Îți dorești să ai parte de o masă care să fie echivalentă cu o experiență aparte, din toate punctele de vedere? Atunci cea mai sigură opțiune este să te îndrepți către un restaurant care duce o simplă cină la un cu totul alt nivel. Am adunat o listă de propuneri cu restaurante de fine dining din București, dar îți propunem și câteva locuri ceva mai casual, dar la fel de speciale.
Într-o eră în care totul e pe repede înainte, experiențele de fine dining vin să „rupă” ritmul, din toate punctele de vedere. Nimic nu e fast în mâncarea pe care o primești în farfurie. Masă nu se ia în grabă, ba din contră, trebuie să-ți aloci ore bune, uneori. Nimic nu e „de duzină” – de la decor, la preparatele ingenioase pe care le servesc. Totul e despre Experiență (cu „E” mare) în astfel de restaurante de fine dining din București.
Ce înseamnă fine dining
Astăzi, fine dining-ul a evoluat într-un mix eclectic de concepte și bucătării, însă aspectele care țin de calitatea oferită rămân neschimbate. E adevărat că astfel de restaurante sunt mai scumpe decât localurile casual… Primești, în schimb, garanția unui decor și ambient perfect, un meniu deosebit (de cele mai mult ori cu opțiuni restrânse), cu preparate gătite ireproșabil și ingrediente de cea mai bună calitate. Plus plating pe măsură și servire extrem de atentă. Multe astfel de restaurante au chiar și somelieri care să-ți recomande vinul potrivit pentru mâncarea aleasă. De obicei, restaurantele de lux, fine dining, sunt mai formale. Au o atmosferă mai elegantă și inclusiv ținuta contează (nu sunt localuri în care să mergi în blugi, spre exemplu).
Scena de fine dining din București
Pe de altă parte, în jurul acestui subiect se nasc deseori adevărate controverse… Pornind, de exemplu, de la însăși definiția acestui termen și „criteriile” care ar clasifica un restaurant ca fiind de fine dining. Cât de formal trebuie să fie un astfel de loc? E suficientă mâncare bună, sau decorul luxos? Și de ce nu avem încă un restaurant Michelin în România?( Apropo de asta, am mai vorbit noi despre cum se acordă stelele Michelin, iar Bookingham a făcut o analiză interesantă despre asta, în raport cu România).
Apoi, ar trebui să discutăm și despre sustenabilitatea unor astfel de locuri… cât de greu e de susținut, financiar, un astfel de restaurant. Mai ales că prețurile mari (justificate deseori prin calitatea preparatelor, serviciilor și prin costurile pe care le implică) nu sunt ușor de suportat de buzunarul clientului. Despre personal și pregătirea staff-ului…
Sunt multe motive pentru care nu avem un număr mai mare de restaurante de fine dining în București (și în țară). Ba mai mult, nu de mult s-au închis localuri reprezentative, faimoase (ca Bracca din Cluj și The Artist, din București). E trist să vedem că se întâmplă asta… De Corina a vorbi pe larg despre asta într-un articol pe care ar merita să-ți arunci privirea.
Dar, hai să revenim la lista noastră și să ne bucurăm de restaurantele de fine dining din București pe care încă le avem la dispoziție!
Top 5 restaurante de fine dining din București, care oferă „pachetul complet”
Deși, cum spuneam, deocamdată nu există în România restaurante cu stele Michelin, asta nu înseamnă că nu avem localuri demne de o astfel de clasificare. Din contră! Găsești și la noi în țară restaurante cu o gastronomie excelentă, creativă și rafinată, amenajate extraordinar și cu un serviciu ireproșabil. În primă fază, îți recomandăm 5 astfel de locuri care oferă „pachetul complet” – mâncare, atmosferă, serviciu… experiență gastronomică de top!
KAIAMO
Ultimul dans.
„Năzuință spre absolut și frică de mediocritate” – sloganul care este „traducerea” termenului KAIAMO (scris cu „ch”). Un concept străvechi, dacic, care descrie perfect filozofia acestui restaurant de top, unul din cele mai bune restaurante de fine dining din București. E greu să cuprindem în câteva cuvinte cam cât de mult respect și admirație avem pentru ei… Și tocmai de aceea, când am aflat de Ultimul dans, am avut un mix de sentimente.
