Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > BĂUTURI > Ghidul complet către fascinanta lume a romului. Cum se face, de unde vine și tipuri de rom
  • BĂUTURI

Ghidul complet către fascinanta lume a romului. Cum se face, de unde vine și tipuri de rom

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 10 noiembrie, 2022
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Deși romul are reputația de a fi „răsfățatul tăriilor” pe timp de vară, trebuie să recunoaștem cu toții că merită un loc în barul nostru și în restul anului. Ce ar fi vacanțele la mare fără un Mojito sau Piña Colada, ori party-urile la après-ski fără ceaiul cu rom sau fără un Daiquiri?

Hai să-ți povestim mai multe despre el – cum se face și ce tipuri de rom există.

Very nice close-up glass of cold alcoholic drink (rom) with pieces of ice in bartender's hand.

Asta-i șmecheria cu romul: poate fi atât răcoritor, cât și încălzitor, poate fi sorbit în tihnă simplu, cu gheață dar și în cocktailuri alături de cei mai gălăgioși prieteni. Cu alte cuvinte, dacă romul ar fi unul dintre prietenii tăi, sigur ar fi cel mai distractiv. Asta datorită versatilității sale și a capacității de a se adapta tuturor contextelor sociale.   

Cum și din ce este făcut romul?

În cei mai simpli termeni, romul este o băutură spirtoasă distilată obținută prin fermentarea trestiei de zahăr și a produselor obținute din aceasta. Însă, spre deosebire de coniac, whiskey, vodka sau tequila, nu există reglementări universal acceptate pentru producția, distilarea, sau cuparea romului. Singurul numitor comun pentru toți producătorii și națiunile producătoare de rom este că trebuie să fie făcut din produse pe bază de trestie de zahăr. Adică fie suc din trestie de zahăr, fie melasă sau un mix dintre cele două.

Sucul obținut după stoarcerea trestiei de zahăr este fiert, iar zahărul rezultat este transferat în rezervoare de cupru, unde se cristalizează și devine melasă. Prin adăugarea de drojdii, apă distilată și nutrienți se creează un piure destinat fermentării. Iar procesul ce durează până la trei săptămâni. În timpul fermentației sunt produși așa-numiții esteri, niște compuși volatili care adaugă aromele distincte băuturii finale. Cu cât fermentația este mai lungă, cu atât numărul de esteri crește. Iar asta duce la o aciditate pregnantă, responsabilă cu complexitatea aromelor. Notele dominante ale celor mai multe romuri variază de la fructe tropicale dulci și caramel, la note ierboase și scorțișoară.

De obicei, romul este distilat de două ori, fie în vase imense de cupru, fie în alambicuri moderne cu coloană. Și poate fi învechit în butoaie de lemn de stejar simplu sau carbonizat. Uneori, pentru un twist de aromă, romul ajunge să se odihnească și în butoaie folosite anterior pentru maturarea altor tării precum coniac, bourbon sau sherry. Cu cât romul este învechit mai mult, cu atât va căpăta mai mult caracter din butoi, iar alcoolul va deveni mai fin. De obicei, pentru romul învechit, notele predominante sunt de vanilie, miere, taninuri sau tutun.

În funcție de stilul abordat de distilerie, conținutul de alcool al romului poate varia de la 20% ABV până la 75,5% ABV.

carafă de rom și pahar cu rom asezate pe capacul unui butoi de lemn, pe fundal inchis la culoare

De unde vine romul?

Trestia de zahăr crește preponderent în climatele tropicale. Prin urmare, romul este produs în general în țările cultivatoare de trestie de zahăr din Caraibe, cum ar fi Jamaica, Republica Dominicană, Puerto Rico, Cuba, Trinidad, Tobago și Venezuela. Ca în cazul multor alte băuturi clasice, și popularitatea romului are origini coloniale. Plantațiile de trestie de zahăr s-au dezvoltat puternic în insulele Caraibe în timpul secolului al XVII-lea, datorită exporturilor de zahăr și melasă către Europa și Statele Unite ale Americii. Aici, sclavii care lucrau pentru aceste plantații au descoperit accidental că melasa poate fi fermentată, rezultând alcool. Popularitatea romului a crescut în America de Nord, datorită rutelor de comerț cu sclavi, fiind relativ ușor de obținut și la un preț mai mic decât multe alte băuturi spirtoase ale vremii.

În plus, corsarii (dintre care mulți au devenit ulterior pirați) au dezvoltat rapid o pasiune pentru rom, tranzacționând mărfurile prădate cu această băutură din Marea Caraibelor. Și astăzi, cea mai mare parte a romului este produsă în Caraibe, Pacificul de Sud, America Latină și America de Nord.

Legătura istorică dintre rom și marinari a fost introdusă în cultura populară atunci când Marina Britanică l-a adoptat ca băutură preferată, datorită proprietăților cvasi-medicinale.

pahare de rom cu gheata, asezate pe un suport de lemn

Cele mai populare tipuri de rom

 

Ce este romul alb (light)?

Romul alb este cel mai ușor de produs și este maturat timp de un an după distilare în rezervoare de oțel inoxidabil. Uneori este învechit în butoaie de lemn și filtrat ulterior pentru eliminarea culorii. Are o aromă ușoară de fructe tropicale fresh. Se folosește în cea mai mare parte pentru cocktailuri clasice precum Daiquiri, Mojito sau Piña Colada. De cele mai multe ori este obținut prin fermentarea zahărului rafinat și a sucului proaspăt de trestie și este distilat la 40% ABV. Este, totodată, cel mai accesibil din punctul de vedere financiar, datorită procedeului simplificat de obținere.

 

Ce este romul auriu (golden)?

Pe măsură ce romul îmbătrânește în butoaiele de lemn, capătă o culoare aurie asemănătoare chihlimbarului. Romurile aurii au de obicei o aromă mai pregnantă decât romurile albe, datorită maturării timp de cel puțin trei ani în butoaie de lemn. Romul auriu mai este obținut prin cuparea romului alb cu cel dark, procedeu folosit în special pentru diversificarea spectrului de arome.

 

Ce este romul negru (dark/black)?

Puteți presupune (și nu greșiți deloc) că romul dark este acel rom mai închis la culoare decât cel auriu și, prin urmare, mai aromat. Totuși, clasificarea de „rom dark” semnalează o băutură mai complexă. Cel mai adesea este învechită în butoaie de stejar al căror interior a fost carbonizat, precum cele folosite la fabricarea bourbonului. Drept urmare, este evident că aceste romuri vor avea un profil de aromă mult mai puternic și mai complex decât romurile albe sau cele aurii. Însă caracteristicile sale generale pot varia dramatic, în funcție de locul în care au fost făcute și de modul în care au fost învechite. Mai toate aceste romuri sunt destinate savurării ca atare sau alături de câteva cuburi de gheață, în tihnă.

pahar cu rom, gheata, ierburi aromatice si lamaie uscata, pe suport de lemn, pe fundal negru

Alte tipuri de rom

Pe lângă cele mai comune trei tipuri de rom enumerate mai sus, există câteva altele. Romul condimentat (spiced rum) este obținut prin infuzarea unor condimente, semințe sau fructe deshidratate, Se folosește scorțișoară, ienibahar, piper, păstăi de vanilie sau coajă de portocale, pentru elaborarea unor profile de aromă mai interesante. Romul negru este cel mai întunecat la culoare și cel mai corpolent. Evident, este și cel mai bogat în aromă – dar și cel mai dulce dintre toate romurile, păstrând o mare parte din specificitățile melasei și aroma de caramel. Añejo este clasificarea care atestă că ai de-a face cu un rom a fost maturat îndelung (între 10 și 25 de ani) sau cupat din diferite ediții remarcabile. Totodată, Cachaça este băutura națională a Braziliei și nu este nimic altceva decât un rom proaspăt, neînvechit.

 

În final, în loc de concluzie, ne permitem să-ți dăm un sfat: când alegi o sticlă de rom, ca și în cazul altor băuturi, fă abstracție de artificiile de marketing prezente pe sticlă. Cuvinte precum „super premium” sau „the original” sunt de cele mai multe ori lipsite de orice sens sau acoperire. Așa că fă o cercetare minimă înainte de a alege și încrede-te în instinctele tale și, cel mai important, păstrează măsura.

Iar dacă vrei să încerci o rețetă de cockatil pe bază de rom, îți spunem noi cum să prepari un Mojito sau o Piña Colada.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cocktailuri cu rom
  • cum se face rom
  • de unde vine romul
  • din ce se face rom
  • mojito
  • rom
  • rom Anejo
  • rom auriu
  • rom black
  • rom Cachaca
  • rom condimentat
  • rom dark
  • rom light
  • rom negru
  • tipuri de rom
  • totul despre rom
Citește și
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
Citește articolul
  • BĂUTURI
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Cele mai cool cocktail baruri din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cele mai cool cocktail baruri din București
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
Citește articolul
  • BĂUTURI
Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
Opt cocktailuri de toamnă grozave, super simplu de făcut acasă
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • REȚETE
Opt cocktailuri de toamnă grozave, super simplu de făcut acasă
Cafenele micuţe, de stradă, super cochete. Pentru că esenţele tari se ţin în… „recipiente” mici
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cafenele micuţe, de stradă, super cochete. Pentru că esenţele tari se ţin în… „recipiente” mici
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.