Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > De Bun Gust > Tips & Tricks > 10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
  • Tips & Tricks

10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 28 aprilie, 2023
  • Data modificare : 10 mai, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Suntem din nou la startul unui sezon al meselor servite alături de cei dragi în aer liber și al serilor cu povești în jurul sticlei de vin. Așa că nu-i un alt moment mai bun ca acesta să-ți revizuiești aptitudinile de „Lord of the Ribs”. Îți spunem cum să faci grătar de nota 10!

masa mare cu prieteni la o petrecere de picnic ina er liber. CUm să faci cel mai bun grătar

Poate părea ciudat cum, în era în care totul poate fi controlat dintr-un buton, mii și mii de temerari aleg zilnic metoda de gătit care necesită, probabil, cea mai mare concentrare: Grătarul! Și asta în zilele în care, cel puțin la nivel declarativ, tot ce vor să facă este să se relaxeze și să bea o bere alături de prieteni.

Să-ți iasă bine un grătar necesită o oarecare îndemânare, așa că dacă urmezi cele 10 sfaturi culese de noi, vei primi garantat un loc de onoare în gașca ta. Nu doar că vei fi tipul care și-a petrecut ziua lângă o sursă de căldură și fum, într-o zi deja fierbinte, ca să pună hrana pe masă, ci vei fi încoronat drept Master of the Flame.

Cum să faci un grătar ca la carte

Găsește grătarul potrivit

Evident, totul pleacă de la bază, adică de la grătarul în sine. Este foarte important ca acesta să aibă două caracteristici. În primul rând, trebuie să fie unul pe bază de cărbuni. Nu este nimic în neregulă cu grătarele pe gaz, însă nu vei obține acea aromă divină de fum. Al doilea lucru nu-i chiar esențial, însă ajută foarte mult și este un capac. Ajută la reținerea aromelor, menține temperatura constantă și poate fi folosit ca o tehnică suplimentară. Te ajută să înnăbuși legumele, sau să topești brânza pe burgeri, ori să ajungi la acele costițe afumate, pline de savoare…

Îți dăm noi câteva sugestii de grătare bune aici.

prim plan cu un gratar pe care s eprepara carne si legume, iar in fundal, blurat, un grup de prieteni. Cum să faci un grătar perfect

Alege combustibilul potrivit

Cărbunele este de obicei cumpărat în grabă, dintr-o parcare a unei benzinării sau din supermarket. Dar să știi că este o parte esențială a reușitei, deoarece cărbunele pe care îl folosești schimbă gustul alimentelor tale. Este de preferat cărbunele natural de lemn de esență tare, precum stejar, frasin sau carpen, pentru că va da cea mai bună aromă. Rășinoasele sunt de evitat, la fel și lemnul crud, neuscat.

Dacă aspiri la liga profesioniștilor, încearcă să adaugi așchii de lemn peste cărbunii tăi încinși. Fagul și stejarul sunt grozavi în relația cu peștele și carnea de porc, în timp ce așchiile de lemn de cireș sau de măr adaugă o dulceață aparte majorității cărnii. Jumătate din cantitatea de așchii trebuie înmuiate în apă, pentru ca acestea să reziste focului și să creeze un mediu umed, iar restul pot fi adăugate imediat ce jarul este gata, pentru aromă. Le găsești destul de ușor de cumpărat, google it.

Close up cu un gratar cu carbuni incinsi si foc deschis

Cum alegi ce intră pe grătar

O bucată de carne bună pentru așezat pe grătar ar trebui să fie un pic mai grasă, astfel încât să-și păstreze suculența și frăgezimea. Ceafa de porc și costițele sunt preferatele oricui, însă și fleica este o bună alegere, pentru iubitorii „fructelor de coteț”.

