MOM este un restaurant din Centrul Vechi, pe Strada Franceză 2. S-a deschis în octombrie 2021 și este un proiect comun al lui Toni Godeanu, Răzvan Buruiană, Claudia Becea și Andrei Vintilă.
Fondatorii au creat un spațiu simplu, minimalist, dar cu un design aparte. Iar meniul urmează aceeași rețetă. L-aș putea caracteriza ca bucătărie urbană, cu un meniu scurt, concentrat, cu feluri de mâncare cunoscute, dar gătite și reinterpretate cu ingrediente de cea mai înaltă calitate, cu o prezentare inedită. Acesta este unul dintre motivele pentru care meniul este sezonier, iar unele preparate ies din „listă”, pentru ca altele să le iau locul.
Am fost la MOM de mai multe ori, încă de când s-a deschis, pentru că unul din lucrurile pe care le evaluez la un restaurant este consistența în calitatea mâncării oferite. Dar și pentru că, încă de prima dată când i-am vizitat, în 2021, conceptul restaurantului, estetica lui, dar mai ales felurile de mâncare servite, m-au cucerit! [Serveau atunci niște paste tagliolini cu lămâie și Saint Jacques, care mi-au mers la suflet!].
Cum e la MOM?
Restaurantul este micuț, intim, amenajat în tonuri de alb și bej, cu decorațiuni din ceramică și plante verzi. Iar această simplitate a designului complimentează mâncarea elevată. În anotimpul cald, restaurantul se extinde cu o terasă afară, în stradă. Bucătăria este deschisă și câteodată poți surprinde exact momentul în care chiflele pentru burger sunt făcute și proaspăt scoase din cuptor.
Personalul este tânăr și amabil și întregește experiența MOM.
Cum e mâncarea?
Hai să-ți povestesc și despre câteva dintre felurile lor de bază, care se regăsesc și acum în meniu. Așa că o iau pe „capitole” (așa cum sunt ele denumite în meniu).
Chapter 1 – to start:
Mediterranean pieces (36 lei). Bucăți de feta, foietaj, cimbrișor, miere, fagure de miere, susan și migdale prăjite. Inspirat din desertul grecesc cu brânza feta coaptă în foietaj cu miere, acest starter combină sărat, dulce și crocant, cu un design inovator.
Nobility in a puff shell (40 lei). Pară coaptă învelită în foietaj și umplută cu Gorgonzola, nuci coapte, miere și cimbrișor. Este, probabil starter-ul meu preferat de la ei, pentru că mereu găsesc ceva entuziasmant în fructe ca fel principal de mâncare.
Chapter 1 – to continue:
MOM’s Burger (65 lei), din brioșa făcută de ei în bucătăria restaurantului, cu palina din carne de vită 100% angus, „cafea” din ciuperci, salsa verde și sos picant gochujang. Este servit cu o garnitură de cartofi dublu prăjiți, presărați cu un mix de prosciutto deshidratat, fulgi de drojdie și pătrunjel.
Burgerul este de calitate și vrea să scoată în evidență gustul cărnii, prin simplitatea adaosurilor. Dar, în mod paradoxal, aș spune că elementul vedetă este chifla. Suficient de subțire cât să nu ai impresia că mănânci doar pâine, dar suficient de groasă cât să ofere exact susținerea de care interiorului burgerului are nevoie. Este untoasă, aerată, cu un ușor gust dulceag, care contrastează minunat cu sosurile!
Au și versiunea de burger cu pui prăjit. Gustos și el! A mers foarte bine cu salata cremoasă de castraveți (25 lei) alături. Salata asta are castraveți proaspeți, smântână, mărar, ceapă roșie murată și puțin usturoi.
Chapter 2 – Paste:
Paste cu trufe negre (64 lei). Cea mai simplă rețetă, tagliolini, unt, trufe negre proaspete și puțin parmezan ras. Pastele sunt gătite corect, cu exact cremozitatea necesară! Iar gustul de trufe este predominant și natural, fără să fie copleșitor. Ceea ce pentru mine înseamnă un preparat de succes! Acesta este unul din felurile de mâncare pe care îl comand aproape în orice restaurant care îl are în meniu. Și, dacă este gătit bine, în general îmi dă o indicație despre cât de buni sunt chef-ul și staff-ul lui.
Prețurile sunt destul de ridicate. Probabil locația este un criteriu, dar și calitatea ingredientelor. Dar consider că tocmai acest ultim aspect recomandă MOM pentru cel puțin o vizită!
Cine este La Dame Gourmande?
Recenzorul nostru anonim! Ideea e foarte simplă: am vrut să avem pe cineva fără „față” și fără nume, așa încât nimeni să nu știe cine e atunci când îi intră în restaurant. Pentru ca apoi, să ne povestească pe bune experiența avută. Cum a fost mâncarea, cum a fost atmosfera, ce i-a plăcut și ce nu. Exact cum i-ar povesti unui prieten care-i cere o recomandare! Mai multe despre ea și despre sistemul pe baza căruia face recenziile, găsești aici.