KAIAMO a intrat de curând în al șaptelea an de service. Șapte ani de gastronomie de top, șapte ani în care a avut un impact major asupra felului în care percepem, înțelegem și savurăm bucătăria fine dining. Din păcate, este și momentul la care au anunțat că este ultimul an de service „în forma pe care-l cunoaștem”. Ultimul dans. Și pe cât de amar e gustul acestei vești, pe atât de mult suntem convinși că acest ultim meniu este desăvârșit! Iar cuvintele cu care și-au anunțat ieșirea din scenă – „in the shape that we know it” – ne dau încredere că chef Radu Ionescu mai are totuși ceva surprize în… șorțul de bucătar.
În 2019, Kaiamo era inclus în top 1000 cele mai bune locații din lume. În 2020, sunt incluși în La Liste, sub abrevierea „Outstanding Cuisine”, eforturile de echipă fiind recunoscute de această prestigioasă entitate gastronomică franceză. De asemenea, Gault & Millau România a premiat Kaiamo cu 15 puncte și 3 bonete, pentru realizări uimitoare în New Romanian and Advanced Nouvelle Cuisine. Iar Chef Radu Ionescu a primit premiul „Great Chef of Tomorrow”. Un astfel de loc nu are cum să promită altceva decât o cină-experiență memorabilă! Am stat și noi de vorbă cu Radu despre povestea lui, la Speedcast Restograf – vezi pe YoutTube!
„Nu suntem un restaurant. Ci un concept. Un proiect. O filozofie. O ideologie. Un loc aparte. Iar dacă este comparabil, atunci nu mai este KAIAMO”, ne povestește Radu într-un interviu). Și într-adevăr… KAIAMO e despre bucătărie experimentală. E un simbol al schimbării, un concept de contrast. Reprezintă sezonalitate și terroir – meniul se schimbă o dată la trei luni și constituie o simbioză între natura care ne înconjoară și trecerea timpului. Acestea sunt valorile de bază, alături de respectul pentru produsele locale și artizani. Și așa, construiesc treptat și lin Patrimoniul Gastronomic Românesc. În plus, fiecare meniu este un manifest. Modalitatea prin care Chef-ul comunică cu oaspeții săi și le transmite credințele și mentalitatea sa.
Au patru variante de tasting menu pentru care poți opta: de 9, 11 și 15 preparate, plus meniul „de autor” (20 de preparate), cu prețuri cuprinse între 577 și 877 de lei. Lor li se adaugă o listă de peste 200 de etichete de vinuri (din care mai mult de jumătate românești). Precum și cocktailuri deosebite. Totul pentru a te bucura de o experiență desăvârșită!
Și ca să nu încheiem într-o notă tristă, suntem foarte curioși să vedem ce urmează pentru KAIAMO.
📱0722 202 204
KANÉ
New Romanian Cuisine
Pe str. Dianei, o vilă istorică care ajunsese la un moment dat complet abandonată și dărăpănată, a primit șansa la o nouă viață. Și odată cu ea, restaurantul Kané a adăugat o nouă filă în povestea sa. Deschis în 2016, localul s-a mutat în locația actuală în 2019. Casa a fost renovată dar își păstrează încă farmecul istoric, fiind totodată de o eleganță modernă, luxoasă. Aceeași idee o regăsim oarecum transpusă și în meniu. Are o componentă „veche” (pentru că research-ul pentru acest proiect a pornit de la trecutul românesc). Dar și o componentă „modernă” (prin care creativitatea românească e adusă în contemporan sub forma un preparate autohtone ingenioase, fascinante).
Și ei au trecut recent prin schimbări, odată cu plecarea Chef-ului Cătălin Bejenariu. Și suntem tare curioși să vedem ce și cine urmează la Kané. Oricum ar fi, întruchipează în continuare ideea de fine dining. „O explorare a gusturilor profunde și neașteptate, născute exclusiv din ingrediente locale atent alese și îmbinate”. Așa se face că meniul și preparatele sunt gândite și create în funcție de ingredientele de sezon, de proveniență autohtonă. Și totul se prepară în bucătăria lor – de la pâine, la unt, sosuri sau uleiuri aromatice. E un întreg proces prin care mâncarea trece – de la a găsi cel mai bun furnizor, cu cele mai gustoase și calitative ingrediente, la păstrare, conservare, fermentare și preparare, la gătire și apoi plating de înaltă clasă.
Meniul se schimbă la aproximativ trei luni și de fiecare dată pare că se întrec pe ei înșiși. Atenție incredibilă la detalii, prezentare de excepție combinate cu măiestrie în păstrarea și evidențierea gustului. La Kane ai parte cu adevărat de ceea ce înseamnă noua bucătărie românească fină. O experiență completă, de fiecare dată.
Meniul este fix și, așa cum spuneam, se schimbă în fiecare sezon. Meniurile de degustare te poartă printr-o adevărată călătorie a gustului. Poți opta pentru varianta „scurtă”, cu 10 feluri de mâncare (650 lei), sau varianta lungă, de 13 feluri (750 lei). Iar pentru o super experiență, ar trebui să iei loc la Chefs’s Table (poate acomoda maxim 4 persoane). Alături de toate acestea vine meniul de degustare de vinuri. Oricum ar fi, rezervă-ți câteva ore bune pentru a termina masa…
📱0799 008 001
NOUA. Bucătărie Românească
Tradiție și modernitate
NOUA este o poveste românească. Începe cu a fost odată și continuă cu lupta contra fricii drobului de sare. Acel drob în spatele căruia stă o reală frică de a acționa, care ne transformă, uneori, în contemplatori ai lui şi nu invers. „Nouă însă ne place să credem că drobul de sare este un început. Nu ne este teama de el, ci din contra, ne-a devenit prieten, şlefuit din drob într-un cristal luminos de sare”. Așadar „cristalul de sare” al teritoriul românesc este laitmotivul manifesto-ului NOUA… Îl găsești şi în sigla lor.
Chef Alex Petricean a început în România, apoi a urmat stagii de specializare prin unele dintre cele mai mari bucătării din lume (inclusiv pe la Noma). A fost ales Chef-ul anului în 2018, de către Ghidul Gault&Millau. Și a deshis NOUA Bucătărie Românească în anul 2019, ca pe un restaurant de experiență unde pune în valoare tradiția, terroir-ul și produsul local, sub propria filozofie.
„Meniul la Noua a fost gândit de la început ca pentru o experiență. O experiență în mai multe acte, gândite într-o ordine bine stabilită, ce își doresc a purta oaspetele printr-o călătorie gustativă pe întreg teritoriul României. Schimbăm meniul foarte des, doar în raport cu bogăția și sezonalitatea naturii. Iubim biodiversitatea acestui teritoriu, fapt pentru care prin mâinile noastre trec 98% ingrediente românești”, ne povestea Alex într-un interviu.
La NOUA servesc doar meniuri de degustare. Așa cum se obișnuiește deseori când vorbim de noua bucătărie românească fină. Meniul se schimbă constant și chiar merită să faci această călătorie gastronomică alături de ei! În restaurant, la interior, poți savura „România în farfurie” – o reprezentare geografică și gustativă în 9 acte a teritoriului carpato-danubiano-pontic. Iar vara, au și un meniu separat pentru terasă.
De curând au inaugurat o nouă zonă. Un restaurant în interiorul unui restaurant, cum spun ei. Camera Secretă este un fel de Chef’s Table. Și e un spațiu inspirat de călătoria vieții lui Brâncuși, de căutarea și studiul său asupra perfecțiunii și a imperfecțiunii, asupra formelor, materialelor și emoției. Le-a fost inspirație în ceea ce se vrea a fi un manifesto al relației mâncare-artă pe pământ românesc. Un spațiu definitoriu, unde duc bucătăria la cel mai înalt rang! Au deja primul meniu dedicat: „Meniul florilor”, cu 20 de servings. Flori de leurdă, flori de hrean, flori uscate și fân, petale de trandafir și multe altele și-au făcut loc în farfurii excepționale!
📱021 794 3294
L’Atelier Relais & Chateaux
Fine dining de inspirație locală
O călătorie culinară inedită prin noua bucătărie românească ne propune și L’Atelier, restaurantul gastronomic al hotelului Epoque. Îl vei găsi pe străduțele pline de farmec din apropierea parcului Cișmigiu, într-un cadru liniștit și plin de verdeață. Cochet și foarte elegant, este un loc unde modernitatea se împletește de minune cu accentele clasice. Exact ca și în bucătăria lor. O combinație armonioasă de influențe, inspirată din tradițiile culinare românești și background-ul divers al bucătarilor.
Folosesc cele mai fine ingrediente locale, pe care le „adună” de la producători, fermieri și pescari locali. Și se bazează pe experiența a doi bucătari excelenți. Alex Iacob este Group Executive Chef (sigur îl știi de la Taqueria MAT, al cărei owner este). Vlad Pădurescu este Head Chef aici și ce reușește el să facă te va surprinde, cu siguranță! Cu multă creativitate, folosind diverse tehnici, reușește să pună în valoare aromele excepționale ale produselor premium de care dispune.
Originar din Galați, Vlad Pădurescu a făcut școala de bucătari în Italia, unde a și avut ocazia de a lucra într-un restaurant cu stele Michelin (la Feva, în Castelfranco). A urmat diverse alte stagii prin lume, iar în 2016 a ajuns în echipa lui Heston Blumhental de la Hinds Head în Bray. Următoarea oprire a fost la Faviken (2*) apoi, revenit în Romania, a acceptat provocarea lui Alex Iacob și postul de Head Chef la Maison des Chefs. Din 2023, Vlad este Head Chef la L’Atelier Relais & Chateaux.
Au câte un meniu distinct pentru mic dejun, prânz și cină, toate extrem de bine gândite și puse la punct. Seara, poți opta și pentru meniul de degustare.Iinclude amuse bouche și 6 feluri de mâncare și te va costa 480 de lei. Pentru încă 300 de lei, poți opta și pentru meniul de wine pairing care se servește pentru toată masa. Tot ce au în meniu este deosebit, dar meniul de degustare vine să demonstreze cu vârf și îndesat priceperea chef-ului!
Ce mai au ei special sunt evenimentele gastronomice pe care le găzduiesc din timp în timp. Uneori invită chefi de renume care să gătească alături de Vlad o cină „la patru mâini”. Sau găzduiesc „Ambasada Gastronomice” organizată de Amouse Bouche. Cel mai recent astfel de eveniment (de pe 3 și 4 octombrie) îl aduce la București pe Mitsuharu „Micha” Tsumura. E unul dintre cei mai apreciați și respectați chefs din lume. Restaurantul său, Maido, a fost ales în 2024, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun restaurant din America Latină. Și ocupă poziția 5 în topul celor mai bune restaurante din lume.
📱0740 089 565
Soro.lume
Pentru o experiență… fire dining
Soro.lume nu e restaurantul acela de fine dining așa cum îți apare el în minte în accepțiunea clasică. Dar e unul din cele mai bune restaurante din București (pentru mulți, chiar pe primul loc). Și chiar dacă nu are deloc un aer scorțos, nici luxos, este cât se poate de primitor și de cald! Iar mâncarea… of, mâncaaarea! E ceva de uite, îmi lasă apă-n gură numai cât mă gândesc la ce-am mâncat la ei.
Chef Mihai Iosif Toader este unul dintre cei mai talentați bucătari din țară și un om care se dedică complet chemării sale. Îi place să se documenteze temeinic și a cutreierat prin toată țara pentru a cerceta gusturi diverse, tehnici bătrânești, rețete vechi și ingrediente aparte. La Soro.lume dă viață viziunii sale despre noua bucătărie românească fină, cu mâncare bună, preparată cu ingrediente de sezon. Totul se face la foc deschis (foc, lemne, jar etc.) folosind tehnicile vechi pe care Mihai le-a cules prin drumurile lui.
„Folosim doar foc deschis, doar lemn de fag și doar jar. Toată mâncarea pe care o guști la Soro.lume e făcută în ogeac oltenesc, cuptor bucovinean, plită mănăstirească. Avem zonă de grătar, afumătoare ardelenească, țest. În plus, avem meniu sezonal. Îl schimbăm în funcție de ce apare la piață. Ne ghidăm foarte mult pe legume, lucrăm cu producători locali. Încercăm să fim creativi și avem meniu scurt. La fel și meniul de vinuri, care se schimbă în funcție de sezon”, ne povestea Mihai într-un interviu.
În meniu, adună elemente din toate zonele țării. Gustul este incredibil, combinațiile extrem de interesante și reușite! Așa este Captura de sezon – făcut cu pește de la piață, cu sos de ierburi arse, tocătură de midii, salată fină de măcriș și flori de fenicul. Balmoșul din ușa stânii este extrem de apreciat de toată lumea… E un preparat inspirat de o doamnă din județul Alba, pe care ei îl prepară ars în unt cu smântână afumată și ciuperci coapte. Iar la Ulița armenească, frigăruile de oaie vin cu dovlecel pe grătar, marinat în ulei de ceapă, emulsie de usturoi verde și frunze de primăvară.
Dacă îți place să experimentezi, încearcă Dulcele imprevizibil. Cremă din creier de vițel, fructe de pădure de sezon, crumble copt la lemne și busuioc. Ce să mai, despre toate ar fi de povestit și de lăudat. Sunt puține preparate, dar e mai bine, că poți să le încerci pe toate (mai ales dacă mergeți mai mulți la masă).
Excelentă bucătăria lui Mihai Toader! Și minunat mod de a aduce tradiția în vremuri și în preparate moderne!
