Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • TIPS & TRICKS

Secretele unei tarte reușite. Cum să faci cel mai bun aluat fraged

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 10 octombrie, 2022
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Ingredientele unui aluat de tartă, fie ea sărată sau dulce, sunt aceleași. Acest aluat fraged are, însă, câteva secrete, pe care azi ți le dezvălui ca să-ți iasă și ție rețeta bine de fiecare dată.

aluat fraged pentru tarta sau quiche, asezat in forma ceramica rotunda, imprejmuita de ingrediente ca unt, oua, faina, sucitor
Aluatul fraged este o reteta simplă și rapidă, gata în doar 15 minute.

Că e sărat sau dulce, aluatul fraged de tartă are aceleași ingrediente – făină, puțină grăsime (unt, de regulă) și o cantitate mică de lichid (1 ou întreg sau 2 gălbenușuri, ori puțină apă rece). Așadar, dacă vrem să facem o tartă sărată, când punem făina, untul și oul, adăugăm sare și arome specifice (chimen, piper, busuioc etc). Dacă vrem o tartă dulce, punem zahăr (pudră sau tos cu cristale mici), zahăr vanilat, coajă de lămâie etc.

Aluatul de tartă de post. În post, când grăsimile animale sunt interzise, aluatul de tartă se face cu margarină vegetală rece (în loc de unt), iar lichidul oului este înlocuit de apa rece. Deci, liber la tarte în post!

Secrete aluatului fraged

Aluatul de tarte, căruia i se mai spune și aluat fraged sau aluat sfărâmicios, este la fel de potrivit și pentru biscuiți ori fursecuri. Secretele rețetei le-am descoperit și eu pe parcurs, însă odată „descifrate” toate, mi-e foarte simplu să-l prepar acasă și să fiu foarte încântată de rezultat.

Dacă ai grijă la 3 lucruri, îți va ieși și ție un aluat fraged, sfărâmicios, fără însă a fi uscat ori extrem de fragil. Iată-i secretele:

bucata de aluat fraged, sfaramicios, pentru tarte dulci sau sarate, fotografiat de sus pe pat de faina
Dacă frămânți aluatul în exces, crusta se va întări prea tare.

#1. Untul trebuie să fie rece

Acest lucru este foarte important, pentru că untul rece nu se va amesteca niciodată complet cu făina, rămânând în mici puncte prin aluat. Ceea ce este perfect! Pentru că atunci când aluatul se coace, acele puncte de unt se topesc, creând mici buzunare de aer care vor face aluatul aerat, sfărâmicios, așa cum îl dorești.

 

#2. Ți-ar trebui un robot de bucătărie care să-l frământe.

Știi de ce? Pentru că mâinile tale sunt calde și ar putea topi untul. Chiar și cu robot, ar trebui să frămânți foarte puțin (folosind funcția pulse), doar până obții un amestec granulat pentru a nu activa glutenul din făina de grâu, ceea ce ar face aluatul elastic. Dacă nu ai robot de bucătărie, sfatul este valabil și dacă frămânți manual aluatul – cât mai puțin! Aluatul va avea o consistență granulată, un aspect nisipos, mici bucățele de unt alb se vor vedea prin el, ceea ce este perfect.

telul unui robot de bucatarie, murdar de coca, iar sub el aluat fraged amestecat cu fulgi de ciocolată
Așa arată aluatul. Aici sunt și fulgi de ciocolată în aluat, un aluat gata pentru niște biscuiței fragezi cu ciocolată.

#3. Aluatul fraged se ține la rece.

Cel puțin o oră, înainte de a prepara tarta. Așa că înfășoară-l strâns în folie de plastic și pune-l la frigider. Acest pas ajuta ca untul, care s-a topit cât de cât la pasul de frământare, să se solidifice din nou. În plus, faptul că aluatul stă la rece te va ajuta, căci îl face mai ușor de manipulat. Adică nu mai este sfărâmicios acum, ci va deveni după coacere. Exact așa cum trebuie.

Secretele coacerii

Scos de la frigider, aluatul se întinde pe masa de lucru și se transferă în forma de tartă. Se întinde mai mult decât circumferința tăvii, înlăturându-se surplusul, prin presare pe margini. Ar fi și aici câteva lucruri de care să ții cont:

doua maini care aseaza o foare de aluat de tarta in forma de copt# 1. Întinde-l pe o hârtie de copt.

Dacă vrei să-l transferi ușor, fără să se rupă (căci e fragil) în forma de copt, întinde-l direct pe o hârtie de copt. Acest lucru nu doar face curățarea blatului de lucru mai ușoară, dar te ajută să pui aluatul în forma de copt fără să-l rupi.

 

#2. Aluat crocant în toată tarta.

Dacă vrei ca aluatul să rămână crocant în tarta ta, va trebui să-l coci în formă câteva minute înainte să pui umplutura. În acest caz, după ce așezi aluatul crud în formă și îl înțepi din loc în loc cu furculița, pune peste el o hârtie de copt și o greutate. Patiserii folosesc niște bile, tu poți pune boabe de fasole sau linte. Dă apoi la cuptorul preîncălzit la 185 de grade, pentru vreo 15 minute. Apoi redu temperatura la 170 de grade și mai coace 8 minute. Acum aluatul tău va rămâne crocant în toată tarta, nu doar pe margini și tarta e gata să fie umplută. Pune umplutura și mai gătește tarta 10 minute la cuptor, la 200 de grade.

Rețete de aluat fraged

Vrei să treci la treabă și să pui în aplicare sfaturile noastre, dar nu ai nicio rețetă „de încredere”? Eu am testat rețeta clasică de aluat fraged cu unt de la Savori Urbane (potrivit și pentru rețete dulci, și pentru cele sărate) și aluatul de tartă al Laurei Laurențiu. Au ieșit foarte bine!

Super rețete de tarte dulci găsești la Ana Consulea (de la Zexe Braserie). Iar dacă te interesează mai degrabă rețete de quiche, găsești multe la Gourmandelle.

  • Quiche vegan cu spanac, dovleac si praz, fotografiat de sus
    Quiche vegan cu spanac, dovleac si praz / Gourmandelle
  • Tartă cu migdale și fructe, de forma rotunda, fotografiata de sus
    Tartă cu migdale și fructe / Ana Consulea

După cum vezi nu e nicio filozofie, iar variantele în care poți pregăti tarte sunt nesfârșite. Americanii preferă ciocolata cu alune ca umplutură, francezii brânzeturile și legumele, la noi merg bine tartele cu umplutură de carne. Fructele de pădure, dovleacul, spanacul, caisele, merele, perele, afine, merișoare – orice poate deveni protagonistul unei tarte. Dulci ori sărate. Ca aperitiv ori chiar ca fel principal.

Vrei să descoperi și alte trucuri utile în bucătărie? Uite, spre exemplu, ce greșești când gătești. Sau cum se prepară corect pastele.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • aluat de quiche
  • aluat de tarta
  • aluat fraged
  • aluat sfaramicios
  • cum se face aluatul fraged
  • reteta aluat fraged
  • trucuri de gatit
Citește și
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.