Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > PRIN ORAȘ > CE MÂNCĂM > Ce să mănânci în Barcelona (dincolo de paella și tapas)
  • CE MÂNCĂM
  • ÎN LUME

Ce să mănânci în Barcelona (dincolo de paella și tapas)

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 11 octombrie, 2022
  • Data modificare : 28 martie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Barcelona înseamnă doar paella, tapas și sangria? Nici pe departe! Coasta de est a Spaniei, unde se află și Barcelona, oferă lumii specialitățile bucătăriei catalane. Și dacă vrei să-i guști esența, ar trebui să încerci mâncarea lor tradițională. Uite ce preparate să mănânci în Barcelona (și la ce restaurante le găsești).

tanare turista cu palarie, plimbandu-se prin La Rambla Barcelona- imagine sugestiva pentru ce mănânci în Barcelona

Bucătăria catalană își dezvăluie cele mai apetisante arome chiar în inima Barcelonei. Rețetele sunt influențate de ingredientele oferite de litoralul mediteraneean – legume (vinete, roșii, anghinare), leguminoase (năut și fasole), grâu (paste și pâine), ulei de măsline, vin, carne de porc (cârnați și șuncă) și pește (cod, ton, sardine și hamsii). Mâncărurile tradiționale ce rezultă din aceste ingrediente sunt tocanele, salatele, supele, dar și farfurii cu pește și carne de porc – nu doar tapas-urile pe care le găsești la tot pasul în Spania.

Ce să mănânci în Barcelona și unde

O vacanță în Catalonia te obligă să te delectezi cu un platou de calçot carbonizate (ceapa celebră a regiunii), salate acompaniate de cod sărat și tone de cârnați de casă, flancați de mormane de fasole. Iată mâncărurile catalane pe care trebuie să le încerci și locurile unde le găsești:

#1. Calçot

– ceapa la grătar –

Dacă ar trebui să o descriu, aș spune că această legumă, calçot, este o ceapă verde (vezi poza de mai sus). Calçot este unul dintre cele mai cunoscute produse catalane ale gastronomiei locale. Această ceapă fragedă, prăjită la foc de lemne și mâncată cu un sos tipic, arată că simplitatea nu este incompatibilă cu rafinamentul. Deși este adevărat că ai nevoie de o anumită îndemânare ca să consumi calçot, dar și că ritualul în sine este, oarecum, grosier, este autentic și chiar distractiv. Nu poți rata acest preparat tipic catalan care, cu siguranță, va fi senzație pentru papilele tale gustative.

Ca să-ți dai seama cât de apreciată e ceapa asta în bucătăria catalană, află că, în martie, devine protagonista unui festival. Acolo, ceapa asta se prăjește pe grătare și se servește pe farfurii de carton, exact ca micii noștri la festivalul micilor, din București.

Cepele astea sunt unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din bucătăria catalană, iar degustarea necesită un anumit ritual pentru a nu pierde sosul care însoțește legumele în drumul către gură. Sosul Romesco, sosul tipic care merge cu calçot, se face cu roșii, pâine, migdale, usturoi, alune de pădure, ñoras (ardei rosu uscat), rozmarin, ulei de măsline, oțet, sare și piper.

calçot prajite la foc de lemne

Ca să te bucuri de gustul ei, îndepărtează stratul ars de la suprafață, apoi scufundă-l în sosul romesco. În general, calçot este însoțită de carne la grătar, de obicei cârnați, miel sau pui.

Ca să regăsești preparatele cu calçot în meniurile restaurantelor barceloneze, trebuie să fie sezonul lor, adică începutul primăverii. Noi îți recomandăm să faci o vizită la Restaurat Nogal (Carrer de la Diputacio, 412). E un loc tare fain și mâncarea e foarte gustoasă!

Interior restaurant Casa de Comidas Nogal cu pereti din piatra si becuri decorative - unde să mănânci în Barcelona

#2. Cap i pota

– cap și picior –

farfurie cu Cap i pota preparat traditional catalan

Este un preparat tradițional catalan, devenit mai puțin popular în vremurile astea, dar pe care îl găsești încă în restaurantele de școală veche din Barcelona. Dacă ai baftă, poți da peste acest fel culinar și în piețele cu mâncare stradală.

Cap i pota este, la bază, o tocană din organe sau alte măruntaie de vită fierte bine de tot, în care mai poți găsi tendoane sau cap de vițel. Nu știu cum îți sună ție astea, dar crede-mă, te lingi pe degete. Am savurat-o alături de ciuperci sau cartofiori fierți, de fiecare dată senzațională. Aduce cu acel osso bucco italienesc.

Interior de la restaurant Bodega Sepulveda, cu mese cu fete de masa albe, scaune negre, perete din caramida, restaurant unde să mănânci în Barcelona

Du-te negreșit la Bodega Sepúlveda (Carrer de Sepúlveda, 171). Săptămâna trecută au făcut 70 de ani de când gătesc. Restaurantul a fost tavernă până în 1936, iar în 1952 a fost cumpărată de Llorens Solà, bunicul actualului proprietar, Josep Solà. Care e la comandă încă. Nu te opri doar la a gusta cap i pota, deși locul e celebru pentru această rețetă.

cap i pota, preparat traditional din Barcelona
cârnați picați în vin roșu,preparat traditionalcatalan
tocănița de coadă de bou, preparat in restaurant Bodega Sepúlveda  unde sp mănânci în Barcelona

#3. Esqueixada

– salată de cod sărat –

esqueixada, preparat catalan

Codul sărat, numit bacallà în catalană, a apărut în urma metodei de conservare a acestui pește. Codul proaspăt este frecat cu sare și apoi atârnat afară pentru a se usca. Codul sărat și uscat astfel poate fi găsit într-o mulțime de preparate catalane, cea mai populară fiind esqueixada. Perfectă în serile calde de vară, esqueixada este o salată cu cod sărat, roșii și ceapă feliate, stropită cu ulei de măsline și oțet. Salata este uneori servită cu măsline și ouă fierte.

