ELLE e publicatia care se dedica domeniului “frumosului”, fie ca vorbim de moda sau de arhitectura si design. Unele dintre cele mai prestigioase premii internationale de design, ELLE Decoration Awards, au cucerit si Romania incepand cu anul 2014. Categoriile acoperite de aceste premii cauta castigatori pentru urmatoarele categorii:
– Cel mai bun designer de obiect al anului;
– Cel mai bun obiect de design al anului (accesorii, mobilier, decoratiuni, design industrial etc);
– Cel mai activ sustinator al designului de interior – oferit de ELLE Decoration;
– Premiul pentru întreaga activitate – oferit de unul dintre Sponsori;
– Cea mai buna amenajare a unui spatiu public;
– Cea mai buna amenajare a unei locuinte private;
– Cea mai buna amenajare a unui birou;
Categoria la care am aruncat si noi un ochi mai curios este cea in care se cauta castigatori pentru amenajarea unui spatiu public. Am vrut sa vedem care sunt restaurantele, barurile si cafenele nominalizate la ELLE Decoration Awards.
Pe acestea vi le prezentam si noi mai jos:
Intreg proiectul a fost gandit pe zone total diferite, cu elemente unice, dar care sa se imbine perfect. Pergola retractabila care ofera un sentiment de libertate in zilele cu soare si caldura necesara pe perioada iernii, banca din care se intind pe unul dintre pereti tentaculele metalice, zonele acoperite cu caramida alba din care ies muschi verzi, mesele facute din material special pe care clientii pot scrie cu creta sau “masa prieteniei” de la care poti vedea intreg orasul, sunt doar cateva elemente care au dus proiectul la ceea ce este el astazi: un resto-bar unic, modern si care te face sa vrei sa te intorci de fiecare data.
Naan Food&Drink; Studio reprezinta un concept nou de restaurant in care traditia si inovatia se potenteaza reciproc, generand experiente culinare desavarsite. Atmosfera rafinata si intima, serviciile personalizate, atentia la detalii, preparatele inspirate din bucataria internationala, gatite sanatos, folosind numai ingrediente naturale, completate de o colectie impresionanta de vinuri, fac din Naan locul ideal pentru a petrece o seara relaxanta. O locatie cu design rafinat, potrivita atat pentru cine romantice, cat si pentru o petrecere relaxanta cu prietenii! Restaurantul Naan Food & Drink Studio, amplasat intr-o cladire istorica, ea insasi cu o poveste bogata, din centrul Bucurestiului, a fost amenajat intr-o viziune moderna de catre o echipa de tineri arhitecti, dupa un concept original, folosind mai ales materiale naturale (lemnul masiv, piatra, metalul, ceramica). Naan Food & Drink Studio inseamna in acelasi timp traditie si inovatie, un spatiu in care vechiul si noul nu se exclud, ci dimpotriva, se intrepatrund armonios si se potenteaza reciproc, o atmosfera care inspira, un loc care merita vizitat. Spatiul este insufletit de catre o echipa inimoasa, dedicata, cu mai multe premii la activ, capabila sa ofere consiliere si servicii personalizate fiecarui oaspete.
Pentru Restaurantul Shift ne-am dorit realizarea unui spatiu interior care sa fie o extindere a gradinii existente acasei. Situata in centrul orasului Bucuresti, intr-o zona protejata cu cladiri vechi de secol 19, casa in care se afla Restaurantul Shift este compusa din parter, etaj si pod, cu o structura de pereti de zidarie portanta si lemn pentru partea de acoperis si plansee. (…) Aducerea naturii in interior s-a realizat si in mod direct, prin folosirea muschilor naturali pentru imbracarea unor pereti care devin campuri miniaturale .
Fumetto este un restaurant situat in centrul Bucurestiului, o oaza impregnata de o atmosfera italiana veche si eleganta, completata de o influenta new-yorkeza.
Ideea in jurul careia s-a creionat amenajarea pub-ului infuzeaza look-ul “rough” industrial cu un “British twist”, ce induce o atmosfera masculina, calda si familiara, oferind un nou concept de “sports pub” in Bucuresti, un loc ideal pentru vizionarea meciurilor sportive si petrecerea timpului alaturi de prieteni. Toate elementele folosite sunt “custom-made” pentru a ilustra conceptul dorit pana la cele mai mici detalii, obtinand astfel un interior personalizat in totalitate. Lemnul a reprezentat un punct de plecare important, intrucat design-ul urmarește reinterpretarea conceptului clasic de “pub”, raspunzand astfel cerintelor contextului urban bucurestean actual. Caracterizat de o nuanta calda si un montaj diagonal, acesta reda coerenta si dinamism spatiului. Configuratia pardoselii din „covoare de piatra naturala” si „covoare de lemn” este cea care dicteaza organizarea interioara, zonele de circulatie si distributia meselor. Paleta cromatica – aparent restransa la griuri (de la gri deschis, pana la antracit si negru), imbraca texturi diverse ce alaturi de lemnul natural, accente de galben si elemente de cupru confera o vibratie particulara spațiului. Oglinzile, elemente regasite adesea in pub-uri britanice, marcheaza un joc al dualitatii si creeaza senzatia spatiului marit.
Intr-o atmosfera relaxata, iz artistic si sunete de Jazz, Pallets Concept Bar este locul perfect in care poti sa evadezi de zgomotul orasului si in care te poti bucura de produse unice. Proiectul a pornit cu scopul de a crea un loc in care cu totii sa ne regasim, cat se poate de departe de centrul orasului si in care, cei care ne trec pragul, sa fie tratati cel putin la fel de bine precum ne place si noua sa fim tratati atunci cand iesim in oras (si ne place sa iesim in oras!). Dorim sa cream o familie in jurul localului, de unde si amenajarea familiala, “cozy”, cu elemente de “sufragerie”. (…)
Art Deco
Un proiect luminos pentru un resturant si sala de evenimente, pe o suprafata de 300Mp o reamenajare de succes a uni interior ce nu mai spunea nimic. Traforurile de lemn cu oglinda sunt lait motivul acestui interior si funt folosite si la separarea prin panouri decorative a zonelor de servicii de sala si la placarea pereteleui, culorile sunt simple rozuri alb, gri si cupru, elementul metalic va fi folosit ca si accent de culoare. Materialele sunt naturale, lemn, sticla, catifea, mocheta parchet din stejar albit tip dusumea si mobila alba cu patina, totul va crea, speram noi o atmosfera luxoasa dar simpla in acelasi timp, un lux cu un farmec discret, lipsit de opulenta, un decor pentru o nunta de vis dar si pentru zile insorite petrecute cu prietenii.
Cafenea Centrul Vechi Pasajul Villacrosse
Pentru cafeneaua ce ascunde si face intrarea in pub-ul Prohibition am ales acest stil contemporan cu prohibitia, dar care prezinta o alta fata a Americii acelor timpuri, am folosit un tapet retro cu pattenr turcoaz si auriu, balustrade sculptate din lemn cu decorruri supradimensionate, taieri din oglinda, ce creeaza forme decorative, lampi supradimensionate si nu in ultimul rand un parchet indraznet alb negru cu taietura in V care schimba totul. Cafeneaua este formata din doua zone unul in care este barul si inca unul pe care noi l-am separat in 2 parti si am creat un mezanin, la etaj inaltimea nu este foarte mare, ajunge abia la 2,4m dar a fost necesara aceasta interventie pentru a a vea un numar mai mare de mese. Pentru ca inaltimea nu este prea mare am recurs la un artificiu si anume oglinda cu decupaje forme mari decorative taiate si bizotate, care au fost exterm de dificil de montat, dar au meritat pentru ca amplifica foarte mult spatiul. Site-ul lor este aici si acolo puteti vedea galerii foto din locatie evident cu oameni, lumini, atmosfera de petrecere. Radu Filip- House Line
“Sub un decor ce te va duce cu gandul la SUA anilor ’20, Prohibition Bar&Club; si-a deschis portile pentru tine si promite multe evenimente spectaculoase, petreceri memorabile si concerte live de senzatie. Incepand cu 31 octombrie 2014, vom scrie o noua poveste in istoria divertismetului de calitate. Fa si tu parte din ea!” Acesta este pe scurt inceputul pub-ul semnat de House Line, Prohibition conceptul e simplu si fermecator, perfect pentru un pub, iar designul complex si plin de elemente vintage combinate cu elemente de design contemporan. Iata si site-ul aici ca sa va faceti o idee mai clara despre cum a evoluat proiectul spre final si daca s-au respectat randarile, noi zicem ca da si ne bucuram. Radu Filip- House Line
O cafenea industrial – orientala focalizata pe narghilea . Influentele specifice se întâlnesc la tot pasul – spatiul se completeaza cu identitatea vizuala (logo ,meniu,wtc ). Piesele de design reprezinta combinatii de piese icon si ready – made cu piese handmade ,piese specifice de tipul covoarelor traditionale. De asemenea exista numeroase elemente de grafica si pictura murala pe care le-am realizat pentru a putea diferentia amenajarea de locatiile cu specific si a obtine astfel o nota foarte personala . Cafeneaua se afla pe Splaiul Unirii la numarul 162 .
Proiect de amenajare Cofetarie Patiserie bio/raw/vegan. Finisajele din lemn si piatra, imbinate in forme organice armonioase sugereaza naturalul ca element definitoriu al conceptului de design interior.
Epic Vara (Timisoara)
Un fost teren de tenis a devenit un simbol al fericirii si al libertatii, in cativa pasi atent ganditi. Pe numele sau, Epic Vara! Constructia de 400 m², pe baza de lemn, a pornit de la zero, iar acest lucru a permis ca spatiul sa fie organizat cat mai original, dupa propriile preferinte. Proiectul a fost pozitionat in cel mai avantajos unghi, vizavi de mediul inconjurator. Acoperind zonele libere, exista posibilitatea de a cataloga acest loc si outdoor, dar si indoor. (…) Acest loc, destinat frumosului, isi pastreaza caracterul practic, care usureaza munca celor angrenati in proiect. Este o oaza intre betoanele orasului si o evadare a simturilor spre natural – o caldura perpetua pretuita de toti cei care trec pragul Epic Vara.
The Bakers (Tulcea)
The Bakers este un local concept unde cafeneaua, brutaria si barul se intalnesc pentru o experienta inedita. Decorul industrial, marcat de sectiunea stalpilor, aduce elemente supriza. Planul foarte lung al spatiului a fost fragmentat secvential, prin tratari diferite ale peretilor si a zonelor de servit. Trei ancadramente, doua de o parte a intrarii si una de cealalta, din lemn, creeaza o zona de invitare din exterior si contemplare din interior. Interiorul penduleaza intre un mix de elemnte nesflefuite si elemente fine. Stalpii si grinzile existente, lasate complet nefinisate, contrasteaza cu barul elegant din marmura si sticla vitrinelor. Culorile reci ale tavanului si stalpilor sunt contrabalansate de lumina asezata cu grija si de textura caramizii.
D’arc Caffe (Timisoara)
Barbatul. Ah! Barbatul! De aici a pornit totul. De aici, plus o melodie a celor de la “Men at work”. Si uite asa ne-am propus o reintoarcere in timp. Pe vremurile cand imaginea de ansamblu contura barbatul si truda fizica, painea castigata cu sudoarea fruntii. La propriu! Suntem puternici, suntem morocanosi, suntem veseli, suntem strengari, siguri pe noi, maturi dar putem lesne sa devenim si imaturi. Si constientizand totodata ca si noi barbatii dispunem de o sensibilitate necioplita, in cel mai frumos sens al cuvantului, ne-am imaginat un spatiu, care ne satisfice capriciile si completeaza peisajul societatii de azi. Recunoastem ca ne-am si desprins de contextul zilelor noastre, in sensul ca ne-am dorit sa ne murdarim mainile, sa folosim unelte, am plecat de la o tresarire a continutului mental si am conturat exteriorul. D’arc. The Bar! D’arc e un mix de forme spontan, industrial. E un joc de forme, materiale de baza, tehnici simple, fara abordari sofisticate, ce-si doreste sa pastreze functionalitatea clara, la vedere. (…)
Fragment (Cluj)
City Cafe (Campulung Moldovenesc)
Proiectul a constat in amenajarea spatiului pentru o cafenea adresata tinerilor in centrul orasului Campulung Moldovenesc. S-a inceput cu tema cafenelei de unde a rezultat mai apoi si sigla impreuna cu elementele decorative personalizate. Tavanul a fost acoperit de sipci din lemn taiat in forme curbe pentru a evidentia zona montana a bucovinei in care se afla amplasata cafeneaua, dar si pentru a imbina un material natural, cald cu cele sintetice folosite in amenajare. Pata de culoare este data de mobilierul realizat la comanda iar o biblioteca amplasata in cea de-a doua camera ofera o nota de eleganta. Lumina inunda spatiul in tonuri calde contribuind la o ambianta contemporana si intima.
Voi ce local vreti sa sustineti cu un vot, care va place cel mai mult?