Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > De Bun Gust > Tips & Tricks > 14 reguli de bază la gătit, de care să ții cont când faci mâncare
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks

14 reguli de bază la gătit, de care să ții cont când faci mâncare

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 18 iulie, 2023
  • Data modificare : 18 iulie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Gătitul este o formă de artă. Este o modalitate de a-ți prezenta abilitățile culinare și de a-ți impresiona prietenii și familia. Dar, ca orice altă abilitate, gătitul necesită practică. Și, din păcate, uneori această practică poate duce la unele greșeli destul de mari. Așa că mai bine ține cont de aceste reguli la gătit.

Femeie cu sort de bucatarie si bigudiuri citeste o carte de bucate in fata unui blat d ebucatarie plin cu fructe, legume, si oale colorate. Imagine reprezntativă pentru reguli  la gătit.

Gătitul este o artă, dar este și știință. Și, ca în orice știință, există lucruri clare de făcut și de evitat atunci când vine vorba de bucătărie. Dacă ești în căutarea unor modalități de a îți îmbunătăți abilitățile de gătit – sau doar încerci să îți dai seama ce să nu faci în bucătărie – acest articol este pentru tine! Vom arunca o privire la unele reguli la gătit, așa încât să știi să eviți câteva dintre greșelile pe care s-ar putea să le faci în bucătărie.

Reguli la gătit

#1. Pune sare în mâncare în timp ce gătești

Dacă n-ar exista sarea, acel umil condiment al tuturor bucătăriilor lumii, mâncarea nu ar fi atât de gustoasă. Și, totuși, punând sare în mâncare abia la final, după ce prepararea ei termică a luat sfârșit, nu vei obține niciodată gustul perfect. Mâncarea se sărează pe măsură ce se gătește pentru că, sarea adăugată în timpul preparării termice sau în timpul pasului de amestecare a ingredientelor, are rolul ei la fiecare intrare în scenă.

Sarea adăugată unor ciuperci trase în tigaie, spre exemplu, le ajută să lase mai repede apa pe care o conțin, grăbind astfel procesul de sotare. În cazul supei de pui, sarea se adaugă după ce se spumează supa, iar rolul ei în acel moment este să ajute ingredientele să-și elibereze aroma.

#2. Nu aglomera tigaia

Iată greșeala pe care toți o facem în mod frecvent: umplem tigaia cu chiftele, ca să terminăm mai repede procesul de prăjire. La fel și cu șnițele. Le înghesuim unul în altul, lipindu-se între ele, tot ca să finalizăm mai repede. Multe chiftele?! Nu-i bai, luăm tigaia cea mai mare. Greșit!

Când umpli tigaia până la refuz cu chiftele sau șnițele ori alte bucăți de carne în vederea prăjirii, exact asta nu vei obține: o prăjeală ca la carte! Alimentele se vor arde la exterior, rămânând crude la interior. Sau poți de fapt să obții doar fierberea lor la abur, nicidecum prăjirea. E nevoie de spațiu între alimente în tigaie, pentru o prăjire corectă.

#3. Evită să presezi felia de carne în tigaie

Probabil din grabă, de foame sau pur și simplu pentru că așa au văzut și fac și ele, multe persoane pun felia de carne în tigaie și se apucă să o preseze cu ustensilele de bucătărie din dotare. Nu știu ce au în cap, dar pot spune că e o mare greșeală care usucă și stoarce, efectiv, carnea de aromele ei naturale. „Crima” e la fel de mare la orice fel de carne ai tigaie.

Corect se face așa: spălare de sânge, uscare prin tamponare, pus în tigaia gata încinsă, 3-5 minute pe fiecare parte. Apoi scoasă și acoperită cu o bucățică de unt. Carnea își continuă procesul de gătit și după ce ai scos-o din tigaie și este etapa în care se definesc aromele.

Uite un video în care Gordon Ramsey ne arată cum se face o friptură perfectă, pas cu pas.

Carne la tigaie cu usturoi si ierburi aromatice. Reguli la gătit.

