Dacă iubești muntele și de abia aștepți să prinzi câteva zile libere ca să ajungi la zăpadă, atunci cu siguranță iarna aceasta nu va trece fără să dai măcar o fugă la ski sau la derdeluș. Și cum mișcarea face poftă de mâncare, ne-am gândit că nu ți-ar strica să știi care sunt cele mai bune restaurante din Sinaia la care să te oprești să mănânci când ți-e foame.
Știm că, de cele mai multe ori, când auzi de Valea Prahovei îți vine să o iei la fugă. Un drum cu mașina până acolo, în plin sezon, înseamnă automat multe ore petrecute în trafic, nervi și tot așa. Pe de altă parte, dacă ești un împătimit al muntelui și nu concepi să treacă o iarnă fără să dai o fugă la schi, și dacă mai stai și în București, atunci aceasta este una dintre cele mai la îndemână variante – e și aproape, ai și pârtii ok. E drept că după coada de pe șosea te mai așteaptă una și mai mare la teleferic dar, na… ce să-i faci? Până ajungi în vacanța aceea mult visată în Austria, te mulțumești și cu un weekend la Sinaia.
Lăsând însă ofurile la o parte, muntele are ceva al lui, iar când te vezi pe pârtie, parcă uiți de toate cele.
Cele mai bune restaurante din Sinaia
Nu știu voi ce părere aveți, dar mie îmi place tare mult senzația când pleci de pe pârtie și simți oboseala aceea plăcută în tot corpul. Endorfinele tropăie prin tot organismul, ești îmbujorat tot și ți-e o foame de lup! Ca ziua să fie perfectă, trebuie să o închei într-un mod cât mai plăcut. Așa că noi avem câteva recomandări de restaurante bune la care să te oprești să mănânci când ești în Sinaia. Locuri cu mâncare bună și cu atmosferă mișto.
Taverna Sârbului Sinaia
Bucătăria sârbească este, poate, una dintre cele mai bogate gastronomii din jumătatea răsăriteană a Europei, având pentru fiecare mesean un fel de mâncare să-i fie pe plac, mai dulce ori mai picant, dar mereu savuros! La Taverna Sârbului, unul din cele mai bune restaurante din Sinaia, gusturile bune nu au nevoie de viză. Doar de o rezervare! 😊
Mai întâi încălzește-te bine cu niște șlivoviță tare, băutura eroilor sârbi din veac. Apoi, nimic nu e mai bun ca să-ți refaci forțele decât ciorbă caldă, o porție de ćevapčići (corespondent sârb al micilor românești, cu care se aseamănă prin formă și tehnică de preparare, dar cu ingrediente ce-i sunt specifice), niște pljeskavica (căruia unii îi mai spun și „hamburgerul sârbilor”, dar îi este de o mie de ori superior prin gust și savoare). Sau pote vrei ceva mai clasic – o pastramă, un cârnat, niște sarmale sau o musaca. La final e musai să încerci o plăcintă aburindă și aromată!
Taverna Sârbului Sinaia se află pe drumul spre Cota 1400, la o aruncătură de băț de telegondolă – pe str. Calea Codrului 39C.
Bistro La Teleferic
Poate din afară nu ți se va părea neapărat cine știe ce (acum depinde și de fiecare ce standarde are). Dar aparențele pot fi înșelătoare și vei descoperi un restaurant foarte primitor, cu o atmosferă cosy și cu mâncare excelentă. Dacă îți plac restaurantele de familie, cu câteva mese, unde sentimentul de conexiune și intimitate e mult mai accentuat, atunci fă-le o vizită.
„La Teleferic nu este doar o pensiune, poţi să-l consideri un Après-ski sau poate să fie locul ideal şi dacă (re)vizitezi Sinaia, într-un context intim și relaxant. La Teleferic nu este doar un restaurant, este un loc pentru gurmanzi; dacă ai degustat câte ceva din meniul nostru rămâi cu un fel de… dependență. La Teleferic în primul rând înseamnă atmosferă: asculți Muzică (cu M mare – nu zgomot!), mănânci bine, printre flori multe – este un loc romantic…”. Cam așa se descriu și cine mai bine decât ei să surprindă esența locului?!
