Cafeaua are propria ei lume, captivant de amară şi de fermecătoare, căreia dacă-i cedezi, n-o să mai revii niciodată la ceea ce ai fost. Aşa că nu-i de mirare că Bucureștiul abundă în cafenele micuțe de stradă, care mai de care mai atractive, cu mirosuri sublime, de-ţi iei doza de dopamină doar aşteptând minunăţiile ce urmează a-ţi fi servite acolo.
În acest paradis al cafelei, localurile nu sunt toate la fel. Unele cafenele mari invită la discuţii prelungite sau la o dinamică intensă. Ori la sesiuni de muncă remote, la gura prizei, în timp ce-n maşinării se prăjeşte cafeaua. Dar există şi cafenele micuțe de stradă, cu prăjitorii magice, unde gustul şi mirosul irezistibile par să-şi fi făcut propria ambasadă. Aceste localuri sunt grozave pentru un moment mai intim, mai ales că majoritatea au reușit să strângă în jurul lor comunități frumoase. Oprește-te la o sesiune scurtă de energizare nu doar cu o ceaşcă plină de aromă, dar şi cu un decor inspiraţional. Și, obligatoriu, cu un pachet de cafea proaspătă, to go, pe pofta inimii tale.
Despre ele vorbim în acest articol – cafenele de stradă care îţi livrează o experienţă ca un espresso – scurtă, dar intensă, cu bunătăţi la pachet.
10 cafenele micuțe, de stradă, unde bei o cafea excelentă
Nomonym Coffee Roastery
Mai mult decât un local pentru iubitorii licorii, Nomonym este mai degrabă o prăjitorie cu branding modern şi sortimente de cafea specialitate. Extensia sa este o micuţă cafenea cu două măsuţe instagramabile înăuntru şi o bancă afară, unde poţi savura minunile săvârşite de Andrei şi Aleka, proprietarii localului. Nu degeaba prăjitorie rimează cu magie! De la Cold Brew la Flat White, ce e fain aici este că beneficiezi de un gust deosebit, dar şi de toate detaliile de care ai nevoie pentru ca alegerea ta în privinţa cafelei să te reprezinte şi, de ce nu, să mai vii pe aici!
Erbario
Încă nu ne-am hotărât dacă să-l încadrăm la capitolul „cafenele micuţe” sau junglă urbană în care plantele își fac de cap la fel de liber precum cafeaua… Dar ne place! Ne place pentru că are o personalitate de brand super vioaie, e suficient de mare încât, pe lângă cafea, să prelungeşti şi cu ceva bun de mâncat şi să te vezi cu un prieten bun, doi sau chiar trei – e loc.
Şi ce mai este fain la ei este că vara beneficiază de îngheţatele delicioase de la Rawmantic, brandul vegan de prăjituri.
Baristro
Tot la capitolul „cafenele mici, dar nu foarte mici” este şi Baristro, un loc unde cele mai arătoase fructe şi legume fac casă bună cu cafeaua de specialitate. Și uneori şi cu un pic de Prosecco. Şi dacă Beans & Dots este Beans & Dots, ei se recomandă a avea beans & bites. Ne place aerul crafty din acest local, e faină şi varietatea mâncărurilor, iar atmosfera e doar cireașa de pe tort. Cine a fost acolo să ridice cafeaua!
Mingle
Dacă îţi place estetică vintage, Mingle is your place to be! Această cafenea micuţă abundă în comori cu aer de demult. De la cănile cu farmec nostalgic în care sunt servite cafelele, până la tapetul romantic ce ornamentează interiorul. Totul într-o clădire cu prestanţă care-ţi dă de înţeles, încă de la intrare, că urmează o călătorie în trecut cu mintea şi cu gustul. Dar Mingle rămâne însă contemporan în ceea ce priveşte vibe-ul primitor şi savoarea cafelei, chiar dacă serveşte ocazional ca punct de reper pentru Romanian Design Week sau fel de fel de târguri cu ştaif vintage.
Cafelier
Pasiunea pentru cafea de specialitate e prezentă şi la Cafelier. Un local micuţ, a cărui identitate vizuală se îndepărtează de zona vintage şi staţionează mai degrabă într-un cadru cu influenţe industriale. Un loc în care culoarea cafelei se integrează natural printre accesoriile negre din interior. Ne place cum arată, ne plac sortimentele care sunt prezente şi pe site-ul Cafelier. Și ce ne mai place la ei este modul cum segmentează sortimentele de cafea în funcţie de modul cum trebuie preparate: chemex, ibric, presa franceză, espresso, cafetieră sau alte recomandări.
Caftory
Cineva are o slăbiciune pentru poveşti… Iar atunci când ele apar în ADN-ul unui brand, declanşatorii autoarei acestui articol încep să facă „nino-nino” până când şi altă lume mai află despre ce face acel brand. Ei bine, Caf’tory îmbină cafeaua bună cu poveştile într-un mic local din sectorul 1. Aici, toată lumea pare să fie prietenă cu toată lumea. Şi cum nu? Toţi cei prezenţi acolo au un element comun – îşi încep ziua şi adesea o continuă cu o cafea care face diferenţa. Trece-o pe lista de cafenele micuțe unde e musai de mers, măcar o dată!
Uzina
Uzina este o micro prăjitorie de cafea artizanală care comercializează cafea Arabica de cea mai bună calitate. În spatele ei se află o echipă temerară care vrea să aducă pe piața cafelei de specialitate din România sortimente de cafea excepționale. Loturi premiate internațional și recolte excentrice ale fermierilor cultivatori de cafea din lumea întreagă. Iar modul cum ei fac schimbul de feedback şi informaţii specializate atât de preţios cu clienţii este prin intermediul cafenelei. Unde se conturează din ce în ce mai multe poveşti.
Saint Roastery
Saint Roastery e o micro-prăjitorie de cafea de specialitate și cafenea plină de un vibe pozitiv și multă veselie. Ca să nu mai vorbim că e plină și de un miros irezistibil de cafea proaspătă, „din aia bună”! E mereu plin de lume la ei – fie pe băncuțele din fața shop-ului, fie la interior. Și asta pentru că e un loc numa‘ bun să-ți începi ziua la o ceașcă și un croissant, ori pur și simplu să iei o pauză de la agitația zilei, în orice moment. Totul aici se bazează pe interacțiune și atmosferă, în jurul cafelei, desigur. În timpul săptămânii vin aici freelanceri sau coporatiști, iar în weekend, locul adună prietenii împreună. E frumos la ei și ne place tare atmosfera acestei cafenele micuțe!
Boiler
Ai observat și tu cum astfel de cafenele micuțe au darul de a strânge în jurul lor o frumoasă comunitate? Așa e și în cazul Boiler Coffee, de la Piața Muncii. Boiler luat naștere în 2015, din pasiunea lui Paul pentru cafea de specialitate. Pasiune alimentată de vreo 10 ani de pus pe picioare o școală de cafea (prima din București), câteva campionate de cafea (care au rezultat în niște premii), consultanță și muuultă (foarte multă) cafea băută. Totul s-a întregit când a venit la bord și Radu, exploratorul (pentru că are răbdare să testeze și să pună în practică idei) și Răzvan – investitor. Așa a apărut și Boiler Milk & Coffe. Un loc cu o super energie, cu o grămadă de rețete de specialitate, cocktailuri bune și ceva produse de patiserie gustoase.
Tip: treci pe acolo în weekend să vezi cât de mișto e atmosfera!!!
PS: au și o locație în zona de nord, la Grădina Zoologică.
Bob Coffee Lab
Ce loc frumos și ce cafea bună! Atât avem de zis.
De fapt, nu chiar :). Mergând pe aleile parcului, pașii te poartă către clădirea interbelică din Piața Charles de Gaulle al cărei garaj a devenit peste noapte un atelier pentru prăjirea și prepararea cafelei. E prima cafenea BOB și în fiecare weekend blochează traficul pietonal datorită influenței de oaspeți ai cafelei.
Au propriul laborator unde prăjesc cafeaua. Iar Alex e un roaster profesionist, campion mondial în 2016 și multiplu campion național, de-a lungul mai multor ani. Lucrează atent cu esențele și țin cont de multe detalii pentru a putea regiza un spectacol complex în ceașca pe care o duci la gură. E de mers înainte sau după plimbarea în Herăstrău. Sau la un meeting sau ieșire cu familia sau pur și simplu numai ca să bei cafea. Kids & pets very friendly.
Aceste cafenele micuțe din București oferă o ambianță intimă și cochetă, adesea în contrast cu lanțurile de cafenele mai mari. Sunt perfecte dacă ești în căutarea unui colț liniștit în care să te relaxezi. Sau chiar să socializezi cu ownerii, adesea prezenţi în local. Iar dacă ești pasionat/ă de cafeaua de specialitate, atunci uite câteva locuri pe care ți le recomandăm.