Le Boutique – Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu. Deloc intamplator, tot aici s-a oprit sa creeze si Cornel Dinuta, un impatimit al artei culinare, pasionat de designul de interior si de frumos in general, un mic restaurant. Asa a aparut Le Boutique Food Concept Store, un bistro cu personalitate, primitor si calduros.
Pentru francofoni, venim de pe acum cu mentiunea ca denumirea Le Boutique este o greseala intentionata: “am vrut sa dam o identitate aparte locului. Astfel ca <<le boutique>> in locul formulei corecte <<la boutique>> spune de la bun inceput ca acest loc are personalitatea lui puternica“, ne povesteste Cornel Dinuta, proprietarul acestui bistro.
Revelatii de pe continent african = bistro in Bucuresti
Aceasta e doar introducerea, povestea Le Boutique e un pic mai lunga si porneste cu o revelatie pe care Cornel a avut-o in Senegal. Dupa ce toata viata a lucrat intr-o corporatie, in administratie publica, a plecat in Dakar, Senegal. Cuvantul “acasa” isi pierduse complet din insemnatate acolo, asa ca a decis sa revina in Bucuresti. Si a stiut exact si ce vrea sa faca in capitala: un bistro cu mancare gustoasa si „frumoasa”, la preturi rezonabile, doar cu ingrediente proaspete, de calitate.
De la destin la design
Calatoria revelatoare l-a ajutat sa-si dea seama si ce ar vrea in meniul bistro-ului: preparate internationale, inspirate din multe culturi, dar care neaparat sa contina elemente frantuzesti si romanesti. Si cum arta culinara fara un design pe masura si-ar putea pierde din valoare, Cornel Dinuta a stiut exact cum sa puna in lumina o atmosfera idilica.
Design-ul a fost gandit la o cafea si povestea provensala a unui bistro rupt din rurarul francez, dar cu putine accente moderne, a prins viata rapid. Lemnul a jucat un rol important in decorul acestui loc, arhitectii incercand sa obtina o simetrie intre tavan cu volumetrie, pereti cu busteni si podea din lemn. Peretii Le Boutique au si ei o istorie interesanta: “pentru acestia eu personal alaturi de un prieten am taiat lemnele si le-am prins de perete. Peretii decorati au 5 tipuri de busteni: salcie, fag, stejar, cires si plop si am muncit cate o saptamana pentru un perete“.
Proprietarul Le Boutique a tot mentionat pe parcursul discutiei noastre de conceptul de frumusete pe care a vrut sa-l aduca in mai toate componente bistro-ului. In decor, in meniu, in preturi, in atmosfera. A vrut sa bucure inimile oamenilor si de aceea s-a concentrat ca preparatele care ies din bucatarie sa fie unele cu care sa se mandreasca. Asa se face ca de atunci, din martie 2014, pe strada Sfantul Stefan 13, pare ca e mereu sarbatoare si voie buna.
File din meniu
Cu aceasta reteta simpla de business, Le Boutique Food Concept Store a intrat rapid pe nisa restaurantelor cu meniuri de pranz altfel. Oferte de pranz cu turkish kebab, pui tika masala, placinte englezesti, dar si produse romanesti. Incearca sa nu aduca aceleasi preparate la intervale foarte scurte, ca sa ofere mereu oaspetilor variante diverse cat mai des posibil. Iar pe langa pranz, Le Boutique sta bine si pe zona de mic-dejun si cina, unde vinerea au seri cu muzica live. Clientii indragesc aceste zile de vineri pentru ca, se stie deja, toata lumea danseaza si se distreaza ca si cum s-ar cunoaste cu toti ceilalti.
Farmecul acestui bistro consta si in faptul ca e food concept store, asta insemnand ca echipa din bucatarie e gata sa reamenajeze orice preparat dupa poftele oaspetilor. Mai exact, daca cineva ar vrea o modificare la preparatele existente in meniu sau are pofta de ceva care nu e trecut in meniu, poate primi preparatul dorit. De exemplu, “in meniul nostru, cotletele de miel vin cu demi glace si cartofi cu rozmarin. Cineva ne-a rugat sa-l facem altfel, asa ca l-am pregatit cu o crusta de fistic si mustar dijon“, spune Cornel.
Pe langa meniul standard, meniul de pranz si conceptul de food store, Le Boutique isi prezinta cu mandrie si recomandarea bucatarului, preparate de sezon create dupa inspiratia echipei culinare. Cand am fost noi pe la ei, pancarta de la intrare anunta un ciolan de porc afumat (ciolan afumat, prefiert, indepartat soriciul si grasimea, fibra cotletului alaturi de un sos de usturoi pregatit la ei), reteta de care bucatarul e tare mandru + antricot de vita angus.
Tot din seria “mandrii culinare”, l-am intrebat pe Cornel si care este preparatul vedeta de la ei, acel lucru mult indragit de clienti. Raspunsul: “platoul cu fructe de mare – platou generos care pare a fi pentru 2 persoane, dar e pentru una singura; sunt oameni care vin special pentru acesta, o reteta in care sosul pentru fructele de mare pare rupt din bucataria lui Gordon Ramsay, un sos de portocale si alte citrice care completeza perfect gustul fructelor de mare“.
Si, in curand, pentru a diversifica meniul astfel incat sa atinga toate gusturile clientilor sai, veti gasi si burgeri deliciosi si souvlaki la Le Boutique.
Povestea Le Boutique e genul de istorioara care da o altfel de incarcatura locului, un bistro in care simplitatea, frumosul si hazardul au intrat intr-un bar, vorba bancului. Ce se intampla mai departe puteti afla si voi mergand la Le Boutique.
Asteptam si noi impresiile voastre dupa.
Intreaga galerie foto: