Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > TIPS & TRICKS > Cu ce înlocuim zahărul? 5 îndulcitori naturali și 5 rețete super gustoase
  • TIPS & TRICKS

Cu ce înlocuim zahărul? 5 îndulcitori naturali și 5 rețete super gustoase

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 12 aprilie, 2022
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Ce e dulce (aproape) tuturor ne place. Din păcate însă, zahărul – spun statisticile – este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății. Nu degeaba tot mai mulți se hotărăsc să îl excludă complet din alimentație. Dar cu ce îl înlocuim? O variantă e să folosim îndulcitori naturali.

Food. Delicious pancakes on a dish. îndulcitori naturali în loc de zahăr
Foto: Racool_studio / Freepik

Vinovat de apariția diabetului sau a bolilor cardiovasculare dacă este consumat în exces, zahărul face parte din viața fiecăruia dintre noi, la unii încă din fragedă pruncie. Nu e de mirare că tot mai mulți oameni și chiar copii suferă de obezitate. E drept că nu e deloc ușor să te privezi de ce-ți place, mai ales dacă gustul dulce e în topul preferințelor tale. Din fericire, există câteva variante mai sănătoase. 

Îndulcitori naturali pe care îi poți folosi în loc de zahăr

Siropul de arțar

Se obține prin fierberea sevei anumitor specii de arțar. Este o sursă important de mangan și zinc. Acest din urmă mineral este un antioxidant puternic, aliat de bază al sistemului imunitar. Siropul de arțar este un îndulcitor natural extreme de dulce și poate fi folosit la prepararea anumitor prăjituri de casă, în cantități mai mici decât zahărul, dar și pe post de topping, sau pentru îndulcirea ceaiului. O dată ce ai deschis recipientul, e bine ca el să fie păstrat la frigider ca să nu mucegăiască.

 

Mierea

Este cea mai la îndemână variantă pe care o avem pentru a pregăti diverse deserturi. Conține mult mai puține zaharuri decât îndulcitorii artificiali și are o mulțime de proprietăți nutritive și terapeutice. De altfel, mierea este singurul aliment care nu se alterează niciodată. Deși există o mulțime de legende urbane care spun că, încălzită la mai mult de 40°C, mierea devine toxică, ele nu sunt susținute de date științifice.

 

Siropul de agave

Este obținut din seva agavelor, o specie de cactus, tratată cu enzime și fiartă până capătă această consistență. Este un sirop foarte bogat în fructoză, mult mai dulce decât zahărul. Ca orice îndulcitor, fie el natural sau extreme de rafinat, și siropul de agave trebuie consumat în cantități mici pentru a preveni problemele de sănătate.

 

Siropul din orez brun

Acest preparat este mult mai puțin dulce decât zahărul și este ideal în bucătărie, pentru prepararea numitor deserturi. Conține multă glucoză, adică acel element care duce la creșterea glicemiei, însă nu are fructoză, compusul chimic vinovat de apariția cariilor și de efecte negative asupra ficatului, organul care se ocupă cu metabolizarea lui.

 

Stevia

Stevia este un alt îndulcitor natural, sub formă de pulbere sau sirop, ideal în bucătărie, la prepararea deserturilor sau pentru ceai ori cafea. Poate fi folosit cu încredere de cei care au diabet sau în alimentația copiilor.

doua boluri cu cereale la mic dejun peste care se toarnă îndulcitori naturali în loc de zahăr
Foto: Jennifer Pallian / Unsplash

Cât să folosești?

Când folosești alte preparate în locul zahărului pentru a pregăti o prăjitură de casă, spre exemplu, trebuie să ții cont de faptul că ele au o putere de îndulcire diferită de a acestuia. Bunăoară:

  • Siropul de agave – ¾ de ceașcă înlocuiesc o ceașcă cu zahăr
  • Siropul de orez brun – 1 1/3 de ceașcă înlocuiește o ceașcă cu zahăr
  • Miere – ½ ceașcă înlocuiește o ceașcă cu zahăr
  • Siropul de arțar – 1 1/3 ceașcă înlocuiește o ceașcă cu zahăr.

Avem ceva bun?!

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară, nu? De asta am zis să-ți dăm și câteva rețete de „ceva dulce”. Câteva preparate din care zahărul iese din schemă și intră câte unul din înlocuitorii dulci.

 

1. Mic dejun cu cereale și sirop de orez

 

bol cu cerealea alb asezat pe masa pe un stergar alb, rotund, preparat cu îndulcitori naturali
Foto: Christian Wiediger / Unsplash

Ingrediente:

  • 380 g orez brun
  • 1 l lapte de orez
  • 1 l apă
  • 4 linguri sirop de orez brun
  • 225 g fructe uscate (merișoare, stafide, smochine, caise etc.)
  • Un strop de sare

Mod de preparare:

Amestecă într-o oală orezul brun cu laptele de orez, apa, siropul de orez brun și un strop de sare. Pune-le pe aragaz și când încep să fiarbă, dă focul mic și lasă să se prepare 40 de minute, amestecând din când în când. Adaugă apoi fructele uscate și mai lasă oala pe foc încă 10 minute. Dacă se îngroașă prea tare, adaugă apă.

2. Crumble de mere cu stevia

crumble de mere close up, in ramekin alb
Foto: Didi Miam / Unsplash

Ingrediente:

  • 100 g de făină
  • 180 g unt topit
  • 5 mere
  • 1/3 cană de apă
  • Scorțișoară
  • 10 pliculețe de stevia

Mod de preparare:

Încălzește cuptorul la 180°C. Spală, curăță și taie merele bucățele și așază-le pe fundul unei tăvi medii, înaltă. Acoperă-le cu apă și presară apoi scorțișoară, după gust. Separat, într-un bol, amestecă făina cu stevia și untul topit, până obții o compoziție sfărâmicioasă. Presar-o în tavă, peste mere, și dă la cuptor aproximativ 40 de minute.       

3. Biscuiți cu miere și vanilie

Front View Sweet Biscuits white desk cookies sugar dessert tea photo cake
Footo: Kamran Aydinov / Freepick

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 300 g miere
  • 150 g unt
  • ½ pachețel de praf de copt
  • ¼ baton de vanilie
  • făină

Mod de preparare:

Bate ouăle spumă și amestecă-le cu miere. Pune-le pe foc mic, într-o crăticioară, amestecând continuu. Când începe să se îngroașe, dă cratița deoparte şi amestecă până se răceşte. Adaugă praful de copt, untul tăiat cubulețe, batonul de vanilie pisat şi făină cât cuprinde, așa încât să obţii un aluat moale. Decupează cu o formă biscuiții și pune-i pe o tavă unsă şi tapetată, apoi bagă-i la cuptor până se rumenesc.

4. Clătite americane, cu sirop de arțar

almond banana pancake with honey, îndulcitori naturali în loc de zahăr
Foto: topntp26 / Freepick

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 250 ml lapte
  • 5 linguri sirop de arțar
  • 3 linguri ulei
  • 200 g de făină
  • 1 plic praf de copt
  • sare

Mod de preparare:

Sparge ouăle și separă albușurile de gălbenușuri. Într-un castron, freacă gălbenușurile cu un praf de sare. Toarnă treptat laptele, siropul de arțar și uleiul. Adaugă făina cernută, amestecată cu un pliculeț de praf de copt. Încorporează albușurile bătute spumă. Lasă compoziția să se odihnească zece minute. Unge o tigaie din teflon cu puţin unt. Toarnă în mijloc un polonic și lasă compoziţia să se întindă. Coace clătitele americane pe ambele părţi. Servește-le stropite cu sirop de arțar (și cu fructe, de exemplu afine, dacă vrei).

5. Milkshake cu sirop de agave

front-view banana milkshake with fruits
Foto: Freepick

Ingrediente:

  • 2 banane
  • 1 mango
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri sirop de agave

Mod de preparare:

Taie fructele în cubuleţe şi pune-le în blender. Toarnă laptele și siropul de agave, apoi mixează energic.


Citește și:

  • Alternativa sănătoasă la alimente cu faimă… dubioasă
  • Dieta antistres. Ce mănânci ca să-ți păstrezi zen-ul
  • Sparanghelul, o legumă roială. Acasă sau la restaurant, numai bun de savurat
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • alimentatie corecta
  • alimentatie sanatoasa
  • crumble
  • crumble cu mere
  • indulcitori naturali
  • inlocuitori zahar
  • retete biscuiti
  • retete cu indulcitori
  • retete desert
  • retete fara zahar
  • retete mic dejun
  • retete milkshake
  • sirop de agave
  • sirop de artar
  • stevia
Citește și
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.