Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > De Bun Gust > Tips & Tricks > Cum se gătește orezul ca să-ți iasă perfect. 7 greșeli pe care probabil le faci
  • Tips & Tricks

Cum se gătește orezul ca să-ți iasă perfect. 7 greșeli pe care probabil le faci

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 12 iunie, 2023
  • Data modificare : 12 iunie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Aparent, a găti orez este simplu. Aparent. În realitate, a găti, în general nu este simplu dacă ești începător sau amator. Dar vorbind despre orez, cu atât mai mult, pentru că sunt câteva aspecte care contează pentru rezultatul final. Uite cum se gătește orezul ca să iasă exact așa cum trebuie, dar și ce greșeli să eviți.

Close up cu o cratita in care o femeie prepara ristotto, iar pe masa sunt mai multe ingrediente,

Cândva, o prietenă îmi spunea că dacă ar fi să trăiască izolată pe o insulă, singurul lucru de care ar avea nevoie ca să supraviețuiască (și încă bine!) ar fi cartofii. Și că dacă ar avea voie să-și aleagă un singur lucru pe care să-l ia cu ea, tot cartofii ar fi. Ei bine, nu mă gândisem niciodată ce aș lua cu mine… Sau, oricum, nu mă gândisem la mâncare. Dar pusă problema așa, eu aș lua cu mine… orez. Atât de tare îmi place, gătit sub orice formă. Cred că orezul face parte din categoria alimentelor care fie îți plac, fie nu. Nu există „așa și așa”. Cunosc destule persoane care, ca și mine, îl adoră, dar și persoane care susțin că mai degrabă ar muri de foame sau ar mânca pâine uscată decât să mănânce orez. Ce să zic, succes le urez…

De ce e importantă tehnica când vorbim despre cum se gătește orezul

În primul rând, nu e vorba de condimente și mirodenii, sau de celelalte ingrediente folosite la prepararea lui. Pentru că lucrurile acestea țin de gusturile fiecăruia și nu există o rețetă perfectă, universal valabilă. Noi vorbim despre tehnica pregătirii și fierberii lui, pentru că se poate greși foarte ușor, ceea ce compromite rezultatul și face din experiență un răsunător eșec. Dacă nu se gătește orezul cum trebuie, la final poate fi nefiert, cleios și gumos, uscat sau de-a dreptul ars. În concluzie, imposibil de mâncat.

Dacă știi care sunt cele mai mari și mai frecvente greșeli în pregătirea orezului – și care, de altfel, sunt ușor de evitat – lucrurile vor fi cu adevărat simple. Iar rezultatul, pe gustul tuturor. Iată ce nu ar trebui să faci niciodată și cum se gătește orezul corect.

Ce greșești când gătești orez

#1. Nu clătești orezul înainte de a-l găti

Sunt persoane care nu obișnuiesc să spele orezul în apă rece înainte de a începe să-l prepare, sub diverse pretexte. Fie nu consideră necesară această operațiune, având credința că orezul este curat, fie pentru că susțin că doresc ca el „să se lege”, iar spălarea lui va elimina amidonul care are acest rol.

Ei bine, spălarea orezului este esențială pentru a te asigura că este cu adevărat curat, pentru că elimină impuritățile care s-ar putea strecura în timpul procesării. Apoi, eliminarea amidonului este unul dintre secretele unui orez bine preparat. Dacă nu este spălat și îndepărtat excesul de amidon, la final preparatul va avea deasupra o peliculă cu o textură gumoasă, ciudată. Este exact acel surplus de amidon dizolvat în apa în care a fiert orezul.

Dacă vrei să obții un orez perfect pufos, nelipicios, spală-l în apă rece apoi strecoară-l printr-o sită cu ochiuri fine până când apa devine limpede. Și nu uita să te asiguri că ai măsurat cantitatea de orez de care ai nevoie înainte de clătire.

bol cu orez alb asezat pe un platou de lemn, alaturi de o lingura de lemn. Soft focus. Cum se gătește orezul

#2. Nu respecți raportul apă/orez

O altă greșeală comună este să pui apă „la ochi” peste orez. Și să presupui că dacă este prea puțină vei putea completa, iar dacă este prea multă, se va evapora și va scădea. Fiert în prea multă apă, orezul va fi efectiv macerat, în loc să fie al dente, așa cum ar trebui. În acest stadiu gătirea este, practic, compromisă. Iar tot ce îți rămâne de făcut este eventual să mai adaugi apă și să faci un terci de orez. În cealaltă situație, în care ai pus la început prea puțină apă, vei obține un orez fiert insuficient, care va trozni în dinți ca pietrișul. Asta în cazul în care mai ai ce recupera, dacă nu s-a prins de fundul vasului și s-a ars – ceea ce este și mai probabil să se întâmple.

În principiu, pe ambalajul orezului ar trebui să existe instrucțiuni în privința raportului apă-orez, așa cum există și pe pungile/cutiile cu paste făinoase. În general, raportul apă/orez este de două părți de apă la o parte de orez.

#3. Îl gătești la foc mare

Contrar credinței populare, gătitul orezului la foc mare nu va accelera procesul. În schimb, lichidul se poate evapora înainte ca orezul să fie complet gătit și, în consecință, rezultatul va fi un orez insuficient gătit sau ars. Cea mai bună metodă de gătire este să aduci apa la punctul de fierbere, apoi să reduci focul la minim înainte de a adăuga orezul. Acest lucru permite ca exteriorul și interiorul orezului să se gătească în ritmuri similare, asigurând boabe gătite mai uniform.

#4. Îl gătești la fel, fie că e alb sau brun

Este greșit să folosești aceeași metodă de gătire pentru două sortimente diferite de orez. Având un înveliș exterior suplimentar, orezul brun necesită semnificativ mai mult timp de fierbere și mai multă apă decât orezul alb. În privința raportului apă/orez, pentru fierberea orezului brun cu bobul lung se va folosi o ceașcă și un sfert de apă la o ceașcă de orez. Iar pentru cel cu bob rotund, o ceașcă și jumătate de apă la o ceașcă de orez. (Pentru fiecare ceașcă de orez se va adăuga în apă și un sfert de linguriță de sare.) Fierberea trebuie să aibă loc la foc mic, constant, în vas acoperit cu capac.

Dacă gătești orez roșu, atuni raportul de apă este de 1:2,5. Adică la o cană de orez, pui două și jumătate de apă. Se fierbe 30-40 de minute, iar la final se lasă să se mai odihnească 5-10 minute.

Mai multe tipuri de orez, fiecare asezat in cate o strecurătoare, pe fundal negru

#5. Amesteci în orez pe parcursul fierberii

Mulți oameni amestecă în orez în timp ce acesta se gătește, ceea ce este o mare greșeală. Dacă faci acest lucru boabele se pot rupe, rezultând mai multe bucăți neuniforme. Ceea ce duce la o textură gumoasă. Bucățile mici de orez se vor găti mai repede și se vor dezintegra, rezultatul fiind un preparat hibrid, jumătate orez și jumătate budincă. Dacă vrei să verifici orezul pentru a vedea dacă e gata, gustă câteva boabe sau folosește o furculiță pentru a-l împinge ușor de pe marginea vasului și a vedea dacă a mai rămas apă la fund. Doar dacă prepari risotto poți amesteca, pentru ca amidonul să se lege cu apa.

#6. Servești orezul imediat după preparare

Chiar dacă ți-e foame, chiar dacă ți-e poftă, ai puțină răbdare! Lasă orezul să se odihnească câteva minute dupa gătire, acoperit. Astfel îi permiți să absoarbă apa complet. Înainte de a-l servi, răsfiră-l ușor cu ajutorul unei furculițe.

#7. Îl reîncălzești de prea multe ori

Da, poate că din lipsă de timp îți e mai confortabil să gătești pentru 4-5 zile. Dar nu și când e vorba despre orez. Și asta pentru că orezul gătit se usucă în timp, iar reîncălzirea lui de prea multe ori îl îndepărtează tot mai mult de gustul și consistența inițiale. Prepară orez doar pentru două zile, pentru a te bucura pe deplin de savoarea lui.

Orez cu ciuperci servit intr-o farfurie adanca alba, pe un stergar crem. Cum se gătește orezul corect

Și dacă tot suntem la capitolul „sfaturi” de gătit și am stabilit deja cum se gătește orezul, hai să-ți mai împărtășim câteva trucuri. De exemplu, uite cum se gătesc fructele de mare, cum să faci cel mai bun aluat fraged, sau ce greșești când faci paste.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cum se gateste orezul
  • metode de gatire
  • orez
  • tehnici de preparare
Citește și
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
7 metode de conservare a roșiilor
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
7 metode de conservare a roșiilor
Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului
Cum se mănâncă sushi ca-n Japonia. Scurt ghid de „utilizare”, inclusiv a bețișoarelor
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum se mănâncă sushi ca-n Japonia. Scurt ghid de „utilizare”, inclusiv a bețișoarelor
Care e diferența între jamon iberico și prosciutto
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Care e diferența între jamon iberico și prosciutto
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
14 reguli de bază la gătit, de care să ții cont când faci mâncare
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
14 reguli de bază la gătit, de care să ții cont când faci mâncare
Ghidul complet pentru cele mai bune aripioare picante
Citește articolul
  • Rețete
  • Tips & Tricks
Ghidul complet pentru cele mai bune aripioare picante
Cum recunoști adevărata înghețată artizanală
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum recunoști adevărata înghețată artizanală
Caută
Postări recente
  • Sciccheria, o arie culinară <em>di alta classe</em>, pe note de <em>dolce vita</em>
    Sciccheria, o arie culinară di alta classe, pe note de dolce vita
    • Data publicare : 4 octombrie, 2023
    • Data modificare : 4 octombrie, 2023
  • Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    • Data publicare : 3 octombrie, 2023
    • Data modificare : 3 octombrie, 2023
  • FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 2 octombrie, 2023
  • 11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 4 octombrie, 2023
  • Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    • Data publicare : 29 septembrie, 2023
    • Data modificare : 29 septembrie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Cele mai instagramabile restaurante din București
    • Hot Spots
    Cele mai instagramabile restaurante din București

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