Veganuary este o provocare globală care încurajează oamenii să adopte dieta vegană timp de o lună întreagă. Și de la an la an sunt tot mai mulți cei care vor să testeze acest stil de viață, în încercarea de a mânca mai sănătos. Dacă și tu te numeri printre ei, noi am dat de câteva preparate vegane pe la restaurantele din București, care sunt delicioase și credem că-ți vor plăcea și ție.
De multe ori eșuăm lamentabil când vine vorba de clasicele rezoluții de început de an. Dar e de înțeles de ce odată cu noul an încercăm să dăm foaia și să avem parte de un început curat. Iar asta înseamnă deseori să adoptăm un stil de viață mai sănătos.
Pornind de la această idee a apărut și provocarea Veganuary – care, așa cum ai ghicit, presupune să mănânci mai multe vegetale și să elimini produsele animale din dietă pe întreaga perioadă a lunii ianuarie.
Ideea a prins, iar numărul celor care au urmat îndemnul a crescut de la an la an – în 2021, 500.000 de oameni au ales să facă pasul (dublu decât în ianuarie 2019). Aproape 125.000 dintre aceștia sunt britanici, iar unele supermarketuri (precum Tesco) au rulat chiar reclame la radio și TV prin care promovau Veganuary, ba chiar au avut pagini pe site dedicate, cu tot felul de rețete și sfaturi.
Cum a apărut ideea de Veganuary
La fel ca și ideea de „Dry January” (o provocare de a nu consuma deloc alcool în luna ianuarie) și Veganuary a apărut tot în Marea Britanie. O asociație non-profit a avut în 2014 ideea de a încuraja oamenii ca în luna ianuarie să încerce cum e să fii vegan. Șapte ani mai târziu, în 2021, deja 500.000 făceau acest „legământ”.
Desigur, veganismul și vegetarianismul nu au apărut de ieri, de azi. Și tot mai mulți oameni urmează acest stil de viață, din varii motive. Inclusiv multe vedete – ceea ce a dus la popularizarea și mai mare a curentului.
Însă Veganuary a luat cu adevărat avânt în 2020, când căutările pe Google pentru acest termen au crescut fantastic. Ba chiar și Hollywoodul a luat seama la ce se întâmplă și festivitățile Golden Globes din acel an (care au avut loc pe 5 ianuarie) au inclus și un meniu complet vegan.
Vrei să încerci?
Foarte bine! E clar că alimentele sunt sănătoase pentru tine. Dar trebuie să ai grijă la cum îți planifici mesele, așa încât să-ți asiguri toți nutrienții necesari organismului. În special când te gândești la calciu, vitamina D, omega 3, sau proteine. Fasolea, lintea, mazărea, soia, edamame, tofu, quinoa, alunele – toate acestea sunt pline de proteine, așa că nu trebuie să-ți lipsească din farfurie.
În plus, au apărut deja pe piață tot mai multe variante plant-based pentru carne. Este deja faimos „puiul fără carne”, al cărui gust îl imită aproape la perfecție pe cel original (și multe fast food-uri au deja preparate cu „carne” plant-based). Ba chiar, de curând, un startup (Plantish) a reușit să creeze o variantă de somon din plante (pe bază de proteine din legume și extracte de alge) care are aceleași valori nutriționale ca somonul real și poate fi gătit la fel.
10 restaurante vegane din București unde găsești preparate excelente de încercat în luna lui Veganuary
Ce zici de niște preparate delicioase pe care să le savurezi la o masă în oraș? Dacă nu mai ai idei de ce să-ți pregătești acasă, sau dacă pur și simplu ai chef de o ieșire cu prietenii la restaurant, uite câteva exemple de mâncare bună și sănătoasă.
Meniu Vegan @Fratellini Bistro
Fratellini nu este un restaurant vegan. Dar a dat tonul trendului Veganuary în București, deoarece și-au luat obiceiul ca în ianuarie să introducă în meniu o secțiune specială, numai cu preparate vegane. Cap de listă pe meniul lor vegetarian temporar am desemna deliciosul Beetroot and Avocado Tartare, un preparat super fresh în care sfecla și avocado se echilibrează reciproc pentru o gustare sau chiar un prânz light de nerefuzat. Meniul Veganuary impresionează cu o varietate atrăgătoare inclusiv de opțiuni de mic dejun, disponibile între 9 și 17, satisfăcând gusturile diverse ale clienților. Printre alegeri se numără The French Croissant, un croissant franțuzesc cu unt, Vegan Chia Pudding with Coconut Yoghurt and Maracuja, o budincă de chia cu fructul pasiunii și iaurt de cocos, dar și Classic Greek, un mic dejun grecesc cu iaurt gras, miere și granola de casă.
Și încă ceva… au și băuturi vegane speciale: Chacha Cappuccino (cu ceai verde matcha și varietăți de lapte), Red Velvet Latte (cu extract din sfeclă roșie și varietăți din lapte) sau Golden Latte (cu turmeric, scorțișoară și varietăți de lapte) care are proprietăți puternice antiinflamatorii și antioxidante. Aici mai multe detalii.
Bonus, locul arată minunat!
Preparatele cu vinete @Aubergine
Numai când auzi denumirea de Aubergine Healthy Food și îți dai seama care este conceptul de la care pleacă fiecare preparat de la restaurantele Aubergine. Zic „restaurantele” pentru că îi găsești în două locații – una în centrul vechi și alta într-o vilă impresionantă din Dorobanți.
La Aubergine vei găsi un mix de elemente culinare mediteraneene, israeliene şi egiptene. Iar vânăta e la loc de cinste în bucătăria lui Chef Ronen, fiind asociată în numeroase preparate. Ce rezultă e o combinaţie colorată şi delicioasă. În plus, mâncarea e gustoasă, totul e proaspăt, iar preparatele interesante.
La ei vei găsi un platou mix vegan foarte bun – cu babaganoush, humus, falafel și caviar de vinete. Caviarul e din vinete la cuptor cu sos de tahina și sos de mango murat, foarte bun! Iar humusul vegan e și el excelent. Un alt preparat cu vinete, tot vegan, este și „Oală de vinete”. E cu vinete pe pat de humus cu roșii sote și usturoi, legume tocate și mix de roșii coapte, sos de tahina, sos de mango murat, ulei de măsline și ulei arisa. Sau vinete vegan (vinete coapte, cu roșii sote și usturoi, legume tocate, sos de tahina, sos de mango murat, ulei de măsline și ulei arisa).
Pe lângă vinete, au multe alte preparate foarte bune, tocmai bune de servit în luna Veganuary. De exemplu, shaorma vegană (cu mix de ciuperci) sau Shakshuka Vegan cu tofu. Dar mai bine mergi și descoperi singur ce bunătăți ascunse mai găsești prin meniu.
Rezervă o masă la Aubergine Healthy Food
Preparatele vegane @Vyro Raw & Vegan Bistro
Vyro aduce în prim-plan un meniu bogat și sănătos pe tot parcursul anului. Bistro-ul Raw Vegan este, fără îndoială, o destinație apreciată pentru iubitorii de mâncare healthy, meat-free, iar diversitatea meniului pare să ofere opțiuni apetisante, cu accent pe reţete tartinabile, dar şi pe deserturi. Printre preferatele noastre cu care plănuim să savurăm un Veganuary irezistibil se numără, însă, o reţetă de comfort food care seamănă vizual periculos de mult cu carnea. Una care este, însă, creată exclusiv din ingrediente vegane. Ce spui de cartofi prăjiţi cu o chiftea… din legume, bună de te lingi pe degete?
Și pentru că știm că pofta de dulce nu se lasă dusă cu una, cu două, să știi că la ei găsești și prăjituri și torturi foarte bune. Plus că au o mare varietate de preparate vegane și raw vegane – de la aperitive și salate, la supe, sushi, pizza ori lasagna, și până la pâinici sau smoothie-uri. Produse 100% vegetale, bazate pe plante și semințe, fără conservanți și zaharuri. În plus, îți poți face abonament (pe minim 5 zile). Alegi ce vrei să mănânci (supă, fel principal, cină, aperitiv, desert sau suc), iar ei gătesc meniul pentru tine în dimineața zilei de livrare.
Rezervă o masă la Vyro Raw & Vegan Bistro
Salatele de la Avocadoo
Avocadoo pare o oază gastronomică pentru cei care își doresc să exploreze lumea delicioasă a avocado-ului, dar nu numai. Cu un meniu variat, de la salate revigorante și sandvișuri sau supe, acest loc s-a pitit cu brio în lista de destinații perfecte pentru a sărbători Veganuary. Recomandăm cu drag salata de avocado, nuci, tahini, cartof dulce şi lămâie sau Pumpkin Tajine, unde gustul marocan e 1 la 1 cu cel original de la el de acasă. Fiecare preparat este gândit cu atenție pentru a oferi o experiență culinară memorabilă! Partea bună e că, pe lângă restaurantele din Băneasa Shopping City, Afi Cotroceni și cel de pe Postelnicului 12 (aproape de parcul Kiseleff), poţi comanda bunătăţurile şi cu ajutorul aplicaţiilor de livrare mâncare.
Am fost și noi în vizită la ei (vezi cum a fost, pe TikTok)
Toast cu avocado și Acai Bowl @Plantini
Plantini, o comoară cochetă în lumea gastronomiei vegane, te așteaptă cu brațele deschise în acest Veganuary. Acest local micuț, dar plin de farmec, se dedică preparatelor moderne, aducând o notă inovatoare în universul vegan. La Plantini, credem că Toast-ul cu humus roz și avocado este alegerea perfectă pentru cei care doresc să se bucure de un dish gustos, sățios și sănătos. În această rețetă, hummus-ul clasic se întâlnește cu sfecla coaptă, apoi armonios așezat peste două felii de pâine cu maia, creând o combinație unică de arome și texturi. Dish-ul este completat cu o salată fresh, felii de avocado proaspăt și un decor subtil de susan negru.
Poate fi savurat fie direct în confortul restaurantului, fie în mișcare, luat la pachet, sau poți comanda acest deliciu direct prin aplicațiile de delivery.
Și tot la ei, îți recomandăm să te delectezi cu Acai Bowl. Este unul dintre preparatele noastre preferate, mai ales în zilele în care simți nevoia de un moment de răsfăț sau o constantă poftă de dulce. Îl prepară din piure de acai pur 100%, Granola #plantinimade, mix de fructe de sezon și topping de semințe de Chia și unt de arahide. La fel ca orice alt preparat din meniul lor, îl poți personaliza adăugând topping-uri clasice sau superfoods!
Indiferent de opțiunea aleasă, la Plantini te așteaptă o experiență culinară plină de prospețime și creativitate în fiecare preparat.
Supele de la Arome
A zis cineva Veganuary? E Veganuary tot anul la Arome! Aici experiența culinară se transformă într-un festin sățios și gustos cu supele pe care le propun zilnic în meniu. Noi am încercat duo-ul de Thai Soup și Quinoa Risotto. Această combinație sinonimă cu delicii îmbină perfect aromele tradiționale thailandeze cu textura bogată a quinoei și gustul rafinat al dovlecilor. Thai Soup, plină de condimente și savoare, îți va încălzi simțurile, ești gata? Pe de altă parte, Quinoa Risotto adaugă o notă sățioasă și sănătoasă, combinându-se perfect cu ingredientele proaspete și atent selecționate. Deci, dacă ești în căutarea unei opțiuni sănătoase și delicioase pentru masa de prânz, Arome este alegerea ideală pentru a-ți răsfăța papilele gustative.
Burgerii de la Sara Green
Acest restaurant vegan, printre cele mai populare din sfera sa, impresionează cu o varietate de opțiuni tentante în meniu! Și pune la dispoziția clienților săi nu mai puțin de 6 burgeri vegani. Oferta diversificată cuprinde opțiuni pentru toate preferințele… De la un burger care reușește să imite cu măiestrie gustul și aspectul de pulled pork, până la un cheeseburger inedit, fără brânză de origine animală. Restaurantul ne surprinde și cu un burger care, la prima vedere, pare să fie făcut din carne de vită. Dar care, în realitate, aduce aceeași experiență gustoasă, dar într-o variantă complet vegetală. Am fost și noi să îi testăm (vezi pe TikTok cum a fost).
Bunătăți pe… abonament @Rawdia
Rawdia și-a încheiat sezonul de bunătăți vegane de Crăciun cu delicioasele sarmale și cozonaci, pentru a începe noul an cu o ofertă proaspătă și exclusivă din plante. Cu un un meniu zilnic care să pună în valoare savoarea ingredientelor vegetale, Rawdia este o alegere perfectă pentru cei care își doresc să adopte un stil de viață vegan și să se bucure de preparate sănătoase și delicioase. Iar cu abonamentul lor flexibil, care include opțiuni pentru prânz și cină, pentru 5, 10 sau 20 de zile, Rawdia oferă clienților posibilitatea de a-și personaliza experiența gastronomică și de a se bucura de o varietate de bunătăți vegane în fiecare zi. Ai să găsești, spre exemplu, supe (borș raw de legume și supă cremă de linte, cu crutoane). Sau quinoa cu legume, tofu marinat și salată de rădăcinoase, pentru prânz. Și corăbiuțe de ardei gras cu cremă de caju și salată light, la cină. Plus desert.
Cu siguranță, Rawdia își propune să rămână în inimile celor care apreciază bucatele vegane proaspete și delicioase si de Veganuary.
Prăjituri vegane @Sublimmme
Sublimmme este brandul care a deschis ușa universului prăjiturilor vegane pentru subsemnata și m-a făcut să mă îndrăgostesc de acest concept unic. Am avut privilegiul de a experimenta delicioasele prăjituri ale acestui producător minunat, care utilizează ingrediente excelente și cunoaște rețete care te cuceresc de la prima gustare. Ceea ce îmi place la Sublimmme este abordarea lor pasională. Vin mereu cu ceva nou și delicios pe piață. În plus, este remarcabil să vezi cum acest brand, cunoscut inițial pentru prăjituri, începe să prindă avânt și în segmentul de mâncare sărată. Extind astfel plăcerea gustului lor excepțional către noi orizonturi culinare.
Tortul de avocado @Coolinart
Tot la capitolul prăjituri, o alegere cu adevărat inedită pentru Veganuary ar putea fi reprezentată de tortul de avocado oferit de Coolinart. Un brand de catering cu accent exclusiv pe opțiunile vegane. Cu rețete inedite și delicioase, Coolinart iese în evidență prin capacitatea sa de a transforma ingrediente vegetale în creații culinare absolut delicioase.
În loc de încheiere… De ce ai accepta provocarea Veganuary?
Oamenii au tot felul de motive pentru care sunt interesați de Veganuary. De la a reduce consumul de carne, la principii care țin de suferința animalelor, până la dorința de a-și îmbunătăți dieta sau la a reduce impactul pe care industria alimentară o are asupra mediului.
Cu siguranță, un consum mai mare de fructe și legume are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră – risc mai mic de diabet, afecțiuni cardiace, cancer etc. O dietă bazată în principal pe consumul de vegetale înseamnă mai multe fibre, vitamine și minerale, un aport mai mare de fitonutrienți. Precum și o hidratare mai bună a organismului. Scade colesterolul, se echilibrează nivelul glicemiei, ba chiar scazi în greutate și se reduce inflamația din corp. Un studiu din 2018 arată că după doar patru săptămâni de alimentație vegană, subiecții aveau un nivel al colesterolului total considerabil mai mic.
În plus, un raport din 2019 arată că o dietă bogată în legume, fructe, cereale și nuci (concomitent cu un consum mai mic de carne roșie, zahăr și cereale rafinate), nu doar aduce beneficii sănătății, dar este și cea mai bună „dietă” pentru planeta noastră.
Așadar, n-ar fi o idee rea să încerci, chiar dacă nu ai adoptat o dietă vegană în mod permanent. Rău nu are ce să-ți facă un strop de… purificare!