Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Chin-Chin > Cocktails & Spirits > Ghidul complet către fascinanta lume a romului. Cum se face, de unde vine și tipuri de rom
  • Cocktails & Spirits

Ghidul complet către fascinanta lume a romului. Cum se face, de unde vine și tipuri de rom

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 10 noiembrie, 2022
  • Data modificare : 7 martie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Deși romul are reputația de a fi „răsfățatul tăriilor” pe timp de vară, trebuie să recunoaștem cu toții că merită un loc în barul nostru și în restul anului. Ce ar fi vacanțele la mare fără un Mojito sau Piña Colada, ori party-urile la après-ski fără ceaiul cu rom sau fără un Daiquiri?

Hai să-ți povestim mai multe despre el – cum se face și ce tipuri de rom există.

Very nice close-up glass of cold alcoholic drink (rom) with pieces of ice in bartender's hand.

Asta-i șmecheria cu romul: poate fi atât răcoritor, cât și încălzitor, poate fi sorbit în tihnă simplu, cu gheață dar și în cocktailuri alături de cei mai gălăgioși prieteni. Cu alte cuvinte, dacă romul ar fi unul dintre prietenii tăi, sigur ar fi cel mai distractiv. Asta datorită versatilității sale și a capacității de a se adapta tuturor contextelor sociale.   

Cum și din ce este făcut romul?

În cei mai simpli termeni, romul este o băutură spirtoasă distilată obținută prin fermentarea trestiei de zahăr și a produselor obținute din aceasta. Însă, spre deosebire de coniac, whiskey, vodka sau tequila, nu există reglementări universal acceptate pentru producția, distilarea, sau cuparea romului. Singurul numitor comun pentru toți producătorii și națiunile producătoare de rom este că trebuie să fie făcut din produse pe bază de trestie de zahăr. Adică fie suc din trestie de zahăr, fie melasă sau un mix dintre cele două.

Sucul obținut după stoarcerea trestiei de zahăr este fiert, iar zahărul rezultat este transferat în rezervoare de cupru, unde se cristalizează și devine melasă. Prin adăugarea de drojdii, apă distilată și nutrienți se creează un piure destinat fermentării. Iar procesul ce durează până la trei săptămâni. În timpul fermentației sunt produși așa-numiții esteri, niște compuși volatili care adaugă aromele distincte băuturii finale. Cu cât fermentația este mai lungă, cu atât numărul de esteri crește. Iar asta duce la o aciditate pregnantă, responsabilă cu complexitatea aromelor. Notele dominante ale celor mai multe romuri variază de la fructe tropicale dulci și caramel, la note ierboase și scorțișoară.

De obicei, romul este distilat de două ori, fie în vase imense de cupru, fie în alambicuri moderne cu coloană. Și poate fi învechit în butoaie de lemn de stejar simplu sau carbonizat. Uneori, pentru un twist de aromă, romul ajunge să se odihnească și în butoaie folosite anterior pentru maturarea altor tării precum coniac, bourbon sau sherry. Cu cât romul este învechit mai mult, cu atât va căpăta mai mult caracter din butoi, iar alcoolul va deveni mai fin. De obicei, pentru romul învechit, notele predominante sunt de vanilie, miere, taninuri sau tutun.

În funcție de stilul abordat de distilerie, conținutul de alcool al romului poate varia de la 20% ABV până la 75,5% ABV.

carafă de rom și pahar cu rom asezate pe capacul unui butoi de lemn, pe fundal inchis la culoare

De unde vine romul?

