Super pufoase și crocante, cu o aromă intensă de unt și straturi, straturi de foietaj care se topesc în gură, croissantul este răsfățul suprem al dimineților! Dacă și tu ești de acord cu asta, atunci iată unde găsești unele dintre cele mai bune croissante din București.
Una din variantele mele preferate de a începe ziua este cu un croissant delicios și o ceașcă de cafea în față. Eventual și un fresh de portocale. Iar dacă asta se petrece într-o zi în care am timp pe îndelete să savurez micul dejun, sau pe la vreo cafenea cochetă din oraș, e cu atât mai bine! Scenariul are un… je ne sais quoi, vorba francezului, un aer de mică burghezie, care mi se pare perfect pentru o dimineață în care vrei să te răsfeți.
Simbol al micului dejun franțuzesc, nelipsit din nicio boulangerie din Hexagon, croissantul a „fermecat” o lume întreagă. Și adevărul e că trebuie un strop de „magie” dacă te gândești la toate calitățile care trebuie să vină la un loc pentru a crea croissantul ideal. Trebuie să fie untos și fraged, fără a fi însă prea moale sau prea umed. Straturile de aluat cu unt trebuie să fie bine diferențiate, să fie aerat, în timp ce învelișul exterior trebuie să fie crocant, fără însă a se sparge în mii de firimituri atunci când muști din el. Trebuie să aibă o culoare aurie, dar să nu fie prea ars. Și să se topească în gură. Pe scurt, este o artă – una de care patiserii francezii sunt foarte mândri. Dar cum a început această poveste de dragoste?
Croissantul frațuzesc care, surpriză, nu provine din Franța
A fost odată ca niciodată… anul 1683, an în care turcii au încercat să invadeze Viena în timpul unui mare asediu asupra orașului. Și pentru că nu reușeau și nu reușeau, au hotărât să sape un tunel pentru a intra în cetatea cea frumoasă. Însă brutarii din Viena, care lucrau pe atunci în pivnițe, au auzit zgomotele și au alertat armata. Invadatorii turci au eșuat și au plecat cu coada între picioare. Iar brutarii cei isteți și pricepuți au fost lăudați și au primit mari onoruri pentru că au reușit să salveze orașul. Pentru a sărbători, ei au făcut niște cornuri de patiserie în formă de semilună (simbol al Imperiului Otoman).
Kipferl este strămoșul croissantului – un tip de corn pe care austriecii îl făceau încă de prin secolul 13 (și care încă se vinde în brutăriile și patiseriile din oraș). Are o formă asemănătoare, dar aluatul este cu totul altfel – ca de pâine, nu din foietaj.
De la kipferl, la vienoisse, la croissant
În Franța, croissantul a ajuns undeva pe la 1839. (Apropo, „croissant” înseamnă semilună în limba franceză). Cam pe atunci presa pariziană a menționat o nouă brutărie vieneză, fondată de brutarul austriac August Zang, și să vorbească despre minunatele sale cornuri crocante. La Boulangerie Viennoise a avut mare succes și atunci a luat naștere pasiunea francezilor pentru produsele viennoise – categorie în care intră totul de la pain au chocolat, la pain aux raisins și croissante (ele nu sunt considerate produse de patiserie, ci viennoiseries).
O altă legendă spune că Maria Antoaneta (de origine austriacă) le adora, pur și simplu, ea fiind cea care a adus croissantul la curtea de la Versailles (în jurul anului 1770), după ce s-a măritat cu regele Louis al XVI-lea. Istoricii spun însă că povestea nu este adevărată.
Cuvântul „croissant” a apărut în dicționare și alte texte pe la mijlocul secolului al XIX-lea, făcând referire la „pâinica” în formă de semilună, pe bază de unt și făină. Și din 1840 brutarii și-au creat propriile versiuni. Cu toate acestea, abia în secolul 20 a luat naștere croissantul cu unt așa cum îl știm acum, atunci când au adăugat drojdie la aluatul de patiserie. Din acest motiv, textura a devenit cu totul alta, croissantul fiind mai aerat, mai pufos, mai crocant și mai untos decât versiunea lui Zand, din 1830.
Cert este că francezilor le-au plăcut atât de tare, încât croissantul a devenit nelipsit de la micul dejun, fiind astăzi privit ca o emblemă a țării!
Unde am mâncat cele mai bune croissante din București
Dar destul cu poveștile… Hai mai bine să revenim în timpurile și pe meleagurile noastre.
Nu știu tu ce crezi, dar mie sigur mi s-a făcut poftă tot vorbind atât despre grozavele croissante. Așa că ia să vedem noi către ce locuri din oraș să ne îndreptăm acum, ca să ne satisfacem pofta. Păi nu? Ideea ar fi așa – să găsim unele făcute artizanal, că sunt mai proaspete și mai bune decât cele congelate.
