Oare chiar s-a întâmplat dacă nu apare în poză? Într-o lume în care „social media is king”, răspunsul scurt este: nu. Fie că e un restaurant cu o vedere impresionantă asupra orașului, sau cu un decor foarte romantic ori cu elemente de design „oau!”, un lucru e sigur: decorul este la fel de important ca și mâncarea atunci când ieși în oraș să iei masa. De aceea, am ales să-ți recomandăm câteva dintre cele mai instagramabile restaurante din București.
Fie că locuiești în Capitală sau pur și simplu te afli în vizită prin București, sunt o mulțime de locații pe care merită să le fotografiezi și să le dai share pe Facebook, Instagram sau TikTok. Iar dacă e un lucru pe care noi să-l știm cu siguranță, acela e că la capitolul localuri și restaurante nu stăm rău deloc. Din contră, sunt multe localuri la fel de frumoase precum cele din marile capitale ale lumii.
Cele mai instagramabile restaurante din București, cu un design deosebit
Dacă până acum câțiva ani, când mergeam la restaurant făceam doar poze de tipul #foodporn (adică la mâncarea din farfurie), acum lucrurile s-au schimbat. Asta tocmai pentru că restaurantele au înțeles că se pot folosi de social media pentru a atrage mai mulți oaspeți. Drept urmare, și aspectul localurilor a devenit mai important și mai… instagramabil.
Dar gata cu vorba, hai să trecem la recomandări.
I. Din categoria „ELEGANTE”
Raionul de Pește Floreasca
De ce să mergi? Dacă nici un restaurant cu design semnat de faimosul designer Karim Rashid nu este instagramabil, atunci nimic altceva nu poate fi! Raionul de Pește Floreasca e un restaurant premium, cu un meniu creat, degustat și perfecționat de chef Raul Gliguță și echipa lui. Ai ocazia să guști sortimente rare de pește sălbatic și fructe de mare, iar toate ingredientele sunt proaspete, aduse din Grecia, Italia și Franța. (Unul dintre furnizori este faimoasa companie Gillardeau, care furnizează stridii inclusiv pentru Palatul Élysée și restaurante Michelin.)
Noul meniu este inspirat din culturile gastronomice mediteraneene, japoneze și sud-americane și are trei direcții principale. Meniul Clasic include cele mai cunoscute preparate ale lor, inclusiv zona de street food. Meniul Gourmet pune accent pe cut-uri speciale și se gătește cu pește proaspăt din vitrină. Iar meniul Exclusiv poartă semnătura chef-ului Raul Gliguță. Tasting menu este alcătuit din 6 preparate, e disponibil doar cu rezervare prealabilă și se servește într-o zonă dedicată.
Tuya Bucharest
De ce să mergi? Pentru că pare a fi ambasada Instagramului în România, unul dintre cele mai elegante localuri din capitală. Decorul său cu influenţe art deco, dominat de accente aurii şi texturi de catifea dă bine în orice material foto! Vara asta, poţi admira designul şi pe terasă, acolo unde zona de lounge îmbină frumuseţea naturală a lacului Herăstrău cu zona de lounge a restaurantului Tuya, un contrast cu scor win-win pentru fotografie.
Chiar şi meniul de bar are potenţial: cocktailurile signature sunt prezentate inedit. Duck’n’Roses este servit într-o cadă minusculă, pe care pluteşte o răţuşcă din cauciuc. Asia to go poate părea un simplu takeaway asiatic, dar este un cocktail în toată regulă. Iar Crystal Cosmo este servit într-un craniu.
Dacă ai ajuns la Tuya, delectează-te şi cu mâncarea excelentă, cu influenţe franţuzeşti mediteranene: de la Escargots à la Bourguignonne la Foie Gras Terrine, două comori culinare care te vor impresiona.
The Marmorosch
De ce să mergi? Nu putea lipsi din această listă cu cele mai instagramabile restaurante din București, o bijuterie arhitecturală. O bijuterie readusă la viaţă de profesionişti dedicaţi. La Marmorosch te poţi caza, dar la fel de bine te poţi rezuma la a mânca o minunăţie culinară, în cel mai select decor posibil.
Condus de chef Flaviu Mureșan, restaurantul Blank este una din principalele instituții gastronomice din România. Inspirat de bucătăria franceză și internațională, chef Mureșan a dezvoltat un meniu de gusturi excepționale, care cu siguranță merită efortul.
