Condesa (numele unui cartier din Ciudad de Mexico, preferat de proprietari), deschis pe 30 decembrie 2023, este un triple threat. Bar, restaurant cu specific latin și studio de ceramică. Locația este pe strada Gina Patrichi nr. 3, imediat la dreapta cum cobori pe Calea Victoriei. Ocupă trei etaje – la primele două te poți bucura de bar și restaurant, iar la al treilea este atelierul de ceramică, Studio Gitane. Iar cele 3 destinații ale locației se întrepătrund.
Câteva vorbe despre local
Condesa este deschis de Dan și Nico Grigore, proprietarii unui proiect care îmi place foarte mult, Salon Golescu. Lor li s-a alăturat Sânziana Negru, care recent a câștigat America Express și a fost inspirată de America Latină. Nico Grigore este și artistul care face ceramică de la Studio Gitane, ceramică ce decorează o bună parte din restaurant.
Decorul este, într-adevăr, punctul forte al Condesa. Ceramica, răchita, mesele înalte cu blat de marmură, peretele din jaluzele de lemn, tapetul tropical (decor marca Cristian Corvin), te transpun în America Latină. Te poți ușor vedea într-un restaurant argentinian, savurând un cocktail la bar…
Bucătăria se inspiră din gastronomia Americii Latine, Mexic și Peru, și este sub coordarea lui Chef Ricardo Deus. Meniul este restrâns, împărțit în 4 categorii: de la Ferma, din Mare, din Grădină și desertul, din Rai.
Eu am vizitat restaurantul la o lună de la deschidere, pentru că de obicei prefer să acord o perioadă în care restaurantele noi își găsesc ritmul. Am fost cu rezervare la cină și pare să fie cea mai sigură metodă, pentru că aproape toate mesele erau rezervate, iar noi a trebuit să o eliberăm pe-a noastră după 2 ore.
Cum e mâncarea?
Am venit atrasă de reputația pe care o are Salon Golescu și de posibilitatea de a mânca preparate sud-americane.
La starter:
Am luat Chunky Funky Guacamole cu crispy tortilla chips (50 lei) și patatas bravas (35 lei). Un guacamole corect, cu lime și coriandru și chips-urile de tortilla făcute în casă, foarte crocante, fără să fie uleioase. Patatas bravas au fost și ei buni – tocmai ce revenisem dintr-o excursie în Spania, unde îi mâncasem destul de des și pot spune că și cei de la Condesa au fost buni. Dar, deși picanți, sosul bravas a fost mai domol decât mă așteptam.
La felul principal:
Am luat Tacos al Pastor (55 lei) și Barbacoa (85 lei). În general, Tacos Al Pastor sunt făcuți folosind carne de porc, gătită în stil libanez, pe țepușă. Condesa îi servește cu bucăți de pui și, probabil din cauza felului în care carnea trebuie gătită, puiul a fost puțin uscat. Dar combinația dintre ananasul prăjit și sosul pico de gallo a compensat.
Barbacoa, care acum este recunoscut ca un fel de mâncare mexican cu carne gătită lent, a fost delicioasă! Condesa îl face cu carne de vită, într-un sos de iaurt și coriandru, care este foarte proaspăt și echilibrează bogăția cărnii gătite lent, în sos pico de gallo. Coriandrul am observat că este un acquired taste pe piața românească (nu tuturor le place). Dar eu îi apreciez aroma și consider că este the right pairing în bucătăria sud americană.
La final…
Am încheiat cu un desert peruan, Suspiro Limeno (35 lei), pentru că nu pot rezista niciunui fel de mâncare cu dulce de leche. Desertul mai conține biscuiți însiropați în cafea și brandy și este acoperit cu un pic prea multă frișcă. Dar nimic nu îmi poate știrbi bucuria de a mânca dulce de leche!
Mâncarea a fost acompaniată de cocktailuri fără alcool (30 lei) și Margarita (40 lei). Iar la final, totalul pentru două persoane a ajuns la 360 lei.
Personalul a fost primitor, foarte amabil. Au fost la un moment dat patru chelneri care s-au ocupat de masa noastră – dintre care un chelner diferit pentru a ne lua plata, ceea ce a fost puțin confuz atunci când mai voiam să cerem ceva.
Personalul a fost primitor, foarte amabil. Au fost la un moment dat patru chelneri care s-au ocupat de masa noastră – dintre care un chelner diferit pentru a ne lua plata, ceea ce a fost puțin confuz atunci când mai voiam să cerem ceva.
Cine este La Dame Gourmande?
Recenzorul nostru anonim! Ideea e foarte simplă: am vrut să avem pe cineva fără „față” și fără nume, așa încât nimeni să nu știe cine e atunci când îi intră în restaurant. Pentru ca apoi, să ne povestească pe bune experiența avută. Cum a fost mâncarea, cum a fost atmosfera, ce i-a plăcut și ce nu. Exact cum i-ar povesti unui prieten care-i cere o recomandare! Mai multe despre ea și despre sistemul pe baza căruia face recenziile, găsești aici.