Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > TIPS & TRICKS > Cum se mănâncă sushi ca-n Japonia. Scurt ghid de „utilizare”, inclusiv a bețișoarelor
  • TIPS & TRICKS

Cum se mănâncă sushi ca-n Japonia. Scurt ghid de „utilizare”, inclusiv a bețișoarelor

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 21 august, 2023
  • Data modificare : 25 martie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Indiferent de ocazie, sushi este o alegere excelentă pentru a-ți satisface nu doar foamea, ci și pofta de mâncare asiatică. Există mai multe sortimente de sushi, dar și un set de reguli pentru cum se mănâncă sushi (așa cum o fac japonezii). Explorăm împreună gusturile diferite, arta de a mânca sushi, dar și cum se folosesc bețișoarele.

o mana de femeie tanara apuca cu ajutorul betisoarelor chinezesti un rulou de sushi de pe un platou asezat pe o suprafata jumatate alba jumatate albastra. Cum se mănâncă sushi

În teorie, sushi poate fi savurat de fiecare cum vrea – cu degetele, cu bețișoarele, înmuiat în soia, amestecat cu wasabi, înghițit dintr-o îmbucătură sau mușcând din el. Dar dacă vrei să procedezi ca un adevărat localnic din Tokyo, apăi trebuie să cunoști și să aplici niște reguli. Următoarele sfaturi fac diferența dintre neinițiați și adevărații cunoscători. Uite cum se mănâncă sushi indiferent dacă-l servești la fast-food ori pe stradă, sau ai șansa să poposești într-o bună zi într-unul din restaurantele rafinate din Ginza, cartierul de lux al orașului Tokyo.

Strămoșul sushi-ului de azi

Primul sushi a luat naștere în secolul al X-lea. Cea mai primitivă formă a acestui preparat conținea pește conservat în sare și orez. Sushi-ul Edomae (în stil Tokyo), tipurile de sushi cu care suntem familiarizați astăzi, au apărut pe la 1800. Cele mai populare tipuri de sushi sunt cele preparate din orez presat, acoperit cu pește, dar astăzi orezul se asociază cu zeci de tipuri de pește și alte ingrediente.

un platou negru cu mai multe feluri de sushisunt asezate pe un blat de marmura neagra, alaturi de doua betisoare chinezesti

Tipuri de sushi

Există mai multe tipuri de sushi. Ți le prezentăm pe scurt, pentru a le putea distinge. În plus, te ajută să pui în aplicare regula #9.

  • Nigiri: este cel mai simplu tip de sushi, compus din pește crud proaspăt deasupra orezului de sushi.
  • Sashimi: sunt felii de pește crud proaspăt. Sashimi nu este, din punct de vedere tehnic, sushi, dar este frecvent confundat cu acesta.
  • Maki: cel pe care probabil ți-l imaginezi când te gândești la sushi – orez și umpluturi învelite în alge marine.
  • Uramaki: Similar cu maki, dar pe invers. Adică orezul este pe partea exterioară a ruloului.
  • Temaki: un sushi care a fost rulat manual într-o formă conică, de regulă în alge.
  • Inari: o „pungă” de tofu prăjită și umplută cu orez. Poate fi consumat simplu sau cu toppinguri.

Cum se mănâncă sushi

#1. Regula de bază în servirea sushi-ului

Numai un neștiutor ar mușca dintr-un sushi, crede-mă! Prima regulă pentru a te bucura de sushi este să îl savurezi dintr-o singură îmbucătură. Fiecare piesă este o operă de artă, meticulos lucrată de bucătar, așa că să-l împarți în două îmbucături este un adevărat faux pas.

 

#2. Așază-l pe limbă, cu fața în jos

Fiecare sushi trebuie așezat pe limbă cu fața în jos. În acest fel, vei experimenta aroma completă și prospețimea peștelui pe papilele gustative. Vei putea savura fiecare bucată în timp ce apreciezi simfonia aromelor, textura care îți gâdilă palatul și prezentarea care este aproape prea frumoasă pentru a fi perturbată. Crede-mă, prietene, o să-ți placă regula asta!

o fata tanara sta la masa unui restaurant li mananca sushi cu betisoarele chinezesti. Cum se mănâncă sushi

#3. Cu mâna sau cu bețele?

Regula zice că e perfect în regulă să iei sushi și cu mâna și cu bețele. Sushi este mâncarea supremă dacă vorbim de finger foods și suntem încurajați să savurăm aceste minuni delicioase cu degetele. De fapt, a mânca cu mâna este considerat mai politicos decât recurgerea la „înjunghierea” sushi-ului cu bețișoare!

