Unul dintre lucrurile pe care le apreciez foarte mult la scena gastronomica bucureșteană (sau chiar românească) este acceptarea și extinderea multiculturalismului culinar. În ultimii ani, a fost din ce in ce mai predominantă ideea că există și alte bucătării decât cea românească sau decât cele mai apropriate din regiune – turcească, ungurească etc. Și că ele nu numai că pot educa gusturi și deschide mintea către ingrediente și mirodenii necunoscute nouă, dar pot să și ajute să cunoști o altă țară, o altă cultură, înainte de a o vizita.
Pentru că eu deja sunt mare amatoare de turism culinar, mă bucur nespus de mult când se deschid restaurante etnice chiar la mine acasă. Desigur, cel mai mult apreciez mâncarea locală chiar în țara din care provine, ceea ce apoi mă ajută să o evaluez mai bine în alte țări. Dar dacă încă nu am ajuns să vizitez o țară, the next best thing este să mănânc într-un restaurant dâmbovițean dedicat acelei bucătării.
Astăzi este despre bucătăria nepaleză. Încă nu am reușit să vizitez Nepal, dar avem o multitudine de restaurante nepaleze deschise în București. Cel mai recent dintre ele, deschis la 1 martie pe Intrarea Tudor Ștefan 25, este MoMo.
MoMo, o bucățică de Nepal adusă la București
„Momo” înseamnă în nepaleză „gălușcă” (dumpling) umplută, gătită la aburi. Dumpling-ul are o umplutură de carne sau de legume și de obicei sunt servite cu sosuri picante, cu legume sau murături.
Povestea restaurantului MoMo este simpatică, așa cum este ea spusă chiar de proprietari. Bona băiețelului lor, o tânără nepaleză venită în România să lucreze, a devenit în timp parte integrantă din familia lor. S-au îndrăgostit de poveștile ei de acasă, de preparatele lor tradiționale, de condimente, arome și texturi. Un lucru a dus la altul, așa că au decis să deschidă acest restaurant cu specific nepalez (personalul din bucătărie este venit tot de acolo).
Pe lângă povestea nașterii acestui restaurant, te atrage și estetica lui. Respectând obiceiul nepalez de a mânca pe podea, restaurantul oferă un mix de modern și tradițional, cu tonuri blânde de bej și explozii de culoare. Ce este și mai interesant este că la etajul restaurantului există un spațiu deschis, unde în jurul unei mese joase poate mânca un grup mai mare de prieteni, familie, colegi. La acest sentiment că mănânci într-o casă nepaleza contribuie și ospitalitatea staff-ului, extrem de binevoitor și atent.
Cum e mâncarea
Meniul, în acest moment, este unul restrâns și construit în jurul momo-urilor: butter chicken, chicken masala, pork c-momo (momo de porc într-un sos dulce acrișor de legume), pork curry, chicken momo fried sau steamed (momo cu umplutură de pui, prăjite sau fierte), pork momo fried sau steamed (momo cu umplutura de porc, prăjite sau fierte), chow mein veggie noodles, fried rice, thukpa noodle soup și desigur naan bread cu unt sau usturoi. Dar planul este ca, pe măsură ce își extind echipa din bucătărie, să extindă și meniul.
La două săptămâni după ce s-a deschis, am făcut rezervare (dar cred că pot acomoda și walk-in-s). Am comandat momo prăjite cu umplutură de porc (35 lei), momo fierte cu umplutură de pui (35 lei) și orez prăjit (21,5 lei).
De-a lungul timpului am mâncat diverse tipuri de dumplings (de la cele chinezești până la cele georgiene). Deși fiecare are un punct forte sau o trăsătură distinctivă, momo-urile nepaleze sunt cele care au avut cea mai multă umplutură. Gătită absolut impecabil și aromate cu un mix de mirodenii nepaleze, cum eu nu am mai gustat până acum.
Favoritele mele au fost cele prăjite, cu umplutură de porc. Aluatul găluștii, deși prăjit, nu era uleios sau greoi și oferă exact crunch-ul de care aveai nevoie. Iar umplutura era în continuare zemoasă, extrem de bogată în aromă. Sosul care le însoțea părea să fie o salsa de legume, nepicantă, proaspătă, care s-a potrivit perfect cu crusta prăjită și carnea de porc.
Momo-urile fierte cu umplutură de pui au fost și ele la fel de delicioase. Foarte bine gătite, fără să fie gumoase sau uscate. Iar orezul prăjit a fost gătit corect, fără să fie uleios.
Personal, mi-ar fi plăcut să pot avea alături și o salată sau ceva acid care să echilibreze gustul bogat al umpluturii momo-urilor, dar asta nu a știrbit din experiența în acest restaurant.
Lângă mâncare am avut și două cocktails Ecuador by Flair Angel, cu alcool (38 lei) și Ecuador Zero, fără alcool (24 lei). Au fost foarte bune! Totalul mesei pentru două persoane: 154 lei.
MoMo
📱0750 830 519
Cine este La Dame Gourmande?
Recenzorul nostru anonim! Ideea e foarte simplă: am vrut să avem pe cineva fără „față” și fără nume, așa încât nimeni să nu știe cine e atunci când îi intră în restaurant. Pentru ca apoi, să ne povestească pe bune experiența avută. Cum a fost mâncarea, cum a fost atmosfera, ce i-a plăcut și ce nu. Exact cum i-ar povesti unui prieten care-i cere o recomandare! Mai multe despre ea și despre sistemul pe baza căruia face recenziile, găsești aici.