Meniul e foarte bogat (ai chiar și sugestii de cum poți asocia preparatele) iar mâncare e aia bună, făcută în casă, cu simț de răspundere. Ce să fie… ciorbă de fasole cu trei afumături, servită în pâine şi cu salată de ceapă? Coaste marinate de porc în sos de bere? Sau ai pofti la un Ficat de gâscă servit pe mere coapte, cu fructe de pădure şi cu migdale?
După denumire, probabil ai ghicit – e chiar lângă Teleferic, pe str. Cuza Vodă nr. 6.
Qube Restaurant
Cauți o locație retrasă, aparte, cu mâncare și deserturi de calitate, home made? Bun!
Qube face parte tot din rândul celor mai bune restaurante din Sinaia și e tot o afacere de familie, construită cu drag de oameni pasionați de gastronomie. Și nu doar că au făcut un loc care arată foarte bine, dar fac și o mâncare pe măsură. Folosesc tot felul de ingrediente bio pe care le iau de la producători locali, au multe produse home-made și au și multe idei (plus pricepere) din care rezultă combinații de gusturi și mirodenii din toate colțurile lumii. Fac o friptură excelentă (și nu zicem doar noi – uite-te doar la review-urile din social media) și asta poate și pentru că folosesc carne de calitate și un cuptor special, pe nume Jasper – un cuptor pe cărbuni (ceea ce dă un gust aparte cărnii), care atinge temperaturi de până la 500 de grade. Iar pentru cei cu o slăbiciune aparte pentru ceva dulce (ca subsemnata) să știi că deserturile sunt excelente!
O experiență culinară deosebită, de care ar trebui să te bucuri și tu când ajungi prin Sinaia. Îi găsești pe Str. Cota 1400 3A (ceva mai sus de Parcarea Furnica).
KUIB Restaurant
În Complexul Piatra Șoimului vei găsi acest restaurant cochet, care te va ispiti nu doar prin aspectul său foarte bine pus la punct, cât și cu delicioase ciorbe și supe tradiționale, mâncărurile moldovenești sau cu inedite combinații culinare. KUIB Restaurant se mândrește cu faptul că a câștigat în 2021 cel de-al optulea Tripadvisor Certificate of Excellence și un loc în top 10% restaurante din lume. Și asta nu e chiar lucru puțin!
Așa că, atunci când vrei să iei o pauză de la tumultul orașului, să te relaxezi în compania prietenilor la o sticlă de vin bun, cu niște preparate gastronomice foarte bune, aici e locul în care să vii. Au cam tot ce-ai vrea – de la paste și pizza, la supe și ciorbe, grătar, cărnuri și fripturi alese, preparate românești, dar și meniuri lacto-vegetariene, meniuri de familie (pentru două sau mai multe persoane) și preparate pentru copii.
În plus, terasa lor a devenit scena unor peisaje de iarnă superbe!
Îi găsești pe str. Gârbovei nr. 10, pe partea dreaptă a râului Prahova, aproape de Casa Memorială „George Enescu”.
Forest Restaurant
Ioana Hotels s-a deschis acum vreo opt ani, pe o stradă îmbrăcată de brazi de la poalele muntelui, luându-și titlul de „primul boutique hotel de 5 stele din Sinaia”. O etichetă cochetă la înălțimea căreia au încercat să se ridice în acești ani. Iar Forest Restaurant este piatra sa prețioasă. Amenajat rustic, cu mult lemn, dar în același timp elegant, locul are o atmosferă romantică, deosebită – motiv pentru care a și primit în 2020 premiul pentru „Best Atmosphere in Sinaia” de la Restaurant Guru și s-a numărat printre Tripadvisor Travellers’ Choice.
Mâncarea e foarte bună (de asta i s-a și dus faima drept unul din cele mai bune restaurante din Sinaia) și au tot felul de preparate deosebite – ca de exemplu ciorbă de mistreț (asta chiar nu găsești peste tot!). Își aduc materie primă de calitate din țări ca Austria, Olada, Franța etc. așa că vin săptămânal cu specialități proaspete care nu sunt incluse în meniu. Ca de exemplu stridii (ajung în farfuria ta în numai 24 de ore de la scoaterea lor din mare), caviar iranian Beluga, homari și aragosta, scoici vongole și razor, chuleton sau fripturi speciale din SUA. Toate aduse în țară cu propriile vehicule sau cu avionul – trebuie să întrebi chelnerii despre disponibilitatea lor. Și mai au ceva. Un spațiu dedicat pentru live cooking – în caz că ești curios să vezi cum se desfășoară activitatea unui Chef într-o bucătărie de boutique hotel.
Dacă ajungi pe la ei, încearcă mușchiul de vită (e foarte bun) și clătitele cu mango 😊
Îi găsești pe Str. Calea Codrului nr 11-15.
Restaurant Tirol
Restaurantul Tirol a pornit de la ideea unui cadru care să-ți dea impresia că te afli într-unul din minunatele orășele tiroleze, înconjurat de munți cu creste înzăpezite, savurând gastronomia specifică zonei Alpilor. Nu știu ce să zic dacă te vei simți exact ca în Elveția, dar cert e că vei găsi un loc unde se mănâncă bine. Și da, au tot felul de specialități din zona Tiroului. Ca de exemplu Fondue Bourguinnone, o specialitate din zona Tirolului elvețian, fondue din brânză care are la bază o rețetă veche de peste 600 de ani. Aici îți pregătești singur mușchiul de vită pe piatra încinsă și poți încerca un schnitzel vienez servit în stil tirolez (cu dulceață de fructe de pădure și salată de cartofi) sau renumitele tocănițe cu diverse sosuri. Specialitatea casei este supa de rasol de vită cu tăiței (foarte bună), iar platourile vânătorești și afumăturile atât de apreciate în Tirol își găsesc și ele locul pe masă. Iar ca să închei într-o notă dulce, încearcă Fondue de ciocolată, servit proaspăt, sau un tort Krantz.
Îi găsești pe Str. Avram Iancu nr. 1, în incinta hotelului International.
Carol Gastro Bierhaus
Dacă am trecut prin Tirol, trebuia să ajungem și prin Bavaria, nu? O Bavarie care se află la câțiva pași de Castelul Pelișor. Carol Gastro Bierhaus arată foarte drăguț (mai ales terasa, vara, e o încântare) și te așteaptă cu mâncare tipic nemțească și o servire excelentă (oamenii sunt mereu zâmbitori și binedispuși). De-a lungul timpului au devenit una din opririle preferate pentru turiștii români și străini care vizitează Domeniul Regal și au o mulțime de review-uri pozitive pe internet.
Au o bere foarte bună (cum te-ai aștepta, de altfel, de la un bierhaus), multe specialități gustoase – de la supă germană de dovleac cu ghimbir (foarte bună!) sau salată bavereză, la șnițel vienez, bratwurst cu cartofi prăjiți, pretzel și muștar, mușchi de porc rulat în jambon cu cartofi la cuptor și tot felul de preparate la grătar. Gogoșile sunt divine, dar nici ștrudelul cu mere și sos de vanilie nu se lasă mai prejos!
Umami
Ultimul din listă, dar cu siguranță nu cel din urmă, este Umami. Dacă ai poftă să mănânci niște burgeri excelenți, mergi la ei. Sunt buni buni! Restaurantul arată foarte bine, iar servirea este de nota 10. Pe lângă burgeri au și sandwichuri, aripioare, coaste, salate și cartofi prăjiți, desigur. Dar tot burgerii sunt vedele principale – în varianta mini sau obișnuită, pentru care spun ei că au un concept nou, bazat pe o explozie de gusturi și arome delicioase, rezultate din rețete speciale create chiar de ei. „Conceptul UMAMI pleacă din bucătăria de acasă atunci când ai fi mâncat ceva, altceva. Așa că l-am creat chiar noi! Burgerii sunt mereu suculenți, fresh, ușor crunchy, nițel moist, transformând conceptul de fast food într-un proces slow food de excepție. Dar totuși foarte fast! Carnea aleasă este cu atenție ”culeasă” de la măcelari locali pentru a surprinde naturalețea și bunătatea acesteia.”
Cât despre cartofi… „știm doar că-s exact ăia pe care îi vrei, la care te gândești când auzi cuvântul CARTOF. Ăia cu sare cât trebuie, puțin groși, rumeniți perfect, cu gustul de acasă!”
Îi găsești pe Bd Carol I, nr 27, chiar în centrul stațiunii.
Citește și: