Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • TIPS & TRICKS

Cum arată echilibrul nutrițional perfect, într-o farfurie?

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 15 aprilie, 2021
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Știm cu toții că ar trebui să mâncăm mai multe fructe și legume, să ne ferim de grăsimi și zaharuri și… toată teoria. Dar ce ar trebui, mai exact, să conțină meniul așa încât să existe un echilibru nutrițional în farfurie? Există vreo diferență dacă vorbim de femei sau bărbați? Cum ne calculăm necesarul de calorii? Și de ce ni se tot spune că trebuie să mâncăm „ce e în sezon”? Am apelat și noi la nutriționiști, să ne lămurească.

Femeie tanara care mananca pizza la restaurant, imagine reprezentativa pentru echilibrul nutrițional din farfurie
Food photo created by senivpetro – www.freepik.com

Fie că luăm masa acasă sau la restaurant, farfuria din fața noastră trebuie să ne aducă, alături de plăcerea companiei de la masă sau a ambientului ori a gustului, nutrienți esențiali pentru organismul nostru, însoțiți de cât mai puțini „dăunători” de genul zahărului, grăsimilor trans, substanțelor chimice nocive. Acesta a fost mesajul cu care am început discuția cu echipa medicală a clinicii Smart Nutrition și am continuat prin a încerca să înțelegem de ce și cum să le punem în practică.

Motivele pentru a ne căuta echilibrul în alimentație sunt multe și importante pentru toată lumea, de la persoanele care doresc să scadă în greutate, până la doamnele care doresc să le arate tenul bine sau domnii care vor să aibă energie să alerge la fotbal. Nu există om căruia să nu îi facă bine o alimentație sănătoasă, așa cum nu există nimeni care să nu fie afectat de o alimentație nesănătoasă, chiar dacă efectele nu se văd neapărat pe cântar.

Ce înseamnă, de fapt, echilibru nutrițional în farfurie?

Am întrebat-o pe doamna doctor Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice și doctor în medicină în cadrul clinicii Smart Nutrition ce ar trebui să conțină o farfurie așa încât să asigure cât mai mult din necesarul de nutrienți.

Doctor Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice și doctor în medicină, clinica Smart Nutrition„Consumul unor alimente variate asigură necesarul de nutrienți pentru un organism sănătos. De aceea, în farfurie e bine să avem reprezentanți din 3 categorii de alimente: legume, proteine și carbohidrați.  Legumele sunt necesare pentru aportul crescut de vitamine și minerale, ele venind însă cu un conținut caloric scăzut (ceea ce le face foarte utile și în regimurile hipocalorice, folosite pentru scăderea în greutate). Ca surse de proteine putem folosi carnea slabă de pasăre (fără a consuma pielea), peștele și fructele de mare dar și ouă, lactate sau brânzeturi semidegresate. Tot ca surse de proteine putem consuma fructele oleaginoase (de tipul nucilor, migdalelor, fisticului etc.), semințele neprăjite (dovleac, floarea-soarelui, pin etc.) – cu mențiunea că acestea sunt mult mai bogate în calorii. Fasolea boabe, lintea, năutul, ciupercile conțin și ele proteine dar, de obicei, o cantitate de 3-4 ori mai mică decât carnea slabă. Proteinele sunt însoțite de lipide (grăsimi) și dau senzația de sațietate. Carbohidrații îi găsim în pâine, paste, cereale, orez – toate integrale, dar și în fructe, cartofi, fasole boabe, linte, năut, mămăligă sau griș. Sunt folosiți de organism ca sursa de energie.”

Cât de mare e o porție prea mare?

Pe lângă o farfurie completă din punct de vedere al nutrienților ne interesează și câtă mâncare trebuie ea să conțină și atunci am revenit la doamna doctor cu o întrebare legată de necesarul de calorii.

„Necesarul caloric este diferit de la o persoană la alta. Dacă pe vremuri se foloseau tabele care precizau necesarul caloric în funcție de sex și vârstă, acum medicii au înțeles că există diferențe foarte mari de la persoană la persoană, chiar în cadrul aceleiași grupe de vârstă și sex. Necesarul caloric depinde de rata metabolică a organismului, valoarea individuală care se măsoară printr-o investigație simplă și neinvazivă de determinare a Ratei Metabolice de Repaus. Aceasta este o valoare exprimată în kcal și arată consumul energetic al organismului pentru funcțiile vitale. La această valoare se adaugă consumul energetic din timpul activității fizice (nu mai mult de 2-300 kcal la o persoană sedentară) și se determină necesarul caloric. În lipsa acestei investigații, necesarul caloric se estimează pe baza unor formule de calcul.”

farfurie rotunda asezata pe un blat de lemn, plina cu mancare sanatoasa, pastai de fasile verde, rosii, orez si legume

Punem egalitate între sexe?

Din punct de vedere nutrițional… și da, și nu. Când comandăm la restaurant sau gătim în familie, trebuie să facem diferența între bărbați și femei? Avem nevoi diferite din punct de vedere al alimentației? L-am întrebat pe domnul doctor Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul clinicii Smart Nutrition care este părerea lui:

„Principiile de bază ale nutriției sănătoase sunt similare atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Se recomandă 3 mese și 2-3 gustări pe zi, nu foarte mari ca volum, alcătuite în special din legume, fructe, cereale integrale, pește, carne slabă, brânzeturi și lactate semi-degresate, fructe oleaginoase etc. Se recomandă evitarea grăsimilor trans, a zahărului adăugat și a excesului de sare, precum și alegerea unor alimente de calitate, integrale.

Totuși, există și niște recomandări diferite. Datorită faptului că, în general, sunt mai înalți și au și o greutate mai mare, precum și o masă musculară mai bine reprezentată, bărbații au un necesar caloric superior. Chiar și în situația în care două persoane de sex opus au aceeași greutate și înălțime, se estimează că bărbații ard cu 400 kcal mai mult pe zi, prin urmare aportul energetic trebuie să fie mai mare.

Pe de altă parte, deși femeile au un necesar caloric mai mic decât bărbații, acestea în general au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine și minerale. După menopauză, femeile au nevoie de mai mult calciu (1000 mg/zi față de 800 mg/zi în cazul bărbaților) pentru a preveni apariția osteoporozei. De asemenea, datorită pierderilor de sânge din perioada menstruală, femeile au până la menopauză un necesar mai mare de fier (18 mg/zi, față de 8 mg/zi în cazul bărbaților), pentru a preveni anemia feriprivă. Atât femeile cât și bărbații ar trebui să aibă un aport de 400 de micrograme de acid folic pe zi însă, în cazul femeilor care își doresc să rămână însărcinate, această cantitate este obligatorie, iar în momentul în care sunt însărcinate doza recomandată este de 600 micrograme pe zi, pentru a preveni malformațiile cerebrale și de tub neural ale fătului.”

„Iarna nu-i ca vara”. Sau este?

Ok, domnul doctor ne-a convins că există o diferență între farfuriile ideale ale femeilor și bărbaților. Dar apoi ne-am întrebat dacă există diferențe și de la sezon la sezon. Este farfuria ideală supusă fluctuațiilor modei sau este meteosensibilă?

Da și nu – așa ne-au explicat prietenii noștri de la Clinica Smart Nutrition. Deși principiile științifice nu se schimbă de la anotimp la anotimp și medicul îți poate explica foarte sec să pui carne, legume și carbohidrați (sau, și mai grav, că trebuie să mănânci piept de pui la grătar cu salată verde cu lâmâie dacă vrei să slăbești), obiectivul sănătos este de a asigura cât mai mulți dintre nutrienții necesari prin alimentație. Și asta înseamnă că, pe lângă cele 3 grupe de macronutrienți, avem nevoie de micronutrienți (vitamine și minerale). Din fericire există o cale simplă de a ne asigura de acest lucru, fără să fie nevoie să învățăm sursele de micronutrienți și să le bifăm în fiecare zi. Soluția este diversitatea și, mai sigur decât atât, culoarea. Legume de culori diferite înseamnă micronutrienți diferiți. Și așa revenim la sezon și la modă. Este foarte bine să mâncăm pepene vara, căpșune primăvara, struguri toamna și mere și citrice iarna. Și nu este rău nici să mâncăm chia când este la modă, sau rucola în loc de salată verde, ori pesto de leurdă când apar imaginile pe social media – atâta timp cât „trendul” ne asigură o diversitate mai mare și nu ne abatem de la principiile de bază ale unei farfurii echilibrate.


Citește și:

  • Dancing Lobster, etalonul gastronomiei portugheze în România
  • #RețeteDeChef: Cheesecake cu aromă de lămâie, de la Sorin Bontea

  • Restaurante cu meniu de prânz, la care să ieși în pauza de masă

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Clinica Smart Nutrition
  • Dr. Alexandru Popa
  • Dr. Mihaela Posea
  • echilibru nutritional
  • mancare sanatoasa
  • necesarul de calorii
  • nutritie sanatoasa
  • reguli alimentare
Citește și
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.