Hiro Bay
Nu e niciun secret pentru nimeni că locațiile din Herăstrău sunt care mai de care mai bine și mai frumos amenajate. Dar dintre toate, Hiro Bay promite să te poarte într-o călătorie fantastică! Poate îți pare a fi o corabie, sau o arcă trasă la malul lacului. Și nu ai fi departe de interpretarea corectă! Conceptul se inspiră din universul fantastic al poveștilor scrise de Jules Verne și îl are în centru pe Hiro, creatură născută în adâncurile oceanului, despre care legendele spun că a fost aducătorul de noroc și speranță pentru marinarii care se scufundau în mare. Interesant e și felul în care mesele sunt așezate fiecare pe niște platforme circulare care se pot mișca în funcție de dorința mesenilor, schimbându-și poziția și oferind o perspectivă nouă față de bar sau față de lac.
Apreciat pentru universul fantastic pe care îl evocă, Hiro Bay a câștigat, de altfel, premiul Restaurant & Bar Design Awards 2022, la categoria Biophilic design, în cadrul unei mari competiții ce a avut loc la Londra. Și este, cu siguranță unul din cele mai instagramabile restaurante / cluburi din București!
Cișmigiu Bistro la Etaj
De ce să mergi? În primul rând, pentru că este cu adevărat unul din cele mai instagramabile localuri din București (vezi pagina lor de Instagram și ai să te convingi!). Și de abia după ce le vei face o vizită vei înțelege și motivul.
Decorul este romantic și feminin, iar rozul care domină încăperea nu este nici pe departe prea mult. Din contră, e șic și rafinat. În plus, au tot felul de elemente de design originale – de la decorațiunile de pe pereți, la tablouri și corpuri de iluminat, sau la pianul elegant.
În al doilea rând, pentru că Cișmigiu Bistro la Etaj se află la ultimul nivel al Hotelului Cișmigiu (pe bd. Regina Elisabeta nr.38), ceea ce înseamnă că o să ai parte de o priveliște de nota 10 de pe terasă (către străzile vechi din centrul orașului, Palatul Parlamentului sau Cișmigiu).
Atât îți mai spunem: nu e influencer să nu fi fost acolo, ia restaurantul este pe locul 1 în TripAdvisor la categoria french restaurants.
Rezervă o masă la Cișmigiu Bistro la Etaj
Aria TNB
De ce să mergi? Pentru că este unul dintre cele mai frumoase restaurante din Capitală, un loc în care ai putea ușor să uiți că ești în București, dacă nu te-ar ține pe loc priveliștea fantastică! Situat la etajul al treilea al Teatrului Național, Aria TNB este un restaurant spectaculos, cu un salon mare în jurul acoperișului și cu o terasă la fel de minunată.
Pe lângă panorama pe care o poți admira de la ferestrele imense, la fel de impresionant este și interiorul – mobilier modern, colorat și confortabil, multe plante și o ambianță foarte rafinată! Iar meniul, cu specific internațional, este foarte gustos și bine pus la punct.
NOR – Sky Casual Restaurant
De ce să mergi? Pentru priveliște, bineînțeles! Situat la etajul 36 din Sky Tower (de pe Barbu Văcărescu, chiar lângă Promenada Mall), restaurantul este unul dintre cele mai elegante din oraș. Și cel mai înalt loc în care poți lua masa în București – imaginează-ți cum se vede Capitala de la 136 de metri înălțime! Oau!
Dar e vorba de mai mult de atât. Restaurantul este amenajat cu mult bun gust, foarte stilat și rafinat, iar meniul inspirat din cele mai faimoase bucătării ale lumii poate satisface chiar și cele mai pretențioase gusturi!
Rezervă o masă la NOR – Sky Casual Restaurant
Veranda Casa Frumoasă
De ce să mergi? Pentru că este un restaurant foarte luxos. Într-o frumoasă casă clasică din metal și sticlă, de pe str. Clopotarii Vechi nr. 5 (în zona Victoriei). Veranda Casa Frumoasă păstrează aerul retro al vilei, pe care îl înnobilează prin elementele amenajării. Decorul este foarte luminos, dominat de alb și crem, referințe vegetale și piese de mobilier elegante. Iar ferestrele mari, care permit luminii naturale să inunde spațiul, creează o atmosferă foarte plăcută!
Restaurantul are specific internațional, cu influențe franțuzești și mediteraneene și completează, la rândul său, ceea ce se poate defini ca o experiență de fine dining.
Restaurant Ciao Niki
De ce să mergi? Pentru că restaurantul se află într-o frumoasă casă memorabilă din zona Moșilor (pe strada Bocșa nr. 4), în care te vei simți ca un burgez din alte vremuri. Camerele sunt foarte frumoase, clasice, înalte și mari, tipice arhitecturii interbelice. Totul are un farmec aparte: pereții cu lambriuri sculptate și stucaturi aurii, ferestre mari inundate de vegetația grădinii de afară, sau geamuri vitrate, care dau spațiului o lumină aparte. Cu toate acestea, Restaurant Ciao Niki nu are un aer învechit, pentru că mobilierul este unul foarte modern și confortabil. Rezultă un amestec inedit, care imprimă locului o atmosferă minunată.
II. Din categoria „LOCURI COOL”
Biutiful Downtown
De ce să mergi? Parte din grupul restaurantelor Fratelli, Biutiful Downtown de la Timpuri Noi (mai exact pe Splaiul Unirii nr. 165), este unul dintre locurile acelea super cool din București. Un restaurant modern, contemporan, în care elementele de design industrial fac un mix reușit în compania celor clasice, unice, deosebite. Un melanj între o grădină urbană (pentru că decorul este unul foarte verde grație plantelor), un bar aristrocrat englezesc (în care celebrele canapele Chesterfield și-au găsit perfect locul) și o berărie (tankurile de bere și instalația sunt vedetele localului).
Biutiful este o experiență. Spectaculoasă, surprinzătoare. Cât despre poze… asigură-te că ai spațiu disponibil, pentru că nu vei ști ce să fotografiezi mai întâi.
Rezervă o masă la Biutiful Downtown
Linea / Closer To The Moon
De ce să mergi? Pentru că este locul în care toată lumea vrea să meargă, fiind unul din cele mai frecventate restaurante din București. Linea / Closer To The Moon este situat pe str. Lipscani, la numărul 17 și este un alt local de tip skybar din București. Pe lângă poziția excelentă și priveliștea frumoasă, ce au făcut ei interesant a fost să vină cu un sistem pentru terasă, un fel de igluu-uri/separeuri care să te ferească de frig iarna. Arată senzațional! La fel și interiorul restaurantului, un spațiu cu un design foarte modern și spațios.
Pot Stories
De ce să mergi? Pot Stories e un loc cu un design foarte original, unde diverse elemente naturale vin laolaltă într-un spațiu extrem de generos și aerisit, pentru a crea un decor special. Ai să vezi la tot pasul obiecte și ghivece din ceramică, țesături și fire care împletesc o poveste, mobilier din lemn, veselă din piatră… Și pe cât de rustice par luate separat, pe atât de modern este efectul pe care-l creează, mai ales alături de multitudinea de plante decorative.
Despre mâncare, numai de bine. Un meniu scurt, care adună câte ceva din mai multe bucătării ale lumii – de la poke bowls la tacos, de la paste la curry vegetarian, de la fructe de mare la vită gătită în stil asiatic, sau miel în stil oriental etc. Foarte bun totul!
The Saint 139
De ce să mergi? Pentru că este un loc cool, cu un design urban și un super vine! Dacă ai ieşit la Promenadă pe Calea Victoriei şi auzi muzică faină, iar când îţi îndrepţi privirea vezi un DJ care mixează dintr-un bar urban, lipit de un altul cu vitralii postmoderne şi nume similar, probabil că te afli în fata The Saint 139.
Şi dacă tot ai ajuns acolo, opreşte plimbarea pentru un moment sublim, pentru că meniul cu preparate fusion te va cuceri. Noi ne-am delectat cu bao bun – faimosul preparat asiatic – disponibil la The Saint 139 cu pui şi cu porc. Plus cu o supă Ramen, săţioasă şi delicioasă, cu bucăţi generoase de porc şi ciuperci Shitake. Însă o noutate este Peanut Butter Ramen, o adevărată minunăţie cu gust inedit!
Şi ca să ne întoarcem la pozele noastre, aici ai ce fotografia: barul cu cromatica verde arată fabulos. Iar alături se află The Other Saint, cu cele mai crazy vitralii şi un mural în aceeaşi notă, pe terasă.
G Spot
De ce să mergi? Dacă te-ai întrebat vreodată, măcar într-un moment de ebrietate, cum ar arăta Leonardo diCaprio dacă ar fi fost un sfânt, e timpul ca tu şi camera ta foto să aflaţi, la G spot Sufrageria. Estetica acestui local este la fel de witty precum numele, bogată în elemente retro reinterpretate contemporan. Aşa că ai toate motivele să te cuibăreşti comod într-o canapea în aer liber (pentru că denumirea de sufragerie nu este întâmplătoare) şi să savurezi vinul Lejereanu în timp ce analizezi obiectele pe care le-ai putea poza.
Între timp, poţi să comanzi creveţi black tiger, inele de calamar, paste sau salate ori cartofi prăjiţi gata să fie dipped în sosuri unul şi unul.
Animaletto House
De ce să mergi? Tablouri ironice, dar de data asta cu animale umanizate, există şi la Animaletto House. Noul local ce înlocuieşte restaurantul Dianei 4 şi extinde lanţul Animaletto cu un restaurant cochet, o să te cucerească. În nuanţe puternice de verde la parter şi teracotă la etaj, designul interior îmbină ce-i mai bun din eleganța clasică şi stilul contemporan. Totul într-un spaţiu cu atmosferă casual, care te va încânta. Animaletto House e fain şi pe dinafară, pentru că are aspectul misterios şi fascinant al caselor vechi, recondiţionate într-o manieră modernă, fără a-i afecta esenţa nostalgică.
Dacă ajungi la Animaletto House, o să te bucuri de raiul tartare-ului, de la arome de trufe la vită sau ton. Ton poţi servi şi sub formă de steak, o minunăţie de savurat pe îndelete!
G.Y.S.T
De ce să mergi? Pentru o călătorie culinară, prin intermediul imaginaţiei. La GYST, acolo unde designul minimalist scandinav se întâlneşte cu creativitatea internaţională, la fix pentru o sesiune foto reuşită. Pe lângă decorul inspirational, ai de-a face şi cu o gamă largă de preparate instagramabile.
Meniul de mâncare este conceput și coordonat de Cătălin Bejenariu (Head Chef al Kané) și Sorin Bologa (Sous Chef Kané). Și se inspiră din experiențele lor în Copenhaga, unde au lucrat la Geranium și Noma. Chiar dacă G.Y.S.T. nu este un restaurant de fine dining, tehnicile folosite pentru preparate sunt similare, ceea ce le permite să obţină preparate extrem de gustoase şi foarte estetice.
Eshte
De ce să mergi? Pentru un manifest de estetică românească. Eshte se află tot în Centrul Vechi și este un loc în care arta contează la fel de mult precum cafeaua (pentru că este o cafenea desăvârşită). Eshte își propune să creeze noi forme de expresie artistică alături de partenerii săi, să ofere suport celor care doresc să se dezvolte românESHTE. Este despre iubESHTE, vorbESHTE, însufleţESHTE, despre meşteşugESHTE, clădESHTE şi făurESHTE.
Ioana Voloacă afirmă că spațiul ESHTE trebuie să vorbească de la sine despre România creativă contemporană, însă să integreze și tradițiile noastre la care am devenit adesea reticenți.
Poke House
De ce să mergi? Că tot se apropie premiera filmului Barbie (pe 20 iulie), ne-am gândit că ai vrea să-l întâmpini cu o estetică axată pe culoarea roz. Așa cum gpsești la Poke House, brandul culinar ce a popularizat conceptul de poke bowl şi în România. Cu un look & feel modern şi foarte vesel, Poke House îmbracă fiecare experienţă gastronomică într-o ocazie de voie bună şi poftă bună. Pentru că mâncarea lor fresh şi look-ul adorabil al localului se îmbină la fix!
Ave Forchetta
De ce să mergi? La Ave Forchetta, bucătăria italiană a fost redefinită. Ceea ce au făcut acolo a fost să ia cele mai bune elemente din bucătăria italiană și să le prezinte într-o nouă lumină. Mai modernă, mai nepretențioasă, mai liniștită și fără griji. Neo-bistro-ul italian Ave Forchetta aduce gustul Italiei cu o notă aparte. Folosesc ingrediente proaspete și sustenabile, preparate cu atenție și gătite corect, fără grabă. În farfuria ta vei regăsi acel sentiment de „dolce far niente”, savurat pe o terasă urbană în timpul asfințitului.
Iar asta vine la pachet, bineînţeles, cu o grămadă de elemente instagramabile, gata să fie admirate şi imortalizate în fotografii jucăuşe.
Restaurante care s-au închis între timp:
Modigliani era un restaurantul situat la partelul Hotelului InterContinental, la Universitate. Un restaurant foarte elegant, mai exclusivist, cu un decor clasic și reproduceri după picturile lui Amedeo Modigliani.
UpStairs Rooftop
UpStairs a fost un spați vesel și plin de culoare, cu o priveliște fantastică. Se afla pe str. Sevastopol nr. 24 (la mijlocul distanței dintre Calea Victoriei și Buzești), la etajul 7 al unei clădiri, și oferea o panoramă frumoasăupra străzilor vechi din jur. În plus, restaurantul în sine arată foarte bine – cu scaune colorate și un aer foarte cosmopolit, urban, dar și cu o terasă frumoasă, cu acoperiș retractabil, așa încât pare deschisă permanent.
Aici găsești mâncare americană sau franțuzească, dar și niște cocktail-uri foarte bune!