Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > @Acasă > De Citit > Raftul cu carti: „La masa cu oamenii Deltei”
  • De Citit

Raftul cu carti: „La masa cu oamenii Deltei”

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 18 februarie, 2013
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Lectura despre un pic de Delta, cu premii. Cati dintre noi au avut parte de aventuri culinare pe baza de ciulini comestibili de balta, raci umpluti, crap la protap, mici de peste, chiftelute de peste, stiuca umpluta, nalangate, malasolca, fasole cu peste, storceac, rulada din peste si altele? Începem deci cu sfarsitul, pentru cei ce nu vor citi pana la capat: ce intamplari gastronomice placute sau mai putin placute ati trait in ultimii trei ani, in Delta Dunarii?

Si dau un exemplu. Poate nu v-ati facut de ras ca mine, la o masa cu bors de peste la Sulina, la inceputul lui noiembrie 2011? Borsul de peste este un ingenios fel de mancare „doi intr-unul”. Ceea ce in bucataria clasica, comuna ar fi primul si al doilea fel de mancare, in cazul borsului de peste cele doua sunt la un loc. Dupa facerea borsului, pestele este scos din fiertura si pus deoparte. Astfel ca este mancat separat  borsul (sau ciorba sau supa), adica zeama cu ceva resturi de peste. Iar soiurile de peste ce au fiert impreuna, sunt oferite la inceput, separat, cu mujdeiul de usturoi alaturi. Nefiind familiarizat cu felul si ordinea servirii acestor elemente, ma asez la masa. Masa plina, se asaza ici-colo diverse farfurii, paine, pana sa fie pus ceva consistent, ca mancare. Am in fata ochilor un castron de inox de vre-un sfert de litru plin cu o zeama alba, groscioara, integrat in peisajul veselei din jur.  Îl apropii de mine, gust, mi se pare o grozava zeama si dai si lipaie rapid. Doar era felul intai nu? Mi-era foame, mi-era pofta, totul s-a petrecut foarte repede, de nici nu am mai judecat ordinea asezarii celorlalte feluri pe masa. Era o masa populara, in curs de desfasurare, ceilalti meseni sporovaiau si isi vedeau de treaba, asa ca doar dupa ce am analizat cu atentie, am inteles ca mancasem mujdeiul. Na, ca o facusem! Daca nu mananci suficient de des altfel, poti rata cultura culinara originala. „La masa cu oamenii Deltei” ne spune cum stau lucrurile: „La noi ciorba de peste e si felu’ unu e si felu’ doi: se maninca mai intai pestele cu mujdeiul si dupa-aia zeama.”

Cartografierea practicilor gastronomice din Delta Dunarii sub titlul de proiect „La masa cu oamenii Deltei” a aparut in volum in 2012. Un proiect care a gestat cativa ani, a fost depus la finantare la Administratia Fondului Cultural National in 2009, dar implementarea i-a fost ratata, obiectiv, de catre Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman. Cu mai multe sanse de succes, proiectul a fost realizat in 2012 de Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23 si SNSPA, tot cu finantarea AFCN. Cercetatorii Monica Stroe si Bogdan Iancu au tras la rame impreuna si au administrat o echipa de studenti masteranzi la antropologie, la Facultatea de Stiinte Politice. Într-un fel mi s-a parut, prin simplificare, ca metoda cartii este asemanatoare cu aceea descrisa in „Power of Ten” realizata de Charles si Ray Eames pentru IBM in 1977. Daca te apropii prea mult de gastronomie, in cazul nostru de bucataria din Delta, nu vezi decat retete. Acesta este nivelul elementar dar sarac in cunoastere. Daca insa vrei sa afli serios si temeinic ce se intampla cu mancarea, cresti aria de cunoastere si incluzi si oamenii, locurile, povestile, uneltele, ce au vazut si spus semnificativ unii si altii despre subiect. „La masa cu oamenii Deltei” nu este o carte de consumsi despre consum, ci o carte-document despre ce inseamna azi cultura gastronomica in Delta Dunarii.

Geografia gastronomica a Deltei Dunarii este parcursa in Capitolul I de Bogdan Iancu si Monica Stroe prin introducerea catre intelegerea subiectului, „Delta, de la navod la ceaun”. Prof. Vintila Mihailescu ii adauga dimensiuni prin „Mancare si societate in Delta Dunarii”, iar campionul Ivan Patzaichin ne spune emotionanta sa poveste despre „Copilarie si tinerete culinara”.  Prezentului i se adauga un Capitol II important si necesar, „Restituiri”. Avem marturii de la Grigore Antipa prin studiul sau „Vieata pe balta” ori „Diferitele moduri de conservare a pestelui” sau de la parcursul lui Radu Anton Roman si a lui Jacques Yves Cousteau, niste hoinari „În Delta”. De la acest moment al cercetarii, cartea ne transfera la capitolul „Retete povestite”. Povestile culinare au fost recuperate, recoltate si aflate de la locuitorii din Mila 23, Chilia Veche, Sfantu Gheorghe. Acestea sunt etapele cunoasterii pe care le veti parcurge in carte.

Mi s-au parut importante observatiile legate de relatia localnicilor cu pestele, gatirea lui. Cum anume sunt ierarhizatii pestii ca importanta culinara si care este predominanta geografica a unor specii. Care este masura in care bucataria locala isi mentine valorile si cat de mult imprumuta din alte culturi sau cat absoarbe din presiunea la care o supun strainii, turistii? Asa cum remarca prof. Vintila Mihailescu, „Privind in farfuria localnicilor, ajungi sa vezi si lumea lor inconjuratoare”. Interventia in timpul regimului comunist asupra ecosistemului din Delta Dunarii prin indiguiri, a avut ca efect reducerea accesului la resursa de peste, fracturarea modului traditional de viata al localnicilor, cu efecte asupra populatiei de pesti. Concesionarile post-nouazeciste au agravat situatia, pentru ca ele au pastrat indiguirile, interventii brutale asupra coerentei unei infrastucturi verzi care permitea vietuitoarelor sa circule, sa se inmulteasca. Instituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a fost un lucru foarte bun. Dar desi statul garanta dreptul populatiei locale de a pastra obiceiurile specifice locale si a oferi compensatii, in realitate nici astazi nu sunt sustinute modele alternative activitatilor economice traditionale care aveau in centrul lor pestele. În practica functioneaza o spirala ecologica negativa, un cerc vicios care include restrictii, braconaj, alte restrictii, pana la autodistrugerea sistemului. Rezultatul este ca intr-un spatiu atat de minunat cum este Delta Dunarii, nu veti avea ocazia sa savurati peste capturat legal, el nu poate fi cumparat direct de la cherhana, de la punctul de prima vanzare. Interventia factorilor externi in remodelarea functionala a Deltei Dunarii a dus la situatia de azi. Probabil ca veti avea parte de pulpe prajite in ulei, la ceaun. Cota de peste capturat legal a scazut dramatic in 10 ani. Iar orasul Tulcea cu intreaga sa faleza nu are nici un restaurant cu preparate din peste. Cultura gastronomiei pe baza de peste, de la Grigore Antipa incoace, a suferit pierderi enorme. Dar competitii precum cele organizate de Asociatia Salvati Delta si Dunarea, „D’ale gurii Dunarii”, inca mai pun reflectoarele pe o cultura ce trebuie valorizata. Ce ar fi de facut? Sa fie desfiintat, interzis pescuitul industrial in Delta Dunarii, anulate concesiunile si renaturate zonele desecate. Natura trebuie sa isi recapete drepturile si oamenii locului, obiceiurile. Ca sa nu uitam: si in aceasta lucrare aflam, inca odata, ca numele, activitatea si importanta lui Grigore Antipa sunt legate fundamental de Delta Dunarii, opera si viata lui fiind, pe buna dreptate subiect de cult pentru iubitorii rezervatiei.

Daca ati ajuns la capatul acestei scurte priviri asupra unei lucrari importante despre ce mai inseamna mancarea in Delta Dunarii, puteti publica povestea dvs. despre placeri sau neplaceri culinare in Delta Dunarii (atentie, nu retete) sub forma de comentariu la acest articol. Iar autorul celei mai interesante si sincere relatari, va primi un exemplar din cartea pe care v-am rezumat-o. Speram sa nu fiti prea departe de Bucuresti sau de Romania.

Inchei cu urarea „Dai Boje zavtra toje!” Asa se spune uneori in Delta Dunarii dupa un bors de peste facut asa cum trebuie, adica „Da Doamne maine la fel!”

Resurse

Proiectul Rowmania http://www.rowmania.ro
Power of Ten de Charles si Ray Eames (YouTube) http://bit.ly/YgmI2j
Deltagastronomia (site de proiect, fotografii, filme, evenimente) http://bit.ly/12YGz9p
Fotografii de teren pentru “La masa cu oamenii Deltei” http://bit.ly/Y0mEpr
Administratia Fondului Cultural National http://www.afcn.ro

*

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cafe bucuresti
  • cafenea bucuresti
  • cafenele bucuresti
  • cafenele centru
  • ceainarii bucuresti
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • cluburi bucuresti
  • delta dunarii
  • lista restaurante bucuresti
  • localuri nunti
  • mese festive
  • organizam evenimente
  • peste
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • restaurante evenimente
  • restaurante nunti
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • sali evenimente
  • tiberiu cazacioc
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
Cărți de bucate publicate de bucătari români renumiți
Citește articolul
  • De Citit
Cărți de bucate publicate de bucătari români renumiți
10 cărți de rețete pentru vegetarieni, care să te inspire în bucătărie
Citește articolul
  • De Citit
10 cărți de rețete pentru vegetarieni, care să te inspire în bucătărie
„Factorul Noroc”. 4 trăsături comune ale oamenilor norocoși
Citește articolul
  • De Citit
„Factorul Noroc”. 4 trăsături comune ale oamenilor norocoși
Opt (auto)biografii pe care merită să le citești
Citește articolul
  • De Citit
Opt (auto)biografii pe care merită să le citești
5 cărți de bucate care te vor ajuta în bucătărie cât timp #staiacasă
Citește articolul
  • De Citit
5 cărți de bucate care te vor ajuta în bucătărie cât timp #staiacasă
Meta decizii sau… cum decid ce să decid?
Citește articolul
  • De Citit
Meta decizii sau… cum decid ce să decid?
5 cărți de dezvoltare personală, care te ajută să fii un lider mai bun și să ai succes
Citește articolul
  • De Citit
5 cărți de dezvoltare personală, care te ajută să fii un lider mai bun și să ai succes
Carte de bucate scrisa de o vedeta ProTV
Citește articolul
  • De Citit
Carte de bucate scrisa de o vedeta ProTV
Raftul cu carti: „Analiza senzoriala a produselor alimentare”
Citește articolul
  • De Citit
Raftul cu carti: „Analiza senzoriala a produselor alimentare”

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută
Postări recente
  • Ce și unde mâncăm în Delta Dunării. Descoperă bucătăria locală, unde Peștele e rege
    Ce și unde mâncăm în Delta Dunării. Descoperă bucătăria locală, unde Peștele e rege
    • Data publicare : 9 iunie, 2023
    • Data modificare : 9 iunie, 2023
  • 15 tipuri de zahăr și la ce se folosesc
    15 tipuri de zahăr și la ce se folosesc
    • Data publicare : 8 iunie, 2023
    • Data modificare : 8 iunie, 2023
  • Cele mai bune tarte și plăcinte din București să iasă în față!
    Cele mai bune tarte și plăcinte din București să iasă în față!
    • Data publicare : 7 iunie, 2023
    • Data modificare : 8 iunie, 2023
  • Cum să faci singur bere acasă
    Cum să faci singur bere acasă
    • Data publicare : 6 iunie, 2023
    • Data modificare : 6 iunie, 2023
  • Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    • Data publicare : 31 mai, 2023
    • Data modificare : 31 mai, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
    • Hot Plates
    Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
  • 10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
    • Tips & Tricks
    10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