Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici excelente. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit!
Gastronomia japoneză este considerată o variantă high-end a bucătăriei asiatice. Poate că, într-o vreme, nu era pe atât de populară precum cea chinezească. Dar astăzi lucrurile s-au schimbat. Drept dovadă că avem o mulțime de restaurante japoneze bune în București, care oferă o experiență culinară demnă de repetat pentru pasionații de sushi, ramen sau alte specialități.
Noi am selectat câteva dintre ele, locuri în care am merge la prima strigare dacă ne-ar fi poftă de mâncare japoneză. Aceste restaurante sunt mult mai mult decât doar locuri unde poți mânca – ele reprezintă o oază de liniște și rafinament în mijlocul agitației orașului. Decorul minimalist și elegant, cu motive asiatice, și bucătarii talentați ce prepară mâncăruri delicioase contribuie la crearea unei atmosfere primitoare.
Restaurante japoneze din București
În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai bune restaurante japoneze din București, o călătorie gustativă spre Țara Soarelui-Răsare. De la cele mai bune sushi-uri la cele mai gustoase feluri de ramen și alte specialități tradiționale, vei găsi o gamă largă de opțiuni care îți vor satisface papilele gustative și te vor aduce mai aproape de Japonia.
Zen Sushi
Zen Sushi este unul dintre cele mai cunoscute restaurante japoneze din București (și printre cele mai vechi). De fapt, e vorba de o rețea de mai multe restaurante, 6 la număr, plus un take away. Există și motive pentru care au ajuns un reper. Calitatea mâncării este foarte bună, iar fiecare local nou deschis este la nivelul celor anterioare.
Ei au fost primii care au introdus în România conceptul de platouri sau meniuri de sushi și sashimi. Povestea a început în 2009, când Iulian și Andrei au vrut să aducă în București adevăratul gust al preparatelor japoneze. Iulian a urmat chiar cursuri de pregătire în Japonia, cu maeștrii ai bucătăriei asiatice, iar astăzi a ajuns chiar și să jurizeze în concursuri internaționale de sushi.
Ce să-ți iei la Zen Suhi
La Zen Suhi găsești o mulțime de supe din bucătăria japoneză – de la ramen și udon, la miso sau thai. Nu sări peste starter căci ratezi niște gyoza excelente (un fel de găluște sau colțunași umpluți, din aluat subțire), apoi continuă cu felul principal. Îți recomandăm pastele Yakisoba cu orice tip de carne și codul negru în sos miso. Bineînețeles că nu sunt de ratat faimoasele rulouri cu orez învelite în alge nori – makisushi – sau sofisticatele sashimi pregătite migălos din pește crud și din cele mai fine ingrediente. Toate preparate sub ochii tăi.
Yoshi Sushi & Teppanyaki
Yoshi Sushi & Teppanyaki este un restaurant premium cu un design elegant din zona Floreasca. Evident, oferă o experiență culinară deosebită într-un ambient rafinat. YOSHI (cuvânt care înseamnă „noroc” în limba japoneză), are trei zone diferite. Prima include cele două mese Teppanyaki unde bucătarii oferă un adevărat spectacol culinar live. Apoi, sala luminoasă, eco-friendly, cu pereți și mobilier în stilul unei piețe japoneze de pește reinventată, care o capacitate de 100 de locuri. Restaurantul are și o terasă generoasă și confortabilă pentru zilele de vară, cu un bar minimalist și o gamă specială de cocktail-uri.
Ce ne place la Yoshi
Știm că desertul e la urmă, dar să știi că printre deliciile localului se regăsește și o Pavlova reinterpretată asiatic, cu sos de mentă. Foarte bune și apreciate sunt și supele din meniul lor. Ca de exemplu Uminosachi no suimono, cu midii de Nouă Zeelandă, creveți, somon, lup de mare, paște de orez, rulouri cu varză și alge wakame.
Yuki Japanese Home Dining
Tot la capitolul restaurante sofisticate, cei de la Yuki pun mult accent pe autenticitate. Un restaurant micuț, de familie, unde se simte prezența owner-ului japonez și la propriu și la figurat. Îl găsiți mereu acolo, iar servirea este foarte friendly. Nu au întotdeauna disponibile toate preparatele din meniu, dar ce au este proaspăt și autentic japonez. E o experiență ca la mama japonezului acasă, pe care v-o recomandăm. E ca și cum vă teleportați puțin până în Japonia.
Gusturi tradiționale
Folosesc doar orez YUMENISHIKI, un brand de top al soiului Koshihiki (orez Japonica), cultivat în Italia sub supravegherea profesioniștilor japonezi, cu metode tradiționale. Dashi este esență gătitului japonez, cel care conferă supei UMAMI, gustul atât de savoros. Cei de la Yuki folosesc doar KATSUOBUSHI natural (fulgi de pește uscat, afumat și fermentat) și KOMBU (alge marine uscate) pentru a prepara dashi-ul, în timp ce majoritatea restaurantelor japoneze înlocuiesc aceste ingrediente cu alternative procesate chimic. Chiar și apa „moale” este crucială pentru a potența UMAMI-ul, atât în mâncare, cât și în prepararea ceaiului. De aceea ei au ales un dedurizator de apă, pentru a obține o apă cât mai similară celei din Japonia.
Pe lângă sushi, recomandăm și un desert aparte, Ichigo Daifuku cu căpșune.
Rezervă o masă la Yuki Japanese
Ruka Izakaya
Deschis în toamna anului trecut în Agora Floreasca, Ruka Izakaya ne propune o incursiune în bucătăria japoneză modernă, trecută prin filtrul creativ al talentatului chef Cătălin. Un meniu în care gustul și textura se întâlnesc cu sezonalitatea ingredientelor, într-o bucătărie creativă, înrădăcinată în cultura gastronomică japoneză. Totul într-un spațiu eclectic, cu un design modern, foarte frumos amenajat.
Chef Cătălin este unul dintre cei mai mari bucătari ai noștri (dacă ai fost la Argentine, atunci ai mai mâncat deja din bunătățile pe care le prepară). Un chef extrem de talentat și un maestru într-ale bucătăriei contemporane asiatice!
Orice ai alege din meniu, vei rămâne uimit de gustul preparatelor! Totul este cu adevărat la superlativ, o bucătărie de top care îți va schimba reperele în această zonă de mâncare asiatică. Cu adevărat un fine dining asiatic. Recomandări de preparate am avea cu duiumul și cert e că totul este foarte gustos! Absolut grozavi sunt colțunașii de vită Wagyu cu sos de soia și trufe, rolele de sushi și tot ce înseamnă rulouri Maki, sashimi. La fel , Yuzu Cauliflower (conopidă prăjită cu sos yuzu), vrăbioara de vită japoneză, creveții tempura, bibanul de mare cu trufe negre… și lista poate continua. Mergi alături de prietenii tăi și bucurați-vă de preparatele gândite anume pentru a fi împărtășite, dar și de cocktailurile grozave.
MORE Sushi
Un alt restaurant japonez foarte bun din zona Floreasca este și More Sushi & Seafood. Într-un spațiu nu foarte mare, dar foarte intim, cu un design modern, minimalist, restaurantul este „invenția” a doi cunoscători ai bucătăriei japoneze de înaltă calitate – Nadia și Slava Bulat. Doi soți care au pus mult suflet în aceasta idee și s-au documentat foarte bine înainte de a face acest pas. Amândoi au participat la a 10-a ediție de Chefi la cuțite și au impresionat cu preparatele lor.
După cum probabil ți-ai dat seama din denumire, sunt specializați în sushi. Dar nu de orice fel, ci sushi deosebite, de calitate superioară. Au peste 50 de variante în meniu! Lor li se adaugă gustările speciale (precum tartarul), supe (miso, ramen sau tom yum), noodles, orez, tempura, dar și diverse specialități din carne sau pește. Din când în cînd organizează sesiuni de Tuna Live cutting show & cooking. The Ultimate Tuna Experience îți oferă oportunitatea de a vedea cu ochii tăi cum un ton proaspăt, de peste 60 kg, devine sushi. Iar dacă vezi, asta înseamnă că vrei să-l și devorezi. Așa că pregătesc un meniu fix pe bază de ton, care îți dă posibilitatea să savurezi mai multe arome.
Nadasan
Păstrând tonul elegant, ajungem la Nadasan. Un restaurant asiatic din Cartierul Francez (pe str. Virgil Mădgearu nr. 27), cu un spațiu foarte frumos, amenajat elegant. Aceeași pasiune pentru mâncarea și cultură asiatică a stat la baza creării poveștii Nadasan. Noi îl includem în lista de restaurante japoneze din București pentru că are și o selecție spectaculoasă de sushi și ramen și merită o vizită în curând.
Preparate pe alese
Meniul cuprinde peste 40 de preparate dintre care supe savuroase, precum Miso soup și Tom yum soup, dar și preparate calde. De pildă orezuri, noodles și salate sau deserturi delicioase. Ce am recomanda noi ar fi steak-urile de excepție, o experiență culinară memorabilă într-un spațiu elegant și plin de bun gust.
Japanos
Cel mai cunoscut lanț de restaurante japoneze din București, cu 3 sedii în capitală, ba chiar și un restaurant în Franța, nu își atribuie supremația sushi-ului, ci a ramen-ului. Bucătarii talentați de la Japanos pregătesc 7 tipuri de supe, dintre care 5 sunt ramen, folosind ingrediente proaspete și de înaltă calitate.
Super sushi & ramen
De asemenea, restaurantul oferă și opțiuni vegane și vegetariene, astfel încât să poți savura preparatele lor indiferent de preferințele tale culinare. În plus, designul interior și decorul creează o atmosferă prietenoasă, perfectă pentru o ieșire în oraș cu prietenii.
Sushi-ul de la Japanos este și el foarte gustos. Îți recomandăm să comanzi sushi box, cu Maki Tuna mango pentru o combinație reușită cu un gust exotic.
Rezervă o masă la Japanos Ateneu / Japanos Tatami
Argentine Steak & Sushi
Un concept original care ne place maxim: să ai în același loc vită argentiniană și sushi sună a un fel de raiul gurmanzilor. Au două locații, cea din Herăstrău și una mai nouă în mall Băneasa, dar noi preferăm oricând experiența culinară a restaurantului, nu a mall-ului.
Argentine este unul dintre cele mai titrate și mai bune restaurante din București. Pe lângă steak-urile excelente, partea de bucătărie japoneză este cu adevărat excelentă! Argentine e un restaurant din Herăstrău, foarte bine amenajat și cu o servire de nota 10. Așa cum e de așteptat de la un local de top.
Nu vom zăbovi prea mult asupra steak-urilor din meniu (deși sunt gătite la perfecție!). Dar cum subiectul nostru face referire la restaurante japoneze din București, ne vom îndrepta atenția asupra preparatelor specifice. Când vine vorba de sushi, imaginează-ți cele mai bune ingrediente aduse special din Japonia pentru a fi folosite în nişte reinterpretări ale reţetelor clasice ce-ți vor da lumea peste cap. Pe lista „de neratat” includem Yaki Gyoza (colțunași umpluți), creveții tempura și tartarul de vită Wagyu cu arici de mare și caviar românesc, sau tot ce înseamnă sushi / sashimi / maki.
Benihana Japanese Steakhouse & Sushi Bar
Situat în centrul Bucureștiului, în cadrul hotelului Sheraton, Benihana oferă bucătărie japoneză teppanyaki autentică, precum si un bar sushi. Varianta bucureșteană a celebrului lanț de restaurante japoneze recreează acel cadru oriental specific mărcii. Astfel, spectacolul gastronomic teppan este atent încadrat de scenografia interiorului: colecția de vase de ceramică tradiționale japoneze, kimono-uri autentice, caligrafia haiku-urilor scrise pe abajurul corpurilor de iluminat și tot așa.
Benihana este un restaurant reprezentativ pentru ceea ce se numește „experiență culinară”.
Aici, bucătari asiatici pregătesc mâncarea chiar în fața ta, la mesele hibachi, oferind un veritabil spectacol teppan. [Teppanyaki / teppan-yaki este un stil de preparare a mâncării în bucătăria japoneză, în care se folosește o plită fierbinte pentru a găti alimentele.] Și uite așa, ce ar fi fost o simplă masă de prânz sau cină, devine un spectacol interactiv, în care oaspeții interacționează cu bucătarii și cu cei de la masă (mesele teppan au 8 locuri).
E un spectacol în care te poți aștepta la cele mai variate giumbușlucuri: bucătarul prinde solnița în pălărie, cântă la borcanele de condimente, despică un ou în aer cu muchia paletei de gătit… un adevărat show culinar. Atmosfera in jurul meselor teppan este mereu foarte prietenoasă, se spun multe glume, se leagă prietenii.
Edo Sushi
Ce destinații japoneze pentru sezonul cald avem pe lista? Edo Sushi include o grădină cu atmosferă intimă, cu un iaz central creat special pentru a admira peștii koy. Este un local colorat, vibrant și o oportunitate de a te bucură de gustul autentic japonez. Au un meniu foarte diversificat, ce nu exclude vinuri sau alte băuturi japoneze. Cu siguranță, poate fi considerat un loc unde tradiția și inovația se întăresc reciproc.
În dulcele stil clasic
Am plasat pe Știrbei Vodă, restaurantul poate găzdui aproximativ 50 de persoane. Grădina a fost realizată folosind tehnica Shou Sugi Ban (o tehnică exterioară veche japoneză de placare, care menține integritatea lemnului printr-o metodă revoluționară de ardere). Și e un spațiu care poate găzdui până la 100 de persoane în picioare și 80 de persoane așezate.
La Edo Sushi trebuie să încerci neapărat și specialitățile tempura, în special creveți în panko. Dar și sashimi și combinațiile de maki.
Sushi Garden
Pentru că ne plac grădinile, îți mai dăm o opțiune: Sushi Garden. Aici, o mică echipă de antreprenori cu o pasiune comună pentru cultura asiatică și-au dat mânca pentru a da viață acestui restaurant japonez din București. Pasiunea au tradus-o așa cum au știut ei mai bine: prin preparate fresh și gustoase, pregătite cu măiestrie de către bucătari specializați în artă culinară japoneză. Designul restaurantului este primitor, cu câteva elemente tradiționale japoneze, iar atmosfera este relaxantă și plăcută.
Ce îți recomandăm
Meniul oferă o varietate de opțiuni, începând de la cele mai rafinate tipuri de sushi, până la delicioase preparate calde, precum supe sau teriyaki. Sushi Garden este un loc ideal pentru a savura delicii japoneze, într-un mediu prietenos și sofisticat.
Dacă le treci pragul pentru prima oară, poți începe cu yakisoba beef, curry shrimp sau katsudon.
Kanpai Bistro
E timpul să menționăm și o destinație cool, mai tinerească: primul izakaya, adică un pub/bistro cu mâncare gătită de un chef japonez, pentru toate buzunarele, cu atmosferă prietenoasă și multă voie bună!
Localul are în meniu 13 tipuri de supe, iar acest număr nu e deloc ghinionist pentru Kanpai: toate sunt delicioase. Îți recomandăm ramen-ul cu fructe de mare, cu bambus, urechi de lemn, ceapă, morcov. Un răsfăț pentru papilele gustative ale oricărui amator de mâncare japoneză! Adaugă pe listă și sushi maki american spicy tuna, pentru cei care nu consideră un sacrilegiu un fusion culinar.
Ai Sushi Bar
Tot în zona modernă a bar-urilor japoneze se încadrează și Ai Sushi, din Dorobanți. Un local micuț, boem, cu câteva mese și în exterior. Reușește să fie un hot spot pentru amatorii de ramen, de sushi și de promenade în locuri hip. Asta înseamnă că poți admira și platingul, și ținutele hipster ale oaspeților. Personalul este cool și foarte tânăr, cu un aer relaxat, dar cunoscător.
Pe lângă bucătăria japoneză de excepție, te poți bucură la Ai și de un gin bine făcut.
Sushi Terra
Au 4 locații în București, cea originală din Dorobanți, care ne place foarte tare ca ambient, și 3 în mall-urile Veranda, Promenada și Afi. Sunt vestiți pentru bărcuța de sushi (mai degrabă vaporaș, după dimensiuni), care sushi mai este și foarte gustos.
E un restaurant foarte popular, mai tot timpul plin. Locația din Dorobanți arată și foarte bine – un spațiu modern, cu un perete din acvariu și o lumină plăcută, care dă localului o notă foarte interesantă. Interesant la ei este că, pe lângă bucătăria japoneză, găsești inclusiv preparate specific thailandeze sau specifice insulelor Seyschelles.
Cu siguranță mai sunt și alte restaurante japoneze în București la care merită să iei masa, dar momentant ne oprim aici. Nu înainte de a-ți spune și unde mănânci o supă ramen excelentă, dar și care sunt cele mai populare tipuri de noodles (și la ce se folosesc fiecare).