POV: Început de an, cu buzunarele cam strâmtorate după sărbătorile ce abia s-au încheiat. Sună cunoscut? Te regăseşti? Atunci s-ar putea să-ţi prindă bine să arunci o privire peste localurile din acest articol, unde mâncăm ieftin și bun. Atenție: când spunem ieftin, spunem convenabil. Great value for money, cum ar zice englezul (adică ceva super gustos la banii ăia). Nu te trimitem la dugheana din colțul străzii, din contră – sunt chiar hot spots în oraș.
Am ales pe sprânceană câteva locații, ca să nu dea daună atunci când le vizitezi. Și, la fel de important, să te bine dispună cu preparate gustoase, sățioase şi de ce nu, instagramabile. Nu vorbim de localuri de cartier ci am vrut să fie „cârciumi” populare, care au mare priză la foodies.
Deci… uite şase propuneri de restaurante unde mâncăm ieftin și bun, locuri cu preţuri decente unde poţi veni să te delectezi cu mâncare bună iar şi iar.
Restaurante cu prețuri decente, unde mâncă ieftin și bun de tot!
Si Lounge
În inima zonei Pipera, la doar câțiva pași de stația de metrou, se găsește un adevărat paradis culinar numit „Si Lounge”. Acest pop-up restaurant, alimentat de gigantul Kaufland, a reușit să-și câștige locul în inimile gurmanzilor datorită unui meniu divers și delicios. Au multe preparate ce îmbină savoarea autentică cu prețuri surprinzător de accesibile. Motiv pentru care aici mâncăm ieftin și bun!
De la coastele de porc perfect condimentate, servite alături de piure sau cartofi prăjiți din cartofi dulci și o generoasă salată verde, până la experiența inconfundabilă a supei japoneze ramen, fiecare preparat te îmbie cu arome delicioase. Și pentru cei cu o poftă de ceva dulce, desertul tradițional – papanași – se remarcă printr-un echilibru perfect între dulceața brânzei și a fructelor de pădure proaspete.
Un aspect remarcabil al Si Lounge este atmosfera. Cu o influență boho, o bucătărie deschisă care permite clienților să privească bucătarii la lucru și o sală de dimensiuni generoase, localul emană o eleganță relaxată. De asemenea, grădina creativ decorată adaugă un farmec suplimentar și oferă un cadru perfect pentru organizarea evenimentelor speciale.
Cu toate acestea, un aspect ce necesită atenție este prețul băuturilor, care se apropie sau chiar depășește media pieței. Chiar și-așa, pentru iubitorii de experiențe gastronomice autentice, Si Lounge rămâne o alegere tentantă, oferind o pauză culinară de calitate într-un cadru prietenos (cu buzunarul) și plăcut.
Prețuri: o porție de paste bolognese spre exemplu, costă 14,61 lei. Pulpele de pui fripte costă 17,75 lei, șnițelul de curcan – 16,36 lei, iar o porție de piure cu trufe, 5,71 lei. Convenabil, așa-i?
Balls
În peisajul eclectic al bucătăriilor alternative din București, restaurantul Balls iese în evidență prin specializarea sa în chiftele, cu o experiență culinară plină de savoare. Ne plac tare pentru că au o identitate de brand vibrantă și catchy! Genul de loc feel-good și buzunar-friendly.
Fondat de Ala Dumitrache, Balls și-a pus pin-ul într-un loc colorat, situat pe Bd. Regina Elisabeta. De curând, însă, s-au mutat pe Dacia 114, acolo unde oferă clienților nu doar o masă gustoasă, ci și o atmosferă care activează nostalgia și încântă ochiul iubitor de estetică inspirată de Wes Anderson. De altfel, atmosfera neconvențională, dar primitoare, reprezintă un alt aspect care diferențiază Balls în peisajul culinar bucureștean.
Fun fact: În timp ce Ala Dumitrache nu se ocupă personal de gătit, meniul plin de creativitate poartă amprenta sa. Dacă vrei să vezi cum a fost o vizită de-a noastră la ei, uită-te pe TikTok.
Prețuri: meniul de prânz (disponibil toată ziua), costă 49 de lei. Ai aici inclus un borș de legume sau supă de roșii, oricare chiftele de la ei plus piure sau orez, și o salată. Dacă nu vrei meniul, să știi că un borș acru de legume e 15 lei, iar o porție de chifteluțe (6 la număr), costă 30 de lei. Au și preparate vegetariene, ca de exemplu faimoșii „conopidă nuggets” (33 lei), sau „veggie curry” (26 lei). Ne plac tare chiftelele în sos – ca de exemplu Polpette (chiftele de vită în sos marinara, cu parmezan) – 26 lei, dar și chiftelele cu paste (aceleași Polpette, cu spachetti, costă 42 lei).
Frog
Frog e un bistro unde n-ai să auzi nici broscuțele cântând, nici stomacul tău strigând de foame. Știi de ce? Pentru că la Frog, pretty food și good prices sunt best friends. Și împreună fac o masă care te satură de-ți vine să zici pas la drive-ul de la McDonald’s (unde ajungi uneori după un restaurant cochet, cu porţii mai mici). Frog e un local mic, unde mâncăm ieftin și bun, un loc cozy și plin de vibe creativ. Aici sigur îți sar în ochi deserturile bombă, dar să știi că și mâncarea sărată e la fel de bună.
Aici, mâncarea nu este nici ultra sănătoasă, nici ultra vegană, nici raw. Ci pur și simplu vrea să te răsfețe, să fie ce trebuie. Cu ingrediente delicioase și gătite de-ți face papilele să facă hula-hoop. În plus, dacă ești în mood pentru ceva și mai fancy, au și cocktailuri care te fac să îți pui întrebarea „de ce nu am venit aici mai des?”. Iar cafeaua garantează un kick bun de energie.
Dacă vrei să vezi cum a fost o vizită de-a noastră la ei, uită-te pe TikTok!
Prețuri: la ei, o supă cu crutoane costă 29 lei; un quiche cu o salată, 33 de lei; iar un foccacia sandwich și salată, 35 lei. Pentru main course (adesea exotic, în ediții limitate), plătești 39 lei. Iar pentru fantasticele prăjituri (ca de exemplu Cheesecake, Pavlova, Tarte Tatin sau Portokalopita) – 27 lei. Prăjiturile mai simandicoase (ca de exemplu lemon curd cu lavandă sau Banoffee), sunt 29 de lei.
Pickles
Vrei să duci un prieten într-un loc inedit? Un loc unde să savurezi mâncare de te dă pe spate, fără să ajungi să îți golești buzunarul? Atunci Pickles e fix locul pe care-l căutai! Aici, intri în lumea murăturilor cu stil, într-un bar care te lasă dependent de senzațiile „acre”.
Pickles nu e doar un bar de murături, e o experiență gastronomică neașteptată. Alexandra Blaș, parte din noua generație de antreprenori din HoReCa, a transformat o pasiune dobândită în străinătate într-un concept inedit pentru un local. A revenit acasă cu Pickles, un restaurant care pune murăturile în centrul atenției, mai ales cele prăjite. Meniul este ca o călătorie a gusturilor, de la opțiuni tradiționale la combinații neașteptate. Iar opţiunea de a lua acasă un borcan de ketchup de mure sau alte sosuri super neconvenţionale, dar şi super gustoase, asta adaugă la farmecul vizitei.
Prețuri: Murăturile prăjite (marca localului), costă 30 de lei. La fel și ardeii padron. Un spicy tuna melt e 40 de lei, iar un Mecfiș, 50. Meniul se schimbă însă destul de des, așa că urmărește-i pe social media.
Modelier
Printre pionierii bucureșteni ai burgerilor, Modelier rămâne un adevărat clasic. Cu toate că a fost una dintre primele destinații specializate pe burgeri din București, acest local și-a menținut relevanța. Și a înnoit meniul pentru a oferi o varietate ce satisface chiar și pe cei care au gustat deja suficient de multe burgeri.
Ceea ce îl face pe Modelier să iasă în evidență este evoluția sa, reflectată într-un meniu adaptat diversității gusturilor actuale. Astăzi ai șansa să descoperi opțiuni care să te surprindă, chiar și atunci când ai crezut că ai încercat totul. Desigur, burgerii lor rămân demențiali și accesibili. E un loc unde mâncăm ieftin și bun, cu opțiuni sub 50 de lei. Iar dacă te simți creativ, poți să îți creezi propriul burger după preferințe.
Modelier nu este doar un local de burgeri, ci și un loc de suflet. Atmosfera primitoare și relaxată îl face potrivit pentru orice ocazie, de la o cină în familie, o întâlnire cu prietenii, până la discuții informale de business. Este un spațiu unde poți savura nu doar burgeri excepționali, ci și o experiență cu energie bună.
Prețuri: spre exemplu, The Cartell (burger de vită cu cheddar, maple bacon, avocado, nachos, jalapenos, sos mayo), costă 43 lei. Iar Lamburger (burger de miel cu crispy bacon, gouda, salată, roşii, ceapă murată, pătrunjel și tzatziki), 39 lei.