Trestia de zahăr crește preponderent în climatele tropicale. Prin urmare, romul este produs în general în țările cultivatoare de trestie de zahăr din Caraibe, cum ar fi Jamaica, Republica Dominicană, Puerto Rico, Cuba, Trinidad, Tobago și Venezuela. Ca în cazul multor alte băuturi clasice, și popularitatea romului are origini coloniale. Plantațiile de trestie de zahăr s-au dezvoltat puternic în insulele Caraibe în timpul secolului al XVII-lea, datorită exporturilor de zahăr și melasă către Europa și Statele Unite ale Americii. Aici, sclavii care lucrau pentru aceste plantații au descoperit accidental că melasa poate fi fermentată, rezultând alcool. Popularitatea romului a crescut în America de Nord, datorită rutelor de comerț cu sclavi, fiind relativ ușor de obținut și la un preț mai mic decât multe alte băuturi spirtoase ale vremii.

În plus, corsarii (dintre care mulți au devenit ulterior pirați) au dezvoltat rapid o pasiune pentru rom, tranzacționând mărfurile prădate cu această băutură din Marea Caraibelor. Și astăzi, cea mai mare parte a romului este produsă în Caraibe, Pacificul de Sud, America Latină și America de Nord.

Legătura istorică dintre rom și marinari a fost introdusă în cultura populară atunci când Marina Britanică l-a adoptat ca băutură preferată, datorită proprietăților cvasi-medicinale.

pahare de rom cu gheata, asezate pe un suport de lemn

Cele mai populare tipuri de rom

 

Ce este romul alb (light)?

Romul alb este cel mai ușor de produs și este maturat timp de un an după distilare în rezervoare de oțel inoxidabil. Uneori este învechit în butoaie de lemn și filtrat ulterior pentru eliminarea culorii. Are o aromă ușoară de fructe tropicale fresh. Se folosește în cea mai mare parte pentru cocktailuri clasice precum Daiquiri, Mojito sau Piña Colada. De cele mai multe ori este obținut prin fermentarea zahărului rafinat și a sucului proaspăt de trestie și este distilat la 40% ABV. Este, totodată, cel mai accesibil din punctul de vedere financiar, datorită procedeului simplificat de obținere.

 

Ce este romul auriu (golden)?

Pe măsură ce romul îmbătrânește în butoaiele de lemn, capătă o culoare aurie asemănătoare chihlimbarului. Romurile aurii au de obicei o aromă mai pregnantă decât romurile albe, datorită maturării timp de cel puțin trei ani în butoaie de lemn. Romul auriu mai este obținut prin cuparea romului alb cu cel dark, procedeu folosit în special pentru diversificarea spectrului de arome.

 

Ce este romul negru (dark/black)?

Puteți presupune (și nu greșiți deloc) că romul dark este acel rom mai închis la culoare decât cel auriu și, prin urmare, mai aromat. Totuși, clasificarea de „rom dark” semnalează o băutură mai complexă. Cel mai adesea este învechită în butoaie de stejar al căror interior a fost carbonizat, precum cele folosite la fabricarea bourbonului. Drept urmare, este evident că aceste romuri vor avea un profil de aromă mult mai puternic și mai complex decât romurile albe sau cele aurii. Însă caracteristicile sale generale pot varia dramatic, în funcție de locul în care au fost făcute și de modul în care au fost învechite. Mai toate aceste romuri sunt destinate savurării ca atare sau alături de câteva cuburi de gheață, în tihnă.

pahar cu rom, gheata, ierburi aromatice si lamaie uscata, pe suport de lemn, pe fundal negru

Alte tipuri de rom

Pe lângă cele mai comune trei tipuri de rom enumerate mai sus, există câteva altele. Romul condimentat (spiced rum) este obținut prin infuzarea unor condimente, semințe sau fructe deshidratate, Se folosește scorțișoară, ienibahar, piper, păstăi de vanilie sau coajă de portocale, pentru elaborarea unor profile de aromă mai interesante. Romul negru este cel mai întunecat la culoare și cel mai corpolent. Evident, este și cel mai bogat în aromă – dar și cel mai dulce dintre toate romurile, păstrând o mare parte din specificitățile melasei și aroma de caramel. Añejo este clasificarea care atestă că ai de-a face cu un rom a fost maturat îndelung (între 10 și 25 de ani) sau cupat din diferite ediții remarcabile. Totodată, Cachaça este băutura națională a Braziliei și nu este nimic altceva decât un rom proaspăt, neînvechit.

