Romania are o oferta bogata cand vine vorba de podgorii intinse si crame in care sunt stocate adevarate comori pentru iubitorii de vin. Mai mult, aceste podgorii si crame pot fi vizitate in cadrul unor programe speciale care includ si plimbari prin podgorie, explicatii de la specialisti despre procesul de fabricare a vinului si, cel mai important, degustarea vinului produs acolo. Multe dintre vizitele la crame au si componenta gastronomica, asa ca in buna traditie de prietenie intre vin si mancare.
Noi v-am pregatit mai jos o lista a celor cateva crame si podgorii din Romania care pot fi vizitate, cu tot cu detalii despre pret si serviciile incluse. Ce ziceti, planuiti un traseu prin tara cu oprire la cele mai frumoase podgorii din Romania unde puteti degusta cele mai bune tipuri de vin facute la noi?
Crama Lacerta e pe un domeniu superb in judetul Buzau, la doar 100 de km de Bucuresti. Are un salon de degustare, 2 terase pentru momente de relaxare intr-un peisaj de vis, o pivnita cu multe vinuri si o curte in care incap aproximativ 200 de persoane. Crama Lacerta poate fi inchiriata pentru diverse evenimente, dar poate fi si vizitata in baza unei programari. Vizitele includ plimbari prin crama si podgorie si recomandari de la somelierul casei. Preturile pentru vizitarea cramei Lacerta si pentru degustarile de la locatie incep de la 29 de lei si ajung la 49 de lei. Detalii aici.
Crama Bauer este in zona viticola Oltenia, in podgoria Dragasani, zona unde turismul oenologic este insotit de peisaje frumoase si de experiente captivante pentru pasionatii de vin. Bauer functioneaza dupa sloganul “Creativitate naturala”, proprietarii avand telul de a redescoperi si de a arata potentialul uimitor al soiurilor romanesti. Vinurile Bauer cauta acele soiuri rare de stuguri sau nedescoperite inca si cu aceasta pornesc apoi intru arta vinificatiei. Crama Bauer poate fi vizitata in orice sezon, cu programare, si puteti degusta vinuri la care sa faceti paring cu anumite preparate, sa asistati la activitati culturale, ba chiar sa va programati si vizite la niste puncte turistice emblematice din zona. Preturile pentru aceste vizitate cu extra activitati incep de la 40 de lei si ajung la 210 lei. Mai multe.
Crama S.E.R.V.E este proiectul unui conte francez, producator de vinuri si proprietarul unui teren de 50 de hectare de vie in Corsica. Contele Guy a venit in Romania intr-o zona binecuvantata pentru vita de vie, in Dealu Mare, acolo unde pamanturile au parte de mai mult soare decat in alte zone ale Romaniei. Turul cramei alaturi de degustari si vin cadou costa de la 40 pana la 100 de lei, toate insotite si de niste gustari potrivite. Detalii despre program si pachetele de vizitare.
Crama Avincis inseamna 40 de hectare de vie intr-o zona de origine controlata, ca la francezi. Crama Avincis a fost proiectata cu ajutorul unui mare oenolog pentru ca proprietarii sa se asigure ca via lor va fi una speciala. Avincis e la aproximativ 200 de km de Bucuresti, in judetul Valcea pe dealurile Dragasanilor. Pe langa vizitarea cramei si degustarile de vin, la Avincis va puteti caza in Vila Dobrusca, multe dintre camere avand chiar o priveliste de ansamblu asupra domeniului verde. Vizitele sunt 45 si 67 de lei in functie de cate vinuri vreti sa degustati, iar cazarile incep de la 357 de lei cu mic-dejun inclus. Detalii.
Crama Girboiu este o afacere de familie infiintata in anul 2005, 200 de hectare in comuna Cotesti, judetul Vrancea, unde solul e bogat in minerale – unic in partea de sud-est a Romaniei. Patrimoniul viticol al cramei Girboiu este format din vite de vie autohtone, precum Sarba, Plavaie, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Feteasca Neagra si cateva internationale. Crama poate fi vizitata si puteti cere si degustari de vinuri, de la 3 tipuri pana la 8. In functie de ce alegeti, pachetul va costa intre 35 si 60 de lei. Detalii.
Crama Stirbey este un loc cu traditie, vinurile familiei princiare avand o istorie de peste 300 de ani. De pe site-ul oficial citite: “crama de vinificatie a domeniului Stirbey din Dragasani, in dimensiunea sa actuala, a fost conceputa de Printul Barbu Alexandru Stirbey la inceputul secolului XX, pentru prelucrarea strugurilor dintr-o suprafata de aprox. 20 hectare de vie, sau 70-80.000 litri de vin pe an”. Vizitele la crama din podgoria Dragasani includ si degustarea vinurilor Stirbey alaturi de specialitati oltenesti. Pachetele incep de la 60 de lei si ajung la 185 de lei pentru degustarea a 5 vinuri si un meniu cu specialitati ale zonei. Detalii.
Crama Villa vinea e o constructie noua cu inspiratie de la vechile turnuri din satele transilvanene. Crama este la 60 de km de Sighisoara, vizita aici putand fi completata si de plimbari prin orasul cetate. Turul cramei include si degustari de vin, dar puteti solicita si diverse gustari specifice zonei, preturile incepand de la 20 de lei si ajungand la 75 de lei. Detalii.
Crama Cotnari e locul unde vinul adus de pe cele 1700 de hectare din Podisul Moldovei e adus la imbatranit. Vinoteca de la Cotnari e una dintre cele mai impresionante din Romania, avand peste 1 milion de sticle de vin, unele vechi de cand lumea. Turismul viticol de la Cotnari include vizita cramei, degustari de vin, dar si un meniu de pranz sau cina. Pachetele turistice sunt detaliate aici.
Si la Cramele Recas, un alt mare jucator pe piata vinurilor din Romania, puteti face vizite speciale la crama. Veti pasi intr-o zona banateana in care legenda spune ca aici s-a nascut si a copilarit insusi Bachus, zeul vinului. Vizitele includ urmatoarele “obiective”: vizita in plantatia de vita de vie cu prezentarea tehnologiei de cultura; vizita complexului de vinificatie cu prezentarea fluxului tehnologic; vizita hrube – prezentarea procesului de baricare si prezentarea expozitiei de vinuri imbuteliate. La final, degustarea vinurilor cu prezentarea tehnicii de degustare plus posibilitatea de a alege si un meniu de mancare sau o gustare. Detalii.
Gata bagajul, sunati sa programati o vizita la podgoriile si cramele din Romania? #restograf
sursa informatii: site-urile cramelor + revino.ro