Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > @Acasă > În Bucătărie > Wagyu A5: cea mai bună carne de vită din lume
  • În Bucătărie

Wagyu A5: cea mai bună carne de vită din lume

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 5 iulie, 2023
  • Data modificare : 6 iulie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Azi tranșăm la figurat cea mai cunoscută și apreciată carne de vită din lume – faimoasa Wagyu A5. Care vine tocmai din Japonia și e într-un mare fel.

3 felii de muschi de vita Wagyu 15 asezate pe un gratar deasupra unui tuci negru, pe un tocator de lemn, alaturi de 2 boluri cu piper rosu si negru. Cea mai bună carne de vită din lume

Cât de multe știi despre carnea de vită Wagyu? Să nu-mi spui că te-ai trezit ca mine când căutam să-mi cumpăr un Audi cât mai nou, model A6, și am descoperit că băieții ajunseseră la A8 și, în paralel, scoseseră și alte modele de ajunseseră la litera Q din alfabet… Glumesc și eu, dar când vine vorba despre ingrediente folosite în bucătărie, sunt la zi cu noile descoperiri și mai ales cu vita asta cu nume de Audi, despre care vreau să-ți povestesc astăzi. Mai ales că poți să o achiziționezi și de la noi din România.

Ce este carnea de vită Wagyu A5?

Pe scurt, o carne de vită extrem de apreciată și căutată pentru aroma sa aparte, textura fragedă și felul cum e marmorată. Adică acele firișoare de grăsime care străbat o felie de carne. E o carne de vită de lux, produsă în Japonia, cu o istorie unică și specială. De la începuturile sale umile până la statutul actual de cea mai bună carne de vită din lume, carnea de vită Wagyu A5 a parcurs un drum lung.

Încă din secolul al IXI-lea, guvernul japonez a impus restricții asupra exportului de bovine, ceea ce a dus la dezvoltarea unor rase unice, fiecare cu proprietăți distincte. Astăzi, există o singură rasă de bovine care dă această carne despre care povestim acum: Kuroge Washu. Pentru a obține mult râvnita calitate a cărnii Wagyu A5, vacile astea sunt crescute într-un mod total diferit de alte vaci. Nu crede poveștile legate de creșterea lor care spun că sunt masate manual și li se oferă bere și sake, în timp ce ascultă Mozart pe fundal. Sunt doar povești. „Masajul” este, de fapt, o periere zilnică; cât privește alcoolul, berea și sake-ul sunt rezervate fermierilor și poate îi ajută să le crească în veselie 😊. Credeți-mă, ce mănâncă și

Ce face carnea Wagyu A5 atât de specială?

Acum, „wagyu” înseamnă „vacă” în limba japoneză, dar de unde vine acel A5 din coada numelui? A5 reprezintă cel mai înalt grad de calitate posibil acordat de guvernul japonez. Literele (A, B, C) fac referire la „randament” și acesta este un lucru care îi interesează mai mult pe fermieri, decât pe cel căruia îi ajunge în farfurie o astfel de carne. Numerele 1-5 se referă la calitate, marmorarea cărnii și alte trăsături.

Nu te grăbi să spui „Deh, e o carne grasă din cauza marmorării excesive, deci, nu, mulțumesc”, căci sunt grăsimi bune, sănătoase. Un studiu realizat de Asociația Industriilor Japoneze, citat de CNN, spune că Wagyu are cu până la 30% mai multe grăsimi nesaturate față de vita Angus. Și că acele grăsimi nesaturate care fac carnea asta atât de gustoasă este gustul umami, acel al cincilea gust primar. Care se întâmplă să ajute la prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

bucatar feliaza si prepara un muschi de vită Wagyu A5

Cum se prepară o friptură Wagyu A5?

Hai să învățăm cum să manevrăm carnea asta atât de specială, de la decongelare până în farfurie, ca să ne putem bucura pe deplin de gustul ei senzațional – aroma umami și textura untoasă, după prepararea termică.

Cum se decongelează carnea de vită Wagyu A5

Scoate carnea din congelator și pune-o la frigider 48 de ore ca să se dezghețe complet. Nu dezgheța niciodată carnea la temperatura camerei, pentru că grăsimea acesteia are un punct de topire mai mic în comparație cu a altor tipuri de carne de vită.

Cum se pregătește de gătit carnea de vită Wagyu A5

Wagyu A5 are nevoie de 15 minute de odihnă înainte de a fi preparată termic. Astfel, scoate carnea din frigider cu 15 minute înainte de gătit și las-o să ajungă la temperatura camerei.

Cum se gătește carnea de vită Wagyu A5

Feliază carnea în fășii mici (2 cm lățime pe 10 cm lungime) și gătește-le pe rând. Poți pune sare pe carne, precum și piper. Asezonarea poate fi făcută pe carnea crudă sau după ce este gătită. Cum preferi.

Carnea de vită Wagyu A5 se gătește perfect, fără a-i deteriora aromele, într-o tigaie din oțel inoxidabil. Găsești aici tot ce trebuie să știi despre aceste tigăi. Mai întâi, încinge bine tigaia, apoi pune carnea. Nu e nevoie decât de 1-2 minute pe fiecare parte. Nu e nevoie să adaugi ulei; grăsimea din carne se va topi și e suficientă grăsime pentru a se prepara așa cum trebuie. NU găti niciodată carnea asta de vită la microunde; spun experții că ar fi păcat să-i alterezi gustul.

PONT: prepară bucățile de vită pe rând în tigaie și servește-le tot pe rând. Nu mai e la fel de bună să le faci pe toate odată și să le servești după ce s-au cam răcit. Pe rând și savurând fiecare îmbucătură, așa vei descoperi adevărata savoare a acestei cărni celebre.

felie de muschi de vită Wagyu A5 crudă, pe grătar, cu o ramură de rozmarin

Ce garnituri se potrivesc lângă friptura Wagyu A5

O saltă verde, rece și crocantă ar fi alegerea numărul 1. Pe de altă parte, legumele rădăcinoase fac masă bună cu friptura asta. Trage-le la tigaie în grăsimea lăsată de carne și e perfect. Ca băutură, friptura de vită Wagyu A5 nu e pretențioasă. Merge cu sake, bere, vin sau orice altceva, nu există reguli stricte.

De unde poți cumpăra carne de vită Wagyu A5 în România

Există câteva site-uri care comercializează la noi în țară această carne. Când vrei să cumperi carnea asta, ca să fii sigur că e cea despre care vorbim, asigură-te că nu scrie doar „carne Wagyu”, ci are și indicativul acela, A5, în denumire. Și, mai mult, e produsă în Japonia. Dar nu te aștepta să fie ieftin.

  • Spre exemplu, site-ul Fusion Technique are spre vânzare mușchi de vită Wagyu A5 congelat la prețul de 1.980 de lei per kilogram. Bucata de mușchi de la vânzare are cca. 4,2 kg, deci prețul total este de 8.216 lei! Prin comparație, tot la ei, o vrăbioară de vită Wagyu (fără indicativul A5), cca. 300 g, este listată la prețul de 345 de lei.
  • Pe carneproaspata.ro, un mușchi de vită Wagyu A5 de 200 de grame ajunge la prețul de 349 de lei. Dacă te încântă cu ceva, la această comandă site-ul livrează gratuit în București și Ilfov, pentru comenzi mai mari de 250 de lei, iar în restul țării, la comenzi care depășesc 350 de lei.
  • Pe gourmetto.ro, 300 de grame de vrăbioară de vită Wagyu A5 este listată la prețul de 368 de lei.

Unde poți mânca vită Wagyu A5 în București?

@ Cau

În Piața Floreasca. Dincolo de serviciile de luat masa acolo, CAU are și măcelărie de unde poți cumpăra carnea proaspătă pentru a o pregăti acasă. Și mai au ceva, un serviciu exclusivist: professional dining la tine acasă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că fie îți pregătesc carnea ca tu să o gătești acasă, fie îți trimit unul dintre bucătarii lor profesioniști ca să facă asta la tine acasă. De altfel, la CAU gătește unul dintre bucătarii bine cunoscuți de pe la noi, Chef Orlando Zaharia.

intrarea in restaurant Cau Steakhouse Bucuresti
Chef Orlando Zaharia
felie de vită wagyu la Cau restaurant

@ Osho

O altă variantă e să iei masa la Osho, un alt steakhouse. În meniu au vită Wagyu (nu A5, însă). Este excelent gătită și aș zice că merită încercată măcar o timidă apropiere de gustul cărnii de vită Wagyu, până reușești să faci un credit la bancă pentru celebra Wagyu A5.

interorul restaurantului Osho Bucuresti
Chef Iosif Stefanescu
mai multe felii de vita premium cruda pe tocator de lemn

@VacaMuuu

Revenim în Floreasca, la un steakhouse cu tradiție (e deschis din 2012). La VacaMuuu te duci oricând vrei să ai garanția că vei mânca o friptură perfect tăiată și pregătită, ce sfârâie pe grătarele speciale. Au Wagyu din Japonia și Australia, dar și Black Angus și aged beef. În plus, și la ei găsești o băcănie/măcelărie cu o selecție foarte bună de cărnuri și condimente pe care le poți lua acasă.

Rezervă o masă la VacaMuuu

bacania de la VacaMuuu Bucurrești
bucata mare de vita wagyu din care s-a taiat o felie
oameni care iau masa in restaurant VacaMuuu Steakhouse București

Și dacă ne-am lămurit care e cea mai bună carne de vită din lume, hai să vezi și care e diferența între un steak rare, medium sau well-done sau ce înseamnă dry-aged.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • premium steak
  • steak
  • steakhouse
  • wagyu A5
Citește și
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
Variante de sandvișuri: 43 idei de topping-uri pentru banala pâine prăjită de la micul dejun
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Variante de sandvișuri: 43 idei de topping-uri pentru banala pâine prăjită de la micul dejun
7 metode de conservare a roșiilor
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
7 metode de conservare a roșiilor
Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului
Rețetă de maia: cum să o „crești” acasă
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Rețetă de maia: cum să o „crești” acasă
Ce este sosul Habanero și cum se face
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Ce este sosul Habanero și cum se face
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
Care e diferența între anșoa și sardine?
Citește articolul
  • În Bucătărie
Care e diferența între anșoa și sardine?
14 reguli de bază la gătit, de care să ții cont când faci mâncare
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
14 reguli de bază la gătit, de care să ții cont când faci mâncare
Caută
Postări recente
  • Sciccheria, o arie culinară <em>di alta classe</em>, pe note de <em>dolce vita</em>
    Sciccheria, o arie culinară di alta classe, pe note de dolce vita
    • Data publicare : 4 octombrie, 2023
    • Data modificare : 4 octombrie, 2023
  • Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    • Data publicare : 3 octombrie, 2023
    • Data modificare : 3 octombrie, 2023
  • FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 2 octombrie, 2023
  • 11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 4 octombrie, 2023
  • Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    • Data publicare : 29 septembrie, 2023
    • Data modificare : 29 septembrie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Cele mai instagramabile restaurante din București
    • Hot Spots
    Cele mai instagramabile restaurante din București

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