Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > TIPS & TRICKS > 10 mâncăruri picante celebre din jurul lumii
  • TIPS & TRICKS

10 mâncăruri picante celebre din jurul lumii

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 23 noiembrie, 2023
  • Data modificare : 10 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Ești dintre cei care spun că pentru tine nu există o mâncare prea picantă, că „poți să duci” oricât de iute? Dacă susții asta numai pentru că apreciezi piperul, boiaua și ardeiul iute, nu înseamnă că poți să mănânci fără să-ți dea lacrimile și să-ți amorțească limba unele dintre cele mai celebre mâncăruri picante din diverse colțuri ale lumii…

close up cu o portie de aripioare picante intr-o farfurie, iar pe langa multi ardei iuti rosii

Majoritatea celor mai faimoase feluri de mâncare din lume sunt de origine asiatică. S-ar putea să știi că ardeii iuți s-au născut în America de Sud, dar Asia este cea care domină scena mâncărurilor picante.

Hai să-ți prezentăm 10 astfel de mâncăruri picante, unele de care poate nu știai și nu le-ai gustat până acum. Iar dacă vreodată ai ocazia să le servești, amintește-ți că noi te-am avertizat…

10 mâncăruri picante pentru cei cu simț de aventură

#1. Sichuan Hot Pot (China)

hot pot with double flavour flat lay view

Sichuan Hot Pot este un preparat chinezesc originar din provincia Sichuan. Conține bucăți de carne, organe, fructe de mare, tăiței și legume, totul fiert într-un bulion picant în care se adaugă boabe de piper Sichuan, ardei iuți Sichuan uscați, scorțișoară, cuișoare și anason stelat. Se spune că acest fel de mâncare a apărut în comunitatea barcagiilor de pe râul Yangtze, devenind inițial foarte popular printre aceștia. Preparatul se servește fierbinte, lucru care face ca iuțeala boabelor de piper să dea senzația ca îți ia gura foc.

#2. Dakdoritang (Coreea de Sud)

o oală de fontă cu Dakdoritang, o mancare picantă specifică Coreei
Foto jcomp on Freepik

Când se vorbește despre mâncarea picantă din Coreea, probabil că prima care îți vine în minte este kimchi. Ei bine, când vrei ceva mai mult de-atât, există dakdoritang. Este o tocăniță de pui al cărei sos conține doze generoase de gochugaru (pulbere de chilli coreeană) și gochujang (pastă de chilli coreeană) amestecate cu vin de orez, sos de soia, usturoi, ghimbir și ulei de susan. Se  servește de obicei cu morcovi, ceapă și cartofi.

#3. Porc Vindaloo (India)

porc vindaluu mâncăruri picante

Ehei, India este recunoscută pentru opțiunile sale alimentare foarte picante, așa că trebuie să știți exact când comandați, cât de picant doriți să fie preparatul, pentru că nivelul de rezistență la iute al indienilor nu se compară cu al celorlalți oameni. Ceea ce ei consideră ușor picant, e puțin probabil ca un european să poată mânca… Porc Vindaloo este unul dintre cele mai tradiționale mâncăruri picante indiene. Constă în bucăți de carne de porc condimentate cu o pudră picantă obținută din amestecul de ardei iute roșu prăjit, cuișoare, semințe de mac, piper negru, chimen și boabe de muștar. Ca să înțelegeți cât de serioasă este treaba la indieni, să știți că pe lângă toate acestea, la momentul servirii în mâncare se mai adaugă și ardei iute proaspăt, din belșug. Iar „iute” nu este un eufemism…

#4. Pui Jerk Chicken (Jamaica)

mai multe bucăți de pui jerk chicken specific jamaicăi, o țară cunoscută pentru mâncăruri picante

Caracteristic bucătăriei caraibiene, puiul Jerk este o opțiune atunci când vreți să vă distrageți atenția de la căldura care vă frige piele cu ceva care să vă frigă… limba. Super-iuțeala acestui fel de mâncare este dată de condimentarea puiului cu ardei Scotch bonnet, cunoscut a fi cel mai iute ardei.

#5. Sik Sik Wat (Etiopia)

o porție de Sik Sik Wat într-un bol larg, cu o lingură metalică înăuntru
Foto by freepik

Bucătăria etiopiană se bazează adesea pe o mulțime de legume amestecate cu carne si condimente picante. Felurile de mâncare de acest gen, cunoscute generic sub denumirea de „wat”, sunt niște tocănițe servite fierbinți. Una dintre cele mai picante astfel de tocănițe este Sik Sik Wat, și are la bază pastă de ardei roșu. Carnea de vită este înăbușită în această pastă iute, adăugându-i-se și alte ingrediente pentru aromă, inclusiv ceapă, usturoi și suc de lămâie. Se servește cu pâine în stil arabesc (lipie).

#6. Picadillo (Mexic)

o oală de fontă cu picadillo, unul din felurile de mancăruri picante mexicane, cu două linguri de lemn deasupra

Mexicul este renumit pentru că găzduiește una dintre cele mai picante bucătării din lume, iar picadillo este un fel de mâncare picant preferat. Ceea ce pune acest fel de mâncare pe lista mâncărurilor îndrăznețe picante este renumitul ardei jalapeño. Sosul este făcut din roșii, ardei jalapeño, ceapă și usturoi, asezonat cu ierburi și condimente precum oregano și chimen. Sosul poate fi folosit pentru a condimenta multe feluri de mâncare diferite dar s-a consacrat alături de carnea de vită și cartofi.

#7. Pui piri-piri (Mozambic și Angola)

pui piri piri într-o farfurie ovală albă, cu puțină salată lângă.
Foto stockking on freepik

Portughezii au introdus acest fel de mâncare picant cunoscut și sub numele de pui piri-piri în Angola și Mozambic încă din secolul XV, când au amestecat ardei iute african cu ingrediente europene. Bucățile de pui de pui piri-piri sunt marinate în ardei iute, ulei de măsline, lămâie, usturoi și ierburi precum busuioc și oregano pentru o aromă care îmbină sărat, acru și dulce. Mâncarea este populară și în Namibia și Africa de Sud, unde se găsește adesea în meniul restaurantelor portugheze.

#8. Aripioare picante (SUA)

mai multe aripioare picante intr-o farfurie, alături de un bol mic cu sos barbecue pentru mancaruri picante

Aripioarele picante (Buffalo wings) sunt un aliment de bază în bucătăria americană. Aripile de pui prăjite sunt apoi „marinate” într-un sos iute de piper si ardei cayenne, unt, oțet, pudră de usturoi și sos Worcestershire. Pentru ca experiența să fie completă, este de preferat să fie servite într-un ranch tipic american, alături de o bere…

#9. Penne all’arrabbiata (Italia)

o portie de penne allarabiata, un lef de mancăruri picante tipic italian, cu parmezan ras și o frunză de busuioc deasupra

Știi că italienii sunt oameni veseli, dar și aprigi la mânie… Despre asta este vorba și în penne all’arrabbiata. Pentru că, în italiană, arrabbiata înseamnă furios! Iar acest fel de mâncare îmbină blândețea pastelor și a roșiilor cu iuțeala ardeiului roșu (peperoncino) și usturoiului din sosul care le „învelește”. Uite aici mai multe sosuri (nu doar picante), perfecte pentru paste.

#10. Chilli con carne

un bol negru cu chilli con carne aseezat pe o masă delemn neagră, cu ardei iuți, sare, usturoi și pâine în jur

Avem o surpriză privind originea acestui preparat. După denumire îl asociezi cu Mexicul, nu-i așa? Află că acest fel de mâncare nu este de origine mexicană, ci texană. Și ar fi fost inventat în închisorile din acest stat, pentru ca iuțeala ardeilor să acopere gustul cărnii de vacă de proastă calitate folosită la prepararea hranei deținuților. Chilli con carne este un fel de tocană ale cărei ingrediente principale sunt carnea de vită și chilli. Există însă și variante care includ diverse legume precum fasolea boabe, porumbul, ardeiul gras, roșiile, ceapa, usturoiul, chimenul sau coriandrul.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • aripioare picante
  • Chilli con carne
  • Dakdoritang
  • feluri de mancare picante
  • mancare spicy
  • mancăruri picante
  • Penne all’arrabbiata
  • Picadillo
  • Porc Vindaloo
  • Pui Jerk Chicken
  • pui piri piri
  • Sichuan Hot Pot
  • Sik Sik Wat
Citește și
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.