 

#4. Apuci, nu freci, nu înțepi

Despre cum se mănâncă sushi – etapa bețișoare. Să vorbim puțin despre ce zice eticheta… Când te așezi la masă pentru un festin de sushi, nu vei găsi nici cuțit, nici vreo furculiță lângă tine. Asta pentru că sushi este consumat în mod tradițional nu doar cu degetele, ci și cu acele ustensile de lemn. Amintește-ți, în primul rând, să nu freci niciodată bețișoarele împreună, între palme, pentru a îndepărta eventualele așchii. Este o lipsă gravă de respect față de bucătar, sugerând că ai îndoieli că ți-a oferit bețișoare de calitate (cine ar fi zis?). Și, te rog, oricât de simplu ți s-ar părea să „pescuiești” un sushi din farfurie prin înțepare, NU FACE ASTA! Dacă nu stăpânești tehnica folosirii bețișoarelor, cel mai bine ar fi să apuci sushi-ul cu degetele.

un cuplu de tineri impart un platou rotund de sushi pe care sunt mai multe feluri de sushi.

#5. Nu-l îneca în sos de soia

Indiferent dacă ești fan al sosului clasic de soia sau preferi versiunea tamari fără gluten, folosește-le cu moderație. Nu vrei să-l îneci într-o mare de sos de soia, deoarece orezul îl va absorbi și gustul sărat al sosului va copleși aromele delicate. Lasă sosul de soia să completeze sushi-ul, nu să fure spectacolul!

 

#6. Peștele se înmoaie în sos, nu orezul

În același mod în care bagi în gură sushi-ul (cu peștele pe limbă, nu cu orezul), înmoaie peștele în sos de soia, nu orezul. Înmuierea sushi-ului în sos cu peștele în jos este pentru a preveni destrămarea orezului presat. Vei vedea că, făcând astfel, sushi-ul capătă un gust mai bun decât dacă ai înmuia orezul în sosul de soia!

un cuplu tanar mananca sushi pe marginea unui pat, iar fata ii da baiatului un rulou cu betisoarele chinezești. Cum se mănâncă sushi

#7. Ghimbirul nu se adaugă în sos, nu se mănâncă împreună cu sushi-ul, ci se pune pe limbă

O greșeală obișnuită pe care oamenii o fac (atunci când vorbim despre cum se mănâncă sushi) este să-l bage-n gură odată cu ghimbirul. De fapt, ghimbirul murat trebuie consumat între îmbucăturile de sushi. Rolul lui este de a curăța papilele gustative, astfel încât să poți aprecia cu adevărat aromele fiecărei bucăți de sushi.

 

#8. Pasta Wasabi nu se amestecă în sosul de soia

Pasta Wasabi, o cantitate mică, se pune deasupra peștelui. Nu ar trebui să amesteci wasabi în sosul de soia, deoarece va masca aroma plăcută a pastei wasabi (pentru că se dizolvă în sos).

 

#9. Cu ce tipuri de sushi începi masa

Dacă ai comandat un platou de sushi, îți sugerez să începi cu sashimi și să mănânci apoi rulourile maki. Nu e neapărat o regulă pentru cum se mănâncă  sushii, ci mai dgrabă un sfat. Asta pentru că rulourile de maki au mai multe ingrediente și arome mai complexe.

Cum se folosesc bețișoarele

Vrei un curs intensiv de folosire a bețișoarelor? Ia și notează:

  • Pasul 1. Așază primul bețișor între colțul degetului arătător și degetul mare, în echilibru pe degetul inelar.
  • Pasul 2. Pune al doilea bețișor în același colț în care l-ai pus pe primul, dar de data aceasta sprijină-l pe degetul mijlociu.
  • Pasul 3. Folosește degetul mare și degetul arătător pentru a prinde al doilea bețișor puțin mai strâns.
  • Pasul 4. Primul bețișor (cel de jos) rămâne în mare parte nemișcat, în timp ce degetul mare și degetul arătător fac mușcarea cea mai grea cu cel de-al doilea bețișor.

Iar dacă am stabilit cum se mănâncă sushi, ar cam trebui să și pui în practică ce ai învățat. Așa că arunc un ochi pe lista noastră de restaurante unde se mănâncă sushi excelent și mergi să iei masa la unul din ele!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • how to
  • mancare asiatica
  • sushi
Citește și
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Diete populare de care poate nu ai auzit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Diete populare de care poate nu ai auzit
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.