Un bistro e locul pentru o cafea si o gustare sau pentru un pahar de vin si un preparat simplu alaturi. Un bistro e genul de loc in care meniul nu e deloc simandicos, decorul nu e fitos si atmosfera nu e cu nasul pe sus. Adica fix genul de loc in care sa te opresti cu un prieten la o bucata de conversatie sau cu gasca si sa depanati amintiri. La fel de potrivit este si scenariul in care dai paginile unei carti intr-un bistro sau te uiti dupa chestii DIY pe Pinterest la masuta unui bistro.
Dar sa vedem cum a aparut bistro-ul in viata noastra.
Istoria spune ca bistro-ul s-a desprins din room&board, o practica frecventa in apartamentele pariziene care erau inchiriate cu tot cu masa asigurata. Proprietarii inchiriau camerele, dar puneau la dispozitie si bucataria lor, astfel incat subsolul casei era, de obicei, deschis publicului. Proprietarii mai faceau un ban, oamenii mancau, toata lumea era fericita.
Va dati seama insa ca aceste pivnite si bucatarii cu usile deschise nu se numeau bistro. Erau probabil niste locuri cu mancare si aia era. Povestea cu numele nu e batuta in cuie si nu e nici macar agreata de lingvistii francezi. E de inteles, din moment ce legenda spune ca numele de “bistro” vine din rusa. Se spune ca ofiterii rusi, in timpul ocupatiei ruse din 1814, isi cereau mancarea rapid pe la locatiile din Paris. Cand urlau ei “repede”, adica pe limba lor “bystro”, parizienii erau nevoiti sa-i serveasca ASAP cu mancarea dorita. Si asta-i povestea pe scurt a numelui de bistro, un loc unde ai gustari si mancaruri rapide (atentie, nu fast food). Alte surse sustin ca numele de bistro vine de la “bistrouille”, o cafea cu lichior care se serveste in restaurantele mai distinse.
Cateva imagini specifice Parisului cu ale sale bistrouri:
Specific unui bistro
– sa serveasca mancare gatita, tocanite si preparate traditionale
– mancarea e cumva gatita la inceputul zilei si apoi servita clientilor care vin la bistro
– preturile sunt decente si pentru buzunarul tuturor
– decorul e simplu, nu se pune accent pe vreun mare design. Ideea e ca mancarea sa fie buna, proaspata, cu ingrediente de calitate, asa cum ne place sa credem despre mancarea “de la mama de acasa”.
– pe langa mancarurile gatite, in meniul unui bistro tipic frantuzesc mai exista: supe, omlete, baghete cu diverse, clatite, salate si alte preparate simple.
– servirea e rapida si nu exista impartirea pe mic-dejun/ pranz/ cina
– de preferat e ca un bistro sa pregateasca mancarea cu ingrediente produse local
Bistro-ul a luat nastere in Franta, dar a fost usor adaptat si de alte culturi gastronomice, astfel incat acum putem gasi un bistro chinezesc, italian, spaniol, german. Mancare buna la preturi decente si atmosfera prietenoasa sa aiba, si ii putem spune bistro.
In Bucuresti numaram si noi cateva bistrouri:
… si mai multe.
Voua in ce bistro din Bucuresti va place sa iesiti?
sursa info: wikipedia, enlightenme, wisegeek.