Cosmin Dragomir e ca o mini enciclopedie când vine vorba de mâncare și istorii culinare. Este jurnalist de meserie și s-a specializat în gastronomie. A publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri, dar și cărți în domeniu. Iar acum lansează un nou volum, Colecționarul de Sarmale.
Despre Cosmin ți-am putea povesti multe lucruri, toate de bine. Este autorul volumului „Curatorul de zacuscă și alte povestiri gastronomice românești” (de care sigur ai auzit), coautor al volumului „Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi” dar și autor al sute de articole de profil.
El a înfiițat gastroart.ro, prima revistă dedicată cercetării istoriei gastronomiei și ospitalității românești, și editura GastroArt, specializată în valorificarea patrimoniului culinar autohton. Mai mult, Cosmin este co-inițiator al legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România și al Congresului Național de Gastronomie și Vin (alături de Cezar Ioan și Nico Lontras). A organizat conferințe, dezbateri, comunicări pluridisciplinare cu tematică gastronomică și multe evenimente culinare. Scrie constant pe cosmindragomir.ro, gastroart.ro, dar și în publicații ca zilesinopti.ro sau mindcraftstories.ro. Plus că are și un podcast – Amintiri Gustoase by Cronicari Digitali.
Asta ca să îți dai seama cam cât e de pasionat de lumea asta a gastronomiei…
Colecționarul de Sarmale și alte povestiri culinare
Așa se numește cel mai nou volum pe care îl lansează în librării. Și e, de fapt, o antologie de articole, editoriale și studii culinare publicate în diferite media în perioada 2017-2023. (Volumul cuprinde și câteva texte care au apărut în Curatorul de Zacuscă). Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată și este structurată în 13 capitole tematice și este ilustrată de artistul Mihail Coșulețu.
„Așa cum nici Curatorul de Zacuscă nu a fost exclusiv despre zacuscă, nici Colecționarul… nu este o carte dedicată sarmalelor. Avem și sarmale, dar aș spune că sunt minoritare, dar nu numai. Este o carte despre gastronomie la modul general, nu una de rețete deși în destul de multe articole citez din cărți vechi de bucate. În cele peste 700 de pagini am publicat o selecție dintre textele mele scrise în ultimii 7 ani. Habar nu am dacă am scris mult sau prost sau mult și prost. Știu sigur că mai am mult de scris și că încerc să o fac din ce în ce mai bine”, spune Cosmin Dragomir.
Cartea va fi disponibilă în librăriile Cărturești din decembrie, dar volumul poate fi precomandat deja, exclusiv pe carturesti.ro. Și e important să faci asta, dacă vrei să o citești. „Este esențial pentru mine să știu cam câte precomenzi există pentru a îmi putea regla tirajul”, explică Cosmin.
O carte a cărei copertă poate fi personalizată
Companiile care sunt interesate să sprijine proiectul încă mai au timp să comande cartea cu copertă personalizată (detalii pe cosmin.dragomir@gastroart.ro). Volumul poate deveni cadou inspirat făcut angajaților, clienților sau partenerilor.
„Cred că este o atât o oportunitate pentru companii de sprijini cercetarea gastronomică cât și un parteneriat win-win. Nu cer bani, ci vând un produs care aduce plus valoare unui brand și care poate fi privit ca o investiție de marketing/promovare dar și CSR. Este o carte în care se vorbește mult despre identitatea gastronomică românească, despre industria de profil, despre istoria noastră culinară, scrisă încât să fie accesibilă oricui.
Este și un exercițiu prin care companiile pot arăta că le pasă de cercetarea culinară și de identitatea gastronomică. Dacă investeam banii dați pe cărți în ultimii ani în reclamă pe social media acum eram și eu influencer cu zeci de mii de followers, dar prefer să rămân șoarece de bibliotecă și să cred că scrisul și cărțile nu au murit sau nu au doar valoare muzeală. Poate că o carte precum aceasta poate înlocui cozonacul și ciocolata clasice din coșurile de cadouri devenind o altfel de carte de vizită pentru companii. Cred că orice categorie de cititor are de aflat informații inedite din acest volum”, mai spune Cosmin Dragomir.