 

În final, în loc de concluzie, ne permitem să-ți dăm un sfat: când alegi o sticlă de rom, ca și în cazul altor băuturi, fă abstracție de artificiile de marketing prezente pe sticlă. Cuvinte precum „super premium” sau „the original” sunt de cele mai multe ori lipsite de orice sens sau acoperire. Așa că fă o cercetare minimă înainte de a alege și încrede-te în instinctele tale și, cel mai important, păstrează măsura.

Iar dacă vrei să încerci o rețetă de cockatil pe bază de rom, îți spunem noi cum să prepari un Mojito sau o Piña Colada.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cocktailuri cu rom
  • cum se face rom
  • de unde vine romul
  • din ce se face rom
  • mojito
  • rom
  • rom Anejo
  • rom auriu
  • rom black
  • rom Cachaca
  • rom condimentat
  • rom dark
  • rom light
  • rom negru
  • tipuri de rom
  • totul despre rom
Citește și
Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
Girls night out! Cele mai cool cocktailuri pentru fete
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
Girls night out! Cele mai cool cocktailuri pentru fete
Whisky sau Whiskey? Ce trebuie să știi despre tipurile de whiskey
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
Whisky sau Whiskey? Ce trebuie să știi despre tipurile de whiskey
Ce este Dry January și de ce e bine să dai reset câteodată?
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
Ce este Dry January și de ce e bine să dai reset câteodată?
7 cocktailuri deosebite pentru Crăciun, de preparat acasă
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
  • Dine In
7 cocktailuri deosebite pentru Crăciun, de preparat acasă
Pune la punct lista de băuturi pentru Revelion. 8 recomandări pentru marea petrecere
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
  • Dine In
Pune la punct lista de băuturi pentru Revelion. 8 recomandări pentru marea petrecere
Raftul cu băuturi românești tradiționale – țuică, palincă & co.
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
Raftul cu băuturi românești tradiționale – țuică, palincă & co.
Totul despre Prosecco + 5 locuri cochete unde să-l savurezi
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
  • Hot Spots
Totul despre Prosecco + 5 locuri cochete unde să-l savurezi
7 cocktailuri faimoase și povestea lor (+ rețetele, desigur)
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
  • Fun
  • Rețete
7 cocktailuri faimoase și povestea lor (+ rețetele, desigur)
Caută
Postări recente
  • Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    • Data publicare : 28 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    • Data publicare : 27 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    • Data publicare : 21 martie, 2023
    • Data modificare : 21 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
Ce zici de un strop de culoare care să sperie norii ăștia gri? 🌬
Decizii, decizii... 🤔 În „lupta” dintre urzici și spanac 🍃, cine câștigă în varianta ta? Oricum ar fi, un lucru e sigur: e păcat să nu profiți de ele acum, cât sunt în sezon. Bucură-te de un prânz sănătos și delicios!😋
Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? 🍜🍣 Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit! 🥢🍱🥟
Ce iese când amesteci un strop de Italia, California și Hawaii? 👀 Poke House. O franciză lansată de doi antreprenori italieni care „iese la înaintare” cu poke bowls 😍 – preparate tradițional hawaiiane, pregătite în stil californian. Un concept de fast casual cu mâncare sănătoasă, care a cucerit pe toată lumea.
Pregătește-te emoțional pentru cea mai bogată în creveți fajita pe care ai mâncat-o vreodată! 😍🍲 Vine sfârâind toată la masă, în culori vibrante și cu un gust de senzație! 😋
🇮🇪 Irlanda e renumită pentru o mulțime de lucruri minunate. Dar puține sunt mai emblematice decât un pint de Guinness 🖤🍻, servit cu acel guler bogat de spumă! 😍
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