Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > TIPS & TRICKS > Ouăle poșate: cum se fac și cum se servesc
  • TIPS & TRICKS

Ouăle poșate: cum se fac și cum se servesc

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 16 ianuarie, 2024
  • Data modificare : 11 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

De când cu avocado toast (și tot felul de alte variante de sandviciuri), ouăle poșate au devenit extrem de populare. Cu gălbenuș moale și albuș ferm, fără a fi prăjite, sunt excelente. Și poate pare simplu de făcut, dar e nevoie de câteva mici trucuri ca să-ți iară bine și să nu se împrăștie prin oală…

un sandwich cu avocado, pâine toast și un ou poșat, pe un tocător de lemn

Dacă cele mai multe tipuri de preparate au fost „inventate” fie de vreun bucătar iscusit, fie dintr-o întâmplare, despre ouăle poșate nu se poate spune că au un „părinte”. Nu există o persoană anume sau o dată exactă a apariției acestui mod de preparare. Gătitul ouălor în apă sau abur este o metodă veche, folosită în bucătăriile tradiționale din diferite părți ale lumii, de-a lungul istoriei.

Ce sunt ouăle poșate?

Ouăle poșate sunt parte a bucătăriei tradiționale și pot fi găsite în diverse culturi culinare. Inclusiv noi, românii, avem această metodă de preparare numită însă, popular, „ochiuri în apă”.

Ouăle poșate sunt în general, fie servite într-o combinație denumită ouă Benedict (pe pâine prăjită, cu jambon și sos olandez), fie alături de somon, biscuiți cu unt, cu iaurt și usturoi (rețetă turcească) sau îmbogățind o pizza. Dar pe cât de populare sunt ouăle poșate în restaurante, pe atât sunt de ușor și de făcut acasă.

două felii de pâine toast cu felii de roșii și ouăle poșate pe o farfurie albă
Foto by timolina on Freepik

Fierte în apă până când albușurile se întăresc dar gălbenușurile rămân moi, ouăle poșate au o textură moale, cu un gălbenuș care se desface ușor și curge. Spre deosebire de omletă, care conține adesea brânză sau unt, ouăle poșate nu au adaos de grăsime.

Cum să le prepari

  • Umple o cratiță adâncă cu apă și încălzește-o la foc mediu spre mic, până apa ajunge la o temperatură de 76°C. Această temperatură este ideală pentru alimentele delicate cum sunt ouăle și peștele. Altfel s-ar destrăma dacă sunt lovite de bulele turbulente ale apei care fierbe.
  • Adaugă o lingură de oțet alb în apă. Aciditatea adăugată va crește viteza cu care proteinele se denaturează, determinând albușurile să se întărească rapid. Astfel vor forma un mănunchi strâns în jurul gălbenușului (adică se coagulează).
un sandwich cu avocado, pâine toast cu semințe, un ouă poșate, și salată de rucola pe o farfurie albă
  • Sparge un ou într-un castron mic, rezistent la căldură. Acest pas suplimentar facilitează eliberarea blândă a oului în apa fierbinte. Folosind o lingură, amestecă apa fierbinte într-o mișcare circulară pentru a crea un vârtej în centrul vasului cu apă. Coboară rapid bolul cu oul în centrul vârtejului și înclină-l pentru a lăsa oul să alunece în apă. Apa care se învârtește va înfășura albușul în jurul gălbenușului.
  • Lasă ouăle să se gătească, netulburate, până când se întăresc albușurile, dar gălbenușul este încă moale. Adică vreo trei minute. Scoate oul din vasul cu apă folosind o lingură cu fantă, astfel încât să se scurgă excesul de apă. Tamponează oul pe un prosop de hârtie pentru a absorbi apa de la suprafață și apoi pune-l pe felia de pâine prăjită sau direct pe farfurie, ori pe preparatul alături de care va fi servit.
două felii de pâine cu felii de avocado, ouă poșate și condimente presărate deasupra

Vrei să le prepari din timp?

Singura problemă a ouălor poșate ar fi aceea că, dacă e nevoie să prepari mai multe, va necesita mai mult timp. Nu prea poți face mai multe ouă poșate deodată, ci pe rând, unul câte unul. În cazul în care ai mai mulți invitați și vrei să le servești așa ceva, ca să nu te surprindă musafirii în bucătărie, le poți prepara în avans și să le păstrezi până la momentul servirii. Pentru asta, trebuie să le transferi într-un vas cu apă cu gheață, pentru a opri procesul de gătire. Le poți păstra la frigider, în apă rece, până a doua zi. Înainte de servire nu va trebui decât să le scufunzi într-un vas cu apă fierbinte, aproximativ 30 de secunde, pentru a le reîncălzi.

Variante de servire

Cei mai mulți obișnuiesc să servească ouăle poșate la micul dejun. Și cel mai adesea în combinația despre care am amintit deja, cu pâine prăjită, jambon sau bacon și sos olandez.

Însă nu este nimic greșit dacă ele vor fi consumate la prânz sau la cină, ca masă ușoară. De exemplu cu o garnitură de legume, cum ar fi sparanghel prăjit sau praz înăbușit în unt. Nu este nimic înjositor pentru oul poșat să fie consumat împreună cu o mămăliguță cremoasă!

un sandwich cu felii de avocado,ouă poșate și roșii

Mai pot fi servite pe pat de spanac, urzici sau avocado (varianta sănătoasă și plină de nutrienți). Sau într-un sandwich, adăugându-i-se brânză, roșii sau sosul preferat. Ori în salate (salată verde sau de legume), chiar și alături de cartofi prăjiți (de ce nu?!). Sau numai cu sos (de roșii, pesto sau sos de iaurt).

Acestea sunt doar câteva idei, dar versatilitatea ouălor poșate permite o varietate mare de combinații culinare. Poți adapta fără nicio frică, în funcție de preferințele personale și de ingredientele disponibile.

Ce zici? Te încumeți să le faci? Iar dacă vrei să afli și alte trucuri utile în bucătărie, uite cum se face ceapa caramelizată sau cum să gătești somonul ca să-ți iasă perfect.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • avocado toast cu ou poșat
  • cum faci ouă poșate
  • cum poșezi un ou
  • ouă poșate
  • rețetă ouă poțate
Citește și
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Diete populare de care poate nu ai auzit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Diete populare de care poate nu ai auzit
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.