Oameni in piata Mercat de la Boqueria unde să mănânci în Barcelona

Părerea noastră e că cea mai bună esqueixada o poți găsi în piața centrală a Barcelonei, La Boqueria, situată lângă La Rambla. Majoritatea restaurantelor din oraș de aici își procură ingredientele, așa că aici poți găsi de la alimentele proaspete, nepreparate, până la toate felurile de mâncare specifice bucătăriei catalane.

preparate la taraba din Mercado la Boqueria
preparate gramada la taraba din Mercado la Boqueria
placinte de la taraba din Mercado la Boqueria unde să mănânci în Barcelona

#4. Mongetes amb botifarra

– cârnați catalani –

Mongetes amb botifarra carnati catalani cu fasole

Gătit în Catalonia încă din secolul al XVI-lea, mongetes amb botifarra este versiunea catalană a cârnaților cu fasole. Botifarra este cârnatul, care este de obicei făcut din carne de porc (uneori, gâscă), cu un gust aparte, datorită condimentelor specifice zonei. Alte versiuni ale acestui cârnat includ botifarra neagră, făcută din sânge de porc și botifarra d’arròs, care este făcut din orez și, ocazional, unele părți mai grase de la porc. Mongetes amb botifarra este servit, de regulă, cu fasole albă și ornat cu pătrunjel.

Jamie Oliver alaturi de patronii Cava Fumada, restaurant unde să mănânci în Barcelona
oameni aflati in fata șa Cava Fumada unde să mănânci în Barcelona
exteriorul restaurantului Casa Fumada

Mergeți și gustați acest fel de mâncare la restaurantul La Cova Fumada (Carrer del Baluard, 56). E o fostă cramă, un restaurant de familie din 1944. Se află în Barceloneta, un cartier unde trăiesc pescari și muncitori. Localul este foarte lăudat, dar chiar merită.

fasole cu carnati de la Cova Fumada
oameni care iau masa la restaurant in Barcelona
carnati catalani

#5. Crema catalană

– versiunea spaniolă a creme brûlée-ului franțuzesc (deși sunt voci care zic că e fix invers 😊) –

Crema catalana, desert din Catalonia. fotografiat de sus

Nu aș închide lista, deși oferta bucătăriei catalane e departe de a se fi terminat, fără a aminti de, probabil, cel mai cunoscut desert catalan. Crema catalană este izbitor de asemănătoare cu versiunea franțuzească, numită creme brûlée, cu unele mici deosebiri. Crema catalana folosește o bază de lapte (în loc de smântână) și este îngroșată cu ouă. Se gătește la cuptor la bain marie; după ce este scoasă de la cuptor, i se pune deasupra zahăr și acest zahăr se arde la flacără.

interiorul restaurantului Granja M. Viader unde să mănânci în Barcelona

Îți recomand un local istoric, Granja M. Viader (Carrer d’en Xuclà, 4), o cafenea deschisă din 1870 și o să te rog să nu te oprești doar la crema lor catalană. Ar fi păcat să nu guști plăcitele lor sau simpla, dar atât de complexa, brânză cu miere și nuci.

prajitura cu branza cu miere si nuci
crema catalana de la Granja

Barcelona este un oraș minunat, plin de surprize la fiecare pas. Gastronomia se înscrie și ea în acest capitol al surprizelor frumoase și, cu siguranță, merită să o descoperi. Dacă ești fan tapas, promitem să revenim cu informații despre ele într-un „episod” următor. Iar dacă vrei să descoperi mai multe preparate spaniole, găsești aici un articol dedicat lor.

Și dacă ți-am spus ce să mănânci în Barcelona și ți-am stârnit pofta (dar mai ai de așteptat până vei călători în capitala catalană), rezervă o masă prin Restograf la unul din restaurantele spaniole și delectează-te cu preparatele lor specifice.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Bodega Sepulveda
  • Calcot
  • Cap i pota
  • carnati catalani
  • ce sa mananci in Barcelona
  • ce sa mananci in Spania
  • gastronomie catalana
  • Granja M. Viader
  • La Bouqueria
  • La Cova Fumada
  • mancare traditionala spaniola
  • preparate catalane
  • restaurante Barcelona
  • top restaurante Barcelona
  • unde sa mananci in Barcelona
  • vacanta la Barcelona
Citește și
Faci un Salt în Grecia vara asta? Uite ce taverne să-ți treci pe listă
Citește articolul
  • ÎN LUME
Faci un Salt în Grecia vara asta? Uite ce taverne să-ți treci pe listă
Restaurant pescăresc în București: Unde se mănâncă pește bun în București
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Restaurant pescăresc în București: Unde se mănâncă pește bun în București
Gelaterie București – Unde găsești cea mai bună înghețată artizanală din București 
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Gelaterie București – Unde găsești cea mai bună înghețată artizanală din București 
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • REȚETE
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
Restaurante cu mâncare vegană și super preparate pe care să le încerci
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Restaurante cu mâncare vegană și super preparate pe care să le încerci
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Cei mai buni mucenici din București. Poftiți, luați de aici!
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Cei mai buni mucenici din București. Poftiți, luați de aici!
Aripioare picante de mâncat pe săturate la restaurante (din București adunate)
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
Aripioare picante de mâncat pe săturate la restaurante (din București adunate)
Ski în Bulgaria: Ghid complet despre Bansko, Borovets și Pamporovo
Citește articolul
  • ÎN LUME
Ski în Bulgaria: Ghid complet despre Bansko, Borovets și Pamporovo
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.