Fika18
După ce ne-au încântat cu cerealele lor într-o mie și una de feluri la Cereal Crunch (dacă nu ai avut ocazia să le încerci, ar trebui), aceeași oameni au hotărât să ne mai ademenească cu o super ofertă pentru micul dejun (și nu numai, desigur). Așa s-a născut Fika18 de pe Calea Victoriei 101, pentru toți cei dornici să încerce croissantele gourmet.
Gourmet pentru că le fac așa, ca la carte. Și asta înseamnă că investesc timp, răbdare, ingrediente de cea mai bună calitate și multă atenție asupra fiecărei etape și tehnici de procesare. Crezi că e ușor să faci unele dintre cele mai bune croissante din București? Nu. Le trebuie timp de răcire, de dospire, apoi urmează laminarea, odihna, tăierea, rularea, toate la o temperatură anume.
Atât croissantele cât și cremele sunt preparate de la zero în laboratorul lor, iar procesul de fabricație durează 2 zile. Însă ce rezultă e un produs perfect – croissante dulci și sărate, clasice sau umplute. În top se află croissantul cu fistic, cheese cake, migdale și zmeură, mango și fructul pasiunii. Dar tu încearcă-le pe toate și vezi care-ți place mai mult.
Și ca dovadă că sunt foarte buni la ce fac, în 2020 au câștigat premiul întâi la categoria Cofetăria/Patiseria/Brutăria anului în cadrul HoReCa Awards.
PS: fac și livrări, să știi.
Ohlala Pâtisserie
O poveste foarte frumoasă stă și în spatele Ohlala Pâtisserie. Și povestea începe chiar în Franța, patria mamă a croissantului. Alina Petrea a crescut la Paris și a revenit în țară după 30 de ani, pentru a-și deschide această cofetărie. Nu a venit singură, ci alături de soțul ei, francezul Sébastien Cazac.
Alina a urmat școala de stat franceză pentru patiseri, apoi a ajuns la Ritz, unde a absolvit în 2019 Școala Ritz Escoffier. Acolo a avut ocazia să stea alături de mari nume din cofetăria lumii și să învețe de la cei mai buni, precum François Perret (ales drept cel mai bun cofetar din lume în 2019), Tristan Rousselot și Olivier Lainé.
Toate cunoștințele și toată experiența pe care a câștigat-o în Franța, Alina o pune în practică în laboratorul din București, din Piața Amzei. Și din mâinile lor prind viață prăjituri gândite la Ritz, făcute din cele mai bune ingrediente românești și franțuzești. Prăjituri (poate vrei să vezi cum le iese Paris Brest), tarte (ca de exemplu faimoasa Banoffee), torturi, pâinici și… croissante (sau poate preferi pain au chocolat). Iar dacă vrei să încerci ceva nou, ce zici de o Brioche feuilletée aux amandes – are textură de croissant ce ți se topește în gură, unt franțuzesc și migdale (este minunată de savurat per se, sau împreună cu o cafea sau un ceai).
Toate produsele lor sunt excelente, fine, rafinate. C’est vraiment délicieux!
Pain Plaisir
Pain Plaisir este o brutărie de inspirație pariziană, pusă la cale de o româncă (Irina Stăncescu) și un englez (Tom Rees), născută din plăcerea gustului bun și delicios. Părinții Irinei au avut și ei o brutărie și, cumva, pasiunea s-a transmis mai departe. Așa că după ce a studiat să devină diplomat, a schimbat macazul și a studiat la Cordon Bleu, la Paris, unde a urmat cursuri de bucătărie și patiserie. A avut șansa să intre la un restaurant de 3 stele Michelin şi să învețe de la Pierre Gagnaire, considerat unul dintre cei mai creativi chefi din lume. Acolo l-a cunoscut pe Tom, ajuns și el în aceeași bucătărie tot din pasiunea pentru patiserie și brutărie. De-a lungul timpului, Tom a lucrat ca Chef Patiser pentru restaurantul cu 1* Michelin din Courchevel și alte 3 restaurante ale lui Pierre Gagnaire la Paris, Londra și Hong Kong. Apoi au venit amândoi la București, unde fac pâine și patiserie artizanală, coapte în inima orașului (cum spun ei).
La Pain Plaisir pun mare accent pe ingrediente, respectarea rețetelor și prospețime zilnică. Așa că ziua le începe devreme – la 04:00 dimineața pornesc cuptoarele, la 05:30 brutarii se apucă de treabă, iar la 09:00 magazinele sunt deschise și gata să primească clienți.
Ce să-ți mai zic… croissantele lor proaspete sunt foarte bune! Frăgezimea straturilor şi delicateţea untului, în contrast puternic cu senzaţia de crocant pe care o ai chiar înainte de a mușca, aduc o satisfacţie pură şi plină!
Și ca să știi, Pain Plaisir a obținut locul II la Gala Horeca Awards, la categoria: „Cea mai bună patiserie”.
Îi găsești în Kiseleff (Str. Barbu Delavrancea 1), în Floreasca (str. Puțul lui Zamfir 60) pe str. George Enescu 25 și, mai nou, în Bucureștii Noi, pe Jiului 8.
Grain Trip
Ce se întâmplă când vin laolaltă un om pasionat de pâine, patiserie (Valentina Ion) și unul pasionat de cafea bună (Cristian Negoiță)? Păi, iaca, iese Grain Trip. O brutărie artizanală care promite să te poarte într-un trip, o călătorie în jurul lumii, prin selecția sa de pâinici și produse de brutărie și patiserie specifice anumitor țări. Din Franța până în Brazilia, din Italia până în Statele Unite. Din Germania sau Turcia, Maroc sau Uzbekistan, pâini de pretutindeni, prin care să descoperi gusturi si obiceiuri din lumea largă.
Fiecare dintre produse spune o poveste: pâini străvechi sau noi, pâini de la curți regale, pâini din războaie, pâini dedicate unor sărbători religioase, dospite sau nedospite, în formă de minge sau de frunze, încrustate, pictate etc. Nu se fac toate odată, dar dacă îi urmărești pe paginile lor de social media poți afla din timp ce și când se coace.
Și pe lângă toată povestea asta, mai e ceva care îi face aparte. Toate produsele sunt dospite lent, 100% cu maia. Nu folosesc drojdie de cultură, aditivi sau amelioratori. Adică totul e natural, făcut „în casă”. O brutărie 100% artizanală.
Dar să revenim la croissantele noastre. La Grain Trip vei găsi un croissant cu maia excelent, de care și ei sunt foarte mândri. Poate fiindcă rețeta a fost una dintre cele mai capricioase, la care au lucrat patru ani și pe care continuă să o adapteze. Asta pentru că eliminând drojdia, se schimbă și procesul de preparare. Croissantul este dospit lent, timp de trei zile, ceea ce îi conferă un profil de gust ușor acrișor, ce echilibrează perfect gustul untului de cea mai bună calitate. Nu e simplu, dar clar rezultatul e foarte bun și merită efortul.
Îi găsești pe Bd. Nerva Traian, nr. 16. Și să știi că la ei găsești și cafea foarte bună, dar poți pleca acasă și cu tot felul de lactate, dulcețuri, zacuști, dar și făinuri speciale și ustensile pentru coacerea, dospirea și manevrarea aluatului (în cazul în care vrei să experimentezi și tu acasă).
Arc Bakery
Deși după nume ai zice că e (doar) o brutărie, de fapt Arc Bakery e mult mai mult. Asta pentru că găsești nu numai pâinici delicioase și tot felul de produse de patiserie, dar și o selecție tare interesantă de preparate care să-ți astâmpere foamea – sandwichuri, salate, supe, paste, dar și carne și pește ca main course. Adică așa ca într-un bistro.
Conceptul de bază a fost însă acela al unei brutării care să ofere bucureștenilor pâine ca la Paris, un loc unde te poți lăsa cucerit de miresmele frantuzești. Produsele lor de panificație și cele de patiserie sunt lucrate cu dibăcie după rețete frantuzești cu renume, de bucătari cu multă experiență.
Toate ingredientele de la ARC Bakery sunt proaspete și naturale – folosesc făină franțuzească de foarte bună calitate, unt și ouă bio, legumele și fructele sunt românești și gustoase, iar aluaturile se frământă zilnic și cuptoarele funcționează de cel puțin două ori pe zi pentru ca în rafturi să fie mereu produse proaspete.
La ei găsești tot felul de sortimente de pâine (multe, multe!), foietaje variate, quiche-uri, tarte și, desigur, croissante – cu unt, cu ciocolată, cu migdale… Totul e foarte bun și merită un drum până la Arcul de Triumf (în incinta Comitetului Sportiv Român, pe Bd.l Mărăști 20A).
Așadar, fie că îți place croissantul simplu sau preferi să fie plin cu gem ori diverse creme delicioase, fie că îți place să-l înmoi în cafea ori să-l rupi și să-l mânjești în ciocolată, sau că-l preferi presărat cu migdale sau ornat cu ciocolată, clasic sau cu maia, ai de unde alege.
Și dacă noi ți-am spus unde am mâncat cele mai bune croissante din București, spune-ne și tu pe cine crezi că ar merita să mai adăugăm pe listă.
Citește și: