Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > TIPS & TRICKS > Cum eviți excesele alimentare la masa de Paște
  • TIPS & TRICKS

Cum eviți excesele alimentare la masa de Paște

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 29 aprilie, 2021
  • Data modificare : 17 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

De Sărbători e mereu aceeași poveste – bucate multe, gustoase și poftă de a mânca din toate. Iar la finalul zilei te simți ca un elefant. Cum ar trebui să procedăm ca să nu ajungem (din nou) în situația de a face excese alimentare, ne explică nutriționistul Alexandru Popa, care vine cu unele recomandări pentru masa de Paște.

masa de paste fotografiata de sus, cu oua rosii, pasca, farfurii cu mancare, friptura de mie, ca exemplu de excese alimentare
Foto by pvproductions – www.freepik.com

Sărbătorile reprezintă o adevărată provocare din punct de vedere culinar, în special pentru marii gurmanzi. Însă și persoanele care în mod normal mănâncă puțin și dietetic pot avea probleme în această perioadă. Chiar dacă Sărbătoarea Paștelui este mai puțin provocatoare decât cele din iarnă, e bine să avem în vedere anumite aspecte pentru a nu câștiga kilograme și pentru a nu avea vreo problemă metabolică.

Noi am stat de vorbă cu dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul clinicii Smart Nutrition, care ne-a dat câteva sfaturi de alimentație. Nu de alta, dar nimeni nu are chef să dea o fugă la camera de gardă taman de Paște, din cauza unor excese alimentare sau combinații nefericite de alimente.

Cumpătarea, regula de aur ca să eviți excesele alimentare

„Din punctul meu de vedere, cea mai importantă regulă când vine vorba de Sărbători este cumpătarea. Recomand consumarea celor 3 mese ale zilei, cu pauze între ele. Nu sunt de acord cu mâncatul treptat, „de dimineață până seara”, deoarece va atrage după sine consumul unui număr mult mai mare de calorii. De asemenea, este foarte important să luăm în calcul faptul că Paștele are loc duminică, luni și eventual marți. În restul zilelor, este bine să reveniți la meniul obișnuit de peste an”, atrage atenția dr. Alexandru Popa.

Pentru a evita excesele alimentare, cumpătarea în zilele de sărbătoare este foarte importantă, mai ales pentru persoanele care au ținut tot postul premergător acestora, precum și în cazul celor care urmează un regim hipocaloric pentru scăderea în greutate. Un consum crescut de proteine și grăsimi după o perioadă de alimentație exclusiv vegetariană, precum și dublarea sau chiar triplarea numărului de calorii consumate într-o zi pot duce la probleme de sănătate cum ar fi: colică biliară sau renală, atac acut de gută, indigestie, grețuri, vărsături, dureri abdominale, tulburări cardiace etc.

Nutriționistul recomandă ca „măcar la două din cele trei mese, pe lângă preparatele tradiționale, să asociați și o porție de legume (salată, roșii, ardei, castraveți, spanac etc), întrucât sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, ajutând astfel digestia și consumul unui număr mai mic de calorii. Nu uitați de hidratare, beți măcar 2 litri de apă pe zi și nu exagerați cu alcoolul, acesta fiind recomandat într-o cantitate de maxim 2 porții pentru bărbați, respectiv 1 porție pentru femei (o porție = 125 ml vin sau 50 ml tărie)”.

Când, ce și cum ar trebui să mănânci

Din punct de vedere al structurii meselor, acestea ar trebui să nu fie foarte mari (ținând cont de faptul că preparatele pot fi mai calorice decât de obicei), și să fie variate din punct de vedere al conținutului. „Dacă vreți să consumați dulciuri (cozonac / pască), este bine să le puneți la micul dejun, alături de un ou fiert și o porție de salată asortată”, ne sfătuiește Dr. Alexandru Popa. „La prânz, puteți consuma un platou care să conțină mai multe mâncăruri tradiționale (o felie de drob, două linguri de salată de Boeuf, una-două sarmale), pe principiul „puțin din fiecare”. Cina o puteți „rezerva” unei porții de friptură de miel, alături de o salată mare sau o porție de legume la grătar”, recomandă nutriționistul. Astfel, cu porții mici, putemi „gusta” din toate delicatesele de Paște, fără să ne supraalimentăm și să câștigăm kilograme sau să avem probleme digestive sau metabolice.

Vedetele mesei de Paște

Oul este unul din cele mai complexe și hrănitoare alimente, fiind foarte bogat în proteine, acizi grași Omega 3, vitamine (A, D, E, K, B2, B5, B6, B12, acid folic) și minerale (seleniu, calciu, fosfor și zinc). Totuși, trebuie să ținem cont că un ou conține aproximativ 200-250 mg colesterol. Chiar dacă oul singur nu crește semnificativ valoarea colesterolului, asocierea cu alte alimente bogate în grăsimi poate agrava dislipidemia sau poate genera o colică biliară. Dr. Alexandru Popa recomandă „consumul a maxim două ouă fierte pe zi în zilele de Paște, urmând ca în restul Săptămânii Luminate să nu consumați deloc”.

 

Carnea de miel este extrem de populară și apreciată în perioada Paștelui. Mielul este bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, precum și vitamine din complexul B-urilor, însă pentru a beneficia de ele ar trebui să consumăm miel crescut în condiții cât mai naturale, care să nu fi fost hrănit cu produse îmbogățite cu agenți de creștere, antibiotice etc. De asemenea, este bine ca mielul să nu fie foarte tânăr (să aibă 10-15 kg viu). „Cu cât mieii sunt mai mici, cu atât carnea lor este mai bogată în purine, compuși din care se formează acidul uric, acesta depunându-se la nivelul articulațiilor sau rinichilor și ducând la apariția gutei sau a litiazei renale urice. Cele mai sigure moduri de a găti carnea de miel este fierberea sau prepararea la cuptor. Pentru cea de-a doua variantă de preparare, se recomandă ținerea cu 24 de ore înainte într-un baiț cu apă, oțet și condimente, pentru a face carnea mai fragedă și mai ușor de digerat. Recomand eliminarea unei cantități cât mai mari de grăsime înaintea gătirii, precum și evitarea prăjirii acesteia în ulei”, explică nutriționistul.

 

Cozonacul este un dulce caloric, cu o încărcătură glucidică mare. Dr. Popa atrage atenția că „nu este un desert recomandat persoanelor cu diabet zaharat, nici celor supraponderale sau obeze și, în general, nu e bine să fie consumat frecvent. Cu ocazia sărbătorilor însă, fiecare poate gusta această delicatesă, cu condiția să fie o singură dată în zi, o porție mică (80-100 g) și preferabil în prima parte a zilei (la micul dejun)”.

 

Salata de Boeuf este un produs complex și echilibrat, care însă are o încărcătură calorică mare datorită maionezei. Atât pențru acest fel de mâncare, cât și pentru ouă umplute, sau ca dressing pentru salate, putem înlocui maioneza clasică cu un dressing din iaurt, muștar clasic, lămâie și turmeric. Astfel, obținem un aliment cel puțin la fel de gustos, dar mult mai puțin caloric și sănătos.

 

Îmbelșugată, masa de Paște e prilej de bucurie, când ne strângem cu cei dragi la masă. Dar pentru ca nimic să nu-ți strice starea de bine, ai grijă ce și cum mănânci. Bucură-te de sărbătoare și nu lăsa excesele alimentare să-ți strice aceste zile!


Citește și:

  • Restaurante de la care poți comanda preparate pentru masa de Paște
  • #RețeteDeChef: Rasol de miel brezat în oțet balsamic și vin roșu, de la Alexandru Iacob

  • #RețeteDeChef: Cozonac simplu, ca pe vremuri, de la István Deák

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Alexandru Popa
  • alimentatie corecta
  • Clinica Smart Nutrition
  • excese alimentare
  • masa de Paște
  • masa de Sarbatori
  • nutritionist
  • preparate de Paste
  • sfaturi nutritionale
Citește și
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Diete populare de care poate nu ai auzit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Diete populare de care poate nu ai auzit
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.