Din pui, cel mai bine merg pe grătar aripioarele și pulpele, iar în ceea ce privește berbecuțul, cotletele ar trebui să fie pe gustul majorității. În ceea ce privește carnea de vită, aceasta trebuie aleasă cu mare grijă, astfel încât să nu devină un fiasco scump, tare ca o talpă. În principiu, cut-urile „marmorate”, cu fire de grăsime intramusculară vor fi cea mai bună alegere. Alege antricot, coaste sau cotlet de la una dintre măcelăriile cu carne maturată din oraș.

close up cu bucati de carne care se frig la gratar. Cum să faci un grătar perfect

Așteaptă momentul potrivit pentru a găti

Grătarul necesită răbdare, sincronizare și o oarecare concentrare, în această ordine. Trebuie să aștepți ca flăcările să se stingă și cărbunii să ajungă de o culoare gri-strălucitor, spre alb. Acești cărbuni îți vor furniza o căldură uniformă și o temperatură optimă pentru gătit. De asemenea, grătarul trebuie ars timp de cel puțin 20 de minute, astfel încât toate impuritățile și resturile rămase să fie îndepărtate. Când barele grătarului ajung să capete o culoare gri închis, atunci este momentul să îl ungi puțin cu o bucată de slănină sau o jumătate de ceapă înfiptă înt-o furculiță.

Controlează temperatura

Cel mai bun mod de a testa temperatura este… cu mâna. Ține-ți mâna la aproximativ 10-12 cm deasupra grătarului și vezi cât de mult poți face asta confortabil.

  • 6 secunde = jar domol
  • 4 secunde = jar mediu
  • 2 secunde = jar iute
  • 0 secunde = mai bea o bere, revino peste 15 minute

De asemenea, va trebui să poți controla temperatura de la suprafața grătarului. Cea mai ușoară tehnică este jumătate – jumătate. După ce focul s-a stins și jarul s-a format, trage toți cărbunii într-o parte a grătarului și în cealaltă pune exact cât ai nevoie. Astfel, vei putea adăuga „combustibil” când și cât vei avea nevoie, și mai poți aprinde alți cărbuni, în caz că vei avea nevoie de mai mulți.

Grup de 4 tineri care fac grătar la iarbă verde in timpul verii

Ordinea alimentelor pe grătar

Contrar intuiției unora, experți într-ale grătarelor ne sfătuiesc să începem cu micii. Dacă jarul este mai iute, aceștia își vor forma o crustă rumenă deasupra, însă își vor păstra toată savoarea și suculența de la interior. Fripți la un jar domol, aceștia se vor usca în interior. Micii ar trebui să stea undeva între 10 și 12 minute pe foc.

Urmează carnea de porc sau de vită. Aceste bucăți sunt mai grase decât alte cărnuri, cu fibre mai dense, drept urmare necesită un jar mai intens și un timp mai îndelungat de preparare. Apoi, vine rândul puiului și al cârnaților pe grătar, care au nevoie de un jar mai domol, astfel încât să nu se usuce. În final, ar trebui așezate pe grătar legumele și peștele, dat fiind faptul că acestea nu au nevoie de multă căldură și nici nu dorești ca mirosul lor să se transfere și celorlalte preparate.

gratar plin cu diverse sortimente din carne. In ce ordine se pune carnea pe gratar. CUm sa faci un rătar perfect

Folosește unelte de grătar

Cu toții am pierdut accidental un mic printre barele grătarului sau am scăpat o bucată de carne peste margine. De aceea e bine să nu improvizezi și să folosești uneltele adecvate. O spatulă și un clește de grătar, o mănușă de cuptor și un pulverizator pot face toată diferența. Poate chiar și un grătar de pește (chestia aia cu două părți de grătar care se închid cu o clemă – n-avem idee cum se numesc).

Marinează carnea pentru frăgezime și suculență

Ce ar mai trebui să știi despre cum să faci grătar este că aproape tot ce merge pe grill, poate fi marinat. Marinada are rolul de a infuza carnea cu aromele condimentelor preferate, în timp ce partea acidă a acestui mix frăgezește textura cărnii. Treaba este că necesită timp. Câteva ore cel puțin, dacă nu o zi întreagă. Este indicat să păstrezi puțină marinadă când o prepari și să ungi carnea sau peștele cu ea la fiecare 10 minute, pe măsură ce se gătește. În acest fel, vei adăuga umiditate mediului, carnea va capta aroma de fum, iar marinada se va carameliza ușor pe măsură ce carnea se gătește.

Secretul este să te asiguri că aromele folosite nu sunt depășite de fum. Pentru partea acidă a marinadei, poți folosi vin, oțet, lămâie, lime sau portocală și diferite tipuri de uleiuri. Condimentele și tipurile de ierburi aromate pentru marinadă trebuiesc alese în funcție de tipul de carne și preferințe. Cele mai populare sunt cimbru, oregano, salvie, rozmarin, boia, piper sau usturoi.

bucata de carne la tava, marinata cu ierburi si condimente

Nu uita de garnituri

Garniturile nu ar trebui să fie niciodată o idee secundară, atunci când vorbim de grătar. În fond, ele ar trebui să reprezinte două treimi din ceea ce mănânci, cel puțin în cazul în care conceputul de „masă echilibrată” îți spune ceva și în zilele de sărbătoare. În cazul grătarului, nu ar trebui să lipsească salata verde și legumele proaspete, însă și o salată clasică de cartofi sau câțiva știuleți de porumb dulce puși pe grătar câteva minute îți vor oferi senzația de plin fără greutate.

Legumele au fost „inventate” pentru grătar

Grătarele sunt o scuză la îndemână pentru oricine să se transforme în carnivori feroce, dar focul face lucruri minunate și cu legumele, dacă înțelegi și aplici corect tehnica. Ceea ce îți dorești este să obții efectul acela de jumătate ars, jumătate fresh, dat de barele grătarului – arată uimitor și aromele sunt amplificate. Cel mai bun mod de preparare ar fi să feliezi legumele subțiri, chiar înainte de a le așeza pe grătar și să le gătești fără ulei, fără condimente. Odată luate de pe grătar, poți adăuga aromele preferate, alături de sare, ulei de măsline de calitate și puțin oțet.

frigarui cu legume la garatar. Cum să faci un grătar perfect.

Nu știu vouă, dar mie toată vorbăria despre cum să faci grătar mi-a făcut o poftă de numa’ numa’! Teoria am făcut-o, acum să vedem dacă ne omoară practica sau nu. Ar mai fi de stabilit unde facem grătar, și gata.

Hai succes, lorzilor! Că de nu, toți ochii lui Sauron (aka prietenii flămânzi), pe tine vor fi! 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • carne bune la gratar
  • ce carne folosim la gratar
  • cum sa faci corect barbwcue
  • cum sa faci gratar
  • cum sa-ti iasa gratarul bun
  • gratar bun
  • in ce ordine punem carnea pe gratar
  • legume la gratar
  • lemn pentru gratar
  • marinarea carnii
  • temperatura optima gratar
  • trucuri BBQ
  • trucuri pentru gratar
  • unelte de gratar
Citește și
Cum recunoști adevărata înghețată artizanală
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum recunoști adevărata înghețată artizanală
Tips & Tricks: Ouă vopsite natural (BIO)
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Tips & Tricks: Ouă vopsite natural (BIO)
Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
Cum se prepară fructele de mare
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum se prepară fructele de mare
Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?
Trufele, diamante culinare. Ce sunt, ce gust au și… de ce sunt așa de scumpe?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Trufele, diamante culinare. Ce sunt, ce gust au și… de ce sunt așa de scumpe?
Fan mâncare asiatică? Descoperă 10 tipuri de noodles asiatici și la ce se folosește fiecare
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Fan mâncare asiatică? Descoperă 10 tipuri de noodles asiatici și la ce se folosește fiecare
Remedii anti mahmureală. Ce e mit și ce funcționează?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Remedii anti mahmureală. Ce e mit și ce funcționează?
15 ponturi ca să faci cele mai bune sarmale
Citește articolul
  • Hot Plates
  • Tips & Tricks
15 ponturi ca să faci cele mai bune sarmale
Caută
Postări recente
  • Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    • Data publicare : 31 mai, 2023
    • Data modificare : 31 mai, 2023
  • Glamping în România: 13 destinații pentru o experiență inedită
    Glamping în România: 13 destinații pentru o experiență inedită
    • Data publicare : 30 mai, 2023
    • Data modificare : 30 mai, 2023
  • 11 alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă
    11 alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă
    • Data publicare : 29 mai, 2023
    • Data modificare : 29 mai, 2023
  • Restaurante bune de pe Calea Victoriei: locuri faine care-ţi vor face weekend-ul mai savuros
    Restaurante bune de pe Calea Victoriei: locuri faine care-ţi vor face weekend-ul mai savuros
    • Data publicare : 26 mai, 2023
    • Data modificare : 26 mai, 2023
  • 7 sky baruri spectaculoase din Europa
    7 sky baruri spectaculoase din Europa
    • Data publicare : 25 mai, 2023
    • Data modificare : 25 mai, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
    • Hot Plates
    Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
  • 10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
    • Tips & Tricks
    10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