Care e primul lucru pe care îl faci când vrei să gătești ceva și nu știi rețeta? O cauți pe internet. Dar ce te faci când nici măcar nu știi ce anume vrei să gătești? Te uiți pe paginile celor care îți pot da idei. Uite ce food bloggeri urmărim noi pe Instagram (și nu numai) – ca să nu mai zici „Nu știu ce să mai gătesc!”.
Mai știi caietul de rețete al mamei tale? Exista câte unul în fiecare familie, în fiecare bucătărie din fiecare apartament din România. Caietul ăla cu rețete transmise din mamă-n fiică, sau în care se mai adăuga câte o rețetă culeasă de pe la vreo prietenă sau colegă de serviciu…
Poate că zilele „caietului” sunt numărate (deși cine are așa comoară, ar trebui să țină bine de ea), dar zilele rețetelor transmise din om în om sunt departe de a apune! Numai că în loc de foi de hârtie, folosim azi foi digitale, adunate pe bloguri și site-uri culinare.
De la gătitul de nevoie, la gătitul de plăcere
Noi toți am crescut în familii în care se gătea acasă. Și se gătea mult. (Bine, or mai fi fost și excepții, dar nu despre asta e vorba aici.) Mamele și bunicile noastre toate erau gospodine și rețetele se transmiteau de la generație la generație, odată cu gustul mâncării „de acasă”.
Dar vremurile s-au schimbat. Astăzi nu mai avem nevoie de vreun eveniment deosebit pentru a lua masa în oraș – mergem la restaurant când vrem să mâncăm ceva bun, când vrem să ne vedem cu prietenii și să socializăm, când nu avem timp sau chef să gătim. Sau mergem pur și simplu pentru că ne place, pentru că avem multe restaurante din care alege și pentru că găsim în meniurile lor tot felul de preparate gustoase, care ne sunt servite la masă fără ca noi să facem nici cel mai mic efort. Iar când nu ieșim la restaurant, avem oricum la îndemână varianta delivery! [Apropo, nu uita că poți rezerva online o masă la restaurantul preferat, prin Restograf].
Asta nu înseamnă că nu se mai gătește în familiile moderne. Ba din contră, aș zice. Doar că, gătitul în sine s-a mai schimbat. Pe de o parte, nu mai avem așa mult timp la dispoziție (că de… job, stres, viață socială, copii, tot felul de activități extra etc.). Pe de altă parte, avem așa de multă informație pe net și atât de multe surse de inspirație, că parcă am vrea și noi să mai experimentăm. Să iasă și din mâinile noastre bunătăți cum vedem prin cooking show-urile de la TV sau pe site-urile culinare. Și, slavă Domnului, avem de unde să ne inspirăm!
Ce food bloggeri stalkuim 👀 urmărim pe Instagram
Eu nu știu dacă ai observat cât de mare amploare a luat în ultimul timp partea asta de food blog/vlog. Da, știm cu toții că sunt câțiva oameni care au mare succes cu rețetele lor postate pe YouTube. Dar sunt tot mai mulți cei care fac asta. Și vorbim de treburi serioase, făcute cu simț de răspundere – studiouri de filmat, lumini, fotografii care ar putea fi oricând puse la revistă, postări regulate, newslettere, rețete oau!, o mie și una de preparate… Ce să mai, food bloggingul devine o meserie în sine!
Și doar să nu vrei sau să nu ai timp să gătești, că în rest nu cred că se mai poate aduce în discuție faza cu „Nu știu că să mai fac de mâncare!”.
Așa că am zis să facem o listă cu food bloggerii pe ale căror pagini de Instagram mai aruncăm câte un ochi când vrem să facem ceva bun de mâncare. Nu avem nici pe departe aroganța de a zice că-s cei mai buni, sau că-s toți – sigur nu i-am cuprins pe toți, așa că rogu-vă să nu fie cu supărare! Dar poți și tu să ne trimiți recomandările tale.
Noi i-am ordonat nu alfabetic, ci în ordinea numărului de followeri pe care îi au. Și am rezervat o secțiune specială dacă ești interesat/ă de meal planning (căci da, avem și așa ceva).
Jamila Cuisine
(219k followers)
View this post on Instagram
„Bună ziua, dragii mei, eu sunt Jamila. Bine ați venit în bucătăria mea!”. E cineva care, atunci când citește aceste rânduri, să nu audă în urechi vocea Jamilei? E cum ar spune Andi Moisescu „Mă înclin. Voie bună”.
Jamila Cuisine a apărut în 2012, atunci când Geanina Avram Staicu (alias Jamila) s-a gândit să le arate oamenilor cam cum e mâncarea marocană. Tocmai se întorsese din Maroc unde fusese în vizită la familia soțului (de unde și denumirea de Jamila: așa îi spunea una din mătușile lui, care nu-i putea pronunța corect numele). S-a apucat de gătit în fața camerelor și acolo a rămas – de altfel, soțul ei este cel care filmează și montează.
10 ani mai târziu, Geania e poate cel mai cunoscut food blogger, cu peste 1,5 milioane de abonați pe YouTube și cu peste 7-800 de rețete filmate – feluri principale, deserturi, garnituri și multe sfaturi. Mai întâi testează rețetele și când ies perfect, atunci le și filmează. Ca să nu mai zic că a publicat și două volume cu „Cele mai iubite rețete”.
Pe Instagram poți vedea ce a mai gătit, dar și mici detalii din viața privată.
Pancake_planet
(138k flollowers)
View this post on Instagram
Adina Chițu este în primul rând un fotograf foarte talentat. Pur și simplu te va fermeca cu imaginile pe care le găsești pe contul de Instagram și pe blog. „Food stylist, food photographer, goodies maker, freelancer PR, om pasionat de prăjituri și cinema, în două cuvinte Pancake Planet, în alte două cuvinte Adina Chițu”, cum se descrie chiar ea. De ce „pancake”? Pentru că „totul a început cu o clătită americană și de acolo am început să cred că știu și pot să gătesc”, cum spune tot ea. Este proiectul ei de suflet, în care arta fotografiei se îmbină cu arta culinară și îi ies amândouă de minune!
Gătește aproape în fiecare zi, își trage inspirația din fructele și legumele de sezon, și e tare pricepută la deserturi (care domină, de altfel, „raftul” cu rețete)! Vei găsi la ea muulte rețete de pancakes și waffles (care au o secțiune specială pe blog), dar și idei pentru mic dejun, prânz și cină. Aruncă un ochi și felul în care arată sigur te vor convinge să le-ncerci!
Valerie’s Food
(127k followers)
Valeria Țurcan este o tânără din Basarabia care și-a lansat blogul acum aproape 7 ani și a crescut tare frumos în tot acest timp! A început cu câteva experiemente, rețete pe care le și poza și le posta pe social media. Și pentru că oamenilor le-a plăcut, au cerut mai mult. Așa a apărut blogul, în 2015, la care lucrează împreună cu Maxim (cei doi au și un copilaș împreună).
Are o mulțime de rețete interesante, multe sunt ușor de preparat și toate arată apetisant! Pe niciuna nu o gătește fără a se pregăti atent înainte. Apoi Max filmează modul de preparare și la final ea face pozele. Spune că persoana care a inspirat-o cel mai mult este Jamie Oliver, pe care îl admiră pentru că promovează alimentația sănătoasă, dar și Laura Vitale, Nigella Lawson sau Gordon Ramsay.
Prăjiturela
(120k followers)
Așa-i că dacă zici „Prăjiturela” te gândești automat la multe, multe rețete de prăjituri? Dar nu, nu, nu! Nu-i doar așa. E drept că Mihaela Sava face niște deserturi grozave, care ne fac să salivăm de fiecare dată. Dar ai să vezi că are și multe alte rețete care merită încercate, majoritatea pornind de la ideea de alimentație sănătoasă. Blogul și l-a lansat în 2012, în 2016 a participat la Bake Off România (și a ajuns în finală), iar de acolo a mers mai sus, tot mai sus. Astăzi se numără printre cei mai influenți food bloggeri (a câștigat și ceva premii pe partea asta), are tot felul de colaborări interesante (a avut deserturi introduse în meniul Hard Rock, pe Tazz etc.), ba mai organizează și ateliere culinare pentru copii.
Pe Insta își împărtășește nu numai rețetele, dar și tot felul de trucuri, ba chiar și fărâme din călătoriile în care merge (chiar dacă preferă să fie discretă cu viața personală) sau review-uri la diverse produse de folos în bucătărie.
Taste Bazaar
(98k+ followers)
„Foodie sharing simple recipes and great places to eat. Sourdough baker. Breakfast lover”, așa se prezintă Andreea Grecu pe Instagram. Ea este „mama” blogului Taste Bazaar, care s-a născut în 2011, când Andreei i-a venit ideea în urma unui interviu. Așa că s-a apucat conștiincioasă de un blog unde să împărtășească ce și cum gătește, dar ce și unde mănâncă prin oraș sau în vacanțe. Și a avut succes! Poate pentru că, așa cum spune chiar ea, rețetele pe care le publică sunt gustoase și accesibile. Multe dintre ele sunt bazate pe ingrediente de sezon, iar inspirația și-o ia din cărți de bucate, emisiuni culinare, de pe Pinterest, restaurante și piețe. Are tot felul de preparate și idei pentru mic dejun, feluri principale, deserturi, aperitive și băutri, multe rețete vegane sau fără gluten, rețete rapide, orientale, chiar și rețete pentru Instant Pot. Pe Instagram ai să le găsești frumos grupate în highlights, inclusiv idei pentru meniuri festive, idei de cadouri, ba chiar și rețete baby friendly și pentru diversificare.
PS: la ea găsești și sugestii pentru meal planning.
Teo’s Kitchen
(93k+ followers)
Cred că Teodora Istrati este printre primii food bloggeri pe care i-am urmărit. A început să gătească cu și pentru noi prin 2007, pornind de la o idee simplă: „din credința că dacă eu, care abia dacă știam să fac un ou în tigaie pot să gătesc rețete complicate, oricine poate”. Teo are foarte multe rețete (pe blog sunt structurate chiar ca într-o carte de bucate) – de la tradiționale românești, la rețete clasice din bucătăria lumii, rețete de post, BIO, pentru copii, dulciuri, plus rețetele casei, transmise de la mama și bunica. Îmi place că explică foarte bine, pas cu pas, ca să te ajute să reușești. Iar dacă ai întrebări, îți răspunde și dă explicații.
Teo a câștigat la un moment dat locul întâi la RoBlogFest, categoria Blog Culinar, a avut emisiuni de cooking și tot felul de colaborări interesante.
Blondelish
(50k followers)
Mihaela Metaxa-Albu este chef cu acte în regulă, cum s-ar spune. A studiat Culinary Arts la Londra, de unde și-a luat diploma și apoi a lucrat ca pastry chef la unul din cele mai apreciate restaurante de acolo – Zuma. Apoi a vrut să aibă ceva al ei. „Am luat pasiunea mea pentru a găti, am adăugat puțină fotografie, un pic de good vibes și am asezonat cu cele mai bune locuri pentru foodies pe care le-am vizitat. Așa am făcut Blondelish”. Aici e chef și director creativ. Și pentru că site-ul a crescut, iar rețetele arată tare bine, a început să fie contactată de diverse branduri pentru a le crea rețete, a le găti și fotografia. Așa că următorul pas a fost să deschidă și o agenție de creare content în domeniul culinar, YumCreative. Mai mult, a pubicat și o carte, I ♡ Cheese, cu rețete simple și super delicioase, perfecte pentru toate gusturile și dietele.
Susține cu tărie mâncarea sănătoasă, care trebuie musai să fie și gustoasă și ușor de făcut. Postează mereu câte o rețetă, iar feed-ul ei de Insta arată grozav!
De Mâncare
(59k+ followers)
Greta Apostol este art director, ilustrator și food blogger. Cum ar veni, o doză concentrată de multă creativitate, pe care a pus-o la treabă și în bucătărie. Din pasiunea ei pentru mâncare a luat naștere blogul unde pune tot felul de rețete, multe dintre ele inspirate din gusturile copilăriei, altele descoperite și testate pe parcurs. Din dragostea pentru culoare (pe care o transpune și în farfurie), din creativitate (care răzbate din fotografiile ei) și din pricepere, iau naștere preparate în jurul cărora țese povești – despre tradiții, familie, gusturi uitate. Dulci. Sărate. De Nearuncat. Pentru că de multe ori aruncăm mâncarea aiurea și pentru că în izolare și-a dat seama că putem să ne descurcăm folosindu-ne de ce avem prin casă, Greta a lansat proiectul DeNearuncat – o comunitate care să promoveze idei, rețete și micilor secrete de a evita risipa alimentară.
Nu știu dacă o urmărești și tu deja, dar dacă nu, aruncă un ochi în feed și cred că te va convinge.
Laura Laurențiu
(33k+ followers)
Laura Laurențiu este un alt nume bine cunoscut pentru toți cei care caută rețete pe care să le încerce. La o simplu search pe net, numele și blogul ei îți apare clar printre primele rezultate.
Laura e timișoreancă și a început blogul în 2009, ca să împărtășească cu ceilalți rețetele copilăriei sale. Bine, pe vremea aia se numea „Cuiana Bănățeană” – de abia în 2018 a migrat către ceea ce este acum lauralaurentiu.ro. În 2004 a devenit bucătar cu diplomă, sub îndrumarea lui Chef Nico Lontras, unul dintre cei mai respectați bucătari de la noi, iar în 2018 a publicat cartea „Duminica la prânz”.
Laura se pricepe foarte bine nu doar la gătit, ci și la scris și fotografie, așa că a reușit să creeze câte o poveste în jurul a tot ce gătea. Și asta a prins la „public”. La ea găsești tot felul de rețete, de la rețete ardelenești, până la rețete ovo-lacto-vegetariene sau vegane, dulciuri, pâinici… ce să mai, cam tot ce vrei.
Oana Igrețiu
(32k+ followers)
Poate numele Oana Igrețiu nu îți spune neapărat prea multe. Dar dacă spun „Savori Urbane” parcă se schimbă treaba, nu? Oana a creat blogul din pasiune (și o are ca și co-autoare pe prietena ei, Diana). „E un hobby care îmbină aromele, gusturile și efectele vizuale. Compozițiile în general. Pentru că mă simt bine în bucătărie punând în practică rețetele vechi, consacrate și testându-le pe cele noi, insolite”, spune Oana în prezentarea ei. Nu face niciun compromis la ingrediente și o supără tare să vadă rețete cu creme la plic, imitație de frișcă sau adaosuri chimice. Așa că rețetele de pe blog sunt cât mai curate. Rețete clare, cu ingrediente atent cântărite. Și au foarte, foarte, foarte multe rețete din care te poți inspira! Dacă vrei să fii la zi cu ce vrăji mai fac fetele prin bucătărie, urmărește-i pagina pe Insta.
🔖 Ce alți food bloggeri ne mai plac?
Am zis să ne oprim aici deocamdată, nu de alta dar ai ceva de studiat. Iar când termini de luat la puricat colecțiile de rețete ale food bloggerilor despre care ți-am povestit până acum, aruncă un ochi și pe paginile de mai jos. Sunt surse tare valoroase de inspirație!
🗒📝 Oamenii care aduc planul
În ultima vreme văd că ia tot mai multă amploare planificarea meselor pe o săptămână înainte. Adică, meal planning-ul. Ca să nu mai ajungi în situația în care vine seara, trebuie să încropești repede ceva și nu știi ce, soluția e să te organizezi în avans. Și, din fericire, sunt oameni care ne și ajută cu asta. Ei fac planul pe zile și pe mese (adică mic dejun, prânz și cină), ba poate chiar și lista de cumpărături. Tot ce trebuie să mai faci e să îți iei ingredientele și să pui mâinile la treabă. Stai liniștit/ă, totul e gândit bine și organizat ca să nici nu muncești prea mult și nici să nu ajungi în situația de a arunca aiurea mâncare.
Mihai Gătește
(96k+ followers)
Mihai gătește. Și Miruna, soția lui, îl ajută. Adică face fotografiile. Amândoi au joburi full time, dar cumva reușesc să-și facă și timp pentru blog. Eu recunosc, sunt fan. Pe lângă faptul că sunt niște oameni fără fițe și par foarte simpatici, ne și ajută pe noi (adică pe ai mei, din casă), să mâncăm bine. Am încercat rețetele lor, mi-au plăcut. Și trimit și niște newslettere pe care chiar le citesc cu totul – pentru că pe lângă idei de mâncare, mai vin la pachet și cu recomandări de tot felul – cărți, filme, restaurante, muzică, podcast etc.
Tot ce gătește Mihai găsești postat pe Instagram – el zice că gătește rețete de la Nigella Lawson, Yotam Ottolenghi, Diana Henry, Jamie Oliver sau de pe BBC Good Food. Plus rețetele proprii.
Revenind la newsletter, pe lângă cel de care ți-am vorbit deja, mai trimit unul de meal prep (în ultima zi de joi a lunii). Aici fac o listă cu rețetele pe baza cărora să pregătești în avans prânzurile săptămânii. Și trimit și lista de cumpărături. Mai multe descoperi tu pe blog.
3 mese pe zi
(30k+ followers)
Andreea și Corina sunt două prietene care s-au înhămat la ceva mai mult decât idei pentru prânz. Pentru că ele vin cu un plan complet de mic dejun, prânz și cină pentru fiecare săptămână, de luni până vineri (în weekend fiecare face ce vrea – iese în oraș sau gătește ce dorește). Deși lucrează amândouă în marketing și comunicare, sunt pasionate de gătit. Și acum un an le-a venit ideea să țină acest jurnal zilnic al meselor pe care le pregătesc. Totul în jurul ideii de alimentație sănătoasă și ingrediente de sezon. Duminica postează meniul pe săptămâna care începe și fac și lista de cumpărături pentru tine. Apoi, publică zilnic rețetele, în funcție de planul făcut. Fiecare gătește la ea acasă, iar meniul este o combinație între preferințele lor.
„Asta te ajută să fii mai organizat cu mesele și să anticipezi ce o să mănânci (ca să nu mai dai iama în soluții de avarie. Te ajută să economisești. Ai un meniu, ai o listuță – cumperi ce ai pe listuță. Period. Te ajută să reduci food waste-ul aka să nu mai arunci juma de frigider o dată pe lună. E inspirat din ce mâncăm noi, iar noi nu suntem nutriționiste, ci 2 fete cu o relație îndolielnică cu mâncarea + foodies, se știeee. Nu e un panaceu universal. Nu e one size fits all, mai ales dacă ai obiective specifice – consultă un nutriționist în acest caz”, explică ele pe Instagram. Lista ia în considerare o persoană, nu ține cont de restricții alimentare și nu numără calorii. Dar e de mare, mare ajutor!
Meal planning de care te poți ține (2.7k +)
Georgiana Ilie e jurnalist și încă unul bun. A făcut parte din echipa DoR încă de la început, din 2009 și a fost de la reporter, la redactor-șef. La finalul lui 2021 a făcut o schimbare însă, așa că acum are mai mult timp să se dedice proiectului său Meal planning de care te poți ține. Pentru că Georgiana mai și gătește de vreo 15 ani. Ea trimite săptămânal un newsletter cu feluri de mâncare, listă de cumpărături și buget. „Am învățat de la Jamie Oliver mai întâi, apoi tot internetul s-a deschis în fața mea. Pentru că vreau o viață ușoară, m-am apucat de meal planning de ceva vreme și împărtășesc experiențele mele în newsletterul pe care îl știți”, explică ea.
Planul este făcând luând în calcul două persoane. Vineri după-amiaza trimite newsletter-ul. Sâmbătă și duminică se fac cumpărăturile, iar duminică se pregătesc ingredientele, apoi în restul săptămânii treaba e mult mai simplă. Practic, așa cum explică Jo, „acest tip de meal planning se bazează pe pregătirea unor ingrediente și feluri de bază (unele prin gătire, altele prin curățare sau doar spălare și depozitare) din care, cu minim de efort, se pot face feluri diferite de mâncare de-a lungul săptămânii. Nu e despre două oale cu mâncare din care mănânci cinci zile la rând (eu nu aș putea), nici despre gătit de la zero trei mese în fiecare zi (viața poate fi mai bună de-atât), nici despre casolete identice”. Înseamnă o oră de pregătire duminica și cel mult 15 minute pe zi în timpul săptămânii. Cu cât mai multe ingrediente de sezon. (mai multe detalii explicații găsești aici).
Pe Instagram poți să urmărești să vezi ce gătește. Și ce îmi place foarte mult este că a creat și un grup pe Facebook, cu același nume, un grup foarte frumos și activ, plin de sfaturi și idei, care cred că va continua să crească și să se dezvolte.
Acestea fiind zise, spor la gătit îți doresc! Că vorba ceea… de surse de inspirație sigur nu te poți plânge 😊
Citește și: