Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • REȚETE
  • TIPS & TRICKS

Ce înseamnă au gratin

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 1 noiembrie, 2023
  • Data modificare : 13 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Orice preparat care are o denumire franțuzească sau conține în denumirea sa un cuvânt franțuzesc, deja capătă… clasă. Și poate îți imaginezi că îl poți consuma numai în vreun restaurant cu stele Michelin (vorba vine). O fi adevărat în alte situații, dar nu și în aceea a unui preparat au gratin. Cel mai adesea din popularii și comunii cartofi. Credeai că nu îi poți face și tu, acasă, fără să fii vreun chef? Îți arătăm noi că poți!

o furculiță ridică o bucată generoasă de cartofi au gratin, dintr-o tavă mare, albă, cu mțnere

Ce înseamnă au gratin?

Termenul este unul dintre acele cuvinte franceze care și-au găsit loc în vocabularul culinar internațional datorită influenței puternice pe care bucătăria franțuzească a avut-o în dezvoltarea gastronomiei globale. Iar cuvântul nu înseamnă altceva decât… „cu crustă”.

Un „gratin” este orice fel de mâncare care este acoperit cu brânză sau pesmet amestecat cu unt, apoi dat la cuptor până capătă o crustă aurie, crocantă. Așa că pentru a-l prepara n-ai nevoie decât de cartofi, pesmet, unt, brânză, o tavă și un cuptor. Există, însă, numeroase variante – precum gratin de broccoli cu brânză gorgonzola sau gratin de fructe de mare.

Cartofii franțuzești vs. cartofii au gratin

A nu se confunda cartofii au gratin cu un alt preparat, cartofii franțuzești. Aceștia din urmă conțin ingrediente pe care cei gratinați nu le conțin, și nici nu sunt caracterizați de stratul crocant de la exterior. Cartofii franțuzești se prepară prin așezarea în tavă a unor straturi alternative de felii de cartofi (tăiate mai groase decât la cartofii au gratin), felii de ou fiert tare, brânză rasă, iar la final se toarnă smântâna. Opțional se pot pune și straturi de șuncă tăiată cubulețe, ceea ce va face ca preparatul să fie și mai consistent decât este deja, dar și mai bogat în calorii. Sunt foarte gustoși și aceștia, nimic de zis, dar… nu sunt au gratin.

un vas ceramic oval, în care este o portie generoasă de cartofi au gratin, este asezat pe o pânză naturală
Foto: Timolina / Freepick

Pentru prepararea cartofilor au gratin sunt preferați cartofii roșii, pentru că au o textură care se pretează mai bine, iar amidonul conțiut de aceștia ajută la îngroșarea sosului. Te întrebi dacă ar trebui fierți cartofii înainte de așezarea în tavă? Ei bine, nu. Spre deosebire de cei franțuzești, care trebuie fierți în prealabil. Nu te teme că nu se vor găti pentru că sunt cruzi. Se vor găti, pentru că – așa cum am precizat – ei vor trebui tăiați în felii subțiri.

Ce brânză se folosește?

În ceea ce privește tipul de brânză recomandat a fi folosit la prepararea cartofilor au gratin, brânza Cheddar ocupă prima poziție pentru gustul său echilibrat și cremozitatea pe care o dă sosului care se formează. Dar nu este deloc greșit dacă se folosește un amestec din diferite tipuri de brânzeturi. Ca de exemplu:

  • Brânza Gruyère, o brânză elvețiană cu o aromă ușor dulce și o textură fină. Este o alegere populară pentru gratinuri de cartofi sau legume.
  • Parmezan, datorită gustului său bogat, umami.
  • Mozzarella, care oferă o textură delicată și o topire uniformă. Este perfectă pentru preparatele cu legume sau pentru a crea o crustă pufoasă pe deasupra.
  • Emmental, datorită texturii sale elastice și aromei ușor dulci.
  • Brânza Bleu, pentru o notă mai îndrăzneață, deoarece are o aromă intensă.
un vas metalic cu mânere este aseszat pe un servet de bucătărie, iar langa el este o lingură de lemn

E nevoie de vase speciale?

Nu neapărat. Dar există anumite tipuri de vase care sunt mai potrivite și ușurează procesul. Cel mai frecvent sunt folosite tăvile sau vasele termorezistente.

  • Tavă pentru gratin: Aceste tăvi sunt adânci și au o suprafață mare, așa încât poți așeza ingredientele într-un singur strat și se vor coace uniform. De obicei, sunt din ceramică sau sticlă și pot fi foarte estetice, așa că merg puse direct pe masă.
  • Formă de copt: O formă de copt de dimensiuni potrivite poate fi folosită cu succes pentru preparatele „au gratin”. Asigură-te că este termorezistentă și potrivită pentru cuptor.
  • Vase individuale: dacă vrei să servești porții individuale, poți folosi cupe, vase tip Cocotte sau ramekin. Acestea oferă un aspect elegant și personal pentru fiecare porție.

