Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > De Bun Gust > Food Smart > Cum citești corect eticheta alimentelor
  • Food Smart

Cum citești corect eticheta alimentelor

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 9 martie, 2023
  • Data modificare : 9 martie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Citești eticheta produselor pe care le cumperi? Aaaa, numai data expirării? E bine, dar nu suficient! Chiar dacă nu ești o persoană care suferă de vreo alergie sau intoleranță (caz în care interesul este justificat de pericolul la care te-ai expune dacă există vreun ingredient care îți poate pune sănătatea sau chiar viața în pericol), tot este important să citești eticheta și să afli informațiile înscrise pe aceasta. În felul acesta vei putea spune că ești un consumator responsabil. Ei bine, hai să aflăm cum o citești corect.

o femeie citeste eticheta unui produs alimentar intr-un supermarket in timp ce tine un cos
Foto: Freepick

În primul și în primul rând, nu te lăsa convins de ceea ce este înscris pe partea din față, a ambalajului produsului. De ce? Pentru că producătorii știu exact că acolo te vei uita prima dată. Deci acela este locul perfect pentru a te… ademeni și a te face să crezi că respectivul aliment e mai sănătos decât este el în realitate. „Natural”, „Fără conservanți alimentari”, „Fără coloranți”, „Fără aditivi”. Sunt doar câteva exemple pe care le poți întâlni și care nu ar trebui să le iei de bune. Mai bine ar fi să cercetezi în amănunt și cele înscrise pe spate.

Partea informativă

Orice produs alimentar oferit spre vânzare ar trebui să includă o parte introductivă, scrisă cel puțin (dar obligatoriu) în limba română. Aici trebuie specificate: numele sau denumirea comercială (lapte, cereale, piept de pui), țara de origine și lista ingredientelor (inclusiv aditivi, în funcție de ponderea lor, adică de cantitatea netă, în ordine descrescătoare). Plus cantitatea netă a volumului produsului (dacă e lichid) sau masa (în cazul unui aliment solid).

Dacă produsul este prezentat într-un lichid (compoturi, ciuperci în apă, măsline în saramură), se specifică greutatea lui după scurgere. De asemenea, în cazul alimentelor perisabile, eticheta trebuie să informeze asupra termenului de valabilitate – data expirării. Pentru alimentele care sunt îmbogățite cu conservanți, se folosește ,,a se consuma de preferință până la data de…”. Pentru trasabilitate, adică pentru regăsirea istoricului, este obligatoriu a se specifica și lotul din care provine produsul respectiv.

Expresii reglementate

  • ,,Produse organice” – trebuie să provină din agricultura ecologică și să fie certificate de către un organism de inspecție.
  • Termenul ,,100% natural” – este utilizat pentru unele produse neprelucrate, netratate, așa cum se găsesc în natură, care nu folosesc deloc aditivi sintetici (suc de mere 100% natural).
  • Expresiile de ,,producător”, ,,agricultor” – este necesară o analiză atentă a caracterului de fermă.
  • ,,De casă” – termenul se folosește pentru a preciza că produsul nu este preparat industrial.
  • ,,Tradițional” – se folosește numai în cazul în care produsele fabricate sunt în conformitate cu o rețetă veche înregistrată. Nu au voie să conțină aditivi, dar pot fi conservate la fum.
  • ,,Local” – înseamnă utilizarea de materii prime provenite dintr-o zonă geografică restrânsă. Favorizează originea geografică sau termenul de ,,fermier”.

Lista de ingrediente

Din păcate, în multe situații informațiile sunt scrise cu litere mult prea mici pentru ca citirea să fie făcută cu ușurință… Dar chiar și așa, e important să vezi ce este scris pe spatele ambalajului. Adică lista de ingrediente și numărul de calorii pe suta de grame. Să luăm, spre exemplu, cazul în care ții o dietă în care contează numărul de calorii consumate. Dacă nu citești eticheta, din neștiință este posibil să mănânci mai mult decât ar trebui și să-ți depășești planul alimentar zilnic. În plus, este obligatoriu să existe și așa numita declarație nutrițională. Aceasta ar trebui să specifice în mod clar cantitățile de grăsimi, glucide, proteine, fibre alimentare, vitamine și săruri minerale. Aceste valori sunt exprimate în procente față de doza zilnică recomandată (DZR).

Despre lista de ingrediente a produsului, ar fi mai multe lucruri de spus. Ca o regulă general valabilă vom menționa faptul că un produs este cu atât mai sănătos cu cât lista este mai scurtă.

Contează ordinea?

Da, importantă este și ordinea în care sunt trecute ingredientele. Mai exact, este vorba de faptul că acestea sunt inscripționate pe etichetă în ordinea descrescătoare a ponderii lor în respectivul aliment. Hai să luăm un exemplu. Să zicem… un sortiment de pâine prezentat ca fiind „pâine graham”. Dacă prima pe lista ingredientelor este trecută făina albă, iar tărâțele de grâu pe a doua poziție, asta înseamnă că ingredientul cu ponderea cea mai mare estea făina alba. Și nu tărâțele de grâu. Deci nu ar fi trebuit să fie prezentată ca fiind pâine graham. Principiul acesta se aplică la orice alt produs.

Există și alimente pe eticheta cărora nu trebuie specificate ingredientele. Așa e laptele, smântâna, untul și brânza – dacă nu le-au fost adăugate enzime, culturi lactice ori sare. La fel și produsele dintr-un singur ingredient, dacă denumirea sub care este pus în vânzare este identică celei a ingredientului (de exemplu făină, sare, mălai, cacao etc).

femeie fotografiata din spate cu fata catre rafturi pline de alimente- imagine concept pentru cum citești corect eticheta
Foto: Freepick

Ce să verifici mai întâi atunci când citești eticheta

Un alt lucru foarte important pentru acele persoane care fie urmează o dietă, fie pur și simplu doresc să aibă o alimentație sănătoasă, îl reprezintă primele trei ingrediente pe care le menționează eticheta. Dacă acestea includ cereale rafinate, un tip de zahăr sau uleiuri hidrogenate, atunci cu siguranță produsul nu este unul sănătos.

Apropo de uleiurile conținute, nu este permisă simpla mențiune „ulei vegetal”. Este obligatoriu să fie indicat cu exactitate tipul de ulei (de exemplu ulei de palmier, ulei de rapiță, etc).

Originea alimentelor

Ca să te poți numi un consumator cu adevărat bine informat, este bine să ai în vedere și originea respectivului aliment. Mai ales dacă este vorba de un produs importat de pe alt continent, eventual unul chiar foarte îndepărtat. Și asta chiar dacă el încă se află în perioada de valabilitate. Asta pentru c-ar trebui să te gândești că, totuși, a trecut ceva vreme de când a fost produs și până a ajuns în coșul tău de cumpărături.

Cum citești corect eticheta: valorile nutriționale

Etichetarea nutrițională se referă la valoarea energetică, conținutul de proteine, glucide, grăsimi, vitamine și minerale. Dar și la ceea ce reprezintă ca procent din doza zilnică recomandată (DZR). Glucidele, care sunt substanțe energetice, pot fi specificate sub denumirea de amidon. Carbohidrații (zaharurile, în special) pot fi regăsiți pe etichetă ca politoli – sorbitol, xylitol, malitol – nu sunt altceva decât zahăr extras din alcool. Pentru că politolii nu sunt îndulcitori puternici, de obicei sunt acompaniați de alți aditivi cu astfel de calități: aspartamul (E 951), acesulfamul de potasiu K (E 950) și zaharina (E 954), toți cancerigeni. Maltodextrina (E 621) este tot un carbohidrat, zahar, în esență, folosit de cei care au nevoi energetice crescute – sportivii, de exemplu. 

tableta pe care sunt descrise proprietatile nutritionale si cum citești corect eticheta
  • Calorii. Numărul de calorii consumate zilnic să fie cuprins zilnic între 2500 și 3000 pentru bărbați, iar pentru femei, 2000-2500 de calorii pe zi. Valorile diferă în funcție de vârstă, greutate și înălțime, stil de viață și condiție fizică.
  • Grăsimi totale. Din totalul de calorii incluse zilnic în dietă, asigură-te că cel puţin 30% sunt grăsimi. Asta înseamnă în jur de 83 g de grăsimi la necesarul de 2.500 de calorii pe zi.
  • Sodiu. Consumă sare cu moderaţie – între 2.000 şi 3.000 mg pe zi. 
  • Fibre. Consumă în medie 25 g de fibre pe zi .
  • Zaharuri. Limitează aportul de zaharuri la 10% din necesarul zilnic de calorii, adică în jur de 63 g pe zi.
  • Proteine. Pentru bărbați, recomandare zilnică optimă de 60 g proteine, iar pentru femei, de 50 g proteine.
  • Calciu. Zilnic, ai nevoie de 1.000 mg de calciu.   
  • Fier. Ai nevoie de 27 mg într-o singură zi. Pentru o absorbţie eficientă la nivel celular, combină alimentele care conţin fier cu cele bogate în vitamina C.
  • Grăsimi trans. Elimină din coşul de cumpărături orice produs care are inscripţionat pe etichetă „grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate”. Aceste alimente nu au nicio valoare nutritivă, dar conţin compuşi chimici care predispun la diverse tipuri de cancer. Renunţă la dulciurile din comerţ, margarină, produse de patiserie sau maioneze.

Termenul de valabilitate

În general, la orice produs, nu numai la cele venite de foarte departe, este bine ca, atunci când citești eticheta, să te uiți și la data fabricației, nu doar la cea a expirării. Evită întotdeauna alimentele a căror dată de expirare a fost modificată (supraștampilată). De asemenea, sunt de evitat acele produse care au termene de valabilitate ridicol de îndelungate. Sau cele care sunt prezentate ca având termen de valabilitate nelimitat.

Alt aspect de luat în considerare este dacă respectivul aliment a fost depozitat, până să îl achiziționezi, conform recomandărilor înscrise pe etichetă/ambalaj. Lucrul acesta este important și pentru tine, după ce îl cumperi. Asta pentru că va trebui să respecți aceleași condiții (se poate face referire la „loc întunecos și rece” sau chiar temperatură). La fel, se va respecta și indicația „A se consuma în termen de X zile de la deschidere”.

La alimentele congelate… eticheta trebuie neapărat să facă referire la ziua, luna și anul în care s-a făcut congelarea. Evită să cumperi alimente care au fost congelate de mai multe ori la rând. Pe eticheta produselor congelate trebuie să regăsești și procentul de glazură de gheață.

colaj foto cu verdeturi si o tablita pe care scrie organic, alaturi de siglele pentru produse bio eco organice ale UE si

Bio, eco sau organic

Mai întâi să clarificăm ce înseamnă hrană bio. Mâncarea etichetată cu „bio“ (termen care echivalează cu ecologic sau organic) a fost obţinută fără a se utiliza fertilizatori chimici, pesticide, medicamente sau organisme modificate genetic. Mai exact, fermierii care produc astfel de alimente folosesc numai pesticide şi fertilizatori naturali. Îşi hrănesc animalele numai cu mâncare organică, nu le dau antibiotice sau hormoni de creştere. Mai mult, contează felul în care produsele sunt prelucrate, stocate, transportate, manipulate și distribuite.

Pentru ca un aliment să fie etichetat drept ecologic, organic sau bio, trebuie să fie produs sub o strictă monitorizare a unui organism independent de certificare. Întregul lanţ de producţie al acestor alimente este urmărit: de la calitatea solului, a apei şi până la cea a aerului.  Agricultura ecologică garantează un standard ridicat de bunăstare a animalelor, iar alimentul etichetat organic trebuie să aibă un conținut ecologic de minim 95%.

Cum recunoşti un aliment eco?

Nu este suficient ca pe ambalaj să se specifice „produs bio”. Pe etichetă sunt obligatorii următoarele menţiuni: referire la producţia ecologică, sigla „produs ecologic UE”, numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic. În lipsa acestor însemne, produsul nu este bio, eco sau organic. Dacă există sigla verde, dar sub ea nu este trecut codul organismului de control și zona de proveniență, atunci, din nou, produsul nu este bio. 

Lista E-urilor

Un subiect care întotdeauna a fost unul fierbinte este lista E-urilor. Există trei astfel de categorii: una de care nu ai niciun motiv să te sperii pentru că sunt inofensive. Una a E-urilor în fața cărora trebuie să manifești prudență pentru că sunt suspecte, și una a celor cu adevărat periculoase. Pot fi inscripționate exact sub această formă, respectiv litera E urmată de un număr, sau efectiv cu denumirea lor. Uite câteva dintre cele mai uzuale E-uri folosite, pe care să le știi ca să citești corect eticheta:

bol cu cereale cu etichete de aditivi alimentari e-uri - cum citești corect etichetaE-uri inofensive. Dacă pe eticheta produsului regăsești E100 (curcumina, care este un colorant), E 471 (mono/digliceride ale acizilor grași, adică stabilizator, emulgator), E440 (pectine, adică emulsifiant) sau E 414 (gumă arabică, un agent de îngroșare), poți cumpăra produsul fără nicio teamă.

E-urile suspecte sunt: E633 (inozinat calciu, un potențiator de aromă), E967 (xilitol, un antiaglomerant), E551 (dioxid siliciu, tot un antiaglomerant) și E445 (esteri glicerici ai rășinilor din lemn, un agent de îngroșare). 

Lista E-urilor periculoase: include E621 (glutamat monosodic, un potențiator de aromă), E407 (caragenan, un emulgator), E220 (dioxid de sulf, un conservant) și E221 (benzoat de sodiu, de potasiu, un conservant).

Nu chiar pe etichetă, dar undeva pe ambalaj, trebuie să fie înscrise și datele de contact ale producătorului. Asta pentru că el este responsabil de calitatea produsului și trebuie să poată fi contactat într-o situație care impune acest lucru.

sistemul de etichetare Nutri-Score coduri

Ce este Nutri-Score-ul?

Știi eticheta colorată de la electrocasnice, care îți indică clasa de eficiență? Ei bine, așa e și cu Nutri-Score-ul, doar că la alimente. Practic, este un nou sistem de etichetare, amplasat pe partea din față a ambalajului, și are scopul de a te ajuta să identifici valoarea nutritivă a alimentelor. Ca să citești corect eticheta, trebuie să știi că sistemul se bazează pe 5 „trepte” marcate prin codul culorilor – de la verde închis la roșu – și clasificarea de la A la E. Valorea Nutri-Score este calculată pentru o porție de 100 g și ia în calcul nutrienții care ar trebui consumati mai des sau mai mult versus cei al căror consum ar trebuie să fie mai redus.

Ce e important de reținut e că această etichetare nu clasifică în mod neapărat alimentele ca fiind „sănătoase / permise” sau „nesănătoase / interzise”. E vorba, mai degrabă, despre frecvența de consum, de un consum optim per grupă de alimente.

Cum citești corect eticheta Nutri-Score:

  • Alimentele și produsele marcate cu verde și cu literele A si B fac parte din categoria alimentelor pe care ar trebui să le consumăm cât mai frecvent sau într-o cantitate cât mai mare;
  • Produsele marcate cu galben și litera C sunt alimente care ar trebui consumate moderat;
  • Produsele marcate cu culoarea roșie și literele D și E conțin o cantitate mai mare de ingrediente al căror consum ar trebui să fie limitat sau cât mai redus (de ex. zahărul, sarea sau grăsimile saturate) și ar trebui consumate mai rar sau în cantitate mai mică.

Concret, sunt considerate „verzi” alimentele care oferă nutrienți de înaltă calitate – proteine, fibre, fructe, legume, nuci, leguminoase și uleiuri de măsline, nuci și canola. La polul opus sunt nutrienții de proastă calitate – densitate energetică, zaharuri, acizi grași saturati și sare.

„Semaforul” alimentar a fost inventat de francezi și a fost adoptat de țări precum Spania, Germania, Olanda și Belgia. Și la noi ai să găsești magazine în care produsele poartă astfel de etichete.

Dacă ești interesat/ă de tot ce înseamnă alimentație corectă, atunci hai să vezi ce se întâmplă în corpul tău atunci când nu mai mănânci zahăr (că tot am zis că trebuie limitat consumul). În plus, un nutriționist ne explică cum arată echilibrul nutrițional perfect într-o farfurie.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • atestare bio
  • ce e nutriscore
  • ce este nutri-score
  • ce inseaman valorile de pe eticheta alimentelor
  • ce inseamna bio
  • ce inseamna organic
  • ce scrie pe eticheta alimentelor
  • ce trebuie sa apara pe o eticheta
  • cum citesti eticheta alimentelor
  • cum citesti eticheta produselor
  • cum citim eticheta unui produs
  • cum recunosti un aliment bio
  • cum se citeste corect eticheta
  • data de expirare
  • e-rui periculoase
  • eticheta alimente
  • etichete mancare
  • informatii nutritionale
  • ingrediente pe eticheta
  • lista e-urilor
  • nutri-score
  • nutriscore
  • termenul de valabilitate al alimentelor
  • termenul de valabilitate al produselor
  • valorea nutritionala
Citește și
Care sunt cele mai populare diete ale momentului
Citește articolul
  • Food Smart
Care sunt cele mai populare diete ale momentului
Alimentația în hipotiroidism: Ce alimente să consumi și ce să eviți dacă ai probleme cu tiroida?
Citește articolul
  • Food Smart
Alimentația în hipotiroidism: Ce alimente să consumi și ce să eviți dacă ai probleme cu tiroida?
Cele mai bune aplicații de numărat caloriile. Scapă de kilogramele în plus cu un „antrenor“ personal
Citește articolul
  • Food Smart
Cele mai bune aplicații de numărat caloriile. Scapă de kilogramele în plus cu un „antrenor“ personal
Back in shape! Cum revii la obiceiurile sănătoase, după Sărbători
Citește articolul
  • Food Smart
Back in shape! Cum revii la obiceiurile sănătoase, după Sărbători
Despre VEGANUARY, cu bune și rele. Sau cum să-i dai papucii porcului după Revelion
Citește articolul
  • Food Smart
Despre VEGANUARY, cu bune și rele. Sau cum să-i dai papucii porcului după Revelion
Tradiții culinare de Crăciun: porcul nostru cel de toate zilele și „accesoriile” lui mult-râvnite
Citește articolul
  • Dine In
  • Food Smart
Tradiții culinare de Crăciun: porcul nostru cel de toate zilele și „accesoriile” lui mult-râvnite
Cum să faci să nu te îngrași (prea mult) de Sărbători
Citește articolul
  • Food Smart
Cum să faci să nu te îngrași (prea mult) de Sărbători
Ce este apa alcalină? Este bună sau nu?
Citește articolul
  • Food Smart
Ce este apa alcalină? Este bună sau nu?
Semne că ai alergie la ceva ce tocmai ai mâncat (și care sunt cele mai comune alergii alimentare)
Citește articolul
  • Food Smart
Semne că ai alergie la ceva ce tocmai ai mâncat (și care sunt cele mai comune alergii alimentare)
Caută
Postări recente
  • Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    • Data publicare : 21 martie, 2023
    • Data modificare : 21 martie, 2023
  • Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
    Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
    • Data publicare : 21 martie, 2023
    • Data modificare : 21 martie, 2023
  • Poke House – un colț de California cu aromă hawaiiană
    Poke House – un colț de California cu aromă hawaiiană
    • Data publicare : 20 martie, 2023
    • Data modificare : 20 martie, 2023
  • To sushi or not to sushi: restaurante japoneze în București
    To sushi or not to sushi: restaurante japoneze în București
    • Data publicare : 20 martie, 2023
    • Data modificare : 20 martie, 2023
  • Fascinata poveste despre berea Guinness, băutura națională a Irlandei
    Fascinata poveste despre berea Guinness, băutura națională a Irlandei
    • Data publicare : 17 martie, 2023
    • Data modificare : 17 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
Pregătește-te emoțional pentru cea mai bogată în creveți fajita pe care ai mâncat-o vreodată! 😍🍲 Vine sfârâind toată la masă, în culori vibrante și cu un gust de senzație! 😋
🇮🇪 Irlanda e renumită pentru o mulțime de lucruri minunate. Dar puține sunt mai emblematice decât un pint de Guinness 🖤🍻, servit cu acel guler bogat de spumă! 😍
Te-ai săturat de aceeași veșnică dilemă pe care o aveți când se apropie pauza de masă? 🤔 Ce zici de un joc? 🧩
Dacă primăvara asta te-a scos din hibernare 🌿🌞 și ai un chef nebun să ieși zilnic prin oraș, avem noi o sugestie: Stadio Unirii.
Mămăligă à la Joseph 😲❤️. Joseph Hadad.
De la restaurante care servesc mâncăruri tradiționale românești 🇷🇴, până la cele cu bucătărie internațională de înaltă calitate ✨, hai să dăm o tură culinară prin Oradea și să vedem câteva localuri excelente!
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