Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > BĂUTURI > Comandă vinul ca un adevărat cunoscător
  • BĂUTURI

Comandă vinul ca un adevărat cunoscător

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 23 octombrie, 2019
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Dacă îți place să bei vin dar nu ești ceea ce s-ar putea numi „un expert”, e posibil să nu știi pentru ce să optezi din meniul unui restaurant. De aceea, noi vrem să-ți ușurăm alegerea.


Pentru cei care nu sunt chiar profesioniști în domeniu, alegerea unui vin bun la restaurant se face de multe ori „la ghici”, cum s-ar spune. Deseori regăsești în meniu foarte multe variante, soiuri sau producători, iar prețurile variază și ele destul de mult. În plus, ar trebui (teoretic) să ții cont și de preparatele pe care le comanzi, așa încât vinul să completeze întreaga experiență culinară. Dacă te situezi la nivelul „începători”, avem câteva ponturi pentru tine.

Fă-ți lecțiile

Înainte de a merge la restaurant, verifică pe Restograf meniul localului, vezi ce vinuri sunt și prețurile pe care le practică. Dacă sunt vinuri din mai multe regiuni ale țării sau ale lumii, soiuri și producători, ori dacă un sortiment vintage îți atrage atenția, caută mai multe informații și citește despre ele.

Cere ajutor

Unele restaurante au somelieri care sunt acolo să te sfătuiască ce vin să alegi, în funcție de ce mănânci și ce preferințe ai. Ce-i drept, în majoritatea localurilor nu te poți baza decât pe recomandarea ospătarului – caz în care unii oameni ezită să le ceară sfatul deoarece fie au impresia că le vor indica cele mai scumpe vinuri, fie că nu au pregătirea necesară pentru a face recomandări. Dacă ai un vin care îți place și pe care îl bei de obicei, roagă ospătarul să-ți aducă la masă ceva asemănător.

Fii cât se poate de direct

Onestitatea și comunicarea sunt ingredientele cheie în orice relație, inclusiv în cea dintre un client și ospătarul unui restaurant. Așadar, nu te jena să spui exact ceea ce-ți dorești. Spre exemplu, dacă vrei un vin alb care să nu coste mai mult de 50 de lei, pur și simplu spune.

Reține trei aspecte cheie

Aromă, consistență și gust. Dacă știi ce preferințe ai când vine vorba de aceste trei elemente esențiale ale unui vin, atunci cu siguranță vei comanda un vin pe gustul tău aproape de fiecare dată. Aroma este prima impresie pe care ți-o lasă vinul, mirosul pe care îl simți când apropii paharul de gură. Consistența (textura, corpolența) vinului poate fi ușoară, medie sau plină. Iar dacă vorbim de gust, acesta este determinat de aciditate (care stimulează glandele salivare și, efectiv, îți lasă gura apă), taninuri (substanțe care există în struguri și care dau acea senzație astringentă) și nivelul de zahăr (care face diferența între un vin dulce, demi-sec sau sec).

Nu folosi termeni pe care nu-i stăpânești

Spre exemplu, sunt unele neînțelegeri legate de termenul „sec”, care se referă la lipsa (sau la o cantitate foarte mică) de zaharuri reziduale în vin – zaharuri rămase în vin după fermentare, ceea ce nu are nicio legătură cu aroma fructată a vinului. Spre exemplu, unii oamenii spun că vor un vin dulce, sec – dar așa ceva nu există.

Ieși din zona de confort

Mulți clienți se uită în lista de vinuri în speranța că vor recunoaște un anumit sortiment, așa încât să poată face o alegere sigură, familiară lor. Nu-ți fie însă teamă să încerci lucruri noi și lasă ospătarul să-ți recomande ce consideră. S-ar putea să descoperi că există variante demne de luat în seamă!

În mod concret…

Dacă vrei să știi cam ce tip de vin se potrivește mâncării tale preferate, iată câteva recomandări:

 

  • Carnea roșie merge de minune cu un vin roșu, sec. Spre exemplu, la friptura de porc servește o Fetească Neagră, la cea de vită un vin Shiraz, la fel și la vânat (sau un Merlot), iar carnea de miel se îmbină perfect cu un Cabernet Sauvignon. Pieptul de rață se potrivește foarte bine cu Pinot Noir.

     

     

     

  • Peștele se servește, de obicei, alături de un vin alb sec, precum Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling. La fel și carnea de pui.

     

     

     

     

     

  • Pentru paste în sos roșu îți recomandăm Chianti sau Merlot, pe când pentru pastele în sos alb se potrivește mai bine un Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio.

     

     

     

  • Majoritatea fructelor de mare se îmbină foarte bine cu Sauvignon Blanc sau Fetească Albă, dar dacă mănânci creveți sau homar, atunci comandă Chardonnay.

     

     

     

  • Brânzeturile se servesc cu un vin alb, salatele cu un Sauvignon Blanc, iar deserturile cu un vin alb sau rosé (dulci sau demi-dulci).

Și dacă tot am vorbit de vin, știm noi și câteva localuri de tip wine-bar unde poți merge să savurezi un pahar de vin (sau mai multe) cu totul deosebit! Nu uita să rezervi o masă prin Restograf!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • restaurant
  • rezervare restaurant
  • vin
Citește și
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Citește articolul
  • BĂUTURI
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Citește articolul
  • BĂUTURI
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
Citește articolul
  • BĂUTURI
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Cele mai cool cocktail baruri din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cele mai cool cocktail baruri din București
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.