Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > De Bun Gust > Tips & Tricks > Cu ce înlocuim zahărul? 5 îndulcitori naturali și 5 rețete super gustoase
  • Tips & Tricks

Cu ce înlocuim zahărul? 5 îndulcitori naturali și 5 rețete super gustoase

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 12 aprilie, 2022
  • Data modificare : 7 martie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Ce e dulce (aproape) tuturor ne place. Din păcate însă, zahărul – spun statisticile – este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății. Nu degeaba tot mai mulți se hotărăsc să îl excludă complet din alimentație. Dar cu ce îl înlocuim? O variantă e să folosim îndulcitori naturali.

Food. Delicious pancakes on a dish. îndulcitori naturali în loc de zahăr
Foto: Racool_studio / Freepik

Vinovat de apariția diabetului sau a bolilor cardiovasculare dacă este consumat în exces, zahărul face parte din viața fiecăruia dintre noi, la unii încă din fragedă pruncie. Nu e de mirare că tot mai mulți oameni și chiar copii suferă de obezitate. E drept că nu e deloc ușor să te privezi de ce-ți place, mai ales dacă gustul dulce e în topul preferințelor tale. Din fericire, există câteva variante mai sănătoase. 

Îndulcitori naturali pe care îi poți folosi în loc de zahăr

Siropul de arțar

Se obține prin fierberea sevei anumitor specii de arțar. Este o sursă important de mangan și zinc. Acest din urmă mineral este un antioxidant puternic, aliat de bază al sistemului imunitar. Siropul de arțar este un îndulcitor natural extreme de dulce și poate fi folosit la prepararea anumitor prăjituri de casă, în cantități mai mici decât zahărul, dar și pe post de topping, sau pentru îndulcirea ceaiului. O dată ce ai deschis recipientul, e bine ca el să fie păstrat la frigider ca să nu mucegăiască.

 

Mierea

Este cea mai la îndemână variantă pe care o avem pentru a pregăti diverse deserturi. Conține mult mai puține zaharuri decât îndulcitorii artificiali și are o mulțime de proprietăți nutritive și terapeutice. De altfel, mierea este singurul aliment care nu se alterează niciodată. Deși există o mulțime de legende urbane care spun că, încălzită la mai mult de 40°C, mierea devine toxică, ele nu sunt susținute de date științifice.

 

Siropul de agave

Este obținut din seva agavelor, o specie de cactus, tratată cu enzime și fiartă până capătă această consistență. Este un sirop foarte bogat în fructoză, mult mai dulce decât zahărul. Ca orice îndulcitor, fie el natural sau extreme de rafinat, și siropul de agave trebuie consumat în cantități mici pentru a preveni problemele de sănătate.

 

Siropul din orez brun

Acest preparat este mult mai puțin dulce decât zahărul și este ideal în bucătărie, pentru prepararea numitor deserturi. Conține multă glucoză, adică acel element care duce la creșterea glicemiei, însă nu are fructoză, compusul chimic vinovat de apariția cariilor și de efecte negative asupra ficatului, organul care se ocupă cu metabolizarea lui.

 

Stevia

Stevia este un alt îndulcitor natural, sub formă de pulbere sau sirop, ideal în bucătărie, la prepararea deserturilor sau pentru ceai ori cafea. Poate fi folosit cu încredere de cei care au diabet sau în alimentația copiilor.

doua boluri cu cereale la mic dejun peste care se toarnă îndulcitori naturali în loc de zahăr
Foto: Jennifer Pallian / Unsplash

Cât să folosești?

Când folosești alte preparate în locul zahărului pentru a pregăti o prăjitură de casă, spre exemplu, trebuie să ții cont de faptul că ele au o putere de îndulcire diferită de a acestuia. Bunăoară:

  • Siropul de agave – ¾ de ceașcă înlocuiesc o ceașcă cu zahăr
  • Siropul de orez brun – 1 1/3 de ceașcă înlocuiește o ceașcă cu zahăr
  • Miere – ½ ceașcă înlocuiește o ceașcă cu zahăr
  • Siropul de arțar – 1 1/3 ceașcă înlocuiește o ceașcă cu zahăr.

Avem ceva bun?!

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară, nu? De asta am zis să-ți dăm și câteva rețete de „ceva dulce”. Câteva preparate din care zahărul iese din schemă și intră câte unul din înlocuitorii dulci.

 

1. Mic dejun cu cereale și sirop de orez

 

bol cu cerealea alb asezat pe masa pe un stergar alb, rotund, preparat cu îndulcitori naturali
Foto: Christian Wiediger / Unsplash

Ingrediente:

  • 380 g orez brun
  • 1 l lapte de orez
  • 1 l apă
  • 4 linguri sirop de orez brun
  • 225 g fructe uscate (merișoare, stafide, smochine, caise etc.)
  • Un strop de sare

Mod de preparare:

Amestecă într-o oală orezul brun cu laptele de orez, apa, siropul de orez brun și un strop de sare. Pune-le pe aragaz și când încep să fiarbă, dă focul mic și lasă să se prepare 40 de minute, amestecând din când în când. Adaugă apoi fructele uscate și mai lasă oala pe foc încă 10 minute. Dacă se îngroașă prea tare, adaugă apă.

2. Crumble de mere cu stevia

crumble de mere close up, in ramekin alb
Foto: Didi Miam / Unsplash

Ingrediente:

  • 100 g de făină
  • 180 g unt topit
  • 5 mere
  • 1/3 cană de apă
  • Scorțișoară
  • 10 pliculețe de stevia

Mod de preparare:

Încălzește cuptorul la 180°C. Spală, curăță și taie merele bucățele și așază-le pe fundul unei tăvi medii, înaltă. Acoperă-le cu apă și presară apoi scorțișoară, după gust. Separat, într-un bol, amestecă făina cu stevia și untul topit, până obții o compoziție sfărâmicioasă. Presar-o în tavă, peste mere, și dă la cuptor aproximativ 40 de minute.       

3. Biscuiți cu miere și vanilie

Front View Sweet Biscuits white desk cookies sugar dessert tea photo cake
Footo: Kamran Aydinov / Freepick

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 300 g miere
  • 150 g unt
  • ½ pachețel de praf de copt
  • ¼ baton de vanilie
  • făină

Mod de preparare:

Bate ouăle spumă și amestecă-le cu miere. Pune-le pe foc mic, într-o crăticioară, amestecând continuu. Când începe să se îngroașe, dă cratița deoparte şi amestecă până se răceşte. Adaugă praful de copt, untul tăiat cubulețe, batonul de vanilie pisat şi făină cât cuprinde, așa încât să obţii un aluat moale. Decupează cu o formă biscuiții și pune-i pe o tavă unsă şi tapetată, apoi bagă-i la cuptor până se rumenesc.

4. Clătite americane, cu sirop de arțar

almond banana pancake with honey, îndulcitori naturali în loc de zahăr
Foto: topntp26 / Freepick

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 250 ml lapte
  • 5 linguri sirop de arțar
  • 3 linguri ulei
  • 200 g de făină
  • 1 plic praf de copt
  • sare

Mod de preparare:

Sparge ouăle și separă albușurile de gălbenușuri. Într-un castron, freacă gălbenușurile cu un praf de sare. Toarnă treptat laptele, siropul de arțar și uleiul. Adaugă făina cernută, amestecată cu un pliculeț de praf de copt. Încorporează albușurile bătute spumă. Lasă compoziția să se odihnească zece minute. Unge o tigaie din teflon cu puţin unt. Toarnă în mijloc un polonic și lasă compoziţia să se întindă. Coace clătitele americane pe ambele părţi. Servește-le stropite cu sirop de arțar (și cu fructe, de exemplu afine, dacă vrei).

5. Milkshake cu sirop de agave

front-view banana milkshake with fruits
Foto: Freepick

Ingrediente:

  • 2 banane
  • 1 mango
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri sirop de agave

Mod de preparare:

Taie fructele în cubuleţe şi pune-le în blender. Toarnă laptele și siropul de agave, apoi mixează energic.


Citește și:

  • Alternativa sănătoasă la alimente cu faimă… dubioasă
  • Dieta antistres. Ce mănânci ca să-ți păstrezi zen-ul
  • Sparanghelul, o legumă roială. Acasă sau la restaurant, numai bun de savurat
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • alimentatie corecta
  • alimentatie sanatoasa
  • crumble
  • crumble cu mere
  • indulcitori naturali
  • inlocuitori zahar
  • retete biscuiti
  • retete cu indulcitori
  • retete desert
  • retete fara zahar
  • retete mic dejun
  • retete milkshake
  • sirop de agave
  • sirop de artar
  • stevia
Citește și
Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
Cum se prepară fructele de mare
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum se prepară fructele de mare
Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?
Trufele, diamante culinare. Ce sunt, ce gust au și… de ce sunt așa de scumpe?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Trufele, diamante culinare. Ce sunt, ce gust au și… de ce sunt așa de scumpe?
Fan mâncare asiatică? Descoperă 10 tipuri de noodles asiatici și la ce se folosește fiecare
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Fan mâncare asiatică? Descoperă 10 tipuri de noodles asiatici și la ce se folosește fiecare
Remedii anti mahmureală. Ce e mit și ce funcționează?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Remedii anti mahmureală. Ce e mit și ce funcționează?
15 ponturi ca să faci cele mai bune sarmale
Citește articolul
  • Hot Plates
  • Tips & Tricks
15 ponturi ca să faci cele mai bune sarmale
Condimente și mirodenii de Crăciun: care și cum se folosesc cel mai des
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Condimente și mirodenii de Crăciun: care și cum se folosesc cel mai des
17 dintre cele mai populare sosuri din lume și la ce se potrivesc
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
17 dintre cele mai populare sosuri din lume și la ce se potrivesc
Caută
Postări recente
  • Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    • Data publicare : 27 martie, 2023
    • Data modificare : 27 martie, 2023
  • Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    • Data publicare : 21 martie, 2023
    • Data modificare : 21 martie, 2023
  • Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
    Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
    • Data publicare : 21 martie, 2023
    • Data modificare : 21 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
Decizii, decizii... 🤔 În „lupta” dintre urzici și spanac 🍃, cine câștigă în varianta ta? Oricum ar fi, un lucru e sigur: e păcat să nu profiți de ele acum, cât sunt în sezon. Bucură-te de un prânz sănătos și delicios!😋
Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? 🍜🍣 Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit! 🥢🍱🥟
Ce iese când amesteci un strop de Italia, California și Hawaii? 👀 Poke House. O franciză lansată de doi antreprenori italieni care „iese la înaintare” cu poke bowls 😍 – preparate tradițional hawaiiane, pregătite în stil californian. Un concept de fast casual cu mâncare sănătoasă, care a cucerit pe toată lumea.
Pregătește-te emoțional pentru cea mai bogată în creveți fajita pe care ai mâncat-o vreodată! 😍🍲 Vine sfârâind toată la masă, în culori vibrante și cu un gust de senzație! 😋
🇮🇪 Irlanda e renumită pentru o mulțime de lucruri minunate. Dar puține sunt mai emblematice decât un pint de Guinness 🖤🍻, servit cu acel guler bogat de spumă! 😍
Te-ai săturat de aceeași veșnică dilemă pe care o aveți când se apropie pauza de masă? 🤔 Ce zici de un joc? 🧩
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