Calendaristic, suntem în miez de toamnă şi mai este foarte puţin până vine sezonul cu adevărat rece. Dar deja, în stânga și-n dreapta, e câte cineva răcit. Acum… e normal să mai răcim din când în când, atâta timp cât nu o ținem numai într-un strănut până la anu’. O nutriție sănătoasă îți poate întări organismul și nu sunt doar vorbe-n vânt. Uite câteva alimente care întăresc imunitatea.
Cine a spus că suntem ceea ce mâncăm, mare dreptate a avut… Asta pentru că s-a dovedit că o alimentaţie defectuoasă şi dezechilibrată este cauza multor feluri de îmbolnăviri, aşa cum o nutriţie corectă ne poate feri de astfel de necazuri. Fructele şi legumele în alimentaţie reprezintă cărămizile cu ajutorul cărora se poate construi un sistem imunitar puternic. Ştii care sunt acestea?
Top alimente care fortifică organismul și întăresc imunitatea
Mai știi cum Popeye își turna pe gât o conservă de spanac și ca prin miracol devenea un musculos? Imaginează-ți că la fel se întâmplă și cu sistemul imunitar dacă e întărit cum (și cu ce) trebuie. Mai lasă pastilele și suplimentele și mai degrabă îndreaptă-ți atenția către alimentele pe care le consumi.
Usturoiul
De departe cel mai preţios, usturoiul are un eficient antibiotic şi antiseptic natural. Este capabil să lupte împotriva infecţiilor şi să prevină răceala și e în top când vorbim de alimente care întăresc imunitatea. Conţine uleiuri volatile, vitaminele B şi C, alicină şi garlicină, săruri minerale, sulf, siliciu, iod, sodiu, glucide, celuloză, zinc şi mangan. Are un gust puternic, dar asta nu e ceva rău. Din contră… dă o aromă mai bună mâncării şi fripturilor.
Ceapa
Bogată în antioxidanţi, vitaminele A, B şi C, potasiu, calciu şi fibre, cu certe proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatoare, ceapa oferă numeroase beneficii organismului. Cu o condiţie: să fie consumată în stare crudă. Dacă vrei să te protejezi de boli în cel mai natural mod cu putinţă, nu mai ocoli ceapa ci consum-o ori de câte ori ai ocazia.
Legumele crucifere
Fie că vorbim despre conopidă, broccoli, varză albă, roşie sau de Bruxelles, legumele crucifere sunt extrem de bogate în vitamine, agenţi antivirali şi antibacterieni care pot ţine bolile la distanţă. Dacă incluzi măcar câte una dintre ele la fiecare masă, îi faci un mare serviciu imunităţii.
Spanacul
Bogat în beta-caroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A), vitamina C, zinc şi minerale care declanşează răspunsul imunitar, spanacul este o adevărată „injecţie” de sănătate. O cană de spanac conţine suficientă vitamina A, vitamină care întăreşte anumite „puncte” de intrare a viruşilor în corpul uman, cum ar fi mucoasele, tractul respirator, sistemul urinar şi cel intestinal. Trece-l și pe el pe lista de cumpărături și folosește-l la salate sau gătit.
Roşiile şi ardeiul gras
Ca şi spanacul, roşiile conţin un nivel ridicat de beta-caroten şi multă vitamina A şi C. În plus, sunt pline de fibre necesare unei digestii corecte. Sunt delicioase atât crude cât şi fierte și se pot integra într-o mulțime de preparate!
La fel de sănătos este şi ardeiul gras roşu. De ce a fost nominalizat cel roşu şi nu cel verde? Pentru că acesta conţine de două ori mai multă vitamina A şi C, făcându-l să reprezinte o adevărată piatră de rezistenţă pentru întărirea imunităţii.
Merele şi perele
Dacă vorbim de alimente care întăresc imunitatea, atunci merelor ar trebui să li se ridice pur şi simplu o statuie! Atât sunt de bune… Alege soiurile de mere de culoare roşie – conţin un antioxidant numit quercentină, care exact la fortificarea sistemului imunitar este expert.
Comori ale toamnei, perele excelează prin conţinut de vitamine: A, C, E, complexul B, acid folic, enzime, antioxidanţi şi minerale (zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru, mangan). Şi să nu uităm de fibre, care fac din pere un excelent laxativ.
Excelente alimente care întăresc imunitatea, perele sunt bune și atunci când răceşti sau ai dureri în gât, febră şi tuse. Un pahar cu suc de pere făcut la blender (cu tot cu pulpa fructului) face pur şi simplu minuni.
Afinele
Despre afine se poate spune că sunt regine în ceea ce priveşte conţinutul de antioxidanţi. Şi nu numai. Delicioasele „mărgeluţe” de culoare mov închis ascund şi alte comori precum vitaminele A, B, C şi E dar şi cupru (cu important rol antibacterian şi de întărire a imunităţii), seleniu, zinc si fier. Despre fierul conţinut în afine trebuie subliniat faptul că favorizează creşterea hemoglobinei şi a concentraţiei de oxigen în sânge, ceea ce are ca şi rezultat direct stimularea sistemului imunitar.
Rodiile
Chiar dacă nu sunt fructe autohtone și chiar dacă sunt ceva mai scumpe, rodiile sunt depozitarele unei uriaşe cantităţi de antioxidanţi. Şi de vitamina C. Adică exact acele elemente de care are nevoie sistemul imunitar pentru a deveni imbatabil. Deşi nu are legătură cu tema de faţă, reţine că rodiile au şi capacitatea de a proteja rinichii, de a regenera ficatul şi de a preveni bolile de inimă. Nici nu ştii când îţi poate folosi această informaţie.
Smochinele
Magneziul şi vitaminele A, B şi C conţinute de smochine stimulează imunitatea şi previn virozele respiratorii. Tot ele sunt şi o sursă demnă de luat în seamă de magneziu şi fier, necesar pentru formarea globulelor roşii şi pentru transportul oxigenului în ţesuturi. 100 g de smochine crude conţin 20 mg magneziu, 54 mg calciu, 0,6 mg fier şi 240 mg potasiu. Aceeaşi cantitate de smochine uscate furnizează 62 mg magneziu, 160 mg calciu, 2,5 mg fier şi 770 mg potasiu.
Imunitate… la pahar
3 rețete de sucuri care întăresc imunitatea
Suc de afine, mure, zmeură şi cătină
Este un adevărat cockteil de vitamine şi minerale de care organimsul are nevoie.
Ingrediente:
1 cană cu cătină; 1 cană cu afine; 1 cană cu mure; 1 cană cu zmeură; apă plată.
Mod de prepare:
Stoarce bobiţele cu ajutorul storcătorului de fructe apoi adaugă apă plată până ajunge la consistența dorită de tine. Mai poţi adăuga în el puţin suc de grepfrut sau chiar portocală.
Suc de rodii şi kiwi
Ambele fructe conţin vitamina C, având dovedite proprietăţi antibacteriene. Consmul lor regulat creşte rezistenţa organismului la infecţii. În plus, kiwi calmează tusea.
Ingrediente:
1 rodie; 1 kiwi; apă plată.
Mod de prepare:
Stoarce rodia cu ajutorul storcătorului de citrice, iar kiwi pasează-l cu blenderul. Toarnă apa plată peste ele şi omogenizează conţinutul. O cură de câteva zile creşte aportul de minerale şi vitamine.
Suc de sfeclă roşie
Este o adevărată minunăţie a naturii, mai puţin cunoscută şi apreciată. Nu doar că protejează organismul împotriva multor afecţiuni ale sezonului rece, dar tratează bolile gastrointestinale, restabileşte tranzitul intestinal normal şi elimină toxinele din organism. Consumată sub formă de suc (fie ca atare, fie în diverse combinaţii), sfecla roşie nu ar trebui să-ți lipsească din alimentaţie.
Ingrediente:
1 sfeclă roşie; 3-4 frunze de spanac proaspăt; apă plată.
Mod de prepare:
Curăţă sfecla, tai-o cuburi şi bag-o în storcătorul de fructe, alături de frunzele de spanac. Adaugă apă plată pentru a fluidifica conţinutul. Pentru un gust mai plăcut, poţi adăuga o linguriţă de miere.
Vrei să descoperi și alte rețete de sucuri care să îți dea un boost de energie? Îți recomandăm noi 5 variante 100% naturale, gata în câteva minute. Iar aici găsești un articol despre 15 ingrediente sănătoase pe care să le folosești la salată.