În general, e important să folosești vase care sunt sigure pentru cuptor și capabile să reziste temperaturilor ridicate. De asemenea, un strat de unt sau ulei poate fi aplicat pe suprafața vasului pentru a preveni lipirea ingredientelor și pentru a ajuta la obținerea unei cruste crocante.

o tava mare de cartofi au gratin sub o lingură de lemn care ridica puțin din compoziția din tavă

Două rețete de testat și savurat 

 

Cartofi au gratin

Ai nevoie de:

  • 2 linguri de unt moale
  • 4 cartofi
  • o cană și jumătate cu smântână
  • ½ cană de lapte
  • 2 linguri de făină
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt (opțional)
  • sare, piper proaspăt măcinat
  • 2-3 linguri de pesmet
  • 300 de grame de brânză Cheddar rasă
o tava neagra, circulară, cu cartofi au gratin

Cum se prepară

  1. Începe prin a preîncălzi cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Unge vasul de copt cu untul topit și așază o treime din cartofii tăiați felii subțiri.
  3. Amestecă într-un bol smântâna, laptele, făina, usturoiul tocat, sarea și piperul proaspăt măcinat. Apoi toarnă o treime din acest amestec peste cartofi.
  4. Repetă aceste operațiuni de încă două dori, până termini cartofii și smântâna. Ultimul strat trebuie să fie cel de smântână.
  5. Acoperă vasul de copt/tava cu folie și coace la cuptor timp de o jumătate de oră.
  6. După jumătate de oră, scoate folia și mai coace pentru alte 20 de minute.
  7. Ultimul lucru pe care îl mai ai de făcut este să presari brânza rasă și pesmetul și să mai lași încă cinci minute la cuptor, până când brânza este topită și pe deasupra s-a format o frumoasă crustă aurie.

Conopidă au gratin

Ai nevoie de:

  • 1 conopidă mare
  • 7 linguri de unt
  • ½ cană de făină
  • 3 căni de lapte
  • 200 g brânză Pecorino
  • o linguriță de sare, un vârf de cuțit de piper cayenne
  • un praf de nucșoară măcinată
  • 2 linguri de pesmet
  • 2 linguri de brânză Parmigiano-Reggiano rasă fin
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
o portie de conopida au gratin, scoasa din cuptor și rumenita, într-un vas alb

Cum se prepară

  1. Preîncălzește cuptorul la 220ºC. Unge vasul de copt cu o lingură de unt.
  2. Topește restul de unt într-o cratiță, la foc mediu. Apoi bate făina în unt și lasă să se gătească, amestecând constant, până când gustul de făină crudă dispare (2-3 minute).
  3. Toarnă treptat laptele în amestecul de făină. Mărește focul la mediu spre mare și amestecă mereu până când compoziția se îngroașă și ajunge în punctul de fierbere.
  4. Adaugă brânza Pecorino, sarea, piperul și nucșoara și amestecă până când sosul de brânză se îngroașă.
  5. Pune la fiert o oală mare cu apă în care ai adăugat sarea și fierbe buchețelele de conopidă până când se înmoaie ușor (circa 6 minute).
  6. Scurge apa și răstoarnă conopida în vasul uns cu unt.
  7. Întinde uniform sosul de brânză peste conopidă, apoi pudrează cu pesmet și brânză Parmigiano-Reggiano.
  8. Stropește deasupra cu ulei de măsline și presară un praf de piper cayenne.
  9. Bagă totul la copt în cuptorul preîncălzit, până se rumenește (aproximativ 30 de minute).

Aceste rețete au gratin sunt simple și rapide, iar preparatele finale sunt foarte gustoase! Iar dacă mai vrei și alte idei pentru masa de seară, spre exemplu, uite alte câteva rețete rapide, gata în doar 15 minute!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • au gratin
  • cartofi au gratin
  • ce branze se folosesc au gratin
  • ce inseamna au gratin
  • conopida au gratin
Citește și
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Drob – Cum se face drobul pentru Paște. Idei de rețete & mod de preparare
Citește articolul
  • REȚETE
Drob – Cum se face drobul pentru Paște. Idei de rețete & mod de preparare
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • REȚETE
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Aluat de pizza – Cum se face pizza cu blat de casă
Citește articolul
  • REȚETE
Aluat de pizza – Cum se face pizza cu blat de casă
Sarmale – Rețeta de sarmale cu varză murată, explicată pas cu pas
Citește articolul
  • REȚETE
Sarmale – Rețeta de sarmale cu varză murată, explicată pas cu pas
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.