Dumicat, unul dintre cele mai noi restaurante din București, și-a deschis ușile chiar de 1 Decembrie. Cred că nu fără intenție, pentru că mâncarea este una cu serioase influențe naționale.
Am așteptat să treacă ceva vreme de la deschidere, dar nu m-am dus chiar în necunoștință de cauză… Owner (sau posibil să fie co-owner cu soțul ei, Teo) și cook este Melinda Teohari, care până recent a deținut Paninaro și este co-owner și la Soro.Lume, alături de chef Mihai Toader.
Așa că meniul Dumicat este o preluare, extindere și îmbunătățire a meniului original de la Paninaro (despre care pot spune ca era foarte bun!). Au program de miercuri până sâmbătă între 12:00 și 23:00, iar duminica între 12:00 și 18:00.
Cum e la Dumicat?
Restaurantul este pe strada George Vraca 4, o locație bună să faci apoi o plimbare pe Calea Victoriei, după o masă copioasă. Am făcut rezervare, dar fiind la prânz, într-o zi a săptămânii și localul fiind nou, era suficient loc (și au avut și câțiva clienți walk-in).
Dumicat este destul de micuț, dar intim. Separat în două zone, una cu bar și mese înalte, cu priveliște la șosea, și alta ca un separeu intim, cu mese joase și cu artă modernă, colorată, pe pereți (care pe mine m-a dus cu gândul la #girlpower).
Melinda, încă de când a deschis Paninaro, mi-a lăsat impresia unei persoane autentice, asumate și foarte pasionată de ceea ce face. Și, cumva, și proiectele ei gastronomice împrumută din personalitatea ei. Ajungi să o cunoști nu numai pentru că iese des din bucătărie și vine să vorbească cu clienții, dar și prin identitatea restaurantului și mai ales prin ce alege să gătească.
Ce am mâncat la Dumicat
Speaking of… meniul este unul restrâns, influențat de bucătăria românească din varii zone ale țării. L-aș descrie ca un meniu urban, cu mâncare românească modernă. Asta nu înseamnă că nu o să găsești și un Philly Cheese steak în meniu.
Am început cu „Dumicați – spreads”, un preparat specific noului restaurant și pe care îl poți comanda și ca finger food în orele de bar. În meniu este descris ca fiind format din: zacuscă de casă; pateu de vită și porc cu dulceață de mere, fan de praz și gulie murată; salată de vinete cu ceapă prăjită și ardei copt; salata picante de castraveți și niște pâine cu maia prăjită. Doar că zacusca de casă a părut să fie mai degrabă un humus cu vinete, roșii și usturoi copt. Dar pentru un aperitiv a fost excelent! De altfel, e una dintre cele mai gustoase salată de vinete mâncate până acum (inclusiv comparată cu cea făcută de mama, care este foarte talentată în bucătărie).
Am continuat cu două feluri de mâncare care se regăseau și în meniul Paninaro și care au fost la fel de bune și de bine gătite acum, așa cum erau în vechiul restaurant. „Budincă de mălai” cu spanac în sos bechamel, hribi în unt cu cimbru, salsa de trufe și ulei de pătrunjel, nu numai că este a sight for sore eyes, dar este cremoasă și gustul budincii se combină perfect cu hribii și trufele!
„Pireu pufos cu fălcuțe de porc și sos brun”, care acum este servit și împreună cu un compot de prune. Piureul a fost unul clasic, pufos într-adevăr, nimic de reproșat. Fălcuțele au fost fragede, sosul foarte bine condimentat. Dar acel compot de prune este de fapt liantul care leagă toate aromele și care dă acel boost de savoare. Mai ales pentru cineva care este fan combinații sweet & savory.
Un alt plus, pe lângă consistența calității gătitului și a gustului, este că porțiile sunt generoase. Fie că vii pentru un late lunch sau early dinner, nu vei pleca înfometat de la Dumicat. Și sigur vei rămâne wanting more, dar asta este altă poveste.
Comanda se face la bar, dar servirea este rapidă și bună. Iar Melinda poate oricând ieși din bucătărie și surprinde plăcut la masă.
Ce am mâncat, inclusiv un ceai și un suc, a costat 170 lei, ceea ce consider great value for money. Aș spune cu încredere că este un local care merită vizitat, unde poți avea o masă extrem de gustoasă și sățioasă!
Cine este La Dame Gourmande?
Recenzorul nostru anonim! Ideea e foarte simplă: am vrut să avem pe cineva fără „față” și fără nume, așa încât nimeni să nu știe cine e atunci când îi intră în restaurant. Pentru ca apoi, să ne povestească pe bune experiența avută. Cum a fost mâncarea, cum a fost atmosfera, ce i-a plăcut și ce nu. Exact cum i-ar povesti unui prieten care-i cere o recomandare! Mai multe despre ea și despre sistemul pe baza căruia face recenziile, găsești aici.