An nou, aceeaşi poftă de mâncare! Şi cum ne-am strâns aici o comunitate faină de pofticioşi, ne-am gândit că ar fi timpul, înainte să ne cuibărim comod în 2024, să mai aruncăm o ultimă privire spre anul trecut. Așa că am făcut o listă cu locuri noi în București, deschise în 2023.
Aşadar, uite o listă cu preferinţele noastre, adunate una şi una, pentru cei al căror nume este sinonim cu Fomilă (vorba vine). Sau pentru cei care au măcar un FOMO legat de restaurante. Nu or fi chiar toate (venim separat și cu o listă de cafenele, în curând), dar sunt locuri noi în București pe care e musai să le vizitezi (dacă nu ai făcut-o deja). Mai ales dacă te consideri un veritabil foodie. So… DJ Yum Yum, play the beat!
Locuri noi în București: 30 de restaurante deschise în 2023
IANUARIE
Vié – Gastronomic Wine Bar
Încă de la începutul anului trecu, Cristina Mălai şi-a luat mantia de super chef şi s-a alăturat unui proiect culinar de excepţie. Un gastronomic wine bar, un local casual fine dining, unde gusturile sezoniere se îmbină cu platinguri spectaculoase pentru o experienţă culinară demnă de repetat la infinit.
Proprietarii mai au două restaurante în Paris, dar Andreea Barroca (owner) spune că mereu și-a dorit să deschidă un local și în România. Inspirația vine din mâncarea tradițional românească, iar meniul scurt à la carte este dublat de un meniu de degustare. Dincolo de gastronomie, un accent deosebit s-a pus pe vinurile servite (multe craft, naturale, de o calitate extraordinară.
Adresă: Nerva Traian 27-33
DeSoi
În lista de locuri noi în București, deschise la început de an, intră și DeSoi. Un loc care aduce conceptul de restaurant și băcănie la un loc. DeSoi propune celor care îi trec pragul atât mâncare bune, cât și produse artizanale de băcănie. Ne place ideea de a mânca laolată, la masa lungă de 16 persoane, dar și meniul care se bazează pe ingrediente de sezon, cât mai mult din surse locale. Au bunătăți din bucătăria locală și internațională, iar atmosfera e foarte plăcută la ei!
Adresă: Piața Sf. Ștefan 8
FEBRUARIE
GYST – Bistro with Bakery
Savorile daneze au venit mai aproape şi s-au stabilit chiar în inima capitalei, în Centrul Vechi. Acolo unde GYST te aşteaptă nu doar cu faimoasele produse de patiserie daneză, dar şi cu preparate săţioase, mâncare delicioasă în toată regulă. Începând de la comfort food burgers până la salate light şi savuroase.
Au cafea de specialitate, mâncare, bere locală de la Bârlog și bere artizanală de la danezii To ØL. Iar meniul e conceput și coordonat de Cătălin Bejenariu (Head Chef al Kané) și Sorin Bologa (Sous Chef Kané)
Adresă: Blănari 18
Taverna Georgia
Tot în februarie am făcut cunoştinţă şi cu Taverna Georgia. Un loc potrivit pentru primul pas în a te îndrăgosti de Georgia, în general, începând cu preparatele sale până la peisajele imbatabile. Colţunaşii georgieni ne-au rămas aproape de corazon, aşa că îţi recomandăm să-i încerci cu prima ocazie! Dacă îți plac plăcintele cu carne, cu spanac sau cu brânză, aici le poți savura în stil georgian. Și au și vinuri (tot georgiene) – merită să le-ncerci!
Adresă: Silvestru 3
MARTIE
Isha
În martie ne-am continuat drumurile culinare prin restaurante noi, cu specific internaţional. Iar Isha, restaurant cu profil indian-nepalez, deschis în această lună, ne-a fermecat de la prima farfurie. O farfurie burduşită cu ingrediente bine echilibrate între ele şi condimentate inspirat.
Isha propune o experiență aparte, ce poartă amprenta aromelor din regiunea Himalaya. În meniu găsești curry, specialități tandoori, momos (găluște specifice nepaleze), preparate vegetariene, multe bunătăți cu miel sau creveți și…. multe altele. Au și biryani – cel mai comandat fel de mâncare indiană din întreaga lume.
Adresă: Vasile Lascăr 81
Bistropolitan
Redeschis în martie după ce a trecut printr-o serie de lucrări de reamenajare, noul Bistropolitan a prins viață. Un concept modern, cu un decor foarte dichisit, atmosferă fresh și preparate delicioase (inclusiv opțiuni vegetariene și vegane). Plus super cocktailuri!
Dacă ești în căutarea unei perspective fresh și moderne a gastronomiei din București, nu trebuie să mai cauți. Cu designul său minimalist, contemporan și accente unice inspirate de flerul cosmopolit al orașului, Bistropolitan este locul perfect pentru a te răsfăța într-o aventură culinară!
Adresă: Locotenent Aviator Radu Beller 6
APRILIE
K’ara Lounge
Multe bunătăţuri se perindă prin meniul acestui local deschis în aprilie în zona Decebal. Dar printre cele mai arătoase reţete este Pickle & The Chicken Burger. O combinaţie crunchy de pui crispy, chiflă cu cărbune, pickled relish, sos aioli, şi cartofi prăjiţi, la fix să sature şi să farmece chiar şi cel mai sclifosit musafir al restaurantului.
Un loc ecletic, excentric și modern, după cum afirmă, care reprezintă imaginea colectivă a unei generații care trăiește în două lumi paralele – cea virtuală și cea reală.
Adresă: Bd. Decebal 9
MAI
Raionul de Pește
Ce este uimitor la Raionul de Peşte, restaurantul premium cu profil pescăresc deschis în zona Floreasca în mai, nu este doar meniul care-ţi face poftă de la prima pagină. De-a dreptul uimitor este şi decorul localului, conceptualizat de studioul lui Karim Rashid, un celebru designer de interior internaţional, cunoscut pentru stilul său colorat şi bogat în detalii creative. Iar ăsta e lucru de care nu s-a dezis nici în cazul proiectului său din Bucureşti, unic în ţară. Aici, interiorul transpune lumea acvatică într-un mod imaginativ şi plin de bun gust, în mijlocul unor preparate cu gust bun. Drept pentru care este și unul dintre cele mai instagramabile restaurante din Capitală.
E un restaurant premium, cu mai multe tipuri de meniu – de la clasic, la gourmet la tasting menu. Un meniu inspirat din culturile gastronomice mediteraneene, japoneze și sud-americane.
Adresă: Calea Floreasca 113
Mumbai Floreasca
Tot în luna mai, restaurantul Mumbai s-a extins şi în zona Floreasca. Acolo unde serveşte un meniu condimentat şi irezistibil, pe gustul celor care apreciază o reţetă picantă şi nu numai. Un exemplu? Lamb Kalimirch, ce are ca protagonistă carnea de miel fragedă.
Adresă: Chile 3
La Mița Biciclista – cocktail bar
Probabil cel mai popular local din lista asta este La Miţa Biciclista. Deși stabilimentul creativ în sine s-a deschis în 2022, cocktail barul a fost inaugurat tot în luna mai a anului trecut. Casa ce i-a aparţinut renumitului personaj monden din istorie, acum a devenit destinaţia numărul 1 pentru cei care vor să facă fotografii (și nu numai iarna, când e decorată superb).
Au un cocktail bar excelent, unde fiecare mix are o poveste! Un amestec de mirosuri și gusturi analizate, testate și create în propriul laborator de mixologie. Totul e făcut cu ingrediente naturale, cu materii prime cumpărate din Obor și de la producători locali.
Adresă: General Christian Tell 9
IUNIE
Heat Steakhouse
Deschis la fix într-un iunie cald, în incinta complexului Pescariu, Heat Steakhouse este un loc perfect pentru a celebra o ocazie specială cu fripturi de-ţi taie respiraţia. Meniul încearcă să înglobeze cât mai multe ingrediente și produse locale, iar vedete sunt, evident, preparatele gătite la grătar (pe care ai să îl și observi de cum intri). Toate prezentate aspiraţional în cele mai apetisante moduri. În plus, nici prăjiturile nu-s de lepădat, totul într-un decor elegant, perfect pentru aniversări şi nu numai.
Locul arată foarte bine, are un aer modern și elegant, o terasă spațioasă și multă verdeață.
Adresă: Baza Pescariu, Glodeni 3
Casa Românească Ateneu
Fanii bucătăriei românești ar trebui să facă o rezervare cât mai curând la Casa Românească Ateneu, deschisă tot în iunie. Se află în apropiere de Ateneu, (dacă ai fost vreodată să iei masa la Lugo, ei bine, aceea e locația). Ei vin cu un concept de bucătărie românească tradițională, adaptată la gusturile și preferințele consumatorilor urbani. O bucătărie bazată pe tehnici de gătit mai moderne și mai sănătoase, care să îmbine tradiția și inovația într-un mod interesant și gustos. Au o mulțime de ciorbe și supe, specialități românești (de la bulz, la gulaș sau carne la garniță), cărnuri pe alese și multe altele.
Adresă: George Enescu 23
IULIE
Oryami
Mâncarea asiatică este un magnet printre pofticioşi, iar noi nu facem excepţie. De aceea, nu puteam exclude din lista de locuri noi în București restaurantul Oryami. Deschis în iulie 2023, e un restaurant îmbietor, ce invită la un festin cu sushi și ton tatami. Au însă și burgeri sau câteva alte preparate internaţionale, adaptate, bineînţeles, conceptului culinar al restaurantului.
Cu un design sofisticat, lumini calde și detalii inspirate din cultura asiatică, decorul minimalist îmbină armonios elemente tradiționale și moderne, creând o atmosferă luxuriantă, la fel ca într-un restaurant din Asia. Pare a fi cadrul perfect pentru o cină romantică în doi, o întâlnire cu prietenii sau o masă de afaceri.
Adresă: Piața Alba Iulia 1
Halef
Că tot vorbim de localuri cu specific culinar internaţional… Tot în iulie bifam şi Halef, locul care a readus baclavalele şi celelalte preparate dulci de origine turcească în atenţia pofticioşilor. Ceea ce l-a transformat în epicentrul deserturilor orientale în capitală. Sunt create după rețete cu o tradiție de peste 100 de ani, din Istanbul. Descoperă minunatul Halef în diverse combinații (pe bază de lapte, cu ciocolată, fistic, alune sau căpșuni) ori delicioasa Amber (cu nucă, lapte caramelizat, unt și zahăr) și savurează un kadayif adevărat! Au și ceva preparate sărate, cafea bună, ceaiuri și limonadă, dar nu lipsesc nici cocktailurile și vinurile bune!
Adresă: Bd. Regina Elisabeta 28
Medusa
Iulie 2023 a fost o lună prolifică pentru deschiderea restaurantelor. Și, după cum vezi, au apărut o mulțime de locuri noi în Bucureşti. Printre ele se numără şi Medusa. Un local ce are ca tagline „where summers never ends” – lucru ce ne-a intrigat şi ne-a atras. Aici te invităm dacă pofteşti des la bucătăria mediteraneeană şi dacă deserturile artistice se află constant pe lista ta de cereri culinare.
Mai întâi te vrăjește cu decorul luminos, plin de căldură, al cărui design reflectă farmecul rustic al regiunii și frumusețea zonelor de coastă. Meniul respectă aceeași linie, iar rețete tradiționale sunt aduse, cu talent, în contemporan. De la fructe de mare suculente, pregătite la grătar, la mâncăruri aromate cu ierburi aromate și platouri mezze delicioase. Pentru ca totul să fie complet, au și cocktailuri foarte ingenioase și creative, iar muzica definitivează tabloul.
Adresă: Gara Herăstrău 6
AUGUST
Sfrigola
Luăm o pauză de la localurile cu ştaif pentru a ne întoarce puţin la unul nou, deschis în august, dedicat arancini. Adică acelor specialităţi siciliene pe bază de orez, cu diferite umpluturi apetisante. Comenzile primite sunt realizate pe loc, iar ingredientele cu care se fac aceste bile irezistibile sunt întru totul de origine italiană.
Locația e micuță, cu doar câteva mese pe terasa din față. Dar au peste 20 de variante de arancini, inclusiv dulci.
Adresă: Popa Nan 105
Indigen / Space for the soul
Într-un loc ce te duce cu gândul la mare, s-a deschis în august un restaurant cu vedere la lac. Un loc în care să te refugiezi într-un decor aproape tribal, cu o mulțime de elemente rurale – de la băncuțele de lemn, la gardul din nuiele sau zona de bar care pare sculptată în lut. Și totuși este un spațiu urban, boem, unde să te relaxezi pe un puf așezat pe nisip sau să savurezi un cocktail la măsuțele așezate printre copacii plini de luminițe. Iarna, are iglu-uri instagramabile ce aşteaptă să fie băgate în seamă.
Meniul e de tip comfort food și include de la clasicele pizza & burgers, la opțiuni pentru mic dejun, paste și risotto sau preparate grill. Au o mulțime de cocktailuri interesante, numai bune de savurat într-o atmosferă cu totul deosebită!
Adresă: Tuzla 50
Mélange
În Centrul Vechi, s-a deschis în august şi Mélange, un restaurant cu un nume fistichiu şi cu un meniu pe măsură. ine cu un concept fusion cuisine de inspirație orientală și are un design modern, în ton cu propunerile culinare. Savurează hummus, mutabbal sau labneh ca starters și încearcă specialitățile de la main course. Spre exemplu, Pastrami (pastramă cu mămăligă au gratin) sau Chicken Mélange, unul din preparatele semnătură (cu piept de pui marinat, la grill, servit cu orez basmati aromatizat și sos spicy). Interesant este și Mélange Specialty (mușchi de vită servit pe Mutabbal și focaccia de casă), iar ribeye-ul este grozav! Au și multe cocktailuri savuroase, dar nu lipsește nici narghileaua!
Adresă: Lipscani 69
Innocent and Delicious
Chiar în centru, pe Calea Victoriei, IaD a devenit rapid unul din punctele fierbinți ale orașului. De fapt, două. Pentru că a venit acompaniat de RaI – Romantic and Intimate, un atelier cu deserturi dumnezeiești de bune. Ambele găzduite de Casa cu Cariatide (o bijuterie arhitecturală, de la 1850). Iei drumul spre IaD, pavat cu intenții bune și cu sticle de Select Spritz, și ajungi într-un bar cu o atmosferă vibrantă, unde ai voie să fii cât de obraznic/ă vrei tu! Au, desigur, o mulțime de băuturi irezistibil de tentante. Dar te seduc și cu o selecție savuroasă de mâncare (burgeri, pizza napoletană, preparate vegane, fripturi și tapas). În fiecare weekend au live DJ, iar de atmosferă ce să mai zicem… e fierbinte!
Adresă: Casa cu Cariatide, Calea Victoriei 202
Bastoni
Cu drag din Toscana! Încheiem lista localurilor deschise în august cu raiul gustărilor italieneşti, ce au ca protagoniste cele mai delicioase feluri de prosciutto. Bastoni este un local micuţ pe Calea Victoriei unde poţi găsi sandwich-uri în stil toscan, cu ingrediente italieneşti. Schiacciate proaspăt coapte și delicioase (adică varianta toscană de foccacia), brânzeturi autentic italienești, mortadella, bresaola și muuulte alte cărnițe gustoase! Toate acestea servite alături și de un vin ori un spumant bun, cum altfel?!
Adresă: Calea Victoriei 114
SEPTEMBRIE
Sagakura
Asian and Japanese Street Foods meets Specialty Coffee! Salut, Sagakura şi bun venit în peisajul culinar românesc, încă din luna septembrie. Ne place acest local cu vibe modern şi preparate cool şi te invităm să-i dai propria nota cât de curând. E un restaurant japonez, care își propune să ne aducă mai aproape de tot ceea ce înseamnă cultură stradală asiatică. Localul arată extrem de bine și are un design bine pus la punct, fără a fi prea pretențios. Iar atmosfera e una casual, în acord cu filozofia adoptată. În meniu vei găsi o selecție destul de bogată de preparate asiatice, la prețuri rezonabile, dar și cocktailuri, ginuri sake, plus… (tadam!) cafea de specialitate.
Adresă: America House, Șos. Nicolae Titulescu 4-8
Negroni Aperitivo BAR
La cât de popular a devenit cocktailul Negroni în Bucureşti, era doar o chestiune de timp până să apară şi un cocktail bar care să-i poarte numele. Şi iată-l, deschis în septembrie (chiar dacă deschiderea oficială a venit abia în octombrie). De atunci, a devenit din ce în ce mai popular! E un loc super cool, cu un vibe mişto molipsitor, acel spațiu în care să-ți găsești evadarea zilnică. Am povestit și noi pe larg despre acest loc într-un interviu cu Sheina Miretska, co-ownerul localului. Dacă ai nevoie să fii convins, doar aruncă o privire pe articol sau pe contul lor de Instagram!
Adresă: Matei Millo 5
MOSH bar & dinner
Mosh Bar and dinner are cele mai elegante cocktailuri, seducătoare şi magnetice de-a dreptul. Deschis în septembrie, acest cocktail bar exclusivist te aşteaptă cu o atmosferă classy şi primitoare. Iar printre ginuri și șampanie, te vei delecta şi cu preparate fine.
Adresă: Matei Millo 5
BAR•TON
Tot în septembrie s-a lansat şi BAR•TON, un club de zi, unde poţi asculta ritmuri cool, în timp ce savurezi o bere din Berlin într-o prezentare inedită. Dacă ţi-e dor de atmosfera disruptive din capitala germană, tocmai ţi-ai găsit locul preferat. E un loc dedicat în primul rând pasionaților de muzică (dar nu numai lor). Amenajat la parterul unui bloc tipic de apartamente comuniste din anii 50, spațiul are un design cu totul special. Și este extrem de bine conceput din punct de vedere acustic, așa încât să asigure un sunet impecabil. Poți lua o gustare rapidă (au sardine, midii, panini, quiche etc.) alături de un vin / bere / sau ceva mai tare, au și cafea foarte bună și, da, la ei găsești și viniluri.
Adresă: Ion Câmpineanu 24
Al Pastor by MAT
În septembrie, iubitorii de tacos au sărbătorit! S-a deschis Al Pastor by MAT, un local micuţ, dar plin de savoare, unde se fac tacos ca la ei acasă. Adică de la zero, cu făină de porumb, după tehnica al pastor, care presupune perpelirea cărnii în stil libanez, pe verticală. Printre cele mai populare sortimente de tacos al pastor de la ei sunt cel de porc şi cel de caracatiţă, iar new entry este cel de miel.
Am discutat și noi cu chef Alex Iacob pe larg, într-un interviu, despre bucătăria lui fantastică și cum face de-i iese tacosul așa grozav.
Tot la capitolul MAT, trecem şi mutarea restaurantului original, prezent acum în Piaţa Amzei, începând de la 1 ianuarie 2024.
Adresă: Calea Griviței 46
Fuior
Încheiem luna septembrie cu Fuior, unul din acele locuri noi din București care se înscrie la capitolul „specific românesc”. Însă nu e localul tipic tradițional, ci mai degrabă un mix modern, fusion, între bucătăria românească și internațională. Așa că poţi începe masa cu un preparat neaoș şi continua cu ceva gustos din bucătăria lumii. Nu lipsește meniul zilei, iar atmosfera e foarte plăcută și primitoare.
Adresă: Bibescu Vodă 19
OCTOMBRIE
Pamela
Dacă te-ai plictisit de barurile din Centrul Vechi, ia-o ușor la pas din Piața Unirii spre Tineretului și, la câțiva pași de ieșirea din pasaj, ai să faci cunoștință cu Pamela. Nu, nu Pamela lui Bobby (pentru cei care-și amintesc de Dallas) – deși locul ăsta pare desprins fix de-acolo, cel puțin parțial. E un café-bar plin de referiri mai mult sau mai puțin discrete la ceea ce era considerat exotic și atractiv în Bucureștiul anilor ’90 – gândește-te la palmieri, la emisiunile TV americane (hello, Dallas! hello Twin Peaks!), la orele de chimie și modernismul sovietic, plus altele pe care le vei descoperi când îi vizitezi. De altfel, și meniul de cocktailuri este inspirat din băuturile acelei epoci, doar că adaptat gusturilor contemporane (ca de exemplu, OnlyFans Martini).
Ai grijă să nu treci de ei – împart clădirea cu Nufărul și, din exterior, poate nu-ți inspiră prea multe. Dar sigur promite să atragă ceva oameni cool!
Adresă: Bd. Dimitrie Cantemir 6
DECEMBRIE
Dumicat
„Dumicat”, de la îmbucătura perfectă – cum zice Melinda Teohari (ownerul), care până de curând ne dădea de mâncare la Paninaro. Bucătăria și conceptul de acolo s-au mutat în noua locație, așa că meniul este o preluare, extindere și îmbunătățire a celui de la Paninaro (despre care putem spune ca era foarte bun!). Un meniu restrâns, urban, influențat de bucătăria românească din varii zone ale țării. E un loc destul de micuț, dar intim. Melinda e o persoană autentică și foarte pasionată de ceea ce face (urmărește pe YouTube interviul nostru cu ea ). Și, cumva, proiectele ei gastronomice îi împrumută din personalitate.
A noastră La Dame Gourmande le-a făcut o vizită în decembrie (despre care ne-a povestit în articol). Între timp au făcut ceva schimbări în meniu, așa că mergi să le încerci!
Adresă: George Vraca 4
Condesa
Deschis în ultimele zile ale anului trecut, mai exact pe 30 decembrie, Condesa e un bar restaurant inspirat de bucătăria sud-americană, „un concept care aduce laolaltă tot knowhow-ul acumulat în cei 20 de ani de experiență în ospitalitate, resursele, sufletul, timpul și experiența noastră dobândită în toate călătoriile spre Mexic și America de Sud (…). Cu Chef Ricardo Deus la butoanele bucătăriei și expertiza Salon Golescu behind the cocktails”.
Din meniu: tacos chicharon (burtă de porc cu Pico de Gallo și sos Baja), Chilli con carne, Barbacoa (obrăjori de vită cu sos de roșii și scorțișoară, pico de gallo, iaurt, coriandru și porumb), Camarones a la diabla (creveți picanți, sotați cu sos alb, cu usturoi și coriandru) sau faimoșii Patatas bravas.
Adresă: Gina Patrichi 3
Tu ce alte locuri noi din București ai descoperit în 2023, care ți-au plăcut și pe care le-ai recomanda? Dă-ne un semn, să le cercetăm și noi! Până atunci, bifează și tu cât mai multe din lista noastră!