregătită cu măiestrie de Chef Cătălin Petrescu, unul dintre cei mai apreciați Chefi din România. Iar panorama este uluitoare!
Partea cea mai bună este că nu doar mâncarea e fantastică. Ai și o mulțime de variante de a-ți petrece o zi în natură. De exemplu, poți face o plimbare cu bicicleta printre dealurile cu viță de vie, sau să stai la piscină (când vremea permite). Iar dacă vrei să te răsfeți, au și un centru de Health & Wellness. Iar dacă locul te vrăjește, rămâi peste noapte – au și spații de cazare, la bungalow-uri sau la conac.
Casa Comana
– un loc special în inima deltei Neajlovului –
La 40 de kilometri de București, în mijlocul unui parc natural înființat în 2004 ce acoperă 25.000 de hectare, se află Casa Comana. Un loc special care oferă tihna deltei Neajlovului și misticul pădurii de stejari, ce făceau odinioară parte din Codrul Vlăsiei. Considerată a treia zonă umedă a României după Delta Dunării și Balta Mică, Comana este văzută ca minunea naturală de lângă București.
Evadarea perfectă din București, o plimbare de dimineața și până seara în mijlocul unei naturi superbe. Complexul Casa Comana este un loc care îți încarcă bateriile. Înainte de a poposi la restaurantele găzduite de Complexul Comana, te sfătuiesc să nu pierzi din vedere vizita la istorica mănăstire Comana, sau la Moara de Hârtie (un atelier-muzeu unde se țin workshopuri de pictură). Treci și pe la casa memorială Gellu Naum sau pe la Fântâna cu Nuc (locul în care Vlad Țepeș a fost ucis în 1476). Plimbă-te pe întreg domeniul care îți stă la dispoziție.
Optează pentru o distracție în parcul de aventură, alege să te plimbi cu bicicleta ori cu caiacul. Mai poți face echitație, tir cu arcul, cățărări, ori poți merge la pescuit. Sau, pur și simplu să zăbovești fără timp pe unul dintre pontoanele restaurantelor.
Cauți restaurante lângă București? La Comana, mâncarea e pe alese! Poți să te oprești la masă la Restaurant Casa Comana, din incinta complexului. Meniul de aici este tradițional românesc, fripturi, mici, ciorbe, carne la grătar, papanași. Mâncare cinstită. Însă locul e foarte frumos, chiar pe malul lacului.
Ca variante mai era aici Taverna Marelui Paharnic, un restaurant grecesc, însă momentan este închis (poți urmări pe net să vezi când se redeschide). Este însă deschisă Cherhanaua Delta Neajlovului, cu tavanul îmbrăcat în întregime în stuf. Sub atenta ocrotire a Turnului Soarelui, te îmbie cu preparate pescărești proaspete – borș de pește, gujoane de șalău sau celebrul sandviș Galata cu macrou.
Și dacă tot nu te-am convins cu oferta culinară a locului, mai ai Hanul Poștalionului. În mijlocul naturii, pe malul lacului Comana, sălășluiește impunător, consemnat în istorie ca locul în care se schimbau caii căruțelor pentru a-și putea continua drumul. Meniul hanului oferă o experiență culinară autentic românească prin preparate tradiționale din carne de pui, vită și porc, precum și faimosul burger Comana.
Pentru un desert delicios, gazdele te îndeamnă spre La grădină. De-a lungul timpului, Grădina a devenit cunoscută pentru deserturile sale delicioase, precum plăcintele de mere și dovleac, delicioasa colivă a valahilor ori prăjiturile fine de ciocolată. Braga și socata ce pot fi savurate la Grădina Casa Comana și nicăieri în altă parte, aduc aminte cu nostalgie de clipele dulce copilării.
Laguna Verde
– pentru un prânz pescăresc de 5 stele! –
Laguna Verde este un restaurant cu specific pescăresc la doar 15 kilometri de București, în comuna Balotești. Cele mai șmechere chifteluțe de pește le-am mâncat aici! Există și locuri de cazare, poți pescui, dar și un restaurant unde se gătește cu pasiune. Prima oară când am fost plecasem cu chef de un pește neaoș, o saramură, dar ceea ce am întâlnit acolo prin farfurii m-am făcut să mă întorc cu vreo 3 kilograme extra. Și nu la plasa de pește mă refer….
