Si dau un exemplu. Poate nu v-ati facut de ras ca mine, la o masa cu bors de peste la Sulina, la inceputul lui noiembrie 2011? Borsul de peste este un ingenios fel de mancare „doi intr-unul”. Ceea ce in bucataria clasica, comuna ar fi primul si al doilea fel de mancare, in cazul borsului de peste cele doua sunt la un loc. Dupa facerea borsului, pestele este scos din fiertura si pus deoparte. Astfel ca este mancat separat borsul (sau ciorba sau supa), adica zeama cu ceva resturi de peste. Iar soiurile de peste ce au fiert impreuna, sunt oferite la inceput, separat, cu mujdeiul de usturoi alaturi. Nefiind familiarizat cu felul si ordinea servirii acestor elemente, ma asez la masa. Masa plina, se asaza ici-colo diverse farfurii, paine, pana sa fie pus ceva consistent, ca mancare. Am in fata ochilor un castron de
Cartografierea practicilor gastronomice din Delta Dunarii sub titlul de proiect „La masa cu oamenii Deltei” a aparut in volum in 2012. Un proiect care a gestat cativa ani, a fost depus la finantare la Administratia Fondului Cultural National in 2009, dar implementarea i-a fost ratata, obiectiv, de catre Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman. Cu mai multe sanse de succes, proiectul a fost realizat in 2012 de Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23 si SNSPA
Geografia gastronomica a Deltei Dunarii este parcursa in Capitolul I de Bogdan Iancu si Monica Stroe prin introducerea catre intelegerea subiectului, „Delta, de la navod la ceaun”. Prof. Vintila Mihailescu ii adauga dimensiuni prin „Mancare si societate in Delta Dunarii”, iar campionul Ivan Patzaichin ne spune emotionanta sa poveste despre „Copilarie si tinerete culinara”. Prezentului i se adauga un Capitol II important si necesar, „Restituiri”. Avem marturii de la Grigore Antipa prin studiul sau „Vieata pe balta” ori „Diferitele moduri de conservare a pestelui” sau de la parcursul lui Radu Anton Roman si a lui Jacques Yves Cousteau, niste hoinari „În Delta”. De la acest moment al cercetarii, cartea ne transfera la capitolul „Retete povestite”. Povestile culinare au fost recuperate, recoltate si aflate de la locuitorii din Mila 23, Chilia Veche, Sfantu Gheorghe. Acestea sunt etapele cunoasterii pe care le veti parcurge in carte.
Daca ati ajuns la capatul acestei scurte priviri asupra unei lucrari importante despre ce mai inseamna mancarea in Delta Dunarii, puteti publica povestea dvs. despre placeri sau neplaceri culinare in Delta Dunarii (atentie, nu retete) sub forma de comentariu la acest articol. Iar autorul celei mai interesante si sincere relatari, va primi un exemplar din cartea pe care v-am rezumat-o. Speram sa nu fiti prea departe de Bucuresti sau de Romania.
Inchei cu urarea „Dai Boje zavtra toje!” Asa se spune uneori in Delta Dunarii dupa un bors de peste facut asa cum trebuie, adica „Da Doamne maine la fel!”
Resurse
Proiectul Rowmania http://www.rowmania.ro
Power of Ten de Charles si Ray Eames (YouTube) http://bit.ly/YgmI2j
Deltagastronomia (site de proiect, fotografii, filme, evenimente) http://bit.ly/12YGz9p
Fotografii de teren pentru “La masa cu oamenii Deltei” http://bit.ly/Y0mEpr
Administratia Fondului Cultural National http://www.afcn.ro
*