E posibil să găsești undeva o pizza mai bună decât la ea acasă, în Italia? Noi zicem că da! Și îți spunem imediat și unde am mâncat cea mai bună pizza din București.
Este cineva care poate rezista mirosului unei pizza proaspăt scoasă din cuptor?! Nu cred. În plus, te scoate din încurcătură de multe ori – când îți vin niște musafiri surpriză, când îi faci ziua copilului cu vreo alți 20 de puști sau când efectiv nu ai timp să gătești.
Dincolo de aspectul practic, ieșitul în oraș la o pizza este pretextul perfect pentru o seară de vineri, când pur și simplu vrei să stai cu prietenii să vă relaxați într-un loc plăcut.
Unde mergem dacă vrem să găsim cea mai bună pizza din București?
Și cum restaurante în care se mănâncă pizza sunt multe, noi am vrut să ți le recomandăm fix pe acelea care te surprind și te fac să te lingi pe degete la final. Deci uite câteva locuri unde am mâncat cea mai bună pizza din București.
Pizzamania
La Pizzamania găsești pizza autentic italiană. Ce este cu adevărat special este aluatul de pizza pe care îl fac cu maia, din făină italiană de cea mai bună calitate – este maturat 28-30 de ore la o temperatura de 4°C, pentru a obține un blat mult mai gustos și de peste 10 ori mai ușor de digerat decât cel al unei pizza normale! Andrei Fâciu, cel care dezvoltă meniurile de la PizzaMania împreună cu echipa, conduce școala italiană de pizza „Accademia Pizzaioli” din București – este singurul instructor acreditat al lor în România – unde organizează cursuri pentru pizzari profesioniști.
Au 11 sortimente de pizza (dintre care una e vegană), toate denumite în ordinea numerelor de pe „tricou” (aka meniu). Cu ingrediente super premium, asocieri foarte interesante și extrem de potrivite, sunt de nota… 11!
🍴 Meniu
📱0757 090 933
📍Strada Grigore Alexandrescu 8
Mamizza
Mamizza – Mother of pizza, după cum se autointitulează. Și-au câștigat renumele drept unul din locurile cu cea mai bună pizza din București. Inițial au avut o locație în zona Ștefan Cel Mare, dar apoi s-au mutat pe la Unirii (pe Bd. Corneliu Coposu 6-8, în Unirii View Building), într-un loc care arată taaare bine!
La ei mergi să mănânci o pizza (neo)napolitană grozav de bună, dar și pizza cu influențe românești – ca de exemplu, Pizza Mioara, cu fior di latte, cârnăcior afumat de mangaliță, brânză de burduf de la fermă și dulceață de ardei iute. Nouă ne place mult Pizza Dolores – cu roșii napolitane fior di latte, chorizo, guacamole și grana padano, dar și Pizza Madonna – cu salsa de trufe, mozzarella di bufala DOP, ulei de măsline și busuioc proaspăt.
🍴 Meniu
📱0747 317 760
📍Bulevardul Corneliu Coposu 6 – 8
Apollo 111 Pizza
Când zici pizza Apollo 111, știi că e ceva diferit, de la un cap la altul! Face parte din unul dintre cele mai cunoscute spații culturale din oraș (și unul dintre cele mai frumoase – Palatul Universul). Aici e teatru, bar și terasă, dar și această pizzerie la care să te oprești înainte sau după petrecerile care se țin la Apollo. Sau poți merge pur și simplu când ai poftă de un altfel de pizza. Pentru că printre toate pizzeriile în stil italian, ei vin cu alternativa în stil Detroit. Și mulți zic că ar fi cea mai bună pizza din București. Ce înseamnă asta? O pizza în formă dreptunghiulară și cu un aluat gros. O lasă să stea cam 24 de ore și așa ajunge la peste 7 centimetri, tipic pizzei siciliene. E aerisită în interior, dar cu o crustă crocantă la exterior. Și folosesc ingrediente premium, de la făină până la brânză, din surse cu origine controlată. Au multe variante gustoase, de la Margherita, Diavola sau Hot Cheese, la Detroit Sausage (cu carne tocată de porc) sau specialitatea casei, Apollo 111.
Ne place foarte mult și că au reușit să-și construiască o identitate aparte. Sub sloganul „Pizza urâtă pentru oameni savuroși” au un look foarte cool și hipsteresc! Și mai sunt și incluzivi, au tot felul de flash deals, reduceri, concursuri, petreceri & more.
📱0770 607 069
📍Palatul Universul, Strada Ion Brezoianu 23 – 25
Latin Pizza
Nu se poate să fi mers prin Centrul Vechi și să nu fi dat cu ochii de ei – sunt chiar pe colț, cum intri pe Lipscani. Și chiar dacă nu-i vedeai, sigur te trăgea mirosul de nas! Un local italian simplu, ce servește diferite pizza cu blat subțire, cu garnituri creative cu carne și legume. Au o varietate destul de mare, servirea este rapidă, așa că e un loc tocmai bun la care să te oprești pentru o gustare rapidă. Ne place pentru că sunt constant antrenați într-un proces de preparare și vin cu noi sortimente pe bandă rulantă. Toate extrem de gustoase, dimensionate personalizat cu ajutorul foarfecii, după comandă clientului.
Radu a stat în Italia 12 an și a lucrat ca bucătar la un restaurant de lux din Roma, unde a învățat o mulțime de secrete. Întors acasă, a creat acest „colț de Roma” din București. Fac pizza artizanală „a la pala”, după o rețetă autentică. Aluatul fermentează și se odihnește 72 de ore în frigider, pentru a fi ușor de digerat. Iar ingredientele sunt bio, proaspete, de bună calitate.
🍴 Meniu
📱0746 909 189
📍Bulevardul Ion C. Brătianu 34
Buoni E Bravi
Pe cât e de micuț locul ăsta, pe atât de mare e „baza” de fani pe care a adunat-o…. Numele probabil îți sună cunoscut (fie că ai mâncat deja pizza de la ei, fie pentru că la un moment dat au fost prinși într-un iureș pe rețelele sociale). Făcând însă abstracție de orice altceva, chiar au printre cele mai bune pizza din oraș! Îi găsești la Rosetti, la parterul unui bloc din epoca de mult apusă. Au câteva măsuțe dacă vrei să mănânci acolo, sau îți iei „pătrata” la pachet și fugi cu ea. Pentru amatori: au și o pizza vegană… cu multe multe legume preparate la cuptor, hummus făcut de ei și cu tot felul de condimente, susan alb și negru…și mentă proaspătă! A primit laude și de la cei care consuma constant Pizza Porchetta sau Pizza cu Vrăbioară de vită!
Pizza e grosuță, la felie, dar porția e maare și sățioasă. Sâmbăta și duminica este închis, iar în rest e deschis între 9:00 și 17:00.
📱0723 258 673
Treevi Pizza Al Taglio
Dacă ai fost în vizită la Roma, imposibil să nu fi dat cu nasul de vânzătorii ambulanți sau de pizzeriile de la colț de stradă care vând „pizza al taglio” (adică pizza la felie). Este o adevărată tradiție culinară locală și e atât de populară, încât s-a răspândit peste tot în lume. Se diferențiază în mod clar de o pizza clasică. În primul rând, compoziția aluatului e diferită: are o consistență mai pufoasă și o textură mai crocantă la exterior, datorită procesului specific de preparare. În al doilea rând, coacerea se realizează în cuptoare electrice speciale, nu pe lemne. Iar asta conferă o uniformitate în prepararea pizzei. Un alt aspect distinctiv al pizza al taglio este absența marginilor sau a crustei tradiționale. În loc să fie rotundă, este tăiată în bucăți dreptunghiulare și se servește pe o tavă. Iar asta îți permite să te bucuri de fiecare bucată în parte, fără a fi nevoit/ă să te limitezi la o anumită porțiune.
La noi, Treevi Pizza Al Taglio sunt cei care au adus tradiția italiană la București, în 2017. Ei și-au dorit să dezvolte acest concept și în Capitală și să ofere o pizza cu un gust autentic italienesc. Au avut succes și, pe parcursul anilor, rețeaua de restaurante Treevi a cunoscut o expansiune rapidă. Așa au apărut tipologii diferite de locații, unele cu servire la interior sau pe terasă, altele cu servire la vitrină. Și pentru mulți e cea mai bună pizza din București. Despre ei, poți afla mai multe din interviul nostru cu Cătălin Tomată, proprietarul afacerii.
🍴 Meniu
📱0729 074 573
Animaletto Pizza Bar
Animaletto Pizza Bar e singura pizzerie din România care a fost inclusă în ghidul Top 50 Pizza Europe (în 2023 a ieșit pe locul 37). Ceea ce nu e deloc de trecut cu privirea dacă ții cont că au fost jurizate pizzerii de pe întreg continentul, din 44 de țări!
Animaletto (de pe str. Visarion 10) este un loc care nu se mulțumește să facă lucrurile în stil clasic și totul se reinventează, pentru a oferi experiențe unice. E despre pizza tradițională, într-un spațiu fresh, modern. E despre socializare cu oameni extrem de diverși, într-un mediu super relaxat. O pizzerie în care poți servi un cocktail clasic, dar și să provocai barmanul să-ți arate ce poate. Dacă îți sună puțin hipsteresc… așa e. Treci pe la ei să vezi despre ce e vorba pentru că își merită locul printre localurile cu cea mai bună pizza din București și din Europa!
📱0755 019 098
📍Strada I.C. Visarion 10 Parter
Osteria Zucca
Osteria Zucca s-ar putea încadra foarte bine la capitolul „comori ascunse” ale Bucureștiului. Denumirea de „osteria” implică automat o atmosferă familiară, mâncare simplă și gustoasă, făcută ca acasă, ingrediente simple, care pun în valoare rețetele tradiționale. Toate astea în varianta italiană.
Restaurantul e foarte intim, serviciul perfect, iar personalul te face să te simți foarte bine venit. Fac niște paste excelente, stau foarte bine și la capitolul pește și fructe de mare, dar nici pizza nu e cu nimic mai prejos! Materia prima este importată din Italia, inclusiv făina pentru pizza, și gătesc exclusiv cu ulei de măsline extravirgin de o calitate superioară. Au o mulțime de tipuri de pizza – de la clasicele Diavola, Margherita sau Quattro Stagioni, la unele mai deosebite, precum cea cu fructe de mare, Alla Bismarc sau deliciosul Calzone.
Rezervă o masă la Osteria Zucca
🍴 Meniu
📱0770 287 979
Unico Vero
Unico Vero e un restaurant/pizzerie de familie, cu specific italian, deschis în 2003. Au pornit de la ideea de a servi mâncare cât mai autentică, făcută exact ca în Italia. Și zicem noi că au reușit, pentru că toată mâncarea e foarte bună, iar pizza – senzațională! Mai mult, sunt înrolați în programul „Qualita’ Italiana” al Camerei Italiene de Comerț și Industrie, ceea ce vine ca o certificare a faptului că fac treaba treabă!
Au o bucătărie deschisă, așa că îi și poți vedea cum gătim și cum „se joacă” cu ingrediente proaspete cât e ziua de lungă de la prânz la cină. Plus că terasa e taaare frumoasă, plină de verdeață și cu dichisită așa încât să uiți că ești, de fapt, în București, și să te crezi undeva în vacanță.
🍴 Meniu
📱0758 110 265
Sara Restaurant
SARA este locul în care trăiești aventura adevăratei gastronomii italiene! O poveste gourmet, savurată când dorești un prânz sănătos sau o cină ce poartă gustul Italiei sofisticate. Un loc în care să te răsfeți cu aromele rafinate ale produselor culinare tradiționale „Made in Italy”, ba chiar să le iei și acasă dacă vrei (pentru că au și o băcănie unde vând produse italienești).
Restaurantul în sine arată foarte bine, la fel și terasa, iar meniul are o mulțime de opțiuni din bucătăria italiană. Iar pizza e delicioasă, împărțită în mai multe categorii: cu bază de mozzarella și fior di latte, cu bază de mozzarella di buffala, pizza gourmet sau… pinsa. Pinsa e tot un fel de pizza, dar ovală și cu blatul făcut dintr-un amestec de făină (pe lângă cea din grâu se poate folosi făină din grâu spelt, soia sau chiar din orez.)
Mergi la Sara să încerci!
Rezervă o masa la Sara Restaurant
Pâine și Vin
Pâine și Vin e un loc în care chiar ai ceva de împărțit cu cineva. La propriu. Cele mai îndrăgite flatbreads, preparate fierbinți, platouri cu bunătăți de la producători locali și deserturi, alături de vinuri produse în România.
La capitolul „Împreună” ai să regăsești faimoasele lor flatbrads, plăcinte, turte sau azime. Care seamănă cu o pizza. Preparate din apă, sare, făină, ulei de măsline și drojdie, preparate simple sau umplute și apoi coapte direct pe tavă, la foc de lemne. Le fac după rețete italienești, orientale, mexicane, nordice sau asiatice, dar au și varianta clasică, cu blat napolitan. Sunt bune, bune, bune de tot! Trebuie să le încerci.
Omni
Omni e undeva pe Decebal, aproape de Orygyns. Și chiar dacă zic ei ca e despre „coffee, wine & everything fine”, de fapt ce ni se pare nouă cel mai tare la ei e tocmai pizza! Mai auzisem că îi lăuda lumea, iar când am încercat-o, am înțeles de ce. E super crocantă și bună, moale în același timp și proaspătă, în niște combinații super interesante. Dacă treci pe la ei, încearcă și puccia – un fel de sendviș, să zicem, din aluat copt pe loc, cu diverse umpluturi – mozzarella, prosciutto, gorgonzola… în funcție de ce-ți place.
Cât despre pizza, ne-a plăcut mult Omni margherita (cu pesto de busuioc și muguri de pin) și Double trouble, picantă (cu salam picant, pancetta, ceapă roșie și susan).
Belli Siciliani
Dacă ai fost în Sicilia, atunci știi despre ce vorbim. Și, din fericire, rețetele italianului de la Belli Siciliani (de pe Mătăsari 47) respectă rețetele tradiționale. Este o gastronomie autentică, cu rețete și ingrediente exclusiv din Sicilia, iar localul te face imediat să te simți bine venit. Dacă vrei să trăiești o experiență autentică, într-un loc plin de culoare și savoare, atunci Belli Siciliani este ceea ce cauți. Toată mâncarea făcută de Domenico, bucătarul, este gustoasă, iar pizza nu face excepție. Nouă ne-a plăcut pizza Regina Amalia cu stracciatella de bivoliță, prosciutto crudo, parmezan, rucola, oregan sicilian și ulei de măsline extravirgin.
Rezervă o masă la Belli Siciliani
Restaurantele Stadio
Restaurantele Stadio și-au câștigat renumele de locuri unde se mănâncă bine. Au mai multe locații în București (în Herăstrău, la Unirii și Universitate) și toate au o atmosferă relaxată, smart-casual. Au multe preparate din bucătăria italiană în meniul lor – de la platouri aperitive cu brânzeturi și prosciutto crudo, la paste făcute în casă, caracatiță ca-n Italia (chiar așa se cheamă), gelato și desigur… pizza!
Noi îți recomandăm Pizza Stadio, făcută după o rețeta italiană, cu sosul secret Stadio, mozzarella, brânză cheddar, rucola, prosciutto crudo și câțiva stropi de ulei de busuioc. Are un gust deosebit și (ca toate preparatele Stadio) vine „ambalată” într-un format aparte. Nu e nevoie să ne crezi pe cuvânt. Mergi și încearcă!
Rezervă o masă la Stadio Park / Stadio Unirii / Stadio Union
Ce alte locuri să mai treci în listă:
- La Centrale Pizza au printre cele mai bune pizza în stil napolitan din București. E mereu plin la ei, semn că pizza e gustoasă și vine lumea… ca la urs, cum s-ar zice. Blatul e suuper moale și pufos și așa bun, că nici nu te deranjează că are marginea grosuță bine. Hint: încearcă pizza Cicciolina.
- Chiar dacă nu stai în zonă, pentru Tudi’s Pizza merită să faci un drum până-n Giulești! Toată lumea-i laudă, pe bună dreptate! Îndrăgostit de gastronomia italiană și proaspăt absolvent al unui curs de pizzaiolo profesionist, Tudi a decis să deschidă această pizzerie în casa unde a crescut bunica sa. Au și o terasă foarte drăguță, ca o grădină ascunsă unde să te refugiezi de zgomotul orașului.
- Și la Fomizza găsești pizza bună, napolitană. Nu au multe mese pe terasa lor de pe Ion Mihalache 20 (lângă Atelierul de Tarte), dar dacă nu prinzi loc, poți comanda și acasă. Ingrediente proaspete, de calitate, blat perfect… ca în Italia!
- Pizzeria Volare e o afacere de familie și sunt mari șanse să te simți ca acasă la ei (au chiar și loc de joacă pentru cei mici). Fac pizza la cuptor cu lemne, artizanală, cu gust autentic italian. Și au și paste de casă, salate, preparate savuroase, tiramisu… și tot așa.
- Și dacă tot a venit vorba mai sus de pinsa, am mâncat una forte bună la Cannoleria, în Floreasca. Micuțul local italian are și o terasă micuță și foarte drăguță (e, de fapt, un bistro) la care servesc preparate foarte gustoase (inclusiv ceva paste și salate, dar și faimoasele cannoli).
- Last, but no least… Underdought Pizza, la The Urbanist. Aici e un magazin de îmbrăcăminte bărbătească modernă, cu haine casual și teniși. Dar au și o cafenea/un bar relaxat. Și pentru că tot ziceam de pizza în stil Detroit, fix de-asta găsești și la ei! În Centrul Vechi.