Midii în sos de usturoi, chifteluțele alea șmechere de care vă ziceam mai sus, salata de icre de crap, melci în cochilie cu sos de unt și usturoi, pară Williams în sirop cu mascarpone, lime și nucă și înghețată de colivă! Aici m-au nimerit în plex, că desertul meu preferat e coliva… deh, crescut de bunici, ce să zic… Du-te și de nu ești fan pește, că găsești de-ale gurii de-ți lasă apă!
Singureni Manor Equestrian Retreat
– complexul de lux care nu vrea expunere pe Booking –
La doar o oră distanță de București, în comuna Singureni, complexul de lux este oaza perfectă de liniște, reconectare și relaxare! Mai ales pentru cei cărora le sunt dragi plimbările prin aer liber, animalele și zonele liniștite, nepopulate. Proprietara locului a moștenit pădurea de la tatăl său. Acesta a fost și cel care a populat zona cu animale precum cerbi lopătari, căprioare și mufloni.
La Singureni există un conac luxos amenajat în stil vânătoresc, cu 13 camere private, cu piscină privată, saune și jacuzzi completate de fine dining cu signature dishes. Tot aici este și o pensiune elegantă, cu 18 camere și un apartament, cu acces direct la grajduri, care permite iubitorilor de cai să participe la rutina zilnică de îngrijire a cailor.
În plus, aici poți face o mulțime de activități precum călărie, plimbări cu bicicletele, yoga, tir cu arcul sau badminton. Iar restaurantul se recomandă cu o bucătărie fine dining, preparatele fiind realizate cu ingrediente produse în grădina locului.
La Hambar este restaurantul fine dining cu specific neo-românesc pe domeniul ecvestru Singureni Manor, amenajat spectaculos într-un fost grajd, împărțind intimitatea umană cu caii și spiritul lor atemporal. Chef este Alexandru Dumitru, unul din cei mai buni bucătari români, ale cărui preparate te vor uimi, cu siguranță!
Îm plus, duminica, de la 12-16, poți opta pentru un brunch tematic în culorile sezonului, la Restaurant Paul’s Horses, tot în cadul Singureni Manor. Un meniu fix dar foarte bine elaborat și extrem de delicios, cu variante până și pentru gusturile copiilor.
Acacia Village
– locul unde mâncarea are gustul de odinioară –
Tot în apropiere de București, mai exact la vreo 35 de kilometri înspre Giurgiu, în comuna Ogrezeni. Este un resort de 5 stele, unde poți rămâne și peste noapte. O să te încânte liniștea locului, natura frumoasă și calmă pe care este amplasat resortul și piscina acoperită, cu apă caldă. Nu-ți vine să crezi că la doar 45 de minute de București există locul acesta!
Acacia Village se întinde pe o suprafață totală de 3 hectare, iar Ferma Acacia ocupă alte 2 hectare. Pe lângă parcul natural, la Acacia Village există un teren de sport și de mini-golf (ambele cu nocturnă), piscină interioară, saună uscată, o sală de jocuri și bowling, plus kart-uri cu pedale, biciclete, un lac ecologic de înot (sezonier) și lac de pescuit (sezonier).
Mâncarea este un alt punct forte al locului. Restaurantul vine cu preparate bio, din ingrediente proaspete, provenite chiar din ferma proprie. Meniul sunt elaborate și adaptate fiecărui sezon. De la preparate tradiționale locale la delicii internaționale, la Acacia poți experimenta câte puțin din fiecare. Restaurantul e deschis de luni până duminică, între 11:00 și 22:30.
Vinalia – Conacul din Ceptura
– plimbare, relaxare, degustare –
La aproximativ 65 de kilometri de București (adică la vreo oră și jumătate de mers cu mașina), în Prahova, poți găsi locul perfect de odihnă, dar și de… degustare.
Vinalia își trage numele de la festivalurile romanilor, când se adunau pentru o primă degustare a vinului produs în recolta precedentă. „Inspirați de ceea ce însemna Vinalia, care privea vinul ca liant al vieții sociale, am ales să păstrăm casa pe care am găsit-o. Să o recondiționăm și să-i dăm o viață nouă. Așa că, în 2012, casa a devenit un conac boieresc în mijlocul a 10 hectare de viță de vie pe care între timp am replantat-o. Și așa a început povestea noastră”.
