Nishani | A fi sau a nu fi este un restaurant cu specific aromân (machedon) deschis la finalul lunii Ianuarie, pe strada General Christian Tell, 26. Unul dintre proprietarii restaurantului este barmanul Costin Gache. Împreună cu fratele lui, Cristian, deține mai multe localuri de renume în București – Interbelic, Linea, Indigen… plus că stă și „în spatele” festivalului Nostalgia. (Poți urmări pe canalul Restograf de pe YouTube un interviu super interesant cu Costin Gache!).
Nishani e cea mai nouă locație pe care au deschis-o, locul unde meniul tradițional aromân se îmbină cu o selecție de cocktailuri și băuturi răcoritoare moderne și unice locației (cum ar fi Fanta de casă).
Restaurantul nu este foarte mare, cu un design simplu, dar jucăuș. Numele are multiple semnificații în limba aromână: arvună, dar de logodnă, decorațiune, minune, splendoare, năzdrăvănie, nenorocire, semn distinctiv, țintă. Semnificații care se regăsesc în decorațiuni, prezentarea meniului și logo-ul restaurantului.
Încă de la deschidere, restaurantul a fost de succes și foarte prezent în social media. Așa că am avut prieteni care mi-au spus imediat că-și doresc să mergem să-l încercăm. Nu numai pentru ineditul meniului – nu am mai mâncat preparate din bucătăria aromână până acum –, dar și pentru originalitatea conceptului.
Și încă de la început trebuie să spun că personalul a fost extrem de primitor și foarte bine pregătit. Foarte amabili și profesioniști!
Ce am mâncat la Nishani
Starter
Am început cu asortiment de unsori, S’li aundz pi pâni – ajvar, luteniță, zacuscă și iahnie de fasole servite cu pită franjuri (47lei). Alături am luat țigarete machedonești, tsiyarâ armânești, umplute cu cremă de brânză coaptă, piperchi, ragu de miel și ragu de porc (56lei) și piperchi „linge degetelele”, pipiriţi, acoperiți de pită franjuri (40 lei).
Toate au fost excelente, pline de aromă și excepțional condimentate! Dar vedeta a fost pita franjurată – proaspătă, pufoasă, cu consistența unei clătite. Atât de bună, încât am mai comandat două porții, pe care le-am mâncat simple.
Fel principal
Am continuat cu frigărui de miel, njel friptu, cu musaca de dovlecei, gogonele murate și brânză maturată Tilsit, pe un pat de pită împăturită (61lei). Musaca de cartofi crispy cu carne de porc și vită, musaca di patati cu câra de porcu si vacâ (53lei). Peturi machedonești (paste făinoase) cu șnițel de porc, demiglace de ciuperci și gogonele murate – peturi cu carâ friptâ di procu si ciupernicâ (77lei). Și pui din toate cele „linge degetele” cu salată rece, acoperit cu pită franjurată, piljiu cu di tuti cu sâlatâ aratzi (49lei).
Toate felurile principale au fost excelente! Pastele cu șnițelul de porc și ciupercile Oyster gătite la grill, împreună cu musacaua cu chipsurile de cartofi au fost fără cusur! Mielul foarte bine gătit, dar a ajuns la masă puțin rece.
Desert
Am terminat cu papiota cu măr și sos de șofran cu ciocolată, pitâ cu meru, și cartopita cu sirop apelsin (adică sirop de portocală), pitâ di purtucalâ. Fiecare 42 lei.
Totalul pentru 5 persoane a fost 756 lei.
De la starter până la desert, toată experiența a fost o simfonie a aromelor! Încă nu știu cine gătește în bucătăria Nishani, dar o face impecabil și cu dragoste pentru mâncare.
PS: Între timp am aflat direct de la sursă cine sunt „vinovații”: Mihai Dragomir, Răzvan Ungureanu și Florin Ion. Great work, guys!
Cine este La Dame Gourmande?
Recenzorul nostru anonim! Ideea e foarte simplă: am vrut să avem pe cineva fără „față” și fără nume, așa încât nimeni să nu știe cine e atunci când îi intră în restaurant. Pentru ca apoi, să ne povestească pe bune experiența avută. Cum a fost mâncarea, cum a fost atmosfera, ce i-a plăcut și ce nu. Exact cum i-ar povesti unui prieten care-i cere o recomandare! Mai multe despre ea și despre sistemul pe baza căruia face recenziile, găsești aici.