Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > @Acasă > În Bucătărie > Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks

Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 5 septembrie, 2023
  • Data modificare : 5 septembrie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

De câte ori ți s-a întâmplat să gătești ceva (care, culmea!, îți și place foarte tare), să-ți mai rămână o porție, să o pui într-o caserolă și apoi să uiți de ea în frigider până se strică? Sau să cumperi prea multe legume, de exemplu, și să observi că peste ceva timp unele dintre ele s-au mucegăit, ori stafidit? Dacă vrei să nu mai arunci aiurea mâncarea și alimentele, atunci e important să știi cum să le păstrezi și să eviți câteva greșeli atunci când depozitezi mâncarea.

Femeie fotografiata din spate, se uita confuza în frigider. trucuri pentru cum să depozitezi mâncarea
Photo 124745834 | Food Fridge © Andrey Popov | Dreamstime.com

În condițiile scumpirii alimentelor, este aberant să aruncăm mâncare. Pentru unii, risipa de alimente este de neimaginat dintotdeauna, indiferent de preț. Și cu atât mai mult acum. Există însă situații în care deși nu suntem adepții aruncatului alimentelor, suntem nevoiți să o facem. Din diverse motive… Cel mai adesea, pentru că acestea s-au alterat și consumul lor ne-ar pune sănătatea în pericol. Ei bine, acest lucru poate fi totuși evitat dacă știi cum să depozitezi mâncarea corect. Și exact despre acest lucru este articolul de față, despre cele mai comune greșeli pe care le facem în depozitarea alimentelor și cum le putem evita.

Ce greșești când depozitezi mâncarea?

#1. Speli legumele și fructele înainte de a le pune la frigider

Este una dintre marile greșeli pe care le facem, de obicei. Dar spălându-le, umezeala nu va face decât să încurajeze dezvoltarea microorganismelor, a bacteriilor și mucegaiului. Asta chiar și în condiții de temperatură scăzută, cum este cea din frigider. Metoda corectă de păstrare este în ambalajul original (dacă nu este din plastic) sau transferate într-un recipient, urmând a fi spălate înainte de a fi consumate sau gătite.

#2. Bagi alimentele în frigider neînvelite sau neacoperite

De ce o greșeală? Păi, așa cum tocmai ai aflat, drojdiile și mucegaiurile se pot dezvolta inclusiv la temperaturi scăzute, în frigider. Iar neacoperirea alimentelor face ca acestea să circule în aer și să se depună și pe alte alimente. În plus, expunerea la aer poate accelera descompunerea chimică a compușilor de aromă din alimente. Iar mirosurile vor fi astfel captate și de celelalte preparate din frigider. În aceste condiții, când brânza – să zicem – capătă miros de pește, cel mai probabil că o vom arunca…

În congelator dezvoltarea microbiană nu este posibilă, dar dacă alimentele congelate sunt lăsate neacoperite, acestea vor elibera umezeală. Vor reacționa încet cu oxigenul din aer și vor dezvolta ele însele o aromă neplăcută. Așadar, acoperă alimentele cu folie de plastic sau folosește recipiente cu capac când depozitezi mâncarea.

mai multe caserole cu mancare, fructe si legume asezate pe un raft din frigider. Cum să depozitezi mâncarea

#3. Păstrezi ouăle pe raftul special din frigider

Unele frigidere au pe ușă un spațiu special destinat păstrării ouălor. Prin urmare, atunci când cumperi ouă, ești tentat/ă să le scoți din ambalajul de carton și să le așezi în acest spațiu. Nu mai face așa! Depozitarea ouălor în spațiul de pe ușa frigiderului reprezită un risc pentru siguranța alimentară. Iată și de ce: pentru a rămâne proaspete, ouăle trebuie păstrate la o temperatură de maxim 15 grade. Deoarece ușa frigiderului este deschisă des, temperatura ouălor crește, plasându-le într-o zonă de pericol, favorabilă dezvoltării rapide a bacteriilor. Printre care și temuta Salmonella. Pentru a fi păstrate în siguranță, ouăle trebuie depozitate în partea cea mai rece a frigiderului.

#4. Păstrezi prea mult timp resturile de mâncare

Știu, din lipsă de timp, preferăm să pregătim cantități mai mari de mâncare, așa încât să ne ajungă mai multe zile. Însă păstrarea prea mult timp în frigider a resturilor de mâncare nu oferă siguranța calității acestora. După trei sau patru zile, numărul de microorganisme care cresc în alimentele preparate este destul de mare. Plus că ele pot prelua spori de bacterii și mucegai din aer sau prin contactul cu tacâmuri murdare, mâini murdare sau alte alimente. Ce este mai rău e că nu întotdeauna ne putem da seama că alimentele conțin agenți patogeni care provoacă boli. Asta  pentru că ei nu schimbă neapărat aspectul, culoarea sau textura alimentelor. Pentru a fi în siguranță, ori gătești pentru cel mult 3-4 zile, ori arunci ce a stat mai mult de-atât în frigider.

Woman having an unhealthy snack, she is taking a delicious pastry out of the fridge

#5. Nu etichetezi și datezi alimentele

Foarte rău faci, pentru că este cea mai simplă modalitate de a te asigura că le consumi în intervalul de timp recomandat. Nu te baza pe memoria ta, pentru că îți poate juca feste. Etichetează caserolele atunci când depozitezi mâncarea în frigider. La fel procedează cu alimentele pe care le bagi la congelator sau cămară, ori după ce le deschizi ambalajul original.

#6. Așezi alimentele pe raftul greșit

O altă eroare comună de depozitare a alimentelor este plasarea alimentelor pe rafturile greșite. Dacă nu sunt depozitate în locul potrivit în frigider, sucurile de la carnea sau peștele crud se pot scurge pe alte produse, putând răspândi bacterii care cauzează boli. Mai exact, carnea crudă poate conține germeni precum Salmonella sau E.coli, care în mod normal sunt uciși în timpul procesului de gătire. Dar dacă acești agenți patogeni se răspândesc la alte produse (cum ar fi salata verde, de exemplu), pot reprezenta un risc de intoxicație alimentară. Carnea sau peștele crud ar trebui depozitate pe raftul de jos, în timp ce alimentele gata de consum ar trebui păstrate în partea de sus. Pentru un nivel suplimentar de siguranță în privința cărnii crude și a peștelui, de preferat în recipiente înalte pentru a preveni vărsarea sucului din ele.

caserole de sticla in care sunt depozitate separat lefgume, fructe, peste, carne, salata. Cum să depozitezi mâncarea corect
Foto: Freepik

#7. Păstrezi alimentele uscate (făină, mălai, gris, pesmet, paste, cereale etc) în cutii din plastic

Ar fi bine să renunți la acest obicei, pentru că substanțele chimice din acestea (inclusiv BPA) se vor infiltra în alimente. Alege borcanele din sticlă, asigurându-te că sunt curate și uscate. De asemenea, nici fructele sau legumele proaspete nu trebuie păstrate în pungile din plastic, din același motiv. Plus că ele vor „transpira” și e vor strica foarte repede. Sacoșele din pânză sunt o variantă și corectă, și sustenabilă.

#8. Lași salata în pungă

Apropo de salată (și în general de frunze verzi, cum ar fi rucola sau spanac), este greșit să le depozitezi în frigider în sacoșa de plastic în care au fost cumpărate. Eventual și strâns legată la gură… Plasticul împiedică aerul să circule în jurul frunzelor, ceea ce face să apară bacteriile și mucegaiul, iar frunzele să se deterioreze și să putrezească rapid. Cel mai bun mod de a păstra frunzele verzi este să le speli și apoi să le usuci într-o centrifugă pentru salată. După care, să le întinzi pe hârtie absorbantă și abia apoi într-un bol, în frigider, sau în pungi de plastic, dar perforate.

prim plan cu o persoana care ia o punga de salata de la raft din magazin
Foto: Freepik

#8. Nu toate fructele și legumele pot fi ținute împreună!

Poate nu știai, dar modul și locul în care le depozitezi este important. Dacă produsele proaspete continuă să se ofilească. Iar etilena (un hormon gazos care se găsește în unele fructe și legume), care le ajută să se coacă, poate fi cauza.

Pentru a le depozita corect, trebuie să știi care produc etilenă și care sunt sensibile la ea și să încerci să le ții separate.

Woman taking fresh cabbage and carrot from the refrigerator at home, close-up view

Regula de bază este că fructele și legumele trebuie ținute separat.

Bananele, pepenii, merele, roșiile și avocado sunt unele dintre cele care produc etilenă. În timp ce broccoli, castraveții, frunzele verzi și piersicile sunt sensibile la etilenă. Pe de altă parte, majoritatea fructelor de pădure și a citricelor nu sunt sensibile la etilenă și pot fi depozitate în siguranță alături de orice alimente vegetale. Același lucru este valabil și pentru cartofi, usturoi și ananas, dar acestea nu ar trebui să fie refrigerate.

Un alt „secret” este dacă fructele sunt climaterice. Acest termen se referă la capacitatea fructului de a se coace după ce a fost cules. Știind că piersicile, bananele, avocado și merele sunt fructe climaterice, se explică de ce ambele produc etilenă și sunt foarte sensibile la ea. Așadar, dacă nu vrei să grăbești coacerea unui avocado, nu-l pune lângă fructe și legume bogate în etilenă. Poți opta pentru cireșe, struguri, căpșuni și afine, care nu sunt climaterice.

Mai vrei și alte trucuri pentru un stil de viață sustenabil? Uite, de exemplu, cum să faci compost acasă, din resturile din bucătărie.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • depozitarea mancarii
  • nutritie sanatoasa
  • organizarea alimentelor
  • reguli alimentare
  • trucuri in bucatarie
Citește și
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
Variante de sandvișuri: 43 idei de topping-uri pentru banala pâine prăjită de la micul dejun
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Variante de sandvișuri: 43 idei de topping-uri pentru banala pâine prăjită de la micul dejun
7 metode de conservare a roșiilor
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
7 metode de conservare a roșiilor
Rețetă de maia: cum să o „crești” acasă
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Rețetă de maia: cum să o „crești” acasă
Cum se mănâncă sushi ca-n Japonia. Scurt ghid de „utilizare”, inclusiv a bețișoarelor
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum se mănâncă sushi ca-n Japonia. Scurt ghid de „utilizare”, inclusiv a bețișoarelor
Care e diferența între jamon iberico și prosciutto
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Care e diferența între jamon iberico și prosciutto
Ce este sosul Habanero și cum se face
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Ce este sosul Habanero și cum se face
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
Care e diferența între anșoa și sardine?
Citește articolul
  • În Bucătărie
Care e diferența între anșoa și sardine?
Caută
Postări recente
  • Te plătim să ieși în oraș! Fii reviewer pentru Restograf
    Te plătim să ieși în oraș! Fii reviewer pentru Restograf
    • Data publicare : 22 septembrie, 2023
    • Data modificare : 22 septembrie, 2023
  • Destinații europene perfecte de vizitat toamna
    Destinații europene perfecte de vizitat toamna
    • Data publicare : 22 septembrie, 2023
    • Data modificare : 22 septembrie, 2023
  • Make your own New York Roll la Angeline Cake Boutique!
    Make your own New York Roll la Angeline Cake Boutique!
    • Data publicare : 21 septembrie, 2023
    • Data modificare : 22 septembrie, 2023
  • Unde mâncăm cei mai buni papanaşi în Bucureşti? 10 locuri pentru deserturi dodoloaţe
    Unde mâncăm cei mai buni papanaşi în Bucureşti? 10 locuri pentru deserturi dodoloaţe
    • Data publicare : 19 septembrie, 2023
    • Data modificare : 19 septembrie, 2023
  • Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
    Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
    • Data publicare : 19 septembrie, 2023
    • Data modificare : 19 septembrie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Cele mai instagramabile restaurante din București
    • Hot Spots
    Cele mai instagramabile restaurante din București

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