Bogeda La Mahala
Nu că vrem să rupem tiparele de restaurante alternative, dar Bodega La Mahala intră lejer pe lista de localuri prietenoase la buzunar și trebuia menționat. Aici ai parte de o masă pe cinste, unde mâncarea românească autentică e vedeta și prețurile sunt mai accesibile.
Când vine vorba de mici, nu există alt standard decât cel „suculenți, bine prăjiți și cu un parfum de te duce direct acasă”. Iar localul bifează asta cu brio. Și pentru că la Bodega La Mahala ești ca acasă, au pus la cale un meniu cu o varietate mare de bunătăți românești. Atmosfera din local păstrează farmecul casei românești, chiar ai senzația că te afli la cineva în sufragerie.
Prețuri: o porție de obrăjori de porc la grătar costă 33 de lei, iar dacă vrei creier măcelăresc, te costă 29 de lei. Ciorba de burtă e 22 de lei, iar o porție de sarmale, 29 de lei. Un mic costă 6 lei.
Hushimo
Dacă preferi bucătăria asiatică, mergi la Hushimo. Un loc micuț din Piața Amzei, unde supele picante şi cei mai gustoşi noodles fac casă bună. Tot aici poţi să te delectezi cu o mulţime de feluri de curry, dar şi cu omletă thailandeză, care s-ar putea să creeze dependentă. De caracatiță, de bao buns sau de limonada lor de mango. Au o bucătărie modernă și simplă și o prezentare exotică, ce-ți fură imediat privirea. Reușește să se remarce printr-un gust deosebit, bine condimentat, ce poate converti și un sceptic într-ale gastronomiei orientale.
Prețuri: o supă Pho Bo costă 36 de lei, iar un Tom Yum Vegan, 44 lei. Încearcă fried rice la 30 de lei, Pad Thai de pui la 42 de lei, sau Yellow Curry cu creveți, la 50 de lei.
J’ai Bistrot
Fie că vii pentru muzica faină sau pentru atmosfera boemă, important este că vii la J’ai Bistrot. Această oază chillax a transformat o casă a bunicilor într-o ambasadă a relaxării. Și au cele mai simpatice ilustrații care te provoacă să ieși din zona de confort și să intri în cea a imaginației. De altfel, acest spațiu jucăuș a fost cândva o casă bătrânească. Iar numele de J’ai vine, de fapt, de la bunicul uneia dintre proprietare, căruia i se spunea tata Je.
Dacă ești în căutarea unui decor inedit, a unor gazde prietenoase cu povești la purtător, nu ocoli minunatul bistro cu meniu scurt, dar tare gustos, și cu multă voie bună.
Prețuri: Când vrem să mâncăm ieftin și bun, alegem mereu meniul zilei de la ei! Costă 36 de lei și include o ciorbă și un fel principal, la care poți adăuga pâine făcută în casă (pentru 4 lei). Au, de exemplu, supă cremă de linte și pui thailandez cu orez basmati. Sau ciorbă de legume cu tochitură dobrogeană cu mămăligă. În fiecare zi e altceva, și tot e bun, divers și convenabil ca preț!
Dumicat
Am mai tot povestit noi despre Dumicat, noul local deschis de Melinda Teohari, după ce s-a relocat bucătăria de la Paninaro. Am vorbit de ei și în recapitularea noastră de locuri noi, deschise în 2023, dar avem și o recenzie pe larg după ce a noastră La Dame Gourmande i-a vizitat.
De curând au introdus noutăți în meniu. Toate bune și gustoase, după cum era de așteptat. Ce poate nu ți-am spus până acum e că se numără printre locurile unde mâncăm ieftin și bun. Uite de ce…
Prețuri: un borș de găină cu tăiței de casă e doar 25 de lei. La fel și o „Mâncărușă în pită”. Adică o formă apropiată de omletă, cu chiflă brioche, sos de sriracha și miere, burduf și cașcaval, ceapă frecată cu oțet, sumac și boia afumată, ceapa crocantă și cimbru. Faimoșii lor Picioci ca pe Valea Izei (cartofi prăjiți, cu sos marinara, cârnați tocați la bardă, ouă prăjite, castraveți murați, telemea și ceapă verde) sunt 45 de lei. Iar o porție de spanac cu ou, 40. Sau poate vrei niște mici ball, la 5 lei/buc.
Tu ce alte locuri unde mâncăm ieftin și bun ai adăuga pe listă?