Astăzi, conacul are 22 camere și 40-45 locuri de cazare, plus tot felul de facilități de relaxare. Vara, poți veni la piscină în aer liber, au și saună, masaj, biliar, ba organizează și petreceri ori conferințe. Evident, nu lipsește crama, unde organizează evenimente de degustare și ateliere de cupajare în care îți poți crea propriul tău vin sau poți cumpăra vin la preț de producător. Tot în zonă poți vizita Muzeul Bellu-Urlați, sau alte crame din apropiere.
La restaurant găsești cele mai sofisticate rețete pentru gurmandul din tine. Meniul este conceput de Chef Alexandru Taraș și cuprinde bucate alese care acompaniază perfect vinurile conacului. Iar vinul nu sta numai în pahar, pe masă, ci și în farfurie. Preparate sofisticate, din zestrea noastră gastronomică (unele, de care nici nu știai că există!).
E tare plăcut să te relaxezi în grădina plină de verdeață și să uiți de toate grijile!
Cernica
– aventură în aer liber și masa pe malul lacului –
Cernica e doar la o aruncătură de băț de oraș, mai exact, la 15 km. Și e un loc unde îți poți petrecere relaxat toată ziua! Mai ales că aici se găsește ceva pentru fiecare. Prima oprire o poți face la Extreme Park Cernica (mai ales dacă ai și kinderi în dotare – ei vor fi super încântați!). Aici au zonă de parc de aventură, dar și una de picnic. Cei mici pot face trasee în copaci sau se pot da cu tiroliană, în timp cei mari se relaxează la umbra copacilor. Zona de picnic special amenajată este amenajată cu mese și băncuțe (ai grijă că nu poți veni cu masa proprie), și au și zone de grătar, unde este permis să faci focul. Trebuie să închiriezi aceste mese, iar muzica este interzisă (ceea ce, de altfel, e un lucru bun – zicem noi – că fiecare are gusturile lui, care deseori nu se amestecă prea bine). Găsești aici toate informațiile.
Dacă nu vrei să stai la iarbă verde și preferi să iei masa pe malul lacului, nu ai decât să mergi câțiva pași mai încolo, până la Cernica Grill & Party (fostul Restaurant Cernica). Face parte dintr-un complex unde se organizează și evenimente private (nunți, botezuri, cumetrii, cum s-ar zice). Dar poți mergi și doar dacă vrei să iei masa pe ponton. E frumos acolo – spațiu îngrijit, multă verdeață… stare aceea de timp liber în care poți lua viața mai domol. Au și aici spațiu de joacă pentru cei mici, dar și mâncare pe toate gusturile.
Domeniul Greaca
– relaxare la piscină –
Uite un alt loc din lista noastră de restaurante lângă București unde să fugi din oraș. Situat în apropiere de Giurgiu, la doar 50 de minute de București, domeniul e un loc numa’ bun de relaxare în aer liber. E o locație superbă, dispusă pe un domeniu natural cu o suprafață de 12 hectare și se află la 7 km de liziera Dunării.
Dacă vrei un weekend prelungit, au 27 de camere pregătite – 13 la pensiunea de 5 margarete, plus 10 apartamente și 4 camere duble în Casa Greaca. Conacul domeniul are tot felul de dotări de recreere (inclusiv terenuri de tenis, grădină, ping-pong și Kiddyland).
Unul din atuurile principale rămâne, însă, piscina în aer liber. Funcționează în sezonul cald și are facilități excelente. Au o piscină de adulți și una pentru copii, șezlonguri, baldachine și foișoare VIP, terasă și bar, saună, outdoor fitness, dușuri şi grupuri sanitare, dar și loc de joacă pentru copii.
Când ți se face foame, Restaurantul Domeniul Greaca te așteaptă cu preparate tradiționale românești și internaționale, pregătite din ingrediente eco, proaspete și de calitate, în bucătăria proprie. Poți vedea meniul aici. Au un salon interior, dar și terase exterioare spațioase și foarte frumoase, amenajate în stil mediteraneean (inclusiv o terasă pentru BBQ). E frumos să iei masa aici pentru că e un spațiu înconjurat de vegetație, iar panorama către câmpurile întinse din jur e fantastică!
Crama de Piatră
– o destinație pentru orice ocazie –
Nu ne-am propus neapărat să facem un tur al cramelor, dar pentru că este un loc frumos și pentru că este la doar 70 km de București, merită să faci o plimbare de sâmbătă până la ei. Sau chiar să plănuiești un weekend întreg (pentru că oferă și cazare în cele 12 camere disponibile).
Crama de Piatră se află în satul Vadu Săpat, chiar la granița județelor Prahova și Buzău. Între cunoscătorii de vinuri și printre prahoveni circulă deja denumirea de #Boian, brandul vinului făcut aici la cramă. Locul pe care este amplasată crama există de mai bine de 100 de ani. A fost construită între 1909-1912 de meșteri italieni ajunși în podgoria Dealu Mare, unde au făurit alte două crame. Clinciu Ion, edil de Bran, a construit aici o cramă, folosind ca materie primă piatra. Iar la intrarea în beci poate fi observat și astăzi blazonul său inscripționat în piatră.
La ei poți vizita crama și beciul, dar organizează și degustări de vinuri. [Printre soiurile cultivate se numără Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Fetească Albă.] La parterul unității de cazare se află restaurantul și barul. Sunt decorate foarte frumos, cu elemente de lemn, cu detalii fine, cu sfoară și lumini sub forma sticlelor de vin. Vara, intră în scenă terasa special amenajată, unde te poți delecta cu o experiență culinară specială. Iar mâncarea arată spectaculos, atât din punct de vedere cromatic, cât și al gustului, meniul purtând semnătura lui chef Marius Greab. Evident, toate sunt „asortate” cu preparatele, iar în meniu găsești și sugestiile de pairing potrivite.
Domeniile Săftica
– o destinație pentru orice ocazie –
Hotel, trattoria, piscină, evenimente private și corporate… le au pe toate!
Deși se află la doar 15 minute de Arcul de Triumf, la Domeniile Săftica ai să descoperi un loc unde te poți rupe complet de agitația și vacarmul orașului! Ca o oază de liniște unde mergi să te bucuri de o pizza alături de prieteni, unde să te relaxezi la piscină, vara – au o zonă dedicată, unde organizează petreceri tare faine, sau chiar de o petrecere cu colegii sau de un eveniment important din viața ta (ca nunta sau botezul).
Trattoria Domeniile Săftica e primul restaurant din zona de nord a Bucureștiului care a implementat conceptul Farm to Table. Pentru că e o afacere de familie, iIar terenul generos de care dispun le-a permis să dezvolte aici propria grădină de legume. Bazându-se pe experiența părinților, și în special a mamei, cultivă pe aproximativ 6.000 mp legume în sezon. Și le folosesc exclusiv pentru bucătăria de la restaurant și pentru evenimentele pe care le organizează. De la roșii, roșii cherry, ardei gras, sau castraveți, la gogoșar, dovlecei, salată, ardei iute și ceapă, până la ierburi aromatice. Iar când vine iarna, au cele mai bune murături de casă pe care le vei încerca!
Restaurantul în sine arată foarte bine! Au o terasă all season încălzită, foarte frumoasă, de tip pergolă (cu acoperiș retractabil), unde poți sta la fel de bine și vara și iarna. Iar interiorul are un aer primitor și cald, exact așa cum te-ai aștepta de la o trattoria. La ei poți savura o mulțime de bunătăți gătite atent, din bucătăria românească și italiană. Au o pizza excelentă (făcută la cuptor pe lemne), paste gustoase, făcute de casă, dar și preparate de-ale noastre tradiționale, ori din bucătăria internațională (inclusiv, opțiuni vegetariene).
Iar dacă vrei să rămâi peste noapte, hotelul are 24 de camere moderne, unde poți petrece câteva zile pentru a te bucura de verdeață și aer curat. Am povestit mai multe despre ei aici.
Sperăm că aceste câteva recomandări de restaurante lângă București îți vor prinde bine data viitoare când nu știi pe unde să mergi să te plimbi. Iar dacă ți-am deschis apetitul și vrei să pleci hai hui prin țară, descoperă și câteva locuri de vis, de tip retreat. Sau câteva conace frumoase pe care merită să le vizitezi!