Că sunt dulci sau sărate, că le zice clătite, crêpes sau pancakes, că sunt rulate, împachetate ori… stratificate, un lucru e sigur: sunt tare gustoase! Și dacă pofta ne-a dat ghes, am plecat după clătite bune prin București și acum ți le arătăm și ție, în toată splendoarea lor.
Clătitele se numără, de departe, printre cele mai populare deserturi. Nu doar că se fac super ușor și rapid, dar pe cât de simple sunt, pe atât de gustoase! Pentru mine fac parte din categoria „gustul de acasă”, al copilăriei. Și e ceva în familiaritatea lor care le face de neînlocuit în clasamentul preferințelor mele. Nu știu dacă ești de acord cu mine, dar când spui „clătite” spui dimineți leneșe de sâmbătă, spui după-amiezi liniștite în familie, spui desert bun de savurat și la un food track de stradă, și la un restaurant în oraș.
Drept pentru care, am zis să-ți împărtășesc câteva din locurile cu clătite bune din București. Dar mai întâi…
Cine a inventat clătitele?
Greu de spus din moment ce se pare că există de secole. Mai exact de acum vreo 30.000 de ani, din epoca de piatră. Pare de necrezut, dar cercetătorii spun că au găsit clătite în stomacul lui Ötzi the Iceman, faimoase rămășițe umane de mai bine de 5.000 de ani. În Grecia și Roma Antică, clătitele erau, de fapt, niște turte pregătite din făină de grâu, ulei de măsline, miere și caș. Mai târziu, în timpul Renașterii din Anglia, oamenii serveau clătite aromate cu condimente, apă de trandafiri, sherry și mere. De abia în secolul 15 a apărut termenul pancake. Și fiecare țară are câte o variantă personalizată.
Clătitele americane, pancakes-urile de care ziceam, sunt mai groase, nu se rulează, și se servesc cu sirop de arțar și unt topit. Ele pot fi însă „accesorizate” cu diverse topping-uri, cum ar fi fructele, ciocolata sau nucile.
Faimoasele crêpes franțuzești, sunt originare din nord-vestul Franței, din Bretania și se referă la varianta dulce a clătitelor. Tot la francezi vei găsi însă și varianta sărată – galettes. Ei au chiar și o sărbătoare a clătitelor, pe 2 februarie. La Chandeleur, Ziua Națională a Clătitelor, are o lungă tradiție și a fost inițial asociată cu sărbătoarea Zilei Binecuvântării Fecioarei Maria.
Faimoase sunt și clătitele Kaiserschmarrn din Austria, inventate în secolul XIX la curtea lui Franz Joseph I – denumite și „firimiturile împăratului”. Clătite pufoase, rupte bucățele sau fâșii, cu stafide și rom, servite cu gem și pudrate cu zahăr.
Olandezii au și ei clătitele lor – pannekoken – care pot fi dulci, sau sărate. Iar în Turcia clătitele se numesc gozleme și sunt umplute cu brânză feta și ierburi aromatice, dar și cu carne sau legume.
Destinație cu dedicație: 6 clătitării pe care să le-ncerci
Maison des Crêpes
Să dăm francezilor ce-i al francezilor, că doar și ei au dat lumii faimoasele crêpes. Și pentru asta, mergem la „casa” lor din București – la Maison des Crêpes. Pentru că ei aduc savoarea și gustul autentic al clătitelor franțuzești într-o locație urbană, intimă, unde pasiunea pentru fine dining se întâlnește cu tradiția celui mai iubit desert din lume. (De fapt, ca s-o spunem p-a dreaptă, au două locații în București: una în Aviatorilor și una la Romană).
De la început, din 2016, au gândit un meniu bazat exclusiv pe clătite, de la micul dejun și până la ultima masă a zilei. Orice îți imaginezi, de la tartar la o felie de tort rafinat. Au vrut să reinventeze gustul clătitelor pe care le-au integrat în rețete simple sau complexe, dulci sau sărate. Peste 30 de tipuri de crêpes se completează pentru a contura imaginea unui restaurant cu aer urban parizian.
Ca să-ți stârnim pofta… din categoria clătite sărate te ispitim cu Rochelle (crêpe, sos alb cu vin, pancetta, hribi, gran cucinna) și Gerald (crêpe, fleică de porc marinată în sos bbq, chutney de ananas, chutney de ardei iute). Pentru ca apoi să vină delicioasele clătite dulci. Fă cunoștință cu Lola (pancakes, dulceață de fructe de pădure, fructe de pădure, sirop de arțar). Urmează Serena (Pancake cu cacao, cremă de mascarpone, Nutella, amarene, fistic, sirop triplu sec). Și Christine (tort de clătite cu cremă de mascarpone, măr caramelizat, nucă caramelizată, sos de caramel).
Pancakes & more
De la franțuzisme trecem la „americănisme” de Dorobanți 😊 (pe Str. Lt. Av. Marcel Andreescu nr. 15) . Vorba vine „americănisme”, pentru că la Pancakes & more au atât pancakes, cât și crêpes. Locația e micuță, intimă și drăguță, perfectă pentru pauza de masă sau pentru o oprire la ceva bun. Mai ales că în meniu au și burgeri, aripioare sau coaste, supe și salate, ori paste. Ba chiar și un meniu de mic dejun. Vedetele rămân, însă, clătitele.
Fie că vrei ceva sărat care să-ți potolească foamea, fie că vrei ceva dulce pentru „după ce ți-ai potolit foamea, la ei găsești și, și. Din galeria sărate îți propunem Salmon Eggs Benedict (cu somon, cremă de brânză, ouă poșate, sos olandez, pancakes și salată). Sau Scrambled Cheessy Eggs Pancakes (cu ouă, cremă de brânză, feta, pancakes și salată).
De dulce îți spunem despre Red Velvet (cu mascarpone, cremă de brânză dulce, căpșune și sos de căpșune, și pancakes roșu cu cacao) – care e la fel de bună pe cât de frumoasă. Sau despre clătitele Tiramisu și Oreo, ori de cele cu măr copt și caramel. La specialități trecem clătitele în formă de inimi, tortul cu blat de pancakes și clătitele cu dulceață de trandafiri și bezea. Iar cireașa de pe tort ar fi Baiser Flap Jack – cu brânză de vacă stafide, sos de vanilie și bezea.
Brutal Pancakes
Pe str. Visarion (la Piața Romană), Brutal Pancakes e unul din locurile care s-ar încadra foarte bine la ceea ce numim „comori ascunse” ale Bucureștiului. Pentru că se mănâncă su-per bi-ne la ei! Un loc nu foarte mare, dar foarte cool și cu un vibe fresh, design modern și cu câteva măsuțe afară, pe trotuar. Merită din plin să-l descoperi! Iar dacă ai și un animăluț cu tine, ei sunt super pet-friendly, să știi.
Foto: Gabriel Matei
Revenind la clătitele noastre, deși au pancakes în titlu, se descriu și ca fiind o crêperie. Și ne garantează că n-am mai mâncat așa clătite ca ale lor decât dacă le-am fost deja clienți. Adevărul e că au tot felul de sortimente interesante, atât dulci, cât și sărate. Spre exemplu, Rus Brutal – cu mozzarella, mușchi de vită, muștar, ardei copți, măsline verzi, spanac baby și sos de smântână. Sau Viking Brutal – cu brânză brie, ciuperci sote, somon afumat, cremă de brânză și spanac baby. Și tot de la sărate, ar trebui să descoperi Dracula, Greek Crepa sau Mexican.
Dintre clătitele dulci, noi am încercat și ne-au plăcut Mega Mix in da House – clătite în varianta slim (crêpes) cu ciocolată, musli cu miere, rodie, merișoare, goji și fulgi de cocos. De la pufoasele americane, super bun a fost Kinder Bueno – cu Kinder Bueno (evident!), ciocolată, umplutură de brânză de casă, fulgi de ciocolată și sirop de caramel. Și dacă la celelalte locații star-urile aș spune că sunt clătitele dulci, aici e clar că cele sărate fură întreg show-ul!
Madame B – Tea and Pancake House
Clătite și un ceai bun. Super combinație pentru o după-amiază în care să te simți răsfățat de Madame B! Situată pe Bd. Unirii nr. 49, această ceainărie/clătitărie cu atmosferă caldă și muzică relaxantă te va face să te relaxezi complet! Ambianța este foarte intimă, oamenii sunt foarte drăguți și te primesc mereu cu brațele deschise. Iar meniul, foarte îmbietor!
La ei găsești peste 30 de rețete dulci și sărate de clătite. Plus salate, limonade, și o selecție foarte bună de ceaiuri. Ne place că și ei au variante interesante de sărate, multe de inspirație italiană. De exemplu, Carbonara – crêpes cu bacon, ciuperci, ceapă, smântână, parmezan și oregano. Sau Quattro Formaggi – cu mozzarella, parmezan, gorgonzola, brie, smântână și oregano. Și mai multe opțiuni găsești la dulce… Red Velvet, Raspberry, Cookie Crumble, Apple, toate sunt bune. Sau mai deosebitele Sweet Lavanda (cu cremă de vanilie, caramel, piersici caramelizate și sirop natural de lavandă) și Coffee (crêpes cu zahăr caramelizat, cafea și lichior de portocale). Șiiii să ști că de la ei poți lua o mulțime de torturi de clătite. Merită să le faci o vizită!
CLĂTeatARIE
Nu ai cum să te fi plimbat prin Centrul Vechi și să nu fi dat de această „clătitărie ambulantă” în apropiere de BNR. Mă rog, e impropriu spus… dar e, în definitiv, un foodtruck cu clătite. Și încă unul foarte, foarte drăguț și instagramabil! Fun fact: a fost deschis de un luptător de K1, Cristian Spetcu, în pandemie. Și uite că a avut fler și i-a mers bine…
La CLĂTeatARIE au doar clătite dulci. Dar compensează prin varietate – peste 20 de sortimente. Printre cele mai de succes ar fi Clătita cu caramel, nucă și banane și Snow White cu biscuiți. Cea din urmă vine cu ciocolată albă, la care se adaugă și niște fructe de pădure. Bună e și Clătita cu miere, nuci și banane. Mai au și Ferrero, Raffello, cu Nutella, cu dulceață… și tot așa. Le iei frumos în mână și dus ai fost!
Crêpes du Monde
Lunch, brunch or dessert? Asta-i întrebarea celor de la Crêpes du Monde pentru noi. În Park Lake sau pe Calea Victoriei te-așteaptă cu clătite sărate sau dulci, gofre decadente și combinații gourmet. Și mai au și niște bubble waffles suuuper bune 😊 Ce-i drept, e un pic de overdose de zahăr, dar din când în când îți mai permiți să-ți faci și tu poftele… „indecente”.
Ce să-ți atragă atenția? Mai multe! De la sărate, ce zici de clasicul burger, reinterpretat într-o clătită sărată? Despre asta e NewYork’s flapjacks. Interesantă e și Pita di Moscopole, specialitate armenească cu cremă de spanac cu brânză și ou. De la dulci, încearcă Viena’s Spice (cu caramel sărat home made, mere caramelizate și scorțișoară). Sau Crêpe Monte Carlo (ciocolată neagră belgiană, caise confiate și alune de pădure caramelizate). Ori poate te tentează mai mult Crêpe de Brugge (sortiment gourmande de clătite cu ciocolată albă și fructe). Tot la ei îți poți face o clătită personalizată, în care pui tu ce ingrediente vrei.
Unde mai poți mânca clătite bune în București
Din categoria „clătite și mai mult de-atât”, am zis să îți mai spunem și despre alte câteva locuri unde am mâncat clătite bune în București. Chiar dacă nu sunt strict „clătitării”, sunt locuri unde se mănâncă bine, unde se simte lumea bine, și unde au introdus (bine) și clătitele, la desert.
@ Pio Bistro – mergi pentru Matcha Pancakes. E unul din preparatelor lor emblematice, care a trecut testul timpului și nu s-a lăsat dus cu niciun chip. Ar fi fost și păcat, pentru că e chiar bun! O combinație inedită (și foarte aspectuoasă) între matcha, cardamon, frișcă, căpșuni, afine, ananas, fistic și topping de fructe de pădure.
@ J’ai Bistro – e unul din locurile cool și foarte populare din București, cu o atmosferă foarte faină! Dacă îți place să mergi pe la ei, sigur ai văzut că au și ceea ce se cheamă J’ai Pancakes – 3 clătite americane cu smântână și dulceață Jam Sessions®. Iar dacă nu i-ai vizitat încă, ai acum un motiv în plus să o faci.
@ Frudisiac. Că tot vorbeam de locuri cool… Frudisiac e un alt loc unde mănânci clătite bune în București. Și unde să servești micul dejun. Pe lângă toast-urile lor, ouăle turcești și patiseriile, foarte gustoase sunt și clătitele lor cu ricotta și lămâie, cremă de miere și lavandă, plus fructe roșii. Ce zic eu „gustoase”… sunt senzaționale!
Tu unde ai mai mâncat clătite bune în București? Dă-ne un semn și spune-ne. Și ca să încheiem cum am început, cu poftă de ceva bun, hai să vezi și unde am mâncat niște croissante excelente!