Poate noi, ca localnici, n-am crede asta. Dar Bucureștiul este unul dintre cele mai ofertante orașe de vizitat din Europa de Est. Și nu o zicem noi, o zic străinii care au trecut pe aici și au rămas plăcut impresionați. Pulsul vibrant al vieții de noapte, localurile și mâncarea sunt printre lucrurile pe care le apreciază cel mai tare. Așa că iată ce restaurante din București ar fi de recomandat unui turist.
În funcție de timp, gusturi și preferințe, Capitala se poate dovedi a fi o experiență surprinzător de plăcută pentru un turist. De la Palatul Parlamentului, la muzee, străduțele din Centru și casele sale cu arhitectură veche, sunt o mulțime de lucruri de văzut. Dar dacă motivul numărul unu al vizitei este mâncarea, atunci să nu mai zăbovim și să ne îndreptăm atenția spre cele mai tourist friendly restaurante din București, potrivite că ambianța, ospitalitate și meniu pentru a găzdui călători străini.
Turiștii care vin în Bucureșți se întreabă adesea unde ar trebui să ia masa. Nu e cazul să poposească la fat food, decât în cazuri excepționale de foame cumplită și buget super redus. Mâncarea este o parte importantă a vieții în România, așa că vor găsi aici o mulțime de restaurante bune, cu profiluri diversificate, cu meniuri sezoniere, cu ingrediente sustenabile, cu staff care vorbește engleză și chiar cu opțiuni de livrare excelente.
Cum arată o masă bună pentru un turist străin în București
De la bucătăria românească reinterpretată, adusă la rang de artă în restaurante precum Soro.lume sau NOUA, până la localuri de fine dining, ca Noeme sau L’Atelier Relais & Chateaux, lista de localuri se îmbogățește pe zi ce trece. Important este ca cercetarea unui local potrivit să pornească de la interesul turistului străin: își dorește o seară românească de mititei și șpriț, caută un loc fin cu meniu internațional și platinguri grandioase sau vrea să descopere bucătăria urbană, în plină dezvoltare în capitală? În funcție de răspunsurile sale, o masă de succes ar putea arăta așa:
Ar putea începe cu un aperitiv: brânză românească de burduf sau cas, cârnați și ceapă roșie, poate o salată de vinete. Alături de o țuică ori o palincă, neapărat. Sau, din contra, un terrine de foie gras, la fel de rafinat că-n Franța, ori stridii proaspete.
Masa poate continua cu o ciorbă de burtă pentru varianta românească hardcore sau cu o ciorbă de fasole în pâine. Va urma felul principal – ar trebui să facă cunoștință cu sarmalele, ori o friptură zdravănă, întotdeauna completată de murături asortate sau salată de roșii, la pachet cu inițierea turistului în întinsul pâinii în zeamă. Dacă direcția este spre bucătărie internațională, există restaurante ce servesc chiar și un Tomahwak extraordinar sau cotlete de miel și couscous.
Un desert delicios ar trebui să încheie masa apoteotic, iar pentru asta, papanașii sunt întotdeauna o alegere bună. Alternative la fel de „românești”: plăcintă cu mere sau găluște cu prune. Bineînțeles, există întotdeauna versiuni de desert mai îndrăznețe, spre exemplu, Noeme a inclus într-un meniu sezonier tarta de ciocolată și usturoi copt. Nu ezita să completezi acest meniu cu bere sau cu vin românesc.
Restaurante din Bucureşti de recomandat unui turist
– Mâncare românească –
Orice turist aflat pentru prima oară în București își va dori să încerce ceva din bucatele specifice locului. Unele dintre cele mai inspirate locuri pentru a face acest lucru sunt următoarele.
Caru’ cu Bere
Având în vedere că restaurantul din Centrul Vechi este tot timpul plin de turiști, am putea spune că aproape a devenit un must pentru toți cei care vizitează pentru prima oară Bucureștiul. Cu un interior și atmosferă de-a dreptul spectaculoase, aflat într-o clădire monument istoric, e de înțeles de ce Caru’ cu Bere se numără în topul preferințelor. Interiorul este în stilul Art Nouveau cu fresce, tavan boltit, dar și mobilier masiv din lemn închis la culoare – nu-i de mirare că aici au luat masa multe personalități, de la celebra formație The Rolling Stones la Prințul Moștenitor al Japoniei.
Un loc foarte bun în care un turist să se pună la punct cu berea și bucătăria românească.
Restaurant Mahala
Mahala este un restaurant care servește bucătărie românească contemporană. De asemenea, locul este foarte interesant pentru amestecul de vechi și nou, nostalgie și artă contemporană, prin care simboluri naționale sunt reinterpretate. Chef Petre Sorin Cucu este unul din bucătarii noștri extrem de talentați, pentru care gastronomia este un stil de viață, iar pasiunea pare că nu cunoaște limite. Turiștii vor fi cu siguranță fascinați atât de meniu, cât și de designul locului. În plus, e și aproape de Centru.
Rezervă o masă la Restaurant Mahala
Lacrimi și Sfinți
Lacrimi și Sfinți e deja un restaurant turistic, de trafic mare, ce reușește să mențină un standard destul de ridicat la mâncare – dacă vrei să mănânci o mâncare românească bună, fără surprize, e unul dintre cele restaurantele din București de pus pe listă. De asemenea, localul este amenajat cu mult bun gust și atenție la detalii, cu multe elemente specific românești.
Rezervă o masă la Lacrimi și Sfinți
Zexe Zahana
În timp, Zexe și-a câștigat un loc fruntaș în topul celor mai bune restaurante cu specific românesc din București. E o adevărată marcă a bucătăriei românești bazate pe rețete vechi, boierești, readuse la viață. Tuslama, măduvă în os, momițe, tocănițe și multe alte delicatese românești și-au făcut astfel loc în meniu. De curând au redeschis Zexe Zahana, de data aceasta într-o nouă locație, în Aviatorilor 40, într-o frumoasă vilă boierească, cu farmec interbelic. Locația și mâncarea fac din acest loc unul din restaurantele din București demne de recomandat unui turist!
Hanu’ lui Manuc
Hanu’ lui Manuc este un alt monument istoric din București extrem de important pentru identitatea orașului. Cu o istorie de peste două veacuri, bogată și tumultuoasă, martor tăcut al evenimentelor care au marcat istoria românilor, loc de întâlnire al drumeților prin București, dar și al elitei societății românești, Hanul lui Manuc a fost și va rămâne, cu siguranță, un han ca niciun altul. Iar restaurantul și terasa spațioasă se vor dovedi locul perfect pentru o masă tradițională pe cinste! Mixul perfect dintre preparatele delicioase, atmosfera specială și voia bună îți vor oferi o seară de neuitat. Localul are grijă să-și spună povestea, iar mâncarea este și ea pe măsură.
PS: acum, toamna, la ei găsești și must. Iar fiecare preparat din miel aduce cu sine și carafele cu vin marca Manuc.
La Cocoșatu
Încheiem cu o recomandare care poate ți se pare ciudată, pentru că este un loc fără pretenții. Dar este ceva ce trebuie bifat pentru gustul autentic de mici românești, fără de care niciun străin n-ar trebui să se întoarcă acasă. La Cocoșatu, micii pufoși, bine făcuți și bine condimentati sunt specialitatea locului și motivul pentru care această terasă modestă se strecoară într-o list- cu nume mari.
Dacă amicul tău de peste graniță este dispus să poposească și în localuri mai puțin date cu alifii, n-ar trebui să ocolească această oportunitate de ospăț.
– Bucătărie fină –
În afară de locurile și atracțiile care apar pe orice ghid al Bucureștiului, turiștii ar trebui să încerce și câteva locuri cu bucătărie fină, unele de inspirație neo-românească. Iată câteva astfel de restaurante din București de recomandat unui turist, care impresionează prin gastronomie și decor (mai multe recomandări găsești aici).
Noeme
Gata, de aici pornim cu la crème de la crème. Aflat în inima capitalei, aproape de Piața Unirii, restaurantul Noeme aparține unei familii pasionate de gastronomie și este condus de trei surori creative, ce aduc în fiecare meniu un twist culinar întotdeauna delicios. De la înghețată cu miso la gnocchi cu cartofi și leurdă, tot ce se servește aici reflectă măiestria chefului Carmen Diaconu și a echipei sale. În plus, staff-ul vorbește perfect engleză, iar eleganța localului va face o primă impresie excelentă unui turist străin.
Nu ezita să alegi acest restaurant pentru oaspetele tău din altă țară, dacă acesta preferă localurile rafinate, de fine dining, în care preparatele se servesc cu ochii și gustul, deopotrivă.
Soro.lume
Reinterpretarea bucătăriei românești nu este niciodată o sarcină ușoară. Dar Mihai Toader, chef Soro.lume, aduce neoromânescul gastronomic pe scena culinară a capitalei într-un mod impecabil. Restaurantul lui are la bază un concept simplu, conturat în urma cercetărilor îndelungate a tradițiilor și rețetelor culinare românești, ce au culminat în tehnici de gătit exclusiv pe foc deschis, lemne și jar.
Printre cele mai apetisante preparate se numără limba la jar cu sos de muștar, somn învelit în foaie de mangold sau borș de legume coapte.
Kaiamo
Tot din seria „bucătărie românească elitistă”, fără a-și pierde modestia gustului, face parte și Kaiamo, unul dintre cele mai în vogă restaurante din Bucureșți. Ce este interesant la meniul lor, față de alte localuri, este că numele preparatelor sunt proverbe autohtone.
Contrastul ingredientelor transformă Kaiamo într-o destinație obligatorie pentru orice foodie. Spre exemplu, palinca neaoșă se alătură unui parfait sofisticat din ficat de pui cu cognac. De încercat și delicioasa salată de vinete, regăsită în meniu la „Amintiri din copilărie”.
The Artist
Este unul dintre cele mai mai bune restaurante de fine dining din București și unul dintre cele mai renumite! The Artist a fost deschis în 2012 de Paul și Mihaela Oppenkamp, ambii cu experieță în industria ospitalității. De altfel, Paul este și creatorul experiențelor culinare și, exact ca un artist, se joacă cu texturi, arome și culori pentru a obține farfurii excepționale, asemenea unor sculpturi amețitor de delicioase. Preparatele se schimbă mereu odată cu sezonul, punându-se accent pe ingredientele sezoniere românești.
Așa cum era de așteptat, măiestria gastronomică este dublată de ambianța elegantă și modernă, care completează și desăvârșește această experiență vibrantă, unică.
– Alte locuri cool –
Fie că vorbim de localuri aflate la înălțime (mai multe descoperi aici), care oferă turiștilor o panoramă completă a orașului, sau de locuri cu un vibe fresh și tineresc, uite ce alte restaurante din București ar mai fi de recomandat unui turist.
NOR – Sky Casual Restaurant
NOR este cel mai înalt loc unde poți lua masa în București, la ultimul etaj al Sky Tower din zona Aviației. Când ajungi la etajul 36 începi cu senzația pe care ți-o oferă recepția unui hotel luminos, iar în fața ochilor ți se deschide tabloul orașului, văzut panoramic de la 136 de metri înălțime.
Meniul NOR se inspiră din cele mai faimoase bucătării ale lumii dar este atent și la preferințele locale. Rețetele sunt construite într-o notă relaxată, dar caută să provoace imaginația oaspeților prin moduri originale de plating și combinații îndrăznețe de gusturi.
Rezervă o masă la NOR – Sky Casual Restaurant
Aria TNB
Aflat chiar pe acoperișul Teatrului Național, în inima orașului, la kilometrul 0 de la Universitate, restaurantul Aria TNB este o oază de liniște în Bucureștiul agitat. Restaurantul oferă o priveliște fantastică, panoramică, asupra Capitalei, iar terasa elegantă este locul ideal unde să petreci momente speciale sub cerul liber, admirând apusul sau luminile orașului. Cu alte cuvinte, un loc perfect pentru un turist care străbate centrul capitalei.
18 Lounge
Situat în Piața Presei Libere, la ultimul etaj (al 18-lea) din clădirea City Gate South Tower, 18 Lounge oferă o vedere panoramică superbă spre parcul Herăstrău și Bd. Kiseleff. Atuul principal? O combinație reușită de fine dining, muzică și design cu vederea superbă a orașului. Arhitectura este inedită, așa că pe lângă spațiul interior, restaurantul are și o terasă cu geamuri laterale mari și acoperiș retractabil, care aduce oaspeților vederi din cea mai verde zonă a orașului. Seara, localul devine un loc special, cu o atmosfera foarte intimă și elegantă.
Energiea
Energiea este un pub și hub urban, ceea ce înseamnă că în timp ce testezi bucătăria contemporană urbană, poți descoperi unii dintre cei mai activi artiști și performeri, ce nu aparțin mainstreamului, sau te poți bucura de cele mai fresh happening-uri culturale, live-uri și performance-uri. Un alt aspect interesant pentru orice turist: Energiea păstrează viu, atât prin design cât și prin funcționalitate, spiritul renumitei tipografii a anilor 1920, ce purta același nume și ocupa același spațiu.
Sera Eden
Sera Eden este un loc super cool, chiar din centrul Bucureștiului, cu o energie aparte, molipsitoare. Terasa readuce la viață Casa Brătienilor, pornind de la fosta seră a grădinii istorice din CA Rosetti 37. Și o face în stilul marca „Eden” – e un loc super relaxat foarte cool, la care toată lumea vrea să prindă o masă. Locul în sine arată foarte bine – pe lângă fosta seră care domină vizual, curtea e plină-plină de vegetație – totul e verde în jur de la copaci și tot felul de plante (printre care și bambus care crește acolo natural). Spațiul e mare, cu multe mese, iar seara (mai ales în weekend) e mai mereu plin de oameni. Merită recomandat cuiva care vizitează Bucureștiului atât pentru arhitectură, în sine, cât și pentru vibe-ul efervescent.
Tu ce alte locuri ai mai trece în lista de restaurante din București de recomandat unui turist? Cu ce locuri din oraș te-ai lăuda?
Citește și: