Omenirea consumă alcool de aproximativ 10.000 de ani, așa că a fost doar o chestiune de timp până cineva s-a întrebat cât de tare poate fi un alcool. Drept urmare, mai peste tot în lume, mai mulți producători de alcool au dezvoltat unele rețete care ajung la concentrații de alcool ce te-ar putea ameți doar dacă te gândești la ele. Uite câteva dintre cele mai tari băuturi de pe planetă. Atenție, însă! Se folosesc cu moderație și se țin departe de orice sursă de foc.
De ce ai vrea să bei așa ceva?
Să bei o astfel una din cele mai tari băuturi din lume nu înseamnă să te bagi sub masă instant. Unele tării mai alcoolizate, în special whiskey-urile și romurile (dar și palinca noastră), pot fi mult mai aromate la un ABV de peste 60%, deoarece nu sunt diluate cu apă. Drept urmare, cele mai multe dintre aceste băuturi alcoolice sunt folosite pentru gustul lor, nu pentru tăria conținută. Cele mai populare opțiuni sunt aromatizarea unor cocktailuri sau diluarea cu diferite alte ingrediente naturale. Asta pentru că păstrează mai mult timp caracterul băuturii, chiar dacă se diluează încet cu gheață. Altele sunt special concepute de producători cu astfel de alcoolemii, pentru a fi folosite în crearea unor lichioruri de casă precum vișinata sau limoncello. Oricum ar fi, băuturile spirtoase puternic alcoolizate au crescut în popularitate în ultimii ani de zile.
Cu toate astea, unele țări interzic comercializarea unor astfel de băuturi, fiind cosiderate periculoase consumului uman. Iar majoritatea companiilor aeriene nu le transportă din cauza riscurilor de explozie asociate. Așa că șanse de a găsi la raft în magazin una din cele mai tari băuturi sunt destul de mici. Și nici nu prea merită să le iei drept suvenir când ești prin vreo vacanță.
Totuși, dacă dai de ele în vreuna dintre călătoriile tale, fii sigur că merită să încerci una dintre ele.
Cele mai tari băuturi din lume
1. Polmos Spirytus Rektyfikowany Vodka
96% alcool
Probabil cea mai cea dintre cele mai tari băuturi din lume este făcută în Polonia, iar numele său se poate traduce prin „spirt rectificat”. Deși producătorul spune că poate fi băută ca atare, cei mai mulți sunt de acord că asta ar fi o decizie teribilă de viață. Așa că cei mai mulți dintre clienții lor o folosesc ca bază pentru lichiorurile infuzate artizanal cu ierburi și fructe. Este apreciată în mod special pentru lipsa gustului, ceea ce o face perfectă pentru infuzii mai tari.
2. Everclear 190
95% alcool
Acest distilat american a căpătat o mare reputație peste ocean și asta pentru că este practic lipsit de gust. La fel ca și „omologul” său polonez de mai sus, este folosit foarte des în crearea unor infuzii diluate cu alte ingrediente naturale și apă. În ciuda faptului că atât de populară, inspirând chiar și numele unei trupe rock, vânzarea Everclear este ilegală în mai multe state americane, inclusiv California și New York.
3. Bruichladdich X4 Quadrupled Whisky
92% alcool
Acesta este cel mai puternic whiskey din lume și este un single malt distilat în îndepărtatele Insulele Hebride din Scoția, la Distileria Bruichladdich. A fost creat folosind o rețetă veche Islay, însă producătorul a fost obligat de autorități să sisteze producția. Dar nu și comercializarea sa. Deci, pentru orice pasionat de whiskey, asta încă poate fi o descoperire rară și un adevărat trofeu.
4. River Antoine Royale Grenadian Rum
90% alcool
Această distilerie din insula Grenada este singura fabrică de rom din toate insulele Caraibe care a rămas practic neschimbată din 1785. Evident, este cel mai tare rom pe care-l poți cumpăra și este făcut integral din suc de trestie de zahăr. Este destul de ușor de găsit, inclusiv în România, și se distinge prin notele sale sărate și cu gust de fum. Este, evident, una din cele mai tari băuturi din lume.
5. Hapsburg Absinthe XC
89,9% alcool
Acest absint italian este cel mai puternic pe care îl poți găsi legal la vânzare. Producătorul său recomandă insistent să fie diluat cu apă și îl alintă oficial cu porecla de „furia verde”. Este o băutură spirtoasă infuzată cu pelin, ceea ce- teoretic- o face aptă chimic să producă halucinații.
6. Pincer Shanghai Strength
88,8% alcool
Această vodkă este un alt produs remarcabil (și foarte alcoolizat) al Scoției. Distileria Pincer a creat această băutură extrem de potentă special pentru piața chineză, cu un conținut de alcool de 88,8%, deoarece opt este considerat un număr norocos în cultura chineză. După ce este distilată de trei ori, Pincer Shanghai Strength este infuzată cu flori de ciulini și de soc pentru a căpăta o saviare unică.
7. Sklar’s Balkan 176 Vodka
88% alcool
Nici sârbii nu s-au mulțumit cu cele 40 de grade ale vodcii standard și și-au creat una extrem de puternică, triplu-distilată. Inițial este distilată la 94% ABV și apoi diluată cu apă deionizată, pentru un gust mai fin. Sklar’s Balkan 176 Vodka Este recomandată pentru utilizarea exclusivă în cocktailuri „super-charged”, iar pe eticheta sa sunt înscrise nu mai puțin de 13 avertismente de sănătate, inclusiv unul în braille
8. Sunset Very Strong Rum
84,5% alcool
În ciuda alcoolemiei extreme, acesta este cel mai popular rom din insula St. Vincent. Asta pentru că este romul perfect de amestecat cu apă proaspătă de nucă de cocos sau alte sucuri de fructe tropicale. Deși este distilat într-o fabrică modernă, producătorii mizează pe gustul de ars, specific romului artizanal din Caraibe.
9. John Crow Batty Rum
86% alcool
Acest rom legendar jamaican este produs în aceeași distilerie de mai bine de trei generații și își ia numele de la vulturii John Crow. Dar și de ideea că vei avea nevoie de un stomac la fel de puternic ca aceste păsări necrofage, pentru a te atinge de acest rom. Era folosit în mod tradițional în medicină și pentru alungarea spiritelor rele, însă era băut și la ceremonii precum nunți. În prezent, distileria oferă tururi ghidate cu degustări, care sunt foarte populare printre turiștii aventuroși din Jamaica.
10. Stroh 160 Rum
80% alcool
Poate cel mai popular alcool super-potent din lume este acest rom austriac, cu nume de interjecție bahică: Stroh. Producătorii acestui rom condimentat spun că folosesc aceeași rețetă secretă din 1832. Însă majoritatea pasionaților remarcă o aromă de vanilie și de caramel ascunsă sub gustul de arsură puternică. Datorită gustului său foarte intens, este recomandat să-l folosești în cocktailul tău preferat cu rom.