Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională în întreg estul Europei. Pentru că mai sunt doar câteva zile până atunci, hai să descoperi legende, tradiții și obiceiuri de mucenici. Și-ți spunem și de unde să cumperi dacă nu-i prepari în casă.
În fiecare an, pe 9 martie, ortodocșii îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici care și-au pierdut viața pentru că nu au renunțat la credința creștină, așa cum le poruncise împăratul Liciniu. Majoritatea românilor sărbătoresc această zi preparând mucenici și închinând 44 de pahare de vin, așa cum cere tradiția.
Legenda celor 40 de Mucenici romani
Cei 40 de mucenici erau, de fapt, o legiune de soldați creștini din Capadocia care luptau în armata împăratului Liciniu, care nu credea în Dumnezeu. Legenda spune că aceștia au fost forțați să se închine idolilor și să-și lepede credința. Refuzând, cei 40 de mucenici au fost întemnițați vreme de 8 zile și persecutați. Surprins de rezistența lor în fața pedepselor, guvernatorul Armeniei a ordonat omorârea lor prin înghețare în apele unui lac de la marginea orașului Sevastia (astăzi Sivas, oraș în Turcia).
Unul dintre cei patruzeci de soldați nu a mai putut îndura frigul năprasnic și a acceptat să aducă ofrande zeilor romani. A murit imediat după ce a ieșit din lacul înghețat și a intrat în baia caldă, pregătită de persecutori pe malul lacului. Unul dintre gardieni, pe nume Aglaius, care supraveghea martiriul soldaților, a văzut deodată o lumină supranaturală care-l copleșea și s-a proclamat creștin. El s-a dezbrăcat și a intrat în apele lacului, alăturându-se celor treizeci și nouă de oameni rămași. Numărul mucenicilor a rămas, astfel, patruzeci.
De ce 44 de pahare cu vin și nu 40, după numărul martirilor?
Tradiția creștină spune că bărbații trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Se zice că acestea reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Nu poți să bei cele 40 de pahare cu vin? E bine ca măcar să guști vin sau să fii stropit cu vin, acesta însemnând sânge și putere de muncă peste an.
În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde vine diferența? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40. După cea geto-dacică, au fost 44. Și tot atâtea sunt zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credința ca acești Sfinți au fost 44.
Tradiții și obiceiuri de mucenici
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus cu începerea anului agricol tradițional. Astfel, s-a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, ce lasă loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bâte sau maiuri, pentru ca sa iasă căldura și să intre gerul. În unele zone, se practică săritul copiilor peste un foc.
În credința populară, de ziua mucenicilor se deschid mormintele și porțile Raiului. Gospodinele fac, în cinstea lor, 40 de colaci copți din aluat de cozonac, unși cu miere și presarăți cu nucă. În alte zone, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr și scorțișoară, apoi presărați cu nucă.
Mucenici moldovenești vs. muntenești. Rețetele diferă, nu și forma lor
Modul de preparare al mucenicilor diferă în funcție de zonă. Astfel, în Moldova, celebrii mucenici moldovenești sunt făcuți din aluat de cozonac. Sunt copți în cuptor și unși apoi cu miere și presărați cu nucă. Li se spun „sfințișori“, „mucenici“ sau „măcinici“. În Muntenia, Oltenia și Dobrogea, aluatul din care sunt făcuți mucenicii este mult mai simplu, are doar trei ingrediente. Aceștia se fierb în apă cu zahăr, nucă și scorțișoară – apa simbolizând lacul în care au fost aruncați soldații.
Dacă modalitatea de preparare a mucenicilor diferă, forma lor a rămas neschimbată – a cifrei 8. Unii spun că reprezintă forma umană. Alții că reprezintă echilibrul cosmic, divin (amintind de zeii neolitici ai fertilității, de ybde primăvara, pământul fertil, noua viață).
Uitata pentru morți
În Muntenia, gospodinele pregătesc un alt fel de mucenic. Are tot forma cifrei 8, însă este mult mai mare și are gură, urechi și nas, fără ochi. Acest mucenic este preparat în cinstea celor morți care nu au parte de pomenire. Tradiția spune că pe 9 martie gospodinele fac acest mucenic, numit „Uitata pentru morți“. Tot atunci, copiii joacă mucenicul în jurul unui foc aprins în gospodărie, apoi îl ung cu miere și îl mănâncă.
În București, există un festival al Mucenicilor
Sărbătoarea Mucenicilor va fi celebrată printr-un festival de tradiții românești în perioada 8-12 martie, în Parcul Tineretului (conform unui comunicat de presă al Autentic Events). Organizatorii promit o petrecere în toată regula, cu momente culturale, prezentări de costume populare, iar pentru copii, ateliere de pictură pe figurine din ipsos, facepainting și multe altele.
„Promitem să batem orice record în materie de Mucenici, de miercuri, 8 martie, și până duminică, 12 martie, pe platoul Șincai din Parcul Tineretului. Am invitat aici gospodine iscusite din toate zonele țării, ce vor prepara sub ochii trecătorilor mucenici inediți, dar și tradiționali din Muntenia, Oltenia, Moldova, Bucovina, Dobrogea. Vin să se întreacă în muncă și migală, chiar sub ochii oaspeților, pentru a bate recordul în materie, tradiții și gusturi care mai de care mai bune. Și pentru că păstrăm tradițiile cu sfințenie, vom turna alături de miile de mucenici și sute de păhărele cu vin sau palincă, după priceperea fiecăruia“, precizează organizatorii în comunicat.
De unde poți comanda mucenici?
Dacă nu ai chef de baie de mulțime sau nu poți ajunge în București la Festivalul Mucenicilor, îți las aici o listă scurtă cu restaurantele și cofetăriile de unde poți comanda mucenici. Poți să-i găsești și prin tazz, glovo sau alți livratori. Gândește-te însă să dai comanda din timp!
- Oalacubunatati.ro – mucenici moldovenești (49,90 lei), mucenici muntenești (54,90 lei). 20 de lei reducere la prima comandă!
- Cofetăria Casandra – mucenici moldovenești de post (12 lei/buc) sau pachete cu 6 bucăți (72 de lei), pachet office (3 kg – 297 lei), pachet mini (1 kg – 99 de lei).
- Cofetaria Vanilla – mucenici moldovenești (1 kg – 65 de lei).
- Ana Pan – intră și vezi oferta lor de mucenici, pentru că au mai multe tipuri de pachete: la bucată (11 lei/buc.) sau platouri cu 4 ori 8 mucenici.
- Mucenici | Pain Plaisir – mucenici moldovenești, cu inimă din aluat de cozonac și straie de miere, brodate cu nucă (15,50 lei/buc).
- Tartelicious – și moldovenești, și muntenești și varianta lor, pe care dacă n-ați încercat-o în sezonul trecut, ar trebui! Varianta lor de mucenici e cu cremă de mascarpone, portocală, nucă și miere. Dar au și tradiționali, cum spuneam.
- Mara Mura – mucenici moldovenești (25 de lei/buc).
- Și tot mucenici moldovenești găsești și la B4 Market, la Zexe Braserie și la White Horse Pub & Restaurant.
Și dacă am rezolvat cu mucenicii, ce zici dacă-ți dăm câteva sugestii și pentru 8 martie? Uite câteva restaurante la care să ieși cu prietenele, ca fetele dar și altele perfecte pentru o ieșire mamă-fiică.