Orice initiativa de a aduce ceva diferit (si bun) pe piata restaurantelor clujene este de apreciat. Probabil asa ceva si-au dorit si cei de la Samsara cand au deschis Food House-ul pentru gurmanzii raw-vegetarieni.
Ca amplasament, locul este relativ central insa intr-o intersectie circulata, cu incordari de motoare si unde, mai ales vara, praful si zgomotul pot deranja luarea mesei pe terasa principala; este un handicap pentru un restaurant cu o clientela ce se vrea mai aproape de natura. Totusi, restaurantul iti ofera si posibilitatea unei terase mai mici, mai retrase, unde poti sta in tihna; doua ocazii anterioare ne-au permis sa testam si serviciile pe aceasta terasa unde am fost chiar bine primiti.
Interiorul nu este foarte mare, insa iti da impresia de ingrjit, de calduros si nu prea incarcat in decoratiuni; la amenajare si la muzica din fundal s-a luat in calcul posibilul nostru imaginar, cand asociem ideile « raw-vegan » cu o cautare de sine sau cu o ascensiune spirituala de tip budista. De altfel muzica a fost lucrul cel mai putin inspirat din toata vizita facuta.
Am optat pentru un meniu urmand si recomandarile persoanei ce s-a ocupat de noi, atenta si de folos. Supa rece tip « Gazpacho » nu a fost rea dar nici suficient de interesanta pentru a-si merita deplasarea, doar pentru ea, la restaurant; cu o consistenta incomplet omogenizata, nici legumele crocante de deasupra nu au reusit sa o scoata din anonimat. Prima surpriza placuta a venit din partea « Painicii de hrisca cu chimen » ce reuseste sa te duca pe taramul pe care iti propusesesi sa ajungi: produse bune preparate in stil raw. Nefiind gatita, nu are de a face cu o paine traditionala, dar printr-o textura speciala si arome provenind de la diferite seminte le-am savurat ca si un aperitiv. A urmat originala « Pizza Samsara », cruda si ea, fina, fondanta si cu o baza asemanatoare painicilor. Si da, … rece! « Cuscusul verde cu spanac », chiar daca simplu la prima vedere, a fost cel mai gustos preparat; prospetimea vegetala a spanacului, sustinuta de o aciditate taioasa dar bine stapanita, a mers de minune impreuna cu cuscusul din conopida si brocoli, stropit cu un « coulis » dulceag. Am incheiat cu doua raw cake-uri, unul pe baza de vanilie si fructe de padure si un altul cu lime si mac. Din ce am inteles, sunt facute cu o baza de caju si migdale rehidratate si mixate; original din nou si foarte bun. Am apreciat si gustul intens al cafelei, certificata bio.
Per ansamblu, un drum la Samsara merita! Retetele sunt cel putin pentru unele originale si pentru altele pline de gust iar clientul este tratat cu atentie. Chiar daca nu toate legumele erau de sezon (rosii in luna martie am regasit in mai multe din specialitati), sau ca tehnicile din bucatarie nu sunt foarte elaborate, e de apreciat ca o masa la Samsara te scoate putin din obisnuinta cu mancarea « traditionala », fie ea si din alte tari, fara a se vrea una conceptuala. De notat ca, desi se consuma doar preparate din legume si fructe, masa a fost per ansamblu consistenta.
Samsara Food House
Emil Racovita, nr. 5, Cluj-Napoca
tel. 0364889278