#4. Nu adăuga usturoiului de la început

Cui nu-i place mirosul de usturoi în mâncare? Doar frecat pe o felie de pâine prăjită, reușește să trezească papilele gustative de parcă cine știe ce friptură i-ai oferi limbii. Obișnuim să adăugăm acest condiment la multe mâncăruri (și bine facem!) dar, ATENȚIE! Adăugat primul, când vrem să sotăm legume, s-ar putea arde până ce legumele sunt gata. Iar ars, usturoiul este amar.

Așa că iată una din reguli la gătit de care să ții cont: adaugă usturoiul spre sfârșit, pentru a te putea bucura de gustul lui și de minunata înfrățire gastronomică din el și atâtea alte alimente. Spre exemplu, adaugă-l la finalul sotării legumelor și pe carnea prăjită, o dată cu untul pe care îl pui peste carne după ce o iei din tigaie.

#5. Folosește ustensile potrivite în tigăile antiaderente

O să crezi acum este vorba de cum ne păstrăm tigăile antiaderente cât mai mult timp. Dar să știi că o tigaie antiaderentă zgâriată strică mâncarea. Ustensilele metalice zgârie oalele și tigăile antiaderente, ceea ce va face să se prindă mâncarea de ele și să se ardă. Astfel, întreg procesul de pregătire va fi alterat. Folosește numai ustensile din lemn sau silicon!

#6. Spală legumele după curățare!

Legumele au nevoie și de spălare după ce sunt curățate. Simpla lor curățare nu înlătură urmele de acarieni, de pământ sau bacteriile care se pot afla în pământul în care au fost cultivate. Umple chiuveta cu apă curată, adaugă o lingură de sare și lasă legumele curățate timp de 10 minute acolo. Apoi clătește-le bine în apă curată în care ai adăugat o cană de oțet. Oțetul ajută la uciderea bacteriilor. Iar clătirea de două ori îndepărtează murdăria și alte resturi.

Mainile unei femei care spala legumele intr-o chiuveta alba. reguli la gătit

#7. Nu lăsa uleiul sau grăsimea în tigaie între întrebuințări

Mulți obișnuiesc să lase uleiul în tigaia în care au prăjit carnea sau cartofii. O depozitează la cuptor și gata, o scot de acolo data viitoare și refolosesc uleiul rămas în ea. Nu numai că nu e deloc igienic și sănătos, dar depozitarea uleiului în tigaie între folosiri deteriorează și tigaia.

Corect: lasă uleiul la răcit, apoi scurge-l într-un borcan pe care îl vei arunca. Șterge tigaia cu un prosop de hârtie și abia apoi spal-o cu apă caldă fără alți detergenți de vase.

#8. Nu adăuga ulei în apa în care fierbi paste

Este o greșeală. Mulți oameni fac asta convinși că pastele nu se vor lipi la fiert. Dacă vrei ca acest lucru să nu se întâmple, două lucruri ai de făcut. 1) Pune apa cu sare la fiert și nu adăuga pastele decât atunci când apa clocotește. Și 2), de îndată ce pastele se înmoaie, folosește un clește pentru a amesteca pastele. Sunt două dintre cele mai importante reguli la gătit paste corect.

#9. Adaugă pe rând ingredientele la fiert

Știi că, spre exemplu, cartoful are nevoie de 15-20 de minute să fiarbă? Iar frunzele de spanac au nevoie de 3-4 minute să fie fierte. Carnea, un alt exemplu, are nevoie de mult mai mult timp de fierbere, spumare – și asta depinde și de tipul cărnii. Dacă pui la fiert toate ingredientele în același timp, nu vei obține decât o mâncare gătită inegal, care va avea un gust îndoielnic.

barbat gateste paste in bucataria de acasa. Reguli de gătit

#10. Presară brânza peste paste și abia apoi sosul

Adăugarea sosului peste spaghete înainte de a pune brânza este o mare greșeală. În loc să obții o brânză topită, cremoasă, peste paste, adăugând-o după ce pui sosul faci ca brânza să se adune în cocoloașe dezgustătoare. Dacă vrei ca brânza să se topească devenind o bază pentru sosul de paste, rade-o deasupra pastelor fierbinți și amestecă să se topească. Apoi adaugă sosul de roșii, de pesto, ragu.

#11. Nu fierbe legumele în prea multă apă

Când vrei să faci legume fierte, dar crocante, greșești când le pui la fiert în prea multă apă. În loc să le obții crocante la exterior și moi la interior (prin aburire), tu vei obține niște legume de o textură moale. Iar aromele delicioase ale legumelor se vor pierde în apă.

Raportul corect de apă este de o ceașcă de apă la un kilogram de legume (regulă la gătit care se aplică, de fapt, la orice altceva).

#12. Nu folosi prea mult unt în mâncare

Untul este o grăsime care ajută la gătit. Conferă aromă mâncărurilor. De ceea n-ar trebui să inunde o rețetă, ci doar să-i potențeze gustul. Așadar, 1-2 linguri de unt sunt cantitatea maximă de unt recomandată să fie folosită la un kilogram de paste. Dacă simți că mai trebuie, mai poți adăuga. Însă ideea e ca untul topit să îmbrace pastele, nu să le inunde, astfel încât acestea să băltească în unt.

Tava cu biscuiti de casa, la cuptor

#13. Întotdeauna preîncălzește cuptorul

Cei care uită să preîncălzească cuptorul sfârșesc adesea cu mâncarea gătită pe jumătate. Sau arsă pe o parte, ceea ce e și mai rău. Setează temperatura potrivită rețetei cu cel puțin 15 minute înainte de a pune preparatul la cuptor pentru a avea timp să se încălzească.

#14. Așteaptă să se încingă uleiul

Asta dacă nu vrei ca alimentele să se lipească de tigaie și masa să se transforme într-un dezastru. Am văzut șnițele dezbrăcate de haina de ou pentru că s-au lipit de tigaia neîncinsă. Am văzut și chiftele lipite de tigaie și dezlipite cu forța (evident, făcute praf!) sau burgeri frumos modelați deveniți sinistru de rupți după ce s-a încercat dezlipirea lor de tigaie. De ce? Gătitul nu e pentru oricine…

Ține cont de aceste reguli la gătit și ai să vezi cum micile detalii chiar fac diferența. Iar dacă vrei să descoperi și alte câteva greșeli comune în bucătărie, uite aici câteva dintre cele mai frecvente.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • greseli in bucatarie
  • greseli la gatit
  • reguli la gatit
Citește și
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
Variante de sandvișuri: 43 idei de topping-uri pentru banala pâine prăjită de la micul dejun
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Variante de sandvișuri: 43 idei de topping-uri pentru banala pâine prăjită de la micul dejun
7 metode de conservare a roșiilor
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
7 metode de conservare a roșiilor
Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului
Rețetă de maia: cum să o „crești” acasă
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Rețetă de maia: cum să o „crești” acasă
Cum se mănâncă sushi ca-n Japonia. Scurt ghid de „utilizare”, inclusiv a bețișoarelor
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum se mănâncă sushi ca-n Japonia. Scurt ghid de „utilizare”, inclusiv a bețișoarelor
Care e diferența între jamon iberico și prosciutto
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Care e diferența între jamon iberico și prosciutto
Ce este sosul Habanero și cum se face
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Ce este sosul Habanero și cum se face
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
Caută
Postări recente
  • Sciccheria, o arie culinară <em>di alta classe</em>, pe note de <em>dolce vita</em>
    Sciccheria, o arie culinară di alta classe, pe note de dolce vita
    • Data publicare : 4 octombrie, 2023
    • Data modificare : 4 octombrie, 2023
  • Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    • Data publicare : 3 octombrie, 2023
    • Data modificare : 3 octombrie, 2023
  • FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 2 octombrie, 2023
  • 11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 4 octombrie, 2023
  • Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    • Data publicare : 29 septembrie, 2023
    • Data modificare : 29 septembrie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Cele mai instagramabile restaurante din București
    • Hot Spots
    Cele mai instagramabile restaurante din București

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