📱
Restaurante elegante din București, pentru o masă într-un cadru luxos
Dacă vrei să iei masa într-o atmosferă rafinată, ai multe opțiuni de localuri elegante și luxoase. Restaurante de fine dining din București care pun accent pe ambient în aceeași măsură ca și pe gastronomie. Nu doar că oferă preparate culinare deosebite, dar impresionează și prin decor și serviciul atent. Uite câteva astfel de locuri.
- Noeme. Aflat în apropiere de Piața Unirii, într-o vilă istorică cu aer eclectic, Noeme reflectă la perfecție definiția de fine dining. Arată senzațional și are ceva cu totul special! Meniul lor este întotdeauna creativ, cu un twist interesant. „Un restaurant cu o bucătărie rafinată neastâmpărată, prin care ne propunem să aducem mai multă relaxare pe scena de fine dining din Capitală”.
- BOSCO – Gourmet Nest e unul din cele mai noi restaurante de fine dining din București. Un loc extrem de elegant și rafinat, inundat de lumină naturală ziua și iluminat discret seara. Au un meniu sezonier axat pe bucătăria europeană cu influențe nordice. Și se bazează pe folosirea produselor locale și promit o experiență gastronomică completă!
- iMZA este un restaurant turcesc fine cuisine, deschis în mai anul acesta. Singurul din Europa (zic ei). Arată foarte bine și este cadrul în care rețetele tradiționale turcești sunt reinterpretate modern. O incursiune în istoria tradițiilor și bucătăriei anatoliene și mediteraneene, împletite armonios și savuros cu tehnici tradiționale de gătit.
- Casa di David. Se află în zona de nord a Bucureștiului, pe malul lacului Herăstrău (ceea ce deja spune multe). Totul acolo este rafinat și elegant – de la amenajare, până la aranjarea mesei și plating. Are o atmosferă de lounge și o ambianță plăcută, precum și o terasă la fel de elegantă (poate una dintre cele mai frumoase din zonă). Iar despre mâncare îți spunem atât: haute cuisine. Nu prea ai cum să dai greș, orice alegi!
- Gramont Societé Gastronomique este restaurantul Hotelului Suter Palace (unul dintre cele mai luxoase din București). Un restaurant haute cuisine, care promite o experiență culinară de top, într-un cadru aristocratic. Inspirat de vizionarul viconte Louis Antoine de Gramont, restaurantul Gramont întruchipează eleganța, arta modernă și o profundă apreciere pentru plăcerile rafinate ale vieții.
- Raionul de Pește este, așa cum sugerează numele, un restaurantul cu profil pescăresc, premium, din Floreasca. Au cele mai deosebite preparate, iar decorul uimitor poartă semnătura faimosului designer Karim Rashid. Aici, interiorul transpune lumea acvatică într-un mod cu totul deosebit și setează scena pentru preparatele deosebite. Drept pentru care este și unul dintre cele mai instagramabile restaurante din Capitală.
- Restaurant Diplomat. Tot în zona de nord, în apropiere de Fântâna Miorița, este unul dintre localurile selecte ale orașului, unul din restaurante de fine dining din București care are o istorie bogată. Într-o vilă construită de arh. Ion Mincu unde pe vremuri luau masa mari personalități ale țării, restaurantul păstrează atmosfera luxoasă, dar într-o notă mai modernă! În meniu vei regăsi rețete de tradiție din întreagă lume, reinterpretate într-o manieră contemporană, dar și multe vinuri de excepție.
- Poesia e despre experiențe gastronomice fine și despre un strop de glamour mediteraneean îmbinat cu accente vintage. E despre un meniul rafinat, cu mâncare gustoasă, cu influențe ale bucătăriei italienești îmbinate cu savoarea mediteraneeană. Și e despre acele zile în care vrei să te răsfeți cu o masă impecabilă.
- Le Bistrot Français. Face parte din categoria de bistrouri cu un aer rafinat, atmosferă elegantă, mâncare și vinuri ca la Paris. Îl găsești în centru, pe una din străduțele dintre Magheru și Calea Victoriei, într-o frumoasă vilă din secolul XIX. Te așteaptă cu o bucătărie modernă, care îmbină bucătăria românească cu cea franțuzească. Totul într-un cadru deosebit, recent reamenajat.
Trece pe listă și:
Fie că îți dorești o cină romantică într-un cadru elegant sau o aventură culinară inovatoare, restaurantele de fine dining din București sunt pregătite să ofere o experiență de